Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

Η UEFA και ο ψεύτης βοσκός



Για τρίτη συναπτή χρονιά η παρουσίαση των κριτηρίων της UEFAγια την επικείμενη αγωνιστική περίοδο κινήθηκε στο ίδιο πλαίσιο. Το κυπριακό πρωτάθλημα δεν εμφάνισε ουσιαστική πρόοδο σε ουδεμία από τις ποιοτικές κατηγορίες ταξινόμησης, τα χρέη των εγχώριων συλλόγων αυξήθηκαν και ο πρόεδρος της ΚΟΠ έκρουσε εκ νέου τον κώδωνα του κινδύνου απευθύνοντας ακόμη μια έκκληση για συνετή οικονομική πολιτική.
Σε αυτό το ρυθμό προβλέπω ότι δεν θα αργήσει η στιγμή που σε μια (όχι και τόσο μακρινή) παρουσίαση των κριτηρίων δεν θα εμφανιστούν καν οι εκπρόσωποι των συλλόγων. Το ενδιαφέρον τους θα έχει σβήσει δεδομένου ότι θα έχει καταστεί συνείδηση ότι τα εν λόγω κριτήρια παρουσιάζονται μεν, παραμένουν ανεφάρμοστα δε. Όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά σε όλη την Ευρώπη.

Καλό το παραμύθι του Financial Fair Play, αλλά (μέχρι στιγμής) δεν έχει δράκο. Κι ας διαρρηγνύει τα ιμάτιά του ο Μισέλ Πλατινί ότι θα είναι άτεγκτος στην εφαρμογή των κανονισμών. Όσοι οι διακηρύξεις μένουν στα λόγια, ουδενός το αφτί ιδρώνει. Στις σελίδες της διεθνούς επικαιρότητας στη σημερινή έκδοση της «Α.τ.Κ.» μπορείτε να διαπιστώσετε ότι στην Ισπανία, τη χώρα της εν ενεργείας πρωταθλήτριας Ευρώπης και κόσμου, συμβαίνουν τα ίδια και χειρότερα.
«Τα σωματεία έχουν βρει τρόπους για αναβολές πληρωμών και αυτή η πρακτική ακολουθείται σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το γεγονός έτυχε της προσοχής της UEFA, η οποία επεξεργάζεται το πώς θα κλείσει την πόρτα», παραδέχτηκε ο Κώστας Κουτσοκούμνης εκθέτοντας την πραγματικότητα σε όλο το μεγαλείο της. Οι σύλλογοι έχουν ανακαλύψει ήδη Κερκόπορτες και η UEFA ακόμη επιζητεί τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου, αντί να επιβάλλει κυρώσεις.
Αν ο Πλατινί και οι συν αυτώ εκτιμούν ότι με θεωρητικές απειλές θα λύσουν το πρόβλημα του διαρκώς διογκούμενου χρέους των ποδοσφαιρικών συλλόγων, δεν είναι απλώς αιθεροβάμονες, αλλά επικίνδυνα αφελείς. Αν νομίζουν ότι αποκλείοντας δευτεροκλασάτες (στην καλύτερη περίπτωση) ομάδες από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις περνούν κάποιο ηχηρό μήνυμα στους υπολοίπους, πλανώνται πλάνη οικτρά, όπως τους αποδεικνύουν και οι αυξανόμενες οφειλές των συλλόγων.
Ο πρόεδρος της ΚΟΠ ενημέρωσε ότι αυτή τη στιγμή από τις ομάδες κορυφής μόνον ο ΑΠΟΕΛ περνά τα κριτήρια. Πόσοι πιστεύουν ότι η διοργανώτρια αρχή έχει τα άντερα να ξεκινήσει το επόμενο πρωτάθλημα μόνο με τους «γαλαζοκιτρίνους» ή, εν πάση περιπτώσει, χωρίς μία εκ των Ομόνοιας, Ανόρθωσης και ΑΕΛ; Μάλλον μόνον εκείνοι που πιστεύουν ότι σε δύο χρόνια η UEFA θα αποκλείσει από τις διεθνείς διοργανώσεις τις καταχρεωμένες ισπανικές, αγγλικές και ιταλικές ομάδες επιτρέποντας τη συμμετοχή μόνο στις οικονομικά υγιείς γερμανικές…
Το Financial Fair Play κινδυνεύει να αποτύχει, προτού καν τεθεί εν ισχύ, πολύ απλά διότι ουδείς πιστεύει ότι η ευρωπαϊκή ομοσπονδία έχει τα… καρύδια να εφαρμόσει τις προβλεπόμενες κυρώσεις στους απείθαρχους ή παρανομούντες. Ένας αποκλεισμός μίας εκ των Γιουνάιτεντ, Σίτι, Τσέλσι, Μπαρσελόνα, Ρεάλ, Μίλαν, Ίντερ από το Τσάμπιονς Λιγκ θα περνούσε το μήνυμα του FFP πολύ γρηγορότερα, αποτελεσματικότητα και διαπλατυσμένα απ’ ό,τι όλες οι μέχρι σήμερα παρουσιάσεις των κριτηρίων στις χώρες-μέλη της UEFA.
Όσο η τελευταία διστάζει να προχωρήσει στη λήψη τέτοιων μέτρων, τόσο οι σύλλογοι θα ξοδεύουν περισσότερα από όσα εισπράττουν και θα κλείνουν διακανονισμούς αποπληρωμής, τους οποίους δεν θα τηρούν. Ο φόβος φυλάει τα έρημα, ορίζει η λαϊκή θυμοσοφία, και διαχρονικά ουδείς φοβήθηκε έναν σκληρό, πλην ανεφάρμοστο νόμο. Αν στη Νιόν δεν θέλουν να έχουν την κατάληξη του μικρού ψεύτη βοσκού, οφείλουν ν’ αλλάξουν τακτική τάχιστα. Όχι σήμερα. Χθες, ει δυνατόν…
Δημοσιεύτηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου