Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Η grande επιστροφή της Γιουβέντους!

Από την περασμένη Τετάρτη στα γραφεία της στην οδό Galileo Ferrarisκυματίζει μια ιταλική σημαία με το θυρεό του συλλόγου, τον αριθμό 30 και τρία χρυσά αστέρια. Ακόμη μία έχει τοποθετηθεί ήδη στην οροφή της νεόδμητης έδρας της, η οποία θα φιλοξενήσει σήμερα τη φιέστα τίτλου απέναντι στην Αταλάντα. Και για όσους δεν το έχουν ακόμη αντιληφθεί, η Γιουβέντους επέστρεψε για να πρωταγωνιστήσει και να πολώσει, όπως τον παλιό, καλό(;) καιρό…

Στη σύγχρονη ιστορία της «Βέκια Σινιόρα» η 6η Μαΐου έχει καταχωρηθεί ήδη ως η μέρα της ανάστασης. «Είναι η μητέρα όλων των ημερών, είναι η μέρα της λύτρωσης», όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε ο Τζανλουίτζι Μπουφόν, ο οποίος αποτελεί -όπως και ο Αλεσάντρο ντελ Πιέρο- συμβολική φιγούρα της πτώσης των «μπιανκονέρι» στο ναδίρ και της επιστροφής του στο ζενίθ.
«Ασύγκριτη χαρά»
Άρτι εστεμμένος παγκόσμιος πρωταθλητής και καθιερωμένος στη συνείδηση της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής κοινότητας ως ο κορυφαίος τερματοφύλακας ο Μπουφόν αποφάσισε το 2006 να απαρνηθεί τους ποδοσφαιρικούς ναούς του Τσάμπιονς Λιγκ και ν’ ακολουθήσει τη Γιουβέντους στην περιπέτεια της Σέριε Β, όπου υποβιβάστηκε υποχρεωτικά μετά την εμπλοκή της στο σκάνδαλο Calciopoli.
«Υπέφερα πολλά, έξι χρόνια δεν είναι λίγα, αλλά αυτή η χαρά δεν συγκρίνεται», απεφάνθη ο 34χρονος Ιταλός, τον οποίο οι συμπαίκτες του στην εθνική Ιταλίας από τη Μίλαν περιέπαιζαν το περασμένο καλοκαίρι, όταν τους εκμυστηρευόταν πως θεωρούσε την ομάδα του ικανή για τον τίτλο. Ποιος να τους αδικήσει μετά από δύο συναπτά πλασαρίσματα της «Βέκια Σινιόρα» στην έβδομη θέση;
Τα 90 εκατομμύρια σε θερινές μετεγγραφές ασφαλώς δεν ήταν αμελητέο ποσό, ωστόσο και τα προηγούμενα χρόνια οι επενδύσεις δεν ήταν μικρότερες. Και μάλλον δεν είναι συμπτωματικό ότι οι δύο σημαντικότεροι νεοφερμένοι της περιόδου 2011/12 δεν κόστισαν ούτε ένα ευρώ.
Κόντε και Πίρλο
Ο Αντόνιο Κόντε, πάλαι ποτέ αρχηγός της ομάδας, επέστρεψε ως προπονητής και κατάφερε να εμφυσήσει εκ νέου στην ομάδα τη νοοτροπία του νικητή, την οποία ο ίδιος είχε αποκτήσει κατακτώντας πολυάριθμα πρωταθλήματα αλλά και το Τσάμπιονς Λιγκ με τη «Βέκια Σινιόρα».
Σε εντός αγωνιστικού χώρου προπονητή εξελίχθηκε ο Αντρέα Πίρλο. Πάνω στον (ακόμη και σήμερα) κορυφαίο εν ενεργεία Ιταλό ποδοσφαιριστή η Γιουβέντους έραψε το παιχνίδι της και επιχείρησε μια ρήξη με το παρελθόν της. Το ποδόσφαιρο αποτελεσμάτων επιχειρήθηκε να αντικατασταθεί από ένα ελκυστικό παιχνίδι συνδυασμών, στο βωμό αυτής της αλλαγής θυσιάστηκε ακόμη και ο ντελ Πιέρο, ο οποίος στο μεγαλύτερο μέρος της σεζόν παρακολουθούσε από τον πάγκο πώς ο Κόντε εφάρμοζε τις πλέον διαφορετικές τακτικές με έναν και μοναδικό απώτερο στόχο: την αποφυγή της ήττας.
Στόχος το ρεκόρ
Η συνταγή αποδείχθηκε τόσο επιτυχημένη, ώστε η Γιουβέντους ν’ απέχει δύο παιχνίδια από μια ανεπανάληπτη επίδοση: την αήττητη κατάκτηση του εγχώριου νταμπλ. Αν η Αταλάντα δεν της χαλάσει τη σημερινή φιέστα, η ομάδα του Αντόνιο Κόντε θα γίνει η τρίτη -μετά τις Περούτζα (1978/79) και Μίλαν (1991/92)- που στέφεται πρωταθλήτρια χωρίς ήττα.
Και αν την επόμενη Κυριακή επικρατήσει της Νάπολης στον τελικό του κυπέλλου, τότε η χρονιά της λύτρωσης θα είναι συνάμα και η χρονιά των ρεκόρ, τα οποία θα γλυκάνουν τον ντελ Πιέρο για την κόντρα στη θέλησή του αποχώρηση από το σύλλογο έπειτα από 19 χρόνια!
Εν μέσω αυτών των αξιοθαύμαστων επιδόσεων, των συγχαρητηρίων από τον ανταγωνισμό και των εξαιρετικών εντυπώσεων από το νεόδμητο στάδιο (το πρώτο σύγχρονο και ιδιόκτητο στην Ιταλία) η Γιουβέντους είχε τη χρυσή ευκαιρία για ένα οριστικό ξεκαθάρισμα με το αμαρτωλό παρελθόν.
Σε ρόλο θύματος
Ενώ όμως στα πρώτα χρόνια μετά το calciopoli ο σύλλογος επέλεξε το δρόμο της σιωπής και της σκληρής δουλειάς, από το 2010 και την ανάληψη της προεδρίας από τον Αντρέα Ανιέλι επιδιώκει όλο και πιο επιθετικά να εμφανιστεί ως το θύμα (και όχι ο θύτης) στο calciopoli. Δεν έχει περάσει καιρός από τότε που ο Κόντε διαμαρτυρήθηκε ότι οι διαιτητές φοβούνται να σφυρίξουν υπέρ της Γιουβέντους.
Ο ισχυρισμός δεν στερείται παντελώς αλήθειας, ωστόσο ο ίδιος ο σύλλογος κάνει ό,τι μπορεί για να τροφοδοτεί αυτή την εχθρική στάση, αφού δεν αφήνει σε ησυχία τα φαντάσματα του παρελθόντος. Επισήμως το εφετινό πρωτάθλημα είναι το 28ο στην ιστορία της, όμως η «Βέκια Σινιόρι» το μετρά ως το 30ό, αρνούμενη να αποδεχτεί την αφαίρεση των τίτλων του 2005 και του 2006 ένεκα της εμπλοκής της στο calciopoli.
Τα συγκεκριμένα πρωταθλήματα απονεμήθηκαν στην Ίντερ, την οποία στο Τουρίνο θεωρούν ότι υποκίνησε την προ εξαετίας ιστορία προς ίδιον όφελος. Ότι με τη δική της συνδρομή (το 4-2 επί της Μίλαν την περασμένη Κυριακή) στέφθηκαν πρόωρα πρωταθλητές προφανώς δεν επαρκεί στα δικά τους μάτια ως εξιλέωση. Πόσο μάλλον τώρα που αισθάνονται ξανά επαρκώς δυνατοί, τώρα που -όπως δήλωσε και ο αθλητικός διευθυντής Μπέπε Μαρότα- «μετά την προσγείωση στην κόλαση το 2006 και το πέρασμα από το καθαρτήριο έχουμε επιστρέψει στον παράδεισο». Η συνέχεια σήμερα στο Juventus-Stadium
Δημοσιεύτηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου