Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Το «μάδημα» της Μαργαρίτας



Γούνινα παλτά κάθε σχήματος και χρώματος, πανύψηλα τακούνια, μπόλικο μακιγιάζ, όσο το δυνατόν περισσότερο ροζ, ο μαλτέζικος ανά χείρας και (αυτό ουδέποτε λείπει ή αλλάζει) το κυανό κασκόλ με το έμβλημα του συλλόγου. Είναι αυτή εικόνα ιδιοκτήτριας μιας πάλαι ποτέ κατόχου του Τσάμπιονς Λιγκ; Mais oui (μα ναι), όπως αρέσκονται ν’ αναφωνούν στη Γαλλία!
Στην Ολεμπίκ Μαρσέιγ, ένα από τα σύμβολα της Μασσαλίας του πολυπολιτισμικού πληθυσμού, ο ισχυρός άνδρας είναι… μια γυναίκα: η Μαργαρίτα Λουί-Ντρεϊφούς, η Ρωσίδα χήρα του Γαλλοελβετού πρώην προέδρου του συλλόγου, Ρομπέρ Λουί-Ντρεϊφούς. Το πάλαι ποτέ αφεντικό της adidas και η -γεννημένη στην Αγία Πετρούπολη- έμπορος γνωρίστηκαν στους αιθέρες.

Το 1989, σε μια πτήσης από το Παρίσι στη Ζυρίχη, όπου στο μεσοδιάστημα η Μαργαρίτα Μπογκντάνοβα είχε ξεκινήσει τη δική της επιχείρηση, ο Ρομπέρ της άνοιξε κουβέντα. Τρία χρόνια αργότερα ανέβηκαν τα σκαλιά της εκκλησίας και ξεκινούσαν μια ζωή στο τζετ σετ της Νοτίου Γαλλίας ιδιωτικό αεροσκάφος, σπίτι στη λίμνη του Λουγκάνο στην Ελβετία, εκκεντρικά ρούχα). Η οικογενειακή τους ευτυχία ολοκληρώθηκε με τον ερχομό τριών παιδιών και τερματίστηκε το 2009, όταν ο επιχειρηματίας νικήθηκε από τη λευχαιμία.
Η υπόσχεση
Πριν αφήσει την τελευταία του πνοή, ο Ρομπέρ κληροδότησε στη σύζυγό του το πλειοψηφικό πακέτο τόσο της Louis-Dreyfous-Group (παγκόσμιο εμπορικό κονσόρτσιουμ που ασχολείται με ακίνητα, ενέργεια και πρώτες ύλες και έχει τζίρο 50 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως!) όσο και της Μαρσέιγ, την οποία το 1996 είχε αναλάβει να κρατήσει στη ζωή μετά τη λαίλαπα του Μπερνάρ Ταπί.
Ο πρώην ιδιοκτήτης του συλλόγου τον είχε οδηγήσει στην κορυφή της Ευρώπης το 1993, ωστόσο ένα χρόνο αργότερα τον είχε καταδικάσει σε υποβιβασμό και αφαίρεση ενός πρωταθλήματος, αφού είχε αποδειχτεί ότι εκτός από προκλητικά ακριβούς ποδοσφαιριστές αγόραζε και παιχνίδια…
Η Μαργαρίτα υποσχέθηκε στον άνδρα της ότι, μέχρι τα τέκνα τους να γίνουν 25 (σ.σ. σήμερα οι δύο μεγαλύτεροι γιοι της είναι 13 ετών) και να κληρονομήσουν τα πάντα, θα «έτρεχε» τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τη Μαρσέιγ. Και μέχρι σήμερα την τηρεί στο ακέραιο, μολονότι τα εφόδιά της στον πρώτο τομέα είναι σαφώς περισσότερα από τα αντίστοιχα στον δεύτερο…
Νεκρή φύση
Μεγαλωμένη από τον παππού της, σπουδασμένη στο Πανεπιστήμιο της Μόσχας, παθιασμένη με τον μεγάλο Ρώσο σατυρικό συγγραφέα Μιχαήλ Αφανάσιεβιτς Μπουλγκάκοφ, την ευγενή λάμψη της όπερας και το δράμα του θεάτρου, η Ρωσίδα αποκόμισε το χαρακτηρισμό «όμορφη στην όψη νεκρή φύση», όταν έκανε την πρώτη δημόσια εμφάνισή της ως αφεντικό της Μαρσέιγ.
«Σ’ ένα κόσμο κυριαρχούμενο από άνδρες είμαι συνηθισμένη να με υποτιμούν αρχικά», σχολίασε με απάθεια. Τσακωμένη με την ήττα και αλλεργική στην αποτυχία η Μαργαρίτα προχώρησε ήδη από το 2009 σε αλλαγή προσώπων σε θέσεις-κλειδιά τόσο στον όμιλο επιχειρήσεων όσο και στην Ολεμπίκ, όπου άλλαξαν πρόεδρος (Βενσάν Λαμπρούν αντί Ζαν-Κλοντ Ντασιέ) και προπονητής (Ντεσάν αντί Έρικ Γκέρετς)!
Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, όταν η ομάδα είχε απομακρυνθεί απειλητικά από την πρωτοπόρο Μπορντό, φρόντισε με μια επίσκεψή της στα αποδυτήρια (συνοδεία τεσσάρων σωματοφυλάκων) να αποδείξει στους παίκτες ότι, πλην των πέντε γλωσσών που ήδη μιλούσε άπταιστα, είχε μάθει και την ποδοσφαιρική διάλεκτο. Τόσο καλά, ώστε το φινάλε της περιόδου 2009/10 βρήκε το σύλλογο να πανηγυρίζει το ένατο πρωτάθλημα της ιστορίας του!
«Αυτός ο τίτλος είναι η διόρθωση μιας ανωμαλίας που διήρκεσε υπερβολικά πολύ», υποστήριξε στα επινίκια ο Ντεσάν. Στο μυαλό του στριφογύριζε ασφαλώς ο Ρομπέρ Λουί-Ντρεϊφούς, ο οποίος δεν ήταν γραφτό να βιώσει ούτε την εφετινή πρόκριση της ομάδας στην προημιτελική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ, για πρώτη φορά μετά το 1993…
«Απίστευτα δυνατή»
Στο δρόμο προς τα ημιτελικά η Μπάγερν αποδείχθηκε αξεπέραστο εμπόδιο, ωστόσο ο επίτιμος πρόεδρός της Φραντς Μπέκενμπαουερ είχε μόνο καλά λόγια για τη νυν ιδιοκτήτρια της Μαρσέιγ. «Είναι μια εξαίρετη γυναίκα και καλή φίλη μου. Είναι μια θαυμάσια προσωπικότητα που έχει καθιερωθεί στον ανδροκρατούμενο χώρο του ποδοσφαίρου. Και για να τα υπερασπιστεί όλα αυτά, για να διαχειριστεί όλη την κληρονομιά του άντρα της, έπρεπε να είναι απίστευτα δυνατή. Και είναι. Διοικεί πολύ καλά το σύλλογο», υποκλίθηκε ο «Κάιζερ», ο οποίος το 1991 είχε χρηματίσει για μια περίοδο αθλητικός διευθυντής της Ολεμπίκ.
Η τελευταία έχει περιέλθει εσχάτως σε δεινή θέση, αγωνιστική και οικονομική. Στο πρωτάθλημα βολοδέρνει στα μισά της βαθμολογίας με σημαντικές πιθανότητες να μην προλάβει το ευρωπαϊκό τρένο, στο κύπελλο αποκλείστηκε (για τρίτη φορά την τελευταία πενταετία) από σύλλογο κατώτερης κατηγορίας και στο λιγκ καπ την περιμένει στον τελικό η Λιόν.
Μαύρη τρύπα
Η ζημία της τρέχουσας περιόδου ανέρχεται στα 22 εκατομμύρια ευρώ, από τον Μάιο είναι πολύ πιθανό να μην είναι εφικτή η καταβολή μισθών στους παίκτες και ο πρόεδρος Λαμπρούν έχει τονίσει ήδη ότι μοναδική λύση είναι μια ένεση ύψους 35 εκατομμυρίων από την ιδιοκτησία. Η Μαργαρίτα, ωστόσο, δεν προσφέρεται για… μάδημα.
Το περασμένο φθινόπωρο η Ρωσίδα, η οποία διοικεί το σύλλογο όπως μια επιχείρηση απαιτώντας να έχει λόγο σε όλες τις αποφάσεις (ακόμη και τις αγωνιστικές), είχε απειλήσει να βάλει πωλητήριο στην Ολεμπίκ. Επρόκειτο για μια κενή περιεχομένου και κάπως θεατρινίστικη απειλή, ωστόσο μία ατάκα εκείνης της περιόδου εξακολουθεί να ισχύει μέχρι σήμερα: «Με τόσα λεφτά που επενδύω, θέλω να βλέπω επιτυχίες. Αγαπώ τη Μαρσέιγ, αλλά όχι όπως ο Ρομπέρ. «Business is business!» Τσαρίνα πραγματική.
Δημοσιεύτηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου