Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

Μουάμπα και Αμπιντάλ: Αγωνιστές της ζωής



Τα περιστατικά συνέβησαν με διαφορά δύο ημερών. Την προηγούμενη Πέμπτη η Μπαρσελόνα ανακοίνωσε επίσημα ότι ο Ερίκ Αμπιντάλ θα υποβληθεί τις προσεχείς εβδομάδες σε μεταμόσχευση ήπατος, η οποία τερματίζει την ποδοσφαιρική καριέρα του, αλλά σε περίπτωση επιτυχίας του εξασφαλίζει μια φυσιολογική ζωή.
Το περασμένο Σάββατο, στον προημιτελικό του αγγλικού κυπέλλου ανάμεσα σε Τότεναμ και Μπόλτον στο «Ουάιτ Χαρτ Λέιν» ο Φαμπρίς Μουάμπα υπέστη ανακοπή καρδιάς, κατέρρευσε στο χορτάρι «παγώνοντας» (τηλε)θεατές και ακροατές του τραγικού συμβάντος και σήμερα νοσηλεύεται στην εντατική ενός λονδρέζικου νοσοκομείου έχοντας επιστρέψει από το σφιχταγκάλιασμα του θανάτου σε μια καινούργια ζωή.

Οι δύο περιπτώσεις, οι δύο παράλληλες περιπέτειες δύο ποδοσφαιριστών εν έτει 2012, συνδέθηκαν το βράδυ της Κυριακής στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου», όπου οι παίκτες της Ρεάλ Μαδρίτης εμφανίστηκαν με φανέλες που από τη μία όψη εύχονταν κουράγιο στον Αμπιντάλ και από την άλλη καλή ανάρρωση στον Μουάμπα. Η «Α.τ.Κ.» φωτίζει τα δύο περιστατικά που συντάραξαν την ποδοσφαιρική κοινότητα στο τέλος της περασμένης εβδομάδας.
Ο εφιάλτης επιστρέφει
Η μοίρα έπαιξε τα παιχνίδια της και ακριβώς ένα χρόνο μετά τη δημοσιοποίηση του προβλήματος υγείας του Ερίκ Αμπιντάλ γνωστοποιήθηκε ότι ο Γάλλος αμυντικός χρειάζεται να υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος, αφού οι θεράποντες ιατροί διαπίστωσαν αλλαγές στις -διενεργούμενες κατά τακτά χρονικά διαστήματα- εξετάσεις.
Η υποτροπή ήταν γνωστή στον ποδοσφαιριστή, τον προπονητή του και τον γιατρό του συλλόγου ήδη από τον περασμένο μήνα, δεν τον απέτρεψε όμως από τη συμμετοχή τόσο στο παιχνίδι πρωταθλήματος με την Ατλέτικο Μαδρίτης όσο και στο φιλικό της εθνικής Γαλλίας με την αντίστοιχη της Γερμανίας, τα οποία έμελλε να αποδειχθούν τα τελευταία της καριέρας του.
Κι ας είχε ανανεώσει το συμβόλαιό του μόλις στις 3 Φεβρουαρίου, κι ας είχε μετρήσει 43 παιχνίδια από τις 3 Μαΐου του 2011, όταν επανήλθε στην ενεργό δράση μετά την πρώτη φάση της περιπέτειάς του. Η επικείμενη επέμβαση αποσκοπεί στην εξασφάλιση μιας φυσιολογικής ζωής στον Αμπιντάλ, όχι στη συνέχιση της ποδοσφαιρικής καριέρας του, αφού είναι εξαιρετικά επικίνδυνο το εμφυτευμένο συκώτι να δεχτεί τα χτυπήματα που υφίσταται σωρηδόν σ’ ένα παιχνίδι ένας επαγγελματίας ποδοσφαιριστής.
Πανταχόθεν στήριξη
Στο άκουσμα της είδησης για την επιστροφή του εφιάλτη το σοκ ήταν μεγάλο τόσο για την οικογένεια της Μπαρσελόνα όσο και για την ποδοσφαιρική κοινότητα στον πλανήτη. Τα μηνύματα στήριξης (στα γραφεία της Μπαρσελόνα, στα ισπανικά Μ.Μ.Ε., στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης) υπήρξαν αναρίθμητα και είχαν αποστολείς φιλάθλους, παίκτες, προπονητές και γενικότερα ανθρώπους του ποδοσφαίρου.
Δεδομένου ότι η λίστα αναμονής για μόσχευμα από εγκεφαλικά νεκρό δότη είναι μακρά και η επέμβαση στον Αμπιντάλ τοποθετείται χρονικά μέσα στον Απρίλιο, η υπόθεση ότι στο Γάλλο θα γίνει μεταμόσχευση από ζωντανό δότη αγγίζει τα όρια της βεβαιότητας. Ο άσος της Μπαρσελόνα διαθέτει γερό και γυμνασμένο οργανισμό, θα τύχει της καλύτερης δυνατής ιατρικής φροντίδας, συνεπώς σε περίπτωση επιτυχημένης αφομοίωσης του μοσχεύματος είναι εξασφαλισμένη η επιστροφή σε μια φυσιολογική ζωή.
Κλινικά νεκρός για 78 λεπτά!
Ο Ράφαελ φαν ντερ Φάαρτ χαρακτήρισε την τραγική στιγμή του περασμένου Σαββάτου ως το απόλυτο ναδίρ της ποδοσφαιρικής του καριέρας: «Ήταν απλώς τρομερό να βλέπω έναν νεαρό ποδοσφαιριστή στο έδαφος να παλεύει για τη ζωή του. Στεκόμουν περίπου δέκα μέτρα μακριά, αλλά δεν τον είδα να πέφτει. Έγινε πίσω από την πλάτη μου, αλλά μόλις γύρισα, κατάλαβα αμέσως ότι κάτι κακό του είχε συμβεί. Σ’ εκείνο το χρονικό σημείο όλους τους ποδοσφαιριστές στον αγωνιστικό χώρο κατέλαβε πανικός».
Μετά από ένα αγωνιώδες Σαββατόβραδο και μια μαρτυρική Κυριακή το πρώτο αισιόδοξο σημάδι ήρθε με το ξημέρωμα της νέας εβδομάδας. Την περασμένη εβδομάδα η Μπόλτον ανακοίνωσε ότι ο Φαμπρίς Μουάμπα αναπνέει πλέον χωρίς μηχανική υποβοήθηση κι έχει ανακτήσει την αίσθηση του χώρου και του χρόνου.
Η βελτίωση της κατάστασης του 23χρονου ποδοσφαιριστή χαρακτηρίστηκε θαύμα από τον Τζόναθαν Τόμπιν, αφού απαιτήθηκαν 15 ηλεκτροσόκ (δύο στο γήπεδο και 13 στο ασθενοφόρο) με τον απινιδωτή, προκειμένου έπειτα από 78 (!) λεπτά η καρδιά του Μουάμπα ν’ αρχίσει ξανά να χτυπά! «Φοβηθήκαμε τα χειρότερα και δεν πιστέψαμε ότι θα ανέρρωνε. Είναι απίστευτο. Πέρασαν 48 λεπτά μέχρι τη διακομιδή του στο νοσοκομείο και μετά άλλη μισή ώρα. Σ’ αυτό το διάστημα ήταν πραγματικά νεκρός», δήλωσε στο BBC ο γιατρός της Μπόλτον.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η τοποθέτηση του (καρδιολόγου και οπαδού της Τότεναμ), Άντριου Ντίνερ, ο οποίος παρακολουθούσε το παιχνίδι και έσπευσε κοντά στον Μουάμπα, αμέσως μετά την κατάρρευσή του: «Αν μελλοντικά χρησιμοποιήσω τη λέξη θαύμα, θα αφορά αυτήν την περίπτωση. Η ανάρρωσή του είναι αξιοσημείωτη».
Επίσκεψη από Ανρί
Εξ ίσου αξιοσημείωτη ήταν και η αντίδραση της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής κοινότητας στο δράμα του Μουάμπα. Το αφεντικό της Μπόλτον, Φιλ Γκάρτσαϊντ, δήλωσε συνεπαρμένος από τα οικουμενικά μηνύματα συμπαράστασης. Πλην των ποδοσφαιριστών της Ρεάλ, η Άστον Βίλα συναίνεσε δίχως δεύτερη σκέψη στην αναβολή του προγραμματισμένου για την Τρίτη (20.3) αγώνα πρωταθλήματος με την Μπόλτον (σ.σ. «η σκέψη και οι προσευχές του συλλόγου μας είναι για τον Φαμπρίς Μουάμα και την οικογένειά του», αναγραφόταν στην επίσημη ιστοσελίδα των «χωριατών»), ενώ την Τετάρτη ο Μουάμπα δέχτηκε την επίσκεψη του Τιερί Ανρί.
Ο Γάλλος επιθετικός των Ρεντ Μπουλς Νέας Υόρκης και συμπαίκτης του Μουάμπα από το 2005 ως το 2007 δεν δίστασε να κάνει το υπερατλαντικό ταξίδι, προκειμένου να βρεθεί ινκόγκνιτο στο Λονδίνο και να επισκεφτεί για λίγες ώρες τον φίλο του.
Δημοσιεύτηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου