Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

TMS: Η παράνοια σε αριθμούς

Χρειάστηκε να χαράξει η δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα, ωστόσο το πλήρωμα του χρόνου ήρθε, προκειμένου η μετεγγραφική παράνοια των περασμένων χρόνων, την οποία άπαντες υποψιάζονταν, να αποδειχθεί για πρώτη φορά με επίσημα στοιχεία.
Το επίτευγμα πιστώνεται η FIFA, η οποία το 2007 δημιούργησε το διαδικτυακό σύστημα TMS (Transfer Matching System) αποσκοπώντας στην αύξηση της ακεραιότητας και της διαφάνειας στη μετεγγραφική αγορά, καθώς και στην τήρηση των κανονισμών για την προστασία των αδυνατών σ’ αυτό το παζάρι.

Το Σεπτέμβριο του 2009 η μετακίνηση του Ζαν-Ζοέλ Περιέ-Ντουμπ από τη Σέλτικ στην Τουλούζ έγινε η πρώτη που επιβεβαιώθηκε ηλεκτρονικά από το TMS, του οποίου η χρήση κατέστη από την 1η Οκτωβρίου του 2010 υποχρεωτική για όλες τις μετεγγραφές επαγγελματιών ποδοσφαιριστών.
Το 2011 έγινε ακόμη ένα βήμα προόδου στη διαδικασία της μετεγγραφικής διαφάνειας, καθώς για πρώτη φορά ένα ολόκληρο ημερολογιακό έτος καταγράφηκε και αναλύθηκε στο TMS. Το τελικό πόρισμα με τον τίτλο “Global Transfer Market 2011” προσφέρει λεπτομερείς πληροφορίες για όσες μετεγγραφές έλαβαν χώρα από την Πρωτοχρονιά ως τις 31 Δεκεμβρίου 2011. Ιδού ορισμένοι από τους αριθμούς-κλειδιά, όπως αυτοί παρουσιάστηκαν στην επίσημη ιστοσελίδα της FIFA.
45 - Ο μέσος όρος των λεπτών για την πραγματοποίηση μιας μετεγγραφής μέσα στο 2011, αφού στις 365 μέρες του έτους καταγράφηκαν περισσότερες από 11.500 μετακινήσεις ποδοσφαιριστών. Πάνω από το 60% των μετεγγραφών έλαβε χώρα στους κατ’ εξοχήν μετεγγραφικούς μήνες (Ιανουάριο, Ιούλιο, Αύγουστο), ενώ η πιο δραστήρια μέρα ήταν η 31 Αυγούστου, όταν ολοκληρώθηκαν 317 συμφωνίες!
70 - Το επί τοις εκατό ποσοστό των μετεγγραφών που αφορούσαν ελεύθερους ποδοσφαιριστές. Πάνω από τους μισούς είχαν λήξαντα συμβόλαια, το 30% είχε συμφωνήσει σε πρόωρη λύση της συνεργασίας, ενώ το 15% ήταν μέχρι πρότινος δηλωμένοι ως ερασιτέχνες. Οι μετεγγραφές ποδοσφαιριστών με συμβόλαια εν ισχύ κάλυψαν μόλις το 10% του συνολικού φάσματος (1.100 μετακινήσεις μέσα στο 2011), ποσοστό μικρότερο ακόμη κι από αυτό των δανεισμών (12%) κι οριακά μεγαλύτερο από αυτό της επιστροφής δανεικών παικτών (8%).
3 - Τα δισεκατομμύρια δολάρια που ξοδεύτηκαν σε αποζημιώσεις, εκ των οποίων το 82% αφορούσαν συμφωνημένες αποζημιώσεις. Ο μέσος όρος των τελευταίων κυμάνθηκε στο 1,5 εκατομμύρια δολάρια, όμως στις πλείστες περιπτώσεις το ποσό ήταν πολύ μικρότερο. Ο συνολικός μέσος όρος εκτοξεύτηκε από ένα μικρό αριθμό πολύ δαπανηρών μετακινήσεων. Το ίδιο ισχύει και για το μέσο όρο των ετήσιων απολαβών των μετεγγραφέντων ποδοσφαιριστών (244.000 δολάρια, ήτοι 43.000 δολάρια μηνιαίως).
23 - Ο μέσος όρος ηλικίας των παικτών που άλλαξαν στέγη μέσα στο 2011. Οι μισοί μετεγγραφέντες ήταν μεταξύ 22 και 27 ετών, ο πιο ηλικιωμένος όλων ήταν ένας 46χρονος(!), ενώ οι μετακινήσεις ποδοσφαιριστών κάτω των 18 ετών ήταν μόλις το 1% του συνολικού αριθμού.
20 - Το επί τοις εκατό ποσοστό των μετεγγραφών που αφορούσαν Βραζιλιάνους ή Αργεντινούς. Οι πρώτοι αντιπροσώπευσαν το 13% των μετακινήσεων, ενώ πλην της Αργεντινής στην πρώτη δεκάδα των πιο ευρέως εκπροσωπούμενων χωρών ήταν άλλες δύο της Λατινικής Αμερικής (Ουρουγουάη και Κολομβία). Σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι Γάλλοι παίκτες πιστώθηκαν τις πιο πολλές μετακινήσεις, ενώ στην Αφρική η πρωτιά πήγε στους Νιγηριανούς.
24 - Μολονότι στο TMSείναι εγγεγραμμένες και οι 208 ομοσπονδίες-μέλη της FIFA (άνω των 5.000 συλλόγων), το ήμισυ των μετεγγραφών του 2011 έγινε μεταξύ 24 ομοσπονδιών, οι πέντε πρώτες εκ των οποίων πιστώθηκαν το 18% της συνολικής μετεγγραφικής δραστηριότητας.
130 - Το συνολικό ποσό σε εκατομμύρια δολάρια που ξοδεύτηκε από τους συλλόγους σε προμήθειες μεσαζόντων μέσα στο περασμένο έτος. Το αντίστοιχο ποσό που δόθηκε από τους παίκτες στους ατζέντηδες δεν είναι υποχρεωτικό να δηλώνεται στο TMS. Ο μέσος όρος προμήθειας ανήλθε στα 240.000 δολάρια.
2 - Ο αριθμός των μετεγγραφικών περιόδων ανά σεζόν για κάθε ομοσπονδία-μέλος της FIFA. Οι πλείστες ομοσπονδίες επιλέγουν τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Ιανουάριο, ωστόσο τα μετεγγραφικά παράθυρα μπορούν ν’ ανοίξουν οποιονδήποτε μήνα του έτους. Επί του παρόντος δεν υπάρχει μέρα του χρόνου, κατά την οποία να μην είναι ανοικτό το μετεγγραφικό παράθυρο σε τουλάχιστον μία ομοσπονδία-μέλος της FIFA.
13.000 - Μέσα στο 2011 οι διεθνείς μετεγγραφές ή οι πρώτες εγγραφές ανήλικων ποδοσφαιριστών έφτασαν στο συγκεκριμένο αριθμό. Περίπου 1.5000 ατομικές αιτήσεις έφτασαν στη FIFAκαι μόνο το 1% των εν λόγω ποδοσφαιριστών ήταν επαγγελματίες. Το 45% των αιτήσεων αφορούσε παίκτες ηλικίας 16-17 ετών, ενώ το 90% αφορούσε Ευρωπαίους ποδοσφαιριστές και μόνο η Βραζιλία κατάφερε να εισχωρήσει στην πρώτη δεκάδα, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση πίσω από την Αλβανία!

Η δεκάδα των ακριβότερων μετεγγραφών μέσα στο 2011
Παίκτης                               Από                     Σε                           Ποσό*
1. Σέρχιο Αγουέρο              Ατλέτικο Μ.        Μάντσεστερ Σ.      45
2. Χαβιέρ Παστόρε             Παλέρμο             Παρί Σ.Ζ.              42
3. Φαλκάο                            Πόρτο                 Ατλέτικο Μ.          40
4. Σεσκ Φάμπρεγας             Άρσεναλ             Μπαρσελόνα         34
5. Φάμπιο Κοεντράο           Μπενφίκα           Ρεάλ                       30
6. Σαμίρ Νασρί                   Άρσεναλ             Μάντσεστερ Σ.      27,5
7. Σαμουέλ Ετό                    Ίντερ                   Ανζί                       27
8. Χουάν Μάτα                    Βαλένθια             Τσέλσι                    26,7
9. Αλέξις Σάντσες                Ουντινέζε            Μπαρσελόνα         26
10. Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς Μπαρσελόνα      Μίλαν                    24
*σε εκατομμύρια ευρώ
Δημοσιεύτηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου