Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Λιονέλ Μέσι: Ο υπερθετικός έχει όνομα!

Βράδυ Τετάρτης στο «Καμπ Νου» της Βαρκελώνης. Στην ανάπαυλα του αγώνα Μπαρσελόνα-Λέβερκουζεν (2-0) η μοναδική ελπίδα του Ρούντι Φέλερ για αποφυγή των χειρότερων είναι πως στην επανάληψη ο Πεπ Γκουαρδιόλα θα ξεκουράσει τον Λιονέλ Μέσι.
Φευ, ο Αργεντινός έμεινε στο παιχνίδι. Και τοιουτοτρόπως δρομολογήθηκαν οι εξελίξεις για τη συγγραφή νέων σελίδων ποδοσφαιρικής ιστορίας από τον πιθανότατα κορυφαίο γητευτή των ρεκόρ που έχει γνωρίσει διαχρονικά και παγκοσμίως το άθλημα.

Επτά τέρματα μετρούσε μέχρι την περασμένη Τετάρτη ο Αργεντινός άσος στο τρέχον Τσάμπιονς Λιγκ. Μηδενός εξαιρουμένου είχαν σημειωθεί σε εκτός έδρας αναμετρήσεις. Ο «ψύλλος» αποφάσισε ότι αυτή η άνιση κατανομή δεν του αρμόζει και λίγο έλειψε μέσα σε 90 λεπτά να επιφέρει πλήρη ισορροπία στον απολογισμό του.
Το τελικό 7-1 καταχωρήθηκε ως η ευρύτερη επικράτηση ομάδας στη νοκ άουτ φάση του Τσάμπιονς Λιγκ, συνάμα και ως η βαρύτερη ευρωπαϊκή συντριβή της Μπάγερ. Η τελευταία είχε την ατυχία να γίνει η ομάδα, απέναντι στην οποία ο Λιονέλ Μέσι -έπειτα από 44 πακέτα τερμάτων, 14 χατ τρικ και δύο καρέ- σημείωσε πέντε γκολ!
Για πρώτη φορά στην επταετή επαγγελματική σταδιοδρομία του ως ποδοσφαιριστής και για παρθενική φορά στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο τελευταίος που είχε πιστωθεί ανάλογο επίτευγμα ήταν ο Δανός Σόρεν Λέρμπι απέναντι στην Ομόνοια το 1979, όταν η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση ονομαζόταν ακόμη Κύπελλο Πρωταθλητριών.
Φυλλορροούν τα ρεκόρ
Το ρεκόρ παραγωγικότητας σε παιχνίδι Τσάμπιονς Λιγκ έγινε ο πιο πρόσφατος κρίκος στην ήδη τεράστια αλυσίδα των κορυφαίων επιδόσεων του Μέσι, ωστόσο η προσθήκη περισσοτέρων είναι ήδη προγραμματισμένη, και δη για το άμεσο μέλλον.
Την περασμένη περίοδο ο 24χρονος ισοφάρισε το ρεκόρ παραγωγικότητας σε μια σεζόν του Τσάμπιονς Λιγκ, το οποίο κατείχε από την περίοδο 2002/03 ο Ρούουντ φαν Νίστελροϊ (12). Αυτή την περίοδο έχει πιστωθεί ήδη μια ντουζίνα τέρματα και έχει μπροστά του από δύο (στη χειρότερη) έως πέντε παιχνίδια (στην καλύτερη περίπτωση), προκειμένου να το καταρρίψει. Φαντάζει απίθανο να μην το πράξει ήδη από την προημιτελική φάση…
Ακόμη και το απόλυτο ρεκόρ του Ζοζέ Αλταφίνι της Μίλαν (14 γκολ στο Κύπελλο Πρωταθλητριών την περίοδο 1962/63) απειλείται έντονα από τον άσο της Μπαρσελόνα και πιθανότατα θα αλλάξει κάτοχο εντός της σεζόν.
Καρέ πρωτιών
Ακόμη κι αν επανέλθει σε φυσιολογικό (για τον ίδιο) ρυθμό σκοραρίσματος ο Μέσι μετά το γκαλά της περασμένης Τετάρτης πολύ δύσκολα θα απειληθεί από άλλον ποδοσφαιριστή για τον τίτλο του κορυφαίου σκόρερ της εφετινής διοργάνωσης.
Αν τον κατακτήσει, θα το έχει πετύχει για τέταρτη φορά (2009, 2010, 2011) ισοφαρίζοντας την επίδοση του Γκερντ Μίλερ (Μπάγερν) στο Κύπελλο Πρωταθλητριών (1973, 1974, 1975, 1977), ωστόσο -όπως γίνεται αντιληπτό και από τις παρατιθέμενες χρονολογίες- ο Αργεντινός θα έχει βγει πρώτος σκόρερ σε διαδοχικές σεζόν, κάτι που ουδείς άλλος μπορεί να περηφανευτεί.
Πλώρη για τον Ραούλ
Χάρη στα πέντε τέρματα απέναντι στη Λέβερκουζεν ο «ψύλλος» αριθμεί πλέον 49 στο Τσάμπιονς Λιγκ και σε εύρος διετίας θεωρείται δεδομένο ότι θα βελτιώσει την επίδοση του ρέκορντμαν Ραούλ (71), η οποία μέχρι πριν λίγα χρόνια εθεωρείτο ακατάρριπτη.
Ήδη ο Μέσι έχει προσπεράσει τους Πίπο Ιντζάγκι (46) και Αντρί Σεβτσένκο (48) ανεβαίνοντας στην τέταρτη θέση και δεν αποκλείεται να σκαρφαλώσει και στη δεύτερη πριν το πέρας αυτής της αγωνιστικής περιόδου, αφού μπροστά του ευρίσκονται οι Τιερί Ανρί (51) και Ρούουντ φαν Νίστελροϊ (56). Αν στην εξίσωση προσθέσουμε και το Κύπελλο Πρωταθλητριών, ο Αργεντινός προσπέρασε και την επίδοση του Εουσέμπιο (47 γκολ) και ισοφάρισε την αντίστοιχη του Αλφρέδο ντι Στέφανο…
Το πρώτο κανόνι της Μπάρσα
Σε συλλογικό επίπεδο ο 24χρονος έχει φτάσει ήδη τα 228 τέρματα και λογικά εντός του μήνα θα πετύχει τα απαιτούμενα οκτώ τέρματα, προκειμένου να προσπεράσει τον Θέσαρ Ροντρίγκεθ (235 από το 1942 ως το 1955) στην κορυφή του πίνακα των σκόρερ της Μπαρσελόνα. Και φυσικά δεν λανθάνει της προσοχής ότι ο Αργεντινός θα έχει χρειαστεί σχεδόν το μισό διάστημα για τον ίδιο αριθμό τερμάτων…
Ακόμη ένα προγραμματισμένο προς κατάρριψη ρεκόρ είναι αυτό της ατομικής παραγωγικότητας σε μία περίοδο. Την περασμένη σεζόν το κοντέρ του Μέσι σταμάτησε στα 53 τέρματα, ήτοι πέντε περισσότερα απ’ όσα έχει πιστωθεί αυτή τη χρονιά ο Αργεντινός, ο οποίος έχει μπροστά του από 16 έως 19 παιχνίδια (13 στην Πριμέρα Ντιβισιόν, ένα στο Κόπα ντελ Ρέι και από δύο έως πέντε στο Τσάμπιονς Λιγκ)!
Και αν υπάρχει κάτι που τονίζει την αξία, τη μοναδικότητα και τη διαφορετικότητα του Αργεντινού έναντι των υπολοίπων είναι ασφαλώς το γεγονός ότι γι’ αυτές τις επιδόσεις, για τις οποίες άλλοι ενδεχομένως να χρειάζονταν και δύο καριέρες, δεν έχει χρειαστεί να φτάσει ούτε καν ως τα μισά της δικής του σταδιοδρομίας.
Και ένα είναι ήδη δεδομένο: όταν μια μέρα αποφασίσει να συγγράψει την αυτοβιογραφία του, δεν θα υπάρχει πιο ταιριαστή εισαγωγή γι’ αυτήν από την ιστορική ατάκα του Ουίνστον Τσόρτσιλ: «Η ιστορία θα είναι καλή μαζί μου, γιατί σκοπεύω να τη γράψω»!

ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ Μ.Μ.Ε.
«Ο Μότσαρτ της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Λονδίνου»
Marca: «Μεγαλειότατε, είναι τιμή να περιγράφουμε τα ανδραγαθήματά σας. Είστε ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής της ιστορίας, ο Μότσαρτ της»
As: «75.632 θεατές μπορούν να πουν, ήμουν εκεί! Ακριβώς όπως εκείνοι, οι οποίοι είδαν κάποτε τον Τσάμπερλεϊν να σημειώνει 100 πόντους σ’ ένα παιχνίδι, τον Άλι στο νοκ άουτ απέναντι στον Σόνι Λίστον και τον Μπομπ Μπίμον στο Μεξικό να ίπταται στα 8,9 μέτρα. Όπως όλοι αυτοί οι προνομιούχοι και οι θεατές στο Καμπ Νου έζησαν κάτι μεγαλειώδες»
Sport: «Ο Μέσι έχει αλλάξει την ιστορία της Μπαρσελόνα και του παγκοσμίου ποδοσφαίρου σε ηλικία μόλις 24 ετών. Παρανοϊκό! Ό,τι αγγίζει, μετατρέπεται σε χρυσό. Είναι δώρο Θεού. Είναι το όγδοο θαύμα»
La Vanguardia: «Πώς να περιγράψεις την ομορφιά; Δεν μπορείς. Μόνο την απολαμβάνεις. Έχει όνομα: Μέσι»
Gazzetta dello Sport: «Θεϊκός Μέσι. Το έπος του είχε πέντε πράξεις»
The Times: «Ο μάγος Μέσι συνεχίζει να γράφει ιστορία. Το ερώτημα πλέον δεν είναι αν ο Μέσι είναι ο κορυφαίος του παρόντος. Το ερώτημα είναι αν είναι ο κορυφαίος όλων των εποχών».
L’ Equipe: «Στρατοσφαιρικός Μέσι - η ιδιοφυΐα στα κυανέρυθρα ολοκλήρωσε τη συμφωνία του με μια τελευταία μαγική νότα για το 7-0»
Sport Bild: «Κρίμα που, σε αντίθεση με το πρώτο παιχνίδι, ουδείς παίκτης της Λέβερκουζεν δεν τόλμησε να ζητήσει τη φανέλα του. Αυτή τη φορά τουλάχιστον θα είχε ιστορική σημασία»

Η υπόκλιση των συναδέλφων
Πέρα από τους διθυράμβους του παγκόσμιου Τύπου η ανεπανάληπτη παράσταση του Λιονέλ Μέσι την περασμένη Τετάρτη ώθησε αρκετούς πρωτοκλασάτους ομολόγους του να υποκλιθούν στο μεγαλείο του. Ιδού όσα έγραψαν στο Twitter τρεις κορυφαίοι επιθετικοί για τον «ψύλλο».
Ουέιν Ρούνεϊ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ): «Μέσι, ο καλύτερος όλων των εποχών»
Ρανταμέλ Φαλκάο (Ατλέτικο Μαδρίτης): «Δεν κατάλαβα, αν ήταν παιχνίδι ποδοσφαίρου ή Playstation. Εάν είχε πετύχει έξι γκολ, θα έπαιρνε δύο μπάλες σπίτι του;»
Μάικλ Όουεν (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ): «Δεν είμαι αρκετά μεγάλος σε ηλικία, για να μπορώ να πω ότι έχω δει να αγωνίζονται όλοι οι κορυφαίοι. Όμως πιστεύω ότι ουδείς έχει παίξει καλύτερα από τον Μέσι»
Δημοσιεύτηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου