Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Αυτόν τον τελικό ποιος θα τον πάρει;



Μια ματιά στις αποδόσεις των στοιχηματικών εταιρειών αναδεικνύει την Μπάγερν ως φαβορί στον αποψινό τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Το βασικό επιχείρημα είναι η έδρα της αναμέτρησης. Η «Αλιάντς Αρένα», το σπίτι των Βαυαρών.
Ότι η έδρα σε τέτοιο επίπεδο μικρό ρόλο παίζει, λησμονείται συχνά και εύκολα. Πόσος καιρός έχει περάσει άραγε από την πρόκριση των αποψινών φιναλίστ μέσα στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» και στο «Καμπ Νου» αντιστοίχως;

Αρκετοί επίσης επιχειρηματολογούν ότι οι απουσίες των Άγγλων (Τέρι, Ιβάνοβιτς, Ραμίρες, Μεϊρέλες) είναι περισσότερες και πιο σημαντικές από αυτές των Γερμανών (Αλάμπα, Μπάντστουμπερ, Γουστάβο).
Το αντεπιχείρημα είναι πως για κάθε απόντα οι Λονδρέζοι θα παρατάξουν έναν παίκτη που θα αγωνίζεται στη φυσική του θέση, ενώ οι Βαυαροί -εν τη απουσία εναλλακτικών- θα υποχρεωθούν σε αλχημείες.
Μια τρίτη οπτική γωνία είναι πως η Τσέλσι ευρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, διότι οι αστέρες της (Λάμπαρντ, Ντρογκμπά) γνωρίζουν ότι αυτή είναι πιθανότατα η τελευταία ευκαιρία τους και διότι ενδεχόμενη ήττα θα αφήσει το σύλλογο εκτός Τσάμπιονς Λιγκ.
Η άλλη πλευρά του νομίσματος καταδεικνύει ότι η Μπάγερν αισθάνεται ακόμη μεγαλύτερη πίεση, αφού η Ντόρτμουντ την έχει κάνει παιχνιδάκι της στις εγχώριες διοργανώσεις και τόσο η κατακραυγή όσο και η απογοήτευση από πιθανό κάζο στον εντός έδρας τελικό θα είναι άμετρες.
Η πλειονότητα των παικτών στα ρόστερ των αποψινών φιναλίστ διψά για την εκτός συνόρων καταξίωση, για έναν διεθνή τίτλο. Και οι δύο ομάδες μετρούν από μια πρόσφατη αποτυχημένη απόπειρα, κάθε μία αντιμετωπίζει (για διαφορετικούς λόγους) αυτόν τον τελικό ως την κορυφαία ευκαιρία να γράψει ιστορία.
Αυτές είναι οι εύκολες διαπιστώσεις. Το δύσκολο είναι να εκτιμήσει κάποιος τι παιχνίδι θα διεξαχθεί απόψε στην «Αλιάντς Αρένα». Οι πειραματικές οπισθοφυλακές προδιαθέτουν για μια αναμέτρηση με αρκετά γκολ, ωστόσο σ’ έναν τελικό κάθε ομάδα κοιτάζει πρώτιστα τα νώτα της και παίζει με αυξημένη προσοχή και συγκέντρωση.
Όσοι εκτιμούν ότι η Μπάγερν θα επιχειρήσει εξ αρχής να ποδοπατήσει την αντίπαλό της και όσοι πιστεύουν ότι η Τσέλσι θα ταμπουρωθεί αλά Μπαρσελόνα, θα διαψευστούν. Οι Βαυαροί θα είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και οι Λονδρέζοι θα συμμετάσχουν περισσότερο στο παιχνίδι. Ο τακτικός προσανατολισμός δεν θ’ αλλάξει. Οι Γερμανοί θα έχουν την πρωτοβουλία των κινήσεων και οι Άγγλοι θα αναμένουν τις ευκαιρίες τους στην κόντρα.
Για την Μπάγερν το ζητούμενο είναι η γρήγορη αλλαγή μπάλας και θέσεων από την τριάδα των Ριμπερί, Μίλερ, Ρόμπεν, τα μακρινά σουτ από τους Σβάινσταϊγκερ, Κρόος, οι ζυγισμένες σέντρες στον Γκόμες. Όλα είναι στοιχεία που έλειψαν από το παιχνίδι της Μπαρσελόνα στους δύο ημιτελικούς.
Για την Τσέλσι το ζητούμενο δεν είναι οι μακρινές μπαλιές στον Ντρογκμπά, αλλά το γρήγορο άνοιγμα του παιχνιδιού από τα πλάγια (με δίδυμο αμυντικών μέσων τους Σβάινσταϊγκερ και Κρόος η Μπάγερν θα είναι πιο ευάλωτη σε κόντρες) και οι στημένες μπάλες, αφού εν τη απουσία του Μπάντστουμπερ έχει σαφές πλεόνασμα σε ψηλά κορμιά.
Ενδεχόμενο προβάδισμα των Λονδρέζων θ’ αποτελεί σοβαρή υποθήκη νίκης, δεδομένου ότι η Μπάγερν στην τρέχουσα περίοδο μετρούν 11 ήττες, μία ισοπαλία και μόλις τρεις νίκες (όλες εκτός έδρας!) σε 15 παιχνίδια που έχουν δεχτεί πρώτοι γκολ.
Αντιστρόφως, αν οι Βαυαροί σκοράρουν πρώτοι, η Τσέλσι θα πρέπει να γίνει η πρώτη ομάδα στη σεζόν που θα γυρίσει προβάδισμά τους. Πόσο εύκολο είναι αυτό καταδεικνύεται από τις 35 νίκες και τη μόλις μία ισοπαλία (απέναντι στη Νάπολη) των Γερμανών στα 36 παιχνίδια που άνοιξαν το σκορ.
Κι επειδή όλα τα προαναφερθέντα μπορούν εύκολα να καταστρατηγηθούν από μια απρόβλεπτη εξέλιξη (τραυματισμό, αποβολή), αφήστε κατά μέρος τα προγνωστικά και ετοιμαστείτε για μια απρόβλεπτη -κι ενδεχομένως μακριά- βραδιά. Τσάμπιονς Λιγκ είναι αυτό, δεν είναι παίξε-γέλασε…
Δημοσιεύτηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου