Κυριακή 6 Μαΐου 2012

Ρόι Χόντσον: Ο αμφιλεγόμενος



Την περασμένη Τρίτη η αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία (FA) απέδειξε ότι είναι ακόμη σε θέση να αιφνιδιάζει. Η πρόσληψη του Ρόι Χόντσον ως προπονητή των «τριών» λιονταριών για την επόμενη τετραετία ήταν τόσο αναμενόμενη όσο και η αποκάλυψη ότι μετά την απομάκρυνση του Φάμπιο Καπέλο ο 64χρονος ήταν ο μόνος που συζητήθηκε και προσεγγίστηκε από την ομάδα κρούσης.
Η αγγλική ομοσπονδία δεν μπορεί να κατηγορηθεί ότι πήγε με το ρεύμα και συμπεριφέρθηκε λαϊκίστικα. Ο κόσμος, τα Μ.Μ.Ε., ακόμη και οι διεθνείς έβλεπαν τον αντικαταστάτη του Καπέλο στο πρόσωπο του Χάρι Ρέντναπ. Η διάψευση της προσδοκίας δεν έγινε δεκτή με τον καλύτερο τρόπο.

Η Daily Mail έγραψε για μια «από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις», η Sunέκανε πρωτοσέλιδο (αποτυχημένο) χιούμορ με την αδυναμία του Χόντσον να προφέρει το «ρ», ο Μαρκ Πέριμαν (εκπρόσωπος του συνδέσμου υποστηρικτών της εθνικής Αγγλίας) ξεκαθάρισε πως «με όλο το σεβασμό, αλλά δεν πρόκειται να υπάρξει θύελλα ενθουσιασμού για την πρόσληψη του Ρόι.
Τα πέντε κριτήρια
Εν προκειμένω, ωστόσο, η ουσία δεν έγκειται στον αιφνιδιαστικό χαρακτήρα της επιλογής, αλλά στην ουσία της. Είναι ο νυν προπονητής της Γουέστ Μπρομ ο κατάλληλος κυβερνήτης για ένα τόσο μεγάλο καράβι; Από τη μία ο Χόντσον (σ.σ. ο πλέον ηλικιωμένος εκλέκτορας που αναλαμβάνει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα) κουβαλά περισσότερη εμπειρία και διεθνείς παραστάσεις από κάθε προκάτοχό του, από την άλλη το βιογραφικό του στερείται τρανταχτών επιτυχιών, ακόμη και με συλλόγους του βεληνεκούς της Ίντερ και της Λίβερπουλ.
Η αγγλική ομοσπονδία, η οποία αποκάλυψε ότι είχε καταλήξει στον Χόντσον ήδη από τον Μάρτιο (σ.σ. η πρώτη επίσημη προσέγγιση πάντως έγινε μόλις την περασμένη Κυριακή), κατέληξε στον αποκαλούμενο Mr Average(Ο κος Μέτριος) για πέντε λόγους:
1. Εμπειρία: Ο 64χρονος αριθμεί 19 σταθμούς στην προπονητική καριέρα του και έχει περάσει από την τεχνική ηγεσία τριών εθνικών ομάδων: της Ελβετίας, της Φινλανδίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
2. Παρελθόν: Μετά το καταστροφικό Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010 είχε αποκλειστεί το ενδεχόμενο πρόσληψης ενός νέου «Φάμπιο Καπέλο», ήτοι ενός προπονητή που θα δούλευε για πρώτη φορά ως ομοσπονδιακός τεχνικός.
3. Μακροπρόθεσμη λύση: Η αγγλική ομοσπονδία δεν προέκρινε τη λύση ενός υπηρεσιακού τεχνικού για το Euro2012. Ο Χόντσον προσφέρθηκε χωρίς περιορισμό για την επιθυμητή μακροχρόνια συνεργασία.
4. Παλιός γνώριμος: Ο 64χρονος προοριζόταν για διάδοχος του Καπέλο (σ.σ. παραιτήθηκε το Φεβρουάριο του 2012) ήδη από το 2010, τότε όμως είχε αποφασίσει ν’ αναλάβει τη Λίβερπουλ.
5. Πραγματιστική λύση: Mε την πρόσληψη του Χόντσον τερματίζονται έγκαιρα οι εικασίες για το πόστο του ομοσπονδιακού τεχνικού. Η άριστη γνώση του για το πρωτάθλημα είναι άκρως βοηθητική εν όψει της επιλογής του ρόστερ για το Euro2012.
Τα μειονεκτήματα
Υπάρχει, ωστόσο, και η άλλη όψη του νομίσματος. Αυτή ορίζει ότι η αγγλική ομοσπονδία δεν εντόπισε ή δεν προέκρινε μια λύση με προοπτική. Η συμφωνία ως το 2016 μ’ έναν 64χρονο αποτελεί και μια δική της χρεοκοπία σε θέματα τολμηρών αποφάσεων και ένα ηχηρό ράπισμα για τη νέα γενιά των Άγγλων προπονητών.
Η Τσέλσι ίσως αισθάνεται τυχερή που έχει στον πάγκο της έναν πρώην προπονητή της Γουέστ Μπρομ (τον 41χρονο Ρομπέρτο ντι Ματέο), στην εθνική Αγγλίας όμως είναι άκρως συζητήσιμο, αν οι παίκτες και ο κόσμος εμπνέονται από την πρόσληψη ενός τεχνικού των «μπάτζις». Εκκινώντας από μειονεκτική αφετηρία ο Χόντσον πρέπει να κερδίσει μέσα σ’ ελάχιστο χρόνο την ίδια του την ομάδα, προτού επιχειρήσει να δικαιώσει τις υψηλότατες προσδοκίες που υπάρχουν από αυτήν στο Euro2012.
«Η αποστολή είναι να δημιουργήσεις ομαδικό πνεύμα και νοοτροπία νικητή σε συντομότατο χρόνο. Θα είναι δύσκολο και θα γίνει δυσκολότερο, επειδή δεν υπάρχουν πολλά παιχνίδια. Σχεδόν σε κάθε ένα, είτε θα νικάς είτε θα αποκλείεσαι», κατέδειξε τον Γολγοθά του διαδόχου του ο Καπέλο.
Τέρι και Φέρντιναντ
«Συνειδητοποιώ σε τι λούκι μπαίνω. Δεν είμαι αφελής. Είμαι αρκετό καιρό στο ποδόσφαιρο και ξέρω ότι υπάρχουν τεράστιες προσδοκίες. Ουδείς μου μίλησε για μια εύκολη δουλειά και για ηλιόλουστες, ευχάριστες μέρες. Έχω ένα σαρανταήμερο πριν το Euro και θα δουλέψω υπερωρίες. Πηγαίνουμε σε τέτοιες διοργανώσεις για την πρωτιά, είμαστε μεγάλο ποδοσφαιρικό έθνος. Ουδέποτε θα είναι εύκολο και τώρα θα είναι λίγο πιο δύσκολο, διότι αυτός που πήρε την πρόκριση αποχώρησε κι εγώ έρχομαι στο παρά πέντε. Είναι σημαντικό να βάλουν όλοι πλάτη», σχολίασε από την πλευρά του ο Χόντσον και παραδέχτηκε ότι θα είναι μεγάλη απογοήτευση, αν τα «τρία λιοντάρια» αποτύχουν να προκριθούν από τον όμιλο με Ουκρανία, Γαλλία και Σουηδία.
Από τα πρώτα μελήματα του 64χρονου είναι οι απευθείας συνομιλίες με τους πρώην αρχηγούς Τζον Τέρι και Ρίο Φέρντιναντ, προκειμένου να διαπιστώσει, αν θα τους καλέσει στο Euro. Υπενθυμίζεται ότι ο στόπερ της Τσέλσι αρνείται τη ρατσιστική εξύβριση του Άντον Φέρντιναντ (ΚΠΡ), αδελφού του Ρίο, σε παιχνίδι στο «Λόφτους Ρόουντ» τον περασμένο Οκτώβριο. Η υπόθεση δεν έχει τελεσιδικήσει, ωστόσο η ομοσπονδία αποφάσισε ν’ αφαιρέσει το περιβραχιόνιο από τον Τέρι προκαλώντας την παραίτηση του Καπέλο που δεν ήταν ούτε ενήμερος ούτε σύμφωνος με το διάβημα αυτό.
Στήριξη Φέργκιουσον
Ο νέος εκλέκτορας της Αγγλίας έδειξε πάντως να μη στερείται αυτοπεποίθησης. «Δεδομένου του βιογραφικού μου ανέκαθεν ήλπιζα πως θα με επέλεγε η ομοσπονδία, έστω κι αν δεν το προσδοκούσα. Δεν θα έλεγα ότι εξεπλάγην ιδιαίτερα, όταν μου τηλεφώνησαν», ισχυρίστηκε ο Χόντσον, ο οποίος έδειξε να μην προβληματίζεται από το γεγονός ότι αρκετοί διεθνείς είχαν ταχθεί δημόσια υπέρ της επιλογής Ρέντναπ: «Δεν είναι η πρώτη φορά που αναλαμβάνω μια ομάδα που δεν ξέρω, αλλά το βιογραφικό μου υποδεικνύει ότι είμαι επιτυχής στο να κερδίζω την εμπιστοσύνη των παικτών μου».
Ο πρώτος πάντως που υπερθεμάτισε της πρόσληψης του 64χρονου ήταν ο σερ Άλεξ Φέργκιουσον. «Ο Ρόι έχει τεράστια εμπειρία και η εμπειρία είναι ανίκητη. Είναι καλός άνθρωπος και διαθέτει το σωστό προφίλ για τη δουλειά από κάθε άποψη. Ανέκαθεν έλεγα ότι για το πόστο του ομοσπονδιακού τεχνικού στην Αγγλία πρέπει να προσλαμβάνεται ένας 60άρης. Ο Ρόι έχει σωρευμένη εμπειρία. Ελπίζω να πάει καλά», ευχήθηκε ο Σκοτσέζος αρχιτέκτονας της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
 
ΟΙ ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ
1. Γουόλτερ Γουιντερμπότομ (1946-62)
2. Σερ Αλφ Ράμσεϊ (1963-74)
3. Τζόε Μέρσερ (1974)
4. Ντον Ριβ (1974-77)
5. Ρον Γκρίνγουντ (1977-82)
6. Μπόμπι Ρόμπσον (1982-90)
7. Γκράχαμ Τέιλορ (1990-93)
8. Τέρι Βέναμπλς (1994-96)
9. Γκλεν Χοντλ (1996-99)
10. Χάουαρντ Γουίλκισον (1999-00)
11. Κέβιν Κίγκαν (1999-00)
12. Πίτερ Τέιλορ (2000)
13. Σβεν Γκόραν Ερικσον (2001-06)
14. Στιβ ΜαΚλάρεν (2006-07)
15. Φάμπιο Καπέλο (2008-12)
16. Στιούαρτ Πιρς (2012)
17. Ρόι Χόντσον (2012-…)
Δημοσιεύτηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου