Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Το δις εξαμαρτείν της Σερβέτ

Το πρώτο κανόνι είχε σκάσει τον Φεβρουάριο του 2005, υπό την προεδρία του ανεκδιήγητα μεγαλομανούς προέδρου Μαρκ Ροζέρ. Το φυτίλι για το δεύτερο πυροδοτήθηκε την περασμένη Πέμπτη (1 Μαρτίου), όταν η Σερβέτ κατέθεσε -ως όφειλε βάση νόμου για τις υπερχρεωμένες ανώνυμες εταιρείες- τον ισολογισμό της σε δικαστήριο της Γενεύης.
Αν από την εν εξελίξει εξέταση της οικονομικής κατάστασης της 17 φορές πρωταθλήτριας Ελβετίας προκύψει σημαντική ζημία, τότε ο σύλλογος θα υπαχθεί σε καθεστώς οικονομικής διαχείρισης, θα χάσει την άδεια συμμετοχής του και θα υποβιβαστεί στην τρίτη κατηγορία.

Ό,τι δηλαδή είχε συμβεί και στις αρχές του έτους με τη Νοσατέλ Ξαμάξ, έστω κι αν οι συνθήκες που οδήγησαν στο ίδιο αποτέλεσμα ήταν διαφορετικές. «Σε αντίθεση με την Ξαμάξ η κατάρρευση της Σερβέτ δεν μπορούσε να προβλεφθεί, όλα στο σύλλογο κυλούσαν άψογα τα περασμένα χρόνια», υπογράμμισε ο Χάιντς Σίφερλε, πρόεδρος της ελβετικής λίγκας που κινδυνεύει άμεσα να ολοκληρώσει τη σεζόν με δύο ομάδες λιγότερες απ’ όσες την ξεκίνησε!
Καταστροφή
«Είναι ένα τεράστιο χτύπημα. Τα σύννεφα πάνω από τη Γενεύη είναι σκούρα γκρι, αλλά ελπίζουμε ότι δεν έχει έρθει το τέλος. Μια χρεοκοπία της Σερβέτ θα ήταν καταστροφή μεσαίου μεγέθους για το ποδόσφαιρό μας», παραδέχτηκε ο Σίφερλε ενθυμούμενος και τη σχετικά πρόσφατη, βαριά τιμωρία της Σιόν (αφαίρεση 36 πόντων για παραβίαση του καταστατικού και των κανονισμών της UEFA).
«Ότι πολλά αρνητικά συμβάντα έλαβαν χώρα σχεδόν ταυτόχρονα, είναι σύμπτωση. Δεν είναι πρέπον να αναζητείται μια σύνδεση σε αυτήν την αλυσίδα ατυχών γεγονότων. Σχεδιάζουμε, ωστόσο, στο μέλλον να εξετάζουμε ακόμη πιο προσεκτικά τη χορήγηση αδειών αναφορικά με τις οικονομικές ασφάλειες των συλλόγων», αποκάλυψε ο πρόεδρος της λίγκας.
Προδομένη εκ των έσω
Η επικείμενη δεύτερη χρεοκοπία της Σερβέτ εντός επταετίας ασφαλώς χρεώνεται στην οικονομική κακοδιαχείριση της διοίκησης, όμως τον νυν πρόεδρο Ματζίντ Πισιάρ δύσκολα τον χαρακτηρίζεις εγκληματική φυσιογνωμία, όπως ο Μαρκ Ρόζερ (πρόεδρος του συλλόγου το 2005) ή ο Μπουλάτ Τσαγκάεφ (ιδιοκτήτης της Ξαμάξ).
Ο Καναδός (με ιρανικές ρίζες) επιχειρηματίας ανέλαβε προ τετραετίας τη Σερβέτ και την ανέβασε στην πρώτη κατηγορία, όπου η ομάδα καταλαμβάνει την τέταρτη θέση κι έχει μέσο όρο 10.000 θεατές σε κάθε εντός έδρας παιχνίδι της.
«Πίστευα ότι θα υποστηριζόμασταν από την πολιτεία και οικονομικά ισχυρούς ιδιώτες. Δυστυχώς διαψεύστηκα», παραδέχτηκε την περασμένη Πέμπτη ο Πισιάρ, τον οποίο επιβεβαίωσε ο Ίλια Κέντσιγκ. «Είναι εξαιρετικά λυπηρό ότι οι επιχειρηματίες της Γενεύης άφησαν ξεκρέμαστο το σύλλογο. Ουδείς Ελβετός ήθελε να επενδύσει στη Σερβέτ», τόνισε το αφεντικό των Γιανγκ Μπόις.
Η αρχή του τέλους
Εκ των έσω ήρθε και η πρώτη μαχαιριά για το σύλλογο της Γενεύης, ο οποίος από τις αρχές του έτους πιεζόταν από τους πιστωτές του να καταβάλλει τουλάχιστον το ήμισυ του ενός εκατομμυρίου ελβετικών φράγκων που τους χρωστούσε. Με διαρκείς αναβολές και πληρωμές της τελευταίας στιγμής ο Πισιάρ απέτρεπε τους πιστωτές από την αίτηση υπαγωγής της Σερβέτ σε καθεστώς οικονομικής διαχείρισης.
Εν τέλει ο χορηγός ιματισμού (GIB Sportswear) της ομάδας έχασε την υπομονή του και προχώρησε σε αυτό το διάβημα δρομολογώντας τις εξελίξεις για την κατάθεση του ισολογισμού του συλλόγου στο δικαστήριο της Γενεύης.
«Σεσημασμένος» ο πρόεδρος
Αν υπήρχε κάτι που όφειλαν να είχαν λάβει υπόψη στη Σερβέτ ήταν ο πρότερος βίος του Πισιάρ. Προ οκταετίας ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας είχε οδηγήσει στη χρεοκοπία την αυστριακή Αντμίρα Βάκερ, ενώ στο χείλος του γκρεμού ευρίσκεται -όπως αποκαλύπτουν τα πορτογαλικά Μ.Μ.Ε.- και η Μπέιρα Μαρ, στην οποία επίσης προεδρεύει ο Καναδός!
Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι τέτοια, στη Γενεύη ωστόσο περιορίζονταν μέχρι πρότινος στην αδιαφορία, όταν ο Πισιάρ παραγνωρίζοντας τη δυσχερή οικονομική κατάσταση της ομάδας του έκανε λόγο για πρωτάθλημα το 2014 και Τσάμπιονς Λιγκ το 2018!
Οργή για τα λεγόμενά του προέκυψε μόνον την περασμένη Πέμπτη. Η ατάκα «Να είστε σίγουροι ότι δεν υπήρξε κάτι που δεν προσπαθήσαμε, προκειμένου να εξασφαλίσουμε το μέλλον του συλλόγου» εξόργισε τους ανθρώπους της Ένωσης Σερβέτ, οι οποίοι εδώ και εβδομάδες είχαν δείξει ενδιαφέρον για την ανάληψη του συλλόγου.
«Οι αρμόδιοι δικηγόροι δεν επικοινώνησαν καν μαζί μας, μολονότι εμείς ως την Πέμπτη είχαμε συγκεντρώσει τα 2,5 εκατομμύρια φράγκα για τη σωτηρία της ομάδας», ισχυρίστηκε ο Κλοντ Σαρμιγιό, πρόεδρος της Ένωσης Σερβέτ. Το συγκεκριμένο ποσό έφτανε για να καλύψει τους μισθούς ως το τέλος της περιόδου και ορισμένες άλλες κατεπείγουσες ανάγκες, ωστόσο η εξασφάλιση άδειας συμμετοχής στο επόμενο πρωτάθλημα θα απαιτούσε άλλα 4,5 εκατομμύρια, σύμφωνα με τον Ολιβιέ Πεκλάρ, δικηγόρο του Πισιάρ.
Αγοραστής ή τέλος
Το πόρισμα των ορκωτών λογιστών για την οικονομική κατάσταση της Σερβέτ αναμένεται στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας και θα είναι καταδικαστικό. Αυτό σημαίνει ότι η νέα χρεοκοπία θα αποφευχθεί, μόνον αν μέχρι τότε έχει βρεθεί αγοραστής, ο οποίος θα καλύψει όλα τα χρέη ή θα έλθει σε συμφωνία με τους πιστωτές για ένα διακανονισμό εξόφλησης.
Στη Γενεύη κυκλοφορεί ήδη η φήμη ότι η λύση ίσως έρθει από τον Ζορζ Μέντες, τον πιθανότατα πιο ισχυρό ατζέντη στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Ο 47χρονος Πορτογάλος έχει ονομαστό πελατολόγιο (Μουρίνιο, Ρονάλντο, ντι Μαρία, Καρβάλιο, Πέπε, Φαλκάο, Νάνι κ.ά.) και εργάζεται ως οικονομικός σύμβουλος στην εταιρεία Quality Sports Investment.
Η τελευταία φημολογείται ότι ίσως κάνει κίνηση για τη σωτηρία της Σερβέτ, δεδομένου ότι ο αθλητικός διευθυντής της τελευταίας (Κοστίνια) είναι επίσης πελάτης του Μέντες. «Ακόμη ελπίζουμε ότι θα βρεθούν νέοι επενδυτές για το σύλλογο. Βάλαμε τόσο πολύ κόπο γι’ αυτήν την ομάδα και τώρα αυτό… Είναι τρομακτικό», δήλωσε ο Λιονέλ Πιζινάτ, αρχηγός της ομάδας και συνδετικός κρίκος των δύο χρεοκοπιών του συλλόγου.

Οι θρύλοι της Σερβέτ
17 πρωταθλήματα και 7 κύπελλο μετατρέπουν την επικείμενη χρεοκοπία της Σερβέτ σε αφανισμό ενός από τους πλέον ένδοξους συλλόγους της Ελβετίας. Ιδού μερικοί από τους πλέον ονομαστούς ποδοσφαιριστές που φόρεσαν τη φανέλα της ομάδας της Γενεύης.
Σόνι Άντερσον: Ο Βραζιλιάνος ξεκίνησε από τη Σερβέτ τη μεγάλη καριέρα του. Το 1994 οδήγησε την ομάδα στον τίτλο, πριν ξεκινήσει την περιοδεία του σε Μαρσέιγ, Μονακό, Μπαρσελόνα και Λιόν.
Καρλ-Χάιντς Ρούμενιγκε: ο Γερμανός παγκόσμιος αστέρας ολοκλήρωσε την καριέρα του στη Σερβέτ (1987-89), από την οποία αποχώρησε ως πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος.
Κριστιάν Καρεμπέ: Ο Γάλλος παγκόσμιος πρωταθλητής του 1998 αποκτήθηκε από το μεγαλομανή Μαρκ Ροζέρ το 2004. Ήταν η αρχή της πρώτης χρεοκοπίας του 2005…
Βιορέλ Μολντοβάν: Ο Ρουμάνος γκολτζής φόρεσε τη φανέλα του συλλόγου επίσης το 2004, χωρίς ωστόσο να πιάσει τις επιδόσεις των χρυσών εποχών του σε Ξαμάξ και Γκρασχόπερ.
Λουσιέν Φαβρ: Είδωλο της ομάδας τη δεκαετία του 1980 την οδήγησε ως προπονητής στο κύπελλο του 2001, το μέχρι σήμερα τελευταίο τρόπαιο στην ιστορία του συλλόγου.
Άλεξ Φράι: Μέτρησε 36 τέρματα σε 64 παιχνίδια με τη Σερβέτ, προτού αναδειχθεί πρώτος σκόρερ του γαλλικού πρωταθλήματος και της εθνικής Ελβετίας.
Όλιβερ Νεβίλ: Γεννημένος στην Ελβετία μέτρησε 69 συμμετοχές με την εθνική Γερμανίας, ωστόσο τα πρώτα ποδοσφαιρικά βήματά του τα έκανε στη Σερβέτ, απ’ όπου ξεκίνησε την ευρωπαϊκή περιπλάνησή του (Τενερίφη, Χάνζα Ρόστοκ, Λέβερκουζεν και Γκλάντμπαχ).
Γιον Έρικσεν: Ο Δανός αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της πρώτης κατηγορίας δύο συναπτές χρονιές και συνολικά μέτρησε 75 γκολ σε 87 αγώνες για τη Σερβέτ. Απεβίωσε το 2002 σε ηλικία 44 ετών έπειτα από μακροχρόνια ασθένεια.
Φίλιπ Σεντέρος: Σε ηλικία 16 ετών πρωτοεμφανίστηκε στην ύψιστη κατηγορία και δύο χρόνια αργότερα μετεγγράφηκε στην Άρσεναλ.
Μάρκο Πάσκολο: Στη Σερβέτ δεν άφησε και τις καλύτερες εντυπώσεις, στην εθνική όμως ήταν εγγύηση αξιοπιστίας και ο τερματοφύλακας της θρυλικής ομάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994 στις ΗΠΑ.
Τζάκι Φάτον: Ο βραχύσωμος (1,66μ.) δεν θα υποχρεωθεί να βιώσει το δεύτερο διασυρμό της αγαπημένης του ομάδας, αφού «έσβησε» το 2011. Ο θρυλικός εξτρέμ αγωνίστηκε στη Σερβέτ για μια εικοσαετία (1943-63) με ένα τριετές διάλειμμα στη Λιόν.
Μάρτιν Πετρόφ: Και ο Βούλγαρος ντριμπλέρ ξεκίνησε την καριέρα του στη Γενεύη, πριν αρχίσει την περιπλάνησή του σε Βόλφσμπουργκ, Ατλέτικο Μαδρίτης και Μάντσεστερ Σίτι.
Πάτρικ Μίλερ: Σε ηλικία 19 ετών ήταν ήδη βασικός στο σύλλογο της γενέτειράς του. Μέτρησε 81 συμμετοχές με το εθνόσημο.
Έριχ Μπούργκενερ: έγινε θρύλος τόσο στη Λοζάνη (1970-81) όσο και στη Σερβέτ (1981-86), ενώ χρημάτισε και προπονητής τερματοφυλάκων στην εθνική Ελβετίας.
Δημοσιεύτηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου