Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Εθνική Κύπρου: Mission Impossible

Υπολήπτομαι ως άνθρωπο και ως προπονητή τον Νίκο Νιόπλια, ωστόσο πολύ θα ήθελα να μάθω πού αντλεί το κουράγιο και την αισιοδοξία εν όψει της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου και γενικότερα για το μέλλον της εθνικής Κύπρου.
Ο ομοσπονδιακός εκλέκτορας μόνο χθεσινός δεν είναι στο χώρο και γνωρίζει άριστα -τόσο ως ποδοσφαιριστής όσο και ως τεχνικός- τις αντίξοες συνθήκες, υπό τις οποίες τα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα είναι υποχρεωμένα να δουλεύουν και να παράγουν αποτελέσματα.

Και στις ήδη διαμορφωθείσες προϋποθέσεις για την πορεία της εθνικής ομάδας στα προκριματικά του Μουντιάλ ούτε επιεικώς δεν πρέπει ο χαρακτηρισμός «αντίξοες». Μέσω δύο μεγάλων μονολόγων του την περασμένη Τετάρτη ο Νιόπλιας επιχείρησε προνοητικά να το καταστήσει σαφές και να το επικοινωνήσει σε όσο το δυνατόν περισσότερους.
Από τον περασμένο Οκτώβριο και το τέλος των επίσημων υποχρεώσεών της στην προκριματική φάση του Euro2012 η εθνική Κύπρου θα έχει στα πόδια της τρία φιλικά, προτού στις 7 Σεπτεμβρίου εκκινήσει τη νέα προσπάθειά της. Τρία παιχνίδια σε διάστημα δέκα μηνών δεν συνιστούν σοβαρή προετοιμασία ούτε καν για μια εξαιρετικά δεμένη και απόλυτα λειτουργική ομάδα, πόσο μάλλον για το πάσχον από πλείστες απόψεις αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.
Η οικειοθελής διαγραφή των διαθέσιμων ημερομηνιών του Ιουνίου χαρακτηρίστηκε εκ μέρους της ΚΟΠ δείγμα σεβασμού προς τους συλλόγους. Αξιοπερίεργη απόφαση, ομολογουμένως, αφ’ ης στιγμής ο σεβασμός μοιάζει μονόπλευρος. Εκτός αν θεωρείτε ότι με την απόκτηση πλειάδας αλλοδαπών οι εγχώριοι σύλλογοι υπολήπτονται την εθνική ομάδα…
Είναι ζήτημα, αν αυτή τη στιγμή ο Νιόπλιας μπορεί να επιλέξει από μια δεξαμενή 35 παικτών. Αν μιλήσουμε για τους άμεσα ικανούς να προσφέρουν σε υψηλό επίπεδο ή όσους δεν θα υποχρεωθούν λόγω ηλικίας να αποσυρθούν εν μέσω των επικείμενων προκριματικών, ο αριθμός μειώνεται και συρρικνώνεται δραματικά, αν στα κριτήρια επιλογής προσθέσουμε και τις συμμετοχές του κάθε διεθνούς στην ομάδα του.
Να το συνοψίσουμε; Εν μέσω μιας μεταβατικής περιόδου (σ.σ. τη «σφράγισε» η πρόσφατη αποχώρηση του αρχηγού Γιάννη Οκκά) και μιας επιχειρούμενης ανανέωσης του έμψυχου δυναμικού ο Νιόπλιας οφείλει με προετοιμασία της πλάκας (μόλις ένα παιχνίδι στο επόμενο εξάμηνο) να παρουσιάσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο μια εθνική ομάδα επαρκώς ανταγωνιστική, ώστε να καταβάλλει Αλβανία και Ισλανδία (ειδάλλως αποχαιρετά πρόωρα κάθε πιθανότητα όχι μόνο διεκδίκησης της πρόκρισης αλλά και ενός αξιοπρεπούς πλασαρίσματος στον όμιλο).
Κι επειδή ενδέχεται να υπάρχουν ορισμένοι, για τους οποίους τα προαναφερθέντα ίσως να μην αρκούν να καταδείξουν πόσο ακατόρθωτη είναι η αποστολή του Νιόπλια, ας το τραβήξουμε και λίγο παρακάτω. Τι ζήτησε ο Κοζανίτης τεχνικός την περασμένη Τετάρτη; Διαφορετική προσέγγιση κι αντιμετώπιση της εθνικής ομάδας απ’ όλους: τους παίκτες, τους φιλάθλους, τους δημοσιογράφους.
«Στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα», λέω εγώ. Τα πλείστα Μ.Μ.Ε. δεν θεώρησαν καν σημαντικό να γράψουν για τη συγκεκριμένη συνέντευξη Τύπου κάτι παραπάνω από το κείμενο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ΚΟΠ, απ’ όπου άλλωστε αντλούν και το 95% των ρεπορτάζ τους για την εθνική ομάδα.
Η τελευταία απασχολεί τον Τύπο και τον κόσμο το πολύ για ένα τριήμερο σε κάθε αγωνιστική της δραστηριότητα, ενώ το κοινό της είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου οπαδικό, κοινώς απαιτεί είτε αποτελέσματα είτε έναν ονομαστό αντίπαλο, για να πάει στο γήπεδο. Η διαρκής και ανιδιοτελής στήριξη απουσιάζει από το σκεπτικό των ποδοσφαιρόφιλων όσο απουσιάζει και από τη συνείδηση των διεθνών η πραγματικότητα πως το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα αποτελεί για τους ξένους την πιο αξιόπιστη πλατφόρμα απόδειξης των ικανοτήτων τους.
Αυτές οι νοοτροπίες χρόνων δεν αλλάζουν ούτε εύκολα ούτε γρήγορα. Και όσο παραμένουν αμετάβλητες τόσο οφείλουμε να χαμηλώνουμε τον πήχη των απαιτήσεων από την εθνική ομάδα και τον προπονητή της, ο οποίος ούτε μαγικό ραβδί διαθέτει ούτε απεριόριστους πόρους (πάσης φύσεως) για να διαμορφώσει το σύνολο που επιθυμεί.
Ας το έχουμε κατά νου, όταν θα έρθουν (νομοτελειακά) τα πρώτα ανεπιθύμητα αποτελέσματα, ώστε να κοιτάξουμε λίγο και τον καθρέφτη μας, προτού αρχίσουμε το… λιθοβολισμό του ομοσπονδιακού τεχνικού.
Δημοσιεύτηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου