Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Ρανταμέλ Φαλκάο: Η επιτομή του επιθετικού



Υστερών σε τεχνική. Αυτό ήταν το πόρισμα των ισπανικών Μ.Μ.Ε. το περασμένο καλοκαίρι, όταν επέκριναν την Ατλέτικο Μαδρίτης για την επένδυση των 40 εκατομμυρίων ευρώ στον Φαλκάο ως διαδόχου των Ντιέγκο Φορλάν (Ίντερ) και Σέρχιο Αγουέρο (Μάντσεστερ Σίτι).
Υστερών σε τεχνική. Αυτό ήταν το ψεγάδι που ανακάλυψαν οι Ισπανοί στον Κολομβιανό επιθετικό, ο οποίος με την επίδοση-ρεκόρ των 17 τερμάτων είχε οδηγήσει σχεδόν μόνος του την Πόρτο στην κατάκτηση του Γιουρόπα Λιγκ.
Υστερών σε τεχνική. Αυτό είναι -από τα μεσάνυχτα της περασμένης Τετάρτης- ό,τι πιο άστοχο έχει ειπωθεί ή γραφεί για τον 26χρονο, ο οποίος προσθέτει κεφάλαια στην ποδοσφαιρική ιστορία με την ίδια συχνότητα που «ματώνει» τα αντίπαλα δίχτυα.

Από τα παραμύθια
Το δεύτερο προσωπικό τέρμα του στο εντός έδρας 4-2 επί της Βαλένθια στην ημιτελική φάση του Γιουρόπα Λιγκ έφτανε για να καταπιεί τη γλώσσα του όποιος έκανε λόγο για ελλιπή τεχνική κατάρτιση του «τίγρη». Για τον ίδιο όμως, προφανώς, δεν ήταν επαρκές. Ήθελε το κάτι παραπάνω και, ως είθισται, ήξερε το πού και το πώς να το πετύχει.
Εθνικό Στάδιο Βουκουρεστίου, τελικός Γιουρόπα Λιγκ απέναντι στην Μπιλμπάο. Έβδομο λεπτό: από πάσα του Ντιέγκο ο Φαλκάο παίρνει την μπάλα εντός περιοχής με αντίπαλο τον Αμορεμπιέτα. Με αφορμή μια διαγώνια κίνηση του Ντιέγκο ο Κολομβιανός τραβιέται λίγο πιο έξω, ο Αμορεμπιέτα δεν ακολουθεί, η επαρκής γωνία βολής μόλις έχει δημιουργηθεί και μ’ ένα υπέροχο αριστερό με εσωτερικό φάλτσο η μπάλα παίρνει πορεία προς το δεξί πάνω παραθυράκι της εστίας του Ιραϊθόθ. Golazo (γκολάρα), όπως έγραψαν οι Ισπανοί δημοσιογράφοι, από το πουθενά…
Σχεδόν μισή ώρα αργότερα: από πάσα του Τουράν ο Φαλκάο υποδέχεται την μπάλα στη μικρή περιοχή. Με υπερέκταση του αριστερού ποδιού καταφέρνει να σταματήσει την μπάλα έχοντας πλάτη γυρισμένη στο τέρμα και τον Μαρτίνεθ κολλημένο πάνω του. Περιστροφή γύρω από τον άξονά του, μάζεμα της μπάλας με το δεξί, ο Μαρτίνεθ φεύγει στην άλλη κατεύθυνση, ο Αμορεμπιέτα πίσω του έχει μείνει στήλη άλατος, το «γεράκι» έχει πλέον πεδίο βολής: ο Ιραϊθόθ πέφτει στη σωστή γωνία, αλλά το τελείωμα με το αριστερό από τον προνοητικό 26χρονο έχει το απαιτούμενο ύψος, προκειμένου να καταλήξει για ακόμη μια φορά στα δίχτυα. Έχει υπερθετικό το golazo;
Γκολ και ρεκόρ
Αυτές οι καλλιτεχνίες αποδείχτηκαν οι ιδανικές τελευταίες πινελιές στον αριστουργηματικό καμβά της Ατλέτικο Μαδρίτης στο εφετινό Γιουρόπα Λιγκ. Οι «ροχιμπλάνκος» έκλεισαν τη διοργάνωση με 12 συναπτές νίκες, επίδοση πρωτοφανή για οποιονδήποτε ευρωπαϊκό θεσμό (σ.σ. η προηγούμενη καλύτερη επίδοση ανήκε στην Μπαρσελόνα με 11 διαδοχικές επιτυχίες στο Τσάμπιονς Λιγκ της περιόδου 2002/03).
Ο Φαλκάο έκλεισε την τρέχουσα ευρωπαϊκή περίοδο με 12 τέρματα έχοντας σκοράρει σε κάθε μία από τις αντιπάλους της Ατλέτικο (Σέλτικ, Ουντινέζε, Ρεν, Λάτσιο, Μπεσίκτας, Ανόβερο, Βαλένθια και Μπιλμπάο)! Τοιουτοτρόπως αριθμεί πλέον 29 γκολ σε ισάριθμα παιχνίδια του Γιουρόπα Λιγκ κι έγινε ο πρώτος παίκτης που το κατακτά δύο συναπτές χρονιές έχοντας αναδειχτεί συνάμα σε αμφότερες πρώτος σκόρερ του (σ.σ. κάτι τέτοιο δεν είχε συμβεί ούτε στο Κύπελλο UEFA)!
«Τι περισσότερο θέλει ο άνθρωπος από τη ζωή; Ευχαριστώ το Θεό», δήλωσε μετά τον τελικό του Βουκουρεστίου ο Κολομβιανός, τον οποίο αποθέωσαν τα ισπανικά Μ.Μ.Ε. («Φαλκάο, σε αγαπάμε!», έγραψε η Marca), ο προπονητής του («Τον λατρεύω!», φώναξε ο Ντιέγκο Σιμεόνε) και οι συμπαίκτες του («Είναι ένας από τους καλύτερους επιθετικούς στην Ευρώπη, είναι απόλαυση να παίζεις στην ίδια ομάδα με αυτόν», υποκλίθηκε ο Ντιέγκο).
«Βασιλιάς» από τη νέα σεζόν;
Ωστόσο το κορυφαίο εγκώμιο στον 26χρονο έπλεξε ο Πεπ Γκουαρδιόλα. «Εντός περιοχής είναι ο καλύτερος στον κόσμο!», απεφάνθη ο αρχιτέκτονας της αρτιότερης ομάδας στο παγκόσμιο στερέωμα εδώ και μια τετραετία.
Και αν η κλάση του Φαλκάο δεν χωρεί πλέον ουδεμίας αμφισβήτησης, το μέλλον του στην Ατλέτικο παραμένει συζητήσιμο. «Αν την Κυριακή δεν εξασφαλίσουμε την έξοδό μας στο Τσάμπιονς Λιγκ, θα είναι σχεδόν αδύνατον να τον κρατήσουμε», παραδέχτηκε ο Μιγκέλ Άνχελ Γκιλ Μαρίν, μάνατζερ των «ροχιμπλάνκος», οι οποίοι χρειάζονται νίκης τους επί της Βιγιαρεάλ και ταυτόχρονα μη νίκη της νυν τέταρτης Μάλαγα επί της προτελευταίας Χιχόν.
Αν το σενάριο δεν ευοδωθεί, η πίεση από τους ευρωπαϊκούς συλλόγους κορυφής (Μπαρσελόνα, Μάντσεστερ Σίτι, Τσέλσι), θα γίνει αφόρητη. Τα καλύτερα χαρτιά, ωστόσο, θα κρατά η Ρεάλ Μαδρίτης, αφού ατζέντης του Φαλκάο είναι ο διαβόητος Ζορζ Μέντες, ο οποίος έχει στο πελατολόγιό του τόσο τον Ζοζέ Μουρίνιο όσο και τον Κριστιάνο Ρονάλντο…

Παρ’ ολίγον… Παναθηναϊκός
Στο μεσοδιάστημα η ιστορία έχει αποκτήσει διαστάσεις αστικού μύθου. Το καλοκαίρι του 2008, λίγο πριν την έναρξη της πολυμετοχικότητας στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός, ο Γιάσμινκο Βέλιτς έχει κάνει αποδεκτή την εισήγηση του Χουάν Ραμόν Ρότσα (σκάουτερ της ομάδας στην Αργεντινή) για απόκτηση (έναντι 4,5 εκατομμυρίων ευρώ) του 50% των δικαιωμάτων του 22χρονου τότε Ρανταμέλ Φαλκάο, ο οποίος αγωνιζόταν στη Ρίβερ Πλέιτ. Πριν ολοκληρωθεί όμως η μετεγγραφή ο Βέλιτς αντικαταστάθηκε από τον Κώστα Αντωνίου, ο οποίος… απέρριψε τον Φαλκάο και απέκτησε έναντι 3,5 εκατομμυρίων τον… Ροντρίγκο Σόουζα από τη Φλαμένγκο! Ο Βραζιλιάνος απογοήτευσε οικτρά (κι έφυγε νύχτα) και ήδη τον Ιανουάριο ο Παναθηναϊκός χτύπησε ξανά την πόρτα της Ρίβερ για τον Φαλκάο, του οποίου όμως τα δικαιώματα είχαν πλέον μοιραστεί σε περισσότερους μάνατζερ. Το «τριφύλλι» αποφάσισε να μην κυνηγήσει την υπόθεση, το επόμενο καλοκαίρι ο Κολομβιανός μετεγγράφηκε στην Πόρτο και αυτή τη στιγμή η αγοραστική αξία του υπερβαίνει τα 50 εκατομμύρια ευρώ.
Δημοσιεύτηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου