Κυριακή 6 Μαΐου 2012

Ατλέτικο Μ. vs Μπιλμπάο: Σύγκρουση δύο κόσμων



Το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο του δίσεκτου 2012 θα απονεμηθεί λίγο πριν ή λίγο μετά τα μεσάνυχτα της ερχόμενης Τετάρτης. Στο Εθνικό Στάδιο του Βουκουρεστίου, του οποίου η χωρητικότητα έχει μειωθεί για λόγους ασφαλείας στους 52.000 θεατές, θα λάβει χώρα ο ένατος εμφύλιος σε τελικό της δεύτερης τη τάξει διοργάνωσης και συνάμα η σύγκρουση δύο κόσμων: αυτών της Ατλέτικο Μαδρίτης και της Αθλέτικ Μπιλμπάο.

Ομοιότητες
Οι δύο σύλλογοι έχουν κοινή χώρα προέλευσης (Ισπανία), φέρουν το ίδιο χρώμα (κόκκινο), έχουν παρεμφερή ονόματα (Ατλέτικο, Αθλέτικ), είναι ισόβαθμοι στην Πριμέρα Ντιβισιόν, καθοδηγούνται από Αργεντινούς προπονητές (Ντιέγκο Σιμεόνε, Μαρσέλο Μπιέλσα),  στηρίζονται σε δύο μηχανές των γκολ (Ρανταμέλ Φαλκάο, Φερνάντο Γιορέντε) και μοιράζονται την ίδια δίψα για την κατάκτηση του τροπαίου.
Στο τρέχον πρωτάθλημα κάθε μία επικράτησε στην έδρα της, ενώ ταυτόσημη ήταν και η πορεία τους στην Ευρώπη, αφού τερμάτισαν πρώτες στους ομίλους τους (αμφότερες με συγκομιδή 13 βαθμών και μόλις μια ήττα) και κατάφεραν να ανεβάσουν στροφές στις νοκ άουτ φάσεις του θεσμού, στον οποίο διαθέτουν τις καλύτερες επιθέσεις (30 γκολ η Ατλέτικο, 28 η Μπιλμπάο).
Διαφορές
Όσα ενώνουν τους δύο συλλόγους, ωστόσο, υπολείπονται στο ζύγι αυτών που τους χωρίζουν. Η φιλοσοφία της Μπιλμπάο, η οποία βασίζεται αποκλειστικά σε παίκτες από τη χώρα των Βάσκων, είναι μοναδική παγκοσμίως. Στην Ατλέτικο ο αριθμός των αλλοδαπών υπερβαίνει το 50% του έμψυχου δυναμικού.
Το περασμένο καλοκαίρι τα «λιοντάρια» ξόδεψαν μόλις επτά εκατομμύρια ευρώ, ήτοι το ένα δέκατο της συνολικής επένδυση των «ροχιμπλάνκος» για την ενίσχυσή τους. Η Αθλέτικ ολοκληρώνει την περίοδο με τον ίδιο προπονητή, ενώ η Ατλέτικο αντικατέστησε τον Γρεγόριο Μανθάνο με τον Ντιέγκο Σιμεόνε λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2011.
Τελικοί
Για την Μπιλμπάο είναι μόλις ο δεύτερος ευρωπαϊκός τελικός στην ιστορία της (σ.σ. είχε ηττηθεί στα εκτός έδρας γκολ από τη Γιουβέντους στο Κύπελλο UEFA του 1976/77), για τους Μαδριλένους ήδη ο έκτος και η ευκαιρία τους να ισορροπήσουν τον απολογισμό τους, αφού μετρούν δύο κατακτήσεις (το Κυπελλούχων το 1962 επί της Φιορεντίνα και το Γιουρόπα Λιγκ το 2010 επί της Φούλαμ) και τρεις ήττες (το 1-5 από την Τότεναμ στο Κυπελλούχων το 1963, το 0-4 από την Μπάγερν στο Πρωταθλητριών το 1974 και το 0-3 από την Ντινάμο Κιέβου στο Κυπελλούχων το 1986).
Οι «ροχιμπλάνκος» θα αγωνιστούν για τέταρτη φορά στο Βουκουρέστι (1-1-1 ο μέχρι στιγμής απολογισμός τους), τα «λιοντάρια» για πρώτη, ενώ μόλις για δεύτερη φορά θα αντιμετωπίσουν έναν ισπανικό σύλλογο σε ευρωπαϊκή διοργάνωση (σ.σ. στα προημιτελικά του Κυπέλλου UEFA 1976/77 είχαν προκριθεί με συνολικό σκορ 4-3 επί της Μπαρσελόνα). Στον αντίποδα η Ατλέτικο θα συμπληρώσει την ερχόμενη Τετάρτη μια ντουζίνα εμφυλίων (5-2-4 ο μέχρι στιγμής απολογισμός), με πιο πρόσφατο αυτόν στα ημιτελικά απέναντι στη Βαλένθια.
Παράδοση
Ατλέτικο και Αθλέτικ αναμετρώνται για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό τελικό, ωστόσο αριθμούν ήδη τρεις μονομαχίες στο κύπελλο Ισπανίας. Οι δύο πρώτες είχαν νικήτρια την Μπιλμπάο (1921, 1956), η πιο πρόσφατη την ομάδα της Μαδρίτης (1985).
Σε επίπεδο πρωταθλήματος συγκρούστηκαν για πρώτη φορά το 1929 και έκτοτε μετρούν 150 παιχνίδια με τη ζυγαριά να γέρνει ελαφρώς στο μέρος των «λιονταριών» (64-27-59). Από το γύρισμα της χιλιετίας πάντως η Ατλέτικο μετρά 10-3-9 κόντρα στην Μπιλμπάο, απέναντι στην οποία την ερχόμενη Τετάρτη θα συμπληρώσει 100 παιχνίδια στη δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση.
Παίκτες
Στο Εθνικό Στάδιο του Βουκουρεστίου θα παραταχθούν οι τρεις από τους τέσσερις πρώτους σκόρερ του τρέχοντος Γιουρόπα Λιγκ. Ο Φαλκάο με 10 τέρματα ισοβαθμεί στην πρώτη θέση με τον Κλάας-Γιαν Χούντελααρ της Σάλκε και, αν σκοράρει, έχει τη δυνατότητα να γίνει ο πρώτος παίκτης που θα αναδειχθεί κανονιέρης του θεσμού σε διαδοχικές χρονιές! Ήδη πάντως ο Κολομβιανός, ο οποίος την περασμένη περίοδο σημείωσε 17 τέρματα στη θριαμβευτική πορεία της Πόρτο, φιγουράρει στην τρίτη θέση της διαχρονικής λίστας των σκόρερ στη διοργάνωση.
Ο παρτενέρ του στη γραμμή κρούσης των «ροχιμπλάνκος», ο Αντριάν Λόπεθ, έχει πετύχει οκτώ τέρματα στην εφετινή διοργάνωση, ένα περισσότερο από τον Φερνάντο Γιορέντε της Μπιλμπάο. Οι Μαδριλένοι έχουν το πλεονέκτημα να διαθέτουν και τον καλύτερο τροφοδότη της διοργάνωσης: ο Ντιέγκο των έξι ασίστ θα αγωνιστεί για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό τελικό, αφού στον αντίστοιχο του 2009 ήταν τιμωρημένος και δεν μπορούσε να βοηθήσει τη Βέρντερ απέναντι στη Σαχτάρ.
Από την Μπιλμπάο ο τερματοφύλακας Γκόρκα Ιραϊθόθ είναι ο μόνος με συμμετοχή σε τελικό, αφού στον προηγούμενο ισπανικό εμφύλιο αγωνιζόταν στην Εσπανιόλ και είχε γνωρίσει την ήττα στα πέναλτι από τη Σεβίλλη (2007). Εμπειρία τελικών, ωστόσο, έχει και ο Αΐτορ Όθιο, ο οποίος το 2006 και το 2007 παρακολούθησε από τον πάγκο τους θριάμβους της Σεβίλλης επί των Μίντλεσμπρο και Εσπανιόλ αντιστοίχως και, αυτονόητα, εύχεται να τριτώσει το καλό.
 
ΝΤΙΕΓΚΟ ΣΙΜΕΟΝΕ VS ΜΑΡΣΕΛΟ ΜΠΙΕΛΣΑ
Ο αργεντινικός εμφύλιος
Η αλεπού 100 χρόνων και το αλεπουδάκι 110; Στις 9 Μαΐου ο (μαθητής) Ντιέγκο Σιμεόνε θα επιχειρήσει να νικήσει τον (δάσκαλο) Μαρσέλο Μπιέλσα, ο οποίος ήταν προπονητής του στην εθνική Αργεντινής από το 1998 ως το 2002.
Και οι δύο πιστώνονται την προς το καλύτερο αλλαγή αγωνιστικού προφίλ των ομάδων τους και έχουν την ευκαιρία να βαδίσουν στα χνάρια του Αντρέ Βίλας-Μπόας κατακτώντας ένα τρόπαιο στην παρθενική συμμετοχή τους σε ευρωπαϊκή διοργάνωση ως προπονητές.
Ο Μπιέλσα ουδέποτε είχε συμμετάσχει στα ευρωπαϊκά κύπελλα ως ποδοσφαιριστής, σε αντίθεση με τον Σιμεόνε, ο οποίος το 1998 είχε κατακτήσει το Κύπελλο UEFA ως παίκτης της Ίντερ. Συνεπώς, ο 42χρονος μπορεί να γίνει μόλις ο τρίτος που θα θριαμβεύσει στη διοργάνωση ως παίκτης και ως προπονητής μιμούμενος τους Ντίνο Τζοφ (1977 και 1990 με τη Γιουβέντους) και Χούουμπ Στέφενς (1978 με Άιντχοφεν, 1997 με Σάλκε).
Όποιος από τους Μπιέλσα και Σιμεόνε κι αν κερδίσει, θα γίνει ο πρώτος Αργεντινός θριαμβευτής τεχνικός στο Κύπελλο UEFA/Γιουρόπα Λιγκ. Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής μόνο τρεις μη Ευρωπαίοι προπονητές έχουν κατακτήσει ευρωπαϊκά τρόπαια, όλοι τους προέρχονται από την Αργεντινή: ο Λουίς Καρνίλια (Κύπελλα Πρωταθλητριών με τη Ρεάλ Μαδρίτης το 1958 και το 1959), ο Ελένιο Ερέρα (Κύπελλα Πρωταθλητριών με την Ίντερ το 1964 και το 1965) και ο Αλφρέδο ντι Στέφανο (Κύπελλο Κυπελλούχων με τη Βαλένθια το 1980).

ΟΙ ΕΜΦΥΛΙΟΙ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ UEFA/ΓΙΟΥΡΟΠΑ ΛΙΓΚ
1971/72          Τότεναμ - Γουλβς 3-2
1979/80          Γκλάντμπαχ* - Φρανκφούρτη 3-3
1989/90          Γιουβέντους - Φιορεντίνα 3-1
1990/91          Ίντερ - Ρόμα 2-1
1994/95          Πάρμα - Γιουβέντους 2-1
1997/98          Ίντερ - Λάτσιο 3-0
2006/07          Σεβίλλη - Εσπανιόλ 3-1 (στα πέναλτι)
2010/11          Πόρτο - Μπράγκα 1-0
*πήρε το τρόπαιο στα εκτός έδρας γκολ
Σημείωση: Στις πρώτες πέντε περιπτώσεις οι τελικοί ήταν διπλοί κι αναγράφεται το συνολικό σκορ
Δημοσιεύτηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου