Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Η επιστροφή της σύνεσης



Εκατόν έξι μετακινήσεις ποδοσφαιριστών, έξι αλλαγές προπονητών, τέσσερις αλλαγές διοικητικής ηγεσίας. Αυτός είναι ο απολογισμός της Ανόρθωσης από την αποχώρηση του Τιμούρ Κετσπάγια την άνοιξη του 2009. Με τέτοιο πηγαινέλα στο «Αντώνης Παπαδόπουλος» δεν είναι ν’ απορεί κάποιος που ο σύλλογος της Αμμοχώστου έχει συμπληρώσει μία τριετία άνευ διεκδίκησης του τίτλου και ευρωπαϊκής διάκρισης.

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι: από το καλοκαίρι του 2009 μέχρι σήμερα (σ.σ. συμπεριλαμβάνεται το μέχρι στιγμής πηγαινέλα στο τρέχον μετεγγραφικό παζάρι) έχουν αποκτηθεί 52 ποδοσφαιριστές και έχουν αποδεσμευτεί 54. Ο ορισμός του «φύγε εσύ, έλα εσύ». Αφαιρώντας τα έξι νέα μετεγγραφικά αποκτήματα της «Κυρίας» ο αριθμός των αποκτηθέντων ποδοσφαιριστών πέφτει στους 46. Εξ αυτών οι 34 αποτελούν παρελθόν!
Θυμηθείτε: Φοδέρινγχαμ, Καφού, Μάρτινς, Μπάκλεϊ, Φερνάντες, Σεϊρού, Μάντζιος, Πέδρο, Ερομοΐγκμπε, Κοβαλέφσκι, Παπαθανασίου, Λιουμπίνκοβιτς, Κοζάτσικ, Ανγκέλοβ, Λίσιο, Περόνε, Μεδίνα, Φροντίνι, Αργουέγιο, Ασπρογένους, Κονσίστρε, Κότο Παγές, Βίντοβιτς, Μπράκι, Γκαρσία, Τόμασιτς, Ιβάνκοφ, Βουτσίτσεβιτς, Κβιρκβέλια, Ανγκέλοφ, Ζαϊρί, Κωνσταντίνου, Μακρής, Σταχόβιακ.
Η συντριπτική πλειονότητα αυτών των παικτών προσέφερε στην Ανόρθωση λιγότερα απ’ όσα μπορούσε ή κόστισε. Και με το κόστος δεν εννοούνται μόνον οι ετήσιες απολαβές, αλλά και όσα χρήματα απαιτήθηκαν κατά περίπτωση για τον πρόωρο τερματισμό της συνεργασίας. Ακόμη και χωρίς το ακριβές συνολικό ποσό γίνεται άμεσα αντιληπτή η οικονομική κακοδιαχείριση της τελευταίας τριετίας, στο διάστημα της οποίας η Ανόρθωση κράτησε στο δυναμικό της μόλις 12 ποδοσφαιριστές (κατά μέσο όρο τέσσερις ανά χρόνο)!
Αυτή ήταν η συνεισφορά στο σύλλογο των Έρνστ Μίντεντορπ, Σλάβολιουμπ Μούσλιν, Νίκος Νικολάου, Γκιγέρμο Όγιος, Σλόμπονταν Κρισμάρεβιτς και Στάνιμιρ Στοΐλοφ που επιχείρησαν διαδοχικά (και μάταια) να αναπληρώσουν το κενό του Κετσπάγια. Ο νυν τεχνικός, Ρόνι Λέβι, έχει πιστωθεί ήδη το σχετικό ρεκόρ μακροημέρευσης μετά την αποχώρηση του Γεωργιανού και είναι ο πρώτος στη μετά Κετσπάγια εποχή που -πλην συγκλονιστικού απροόπτου- θα οδηγήσει την ομάδα σε δεύτερη συναπτή σεζόν.
Αυτή είναι η πρώτη απόδειξη της διοίκησης Σάββα Κάκου για την πρόθεσή της να ποντάρει στη σταθερότητα. Η παραμονή ενός προπονητή που έφερε την ομάδα στην τέταρτη θέση μόνον αυτονόητη δεν θα ήταν τα προηγούμενα καλοκαίρια. Σε σύγκριση με αυτά, μία δεύτερη οφθαλμοφανής διαφορά έγκειται στις μετεγγραφικές επιλογές.
Από τα έξι νέα αποκτήματα τα τέσσερα (Χρήστος Μάστρου, Πάουλο Ζορζ, Δημήτρης Οικονόμου, Ουίλιαμ Μποαβεντούρα) προέρχονται από το κυπριακό πρωτάθλημα, ενώ τα άλλα δύο (Σρτζαν Μπλάζιτς, Τόνι Κάλβο) έχουν θητεύσει στην ελληνική Superleague. Μια σαφής στροφή σε δοκιμασμένες λύσεις, ικανές να προσαρμοστούν και να βοηθήσουν άμεσα την ομάδα σε θέσεις, όπου αποδεδειγμένα υπάρχει πρόβλημα.
Ασφαλώς το ρόστερ της «Κυρίας» χρήζει περαιτέρω ποιοτικής και ποσοτικής ενίσχυσης, ωστόσο διοίκηση και τεχνική ηγεσία εμφανίζονται δημοσίως συνειδητοποιημένες αυτής της ανάγκης και αποφασισμένες να συμπληρώσουν σύντομα τα τελευταία κομμάτια στο παζλ, προκειμένου η νέα ομάδα να έχει επαρκή χρόνο δεσίματος στη διάρκεια της προετοιμασίας.
Για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια στο «Αντώνης Παπαδόπουλος» δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τη δυναμική επιστροφή της Ανόρθωσης στη διεκδίκηση των εγχώριων πρωτείων. Οι προϋποθέσεις δεν εγγυώνται την τελική επικράτηση, αυξάνουν όμως ουσιωδώς τις πιθανότητες γι’ αυτήν.
Το σημαντικότερο όμως για τους φίλους της ομάδας είναι πως η δημιουργία αυτών των προϋποθέσεων καταδεικνύει και τη (σταδιακή) επιστροφή της σύνεσης στο σύλλογο της Αμμοχώστου. Αυτή η σύνεση μπορεί να εξελιχθεί σε πιο ασφαλή πηγή αισιοδοξίας απ’ ό,τι οι καραβιές πάσης φύσεως «Μεσσιών» σε κάθε μετεγγραφική περίοδο…
Δημοσιεύτηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου