Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Το back to back της Ντόρτμουντ



«Όποιος μέσα σε διάστημα τριών ημερών νικά -για δεύτερη φορά μέσα στην ίδια περίοδο- τον δεύτερο και τον τρίτο της βαθμολογίας, αυτός ευρίσκεται δικαίως στην κορυφή». Τάδε έφη ο δρ. Ράινχαρντ Ράουμπαλ αμέσως μετά τις κολλητές επιτυχίες της Ντόρτμουντ επί των Μπάγερν (1-0) και Σάλκε (2-1) που «κλείδωσαν» το όγδοο πρωτάθλημα στην ιστορία του συλλόγου. Κι επειδή ο Ράουμπαλ εκτός της Μπορούσια προεδρεύει και της γερμανικής λίγκας, στις 5 Μαΐου θα έχει για δεύτερη συναπτή χρονιά την ευτυχία να παραδώσει τη «σαλατιέρα» στον αρχηγό της ομάδας του.

Η επανάληψη του περυσινού επιτεύγματος, το οποίο είχε χαρακτηριστεί έκπληξη, και η προοπτική του νταμπλ (σ.σ. στον τελικό του κυπέλλου αντιμετωπίζει την Μπάγερν) αποδεικνύουν ότι η Ντόρτμουντ επέστρεψε για να μείνει. Τις περασμένες τρεις δεκαετίες άλλωστε είναι η μόνη (πλην της Μπάγερν, εννοείται) που έχει καταφέρει να υπερασπιστεί επιτυχώς τον τίτλο της. Σε αντίθεση, όμως, με τη διετία 1995-96, οι βάσεις είναι πολύ πιο συμπαγείς και στέρεες.
Ο όρκος της τριανδρίας
Οι «κιτρινόμαυροι» πιθανότατα δεν θα κατακτήσουν το Τσάμπιονς Λιγκ την επόμενη περίοδο (όπως είχαν κάνει το 1997, υπό τον Ότμαρ Χίτσφελντ), ωστόσο δεν διατρέχουν τον κίνδυνο να χάσουν τον αρχιτέκτονα της επιτυχίας τους από τους Βαυαρούς. Στη διάρκεια της τρέχουσας περιόδου ο Γίργκεν Κλοπ ανανέωσε το συμβόλαιό του ως το 2016, ακριβώς όπως και οι Χανς-Γιόαχιμ Βάτσκε (εμπορικός διευθυντής) και Μίχαελ Τσορκ (αθλητικός διευθυντής).
Όπως αποκάλυψαν μάλιστα, έδωσαν όρκο ότι ουδείς θα αποχωρήσει από το σύλλογο νωρίτερα από το συγκεκριμένο χρονικό σημείο, ακόμη κι αν ο ενδιαφερόμενος είναι η εθνική ομάδα! Η πρόκληση της εκ του μηδενός δημιουργίας κάτι μεγάλου κι επιτυχημένου είναι η υπέρτατη και ουδείς θέλει ν’ αφήσει στη μέση τη δουλειά που έχει γίνει την περασμένη τετραετία. Θα την απόκλιση από την αρχή της συνέχειας, την οποία οι ίδιοι έχουν αναδείξει σε ύψιστη.
Οι άσοι του Κλοπ
Και τέτοια απόκλιση δεν έγινε ούτε σε χαλεπούς καιρούς, όπως για παράδειγμα το περασμένο φθινόπωρο, όταν μετά το πέρας της έκτης αγωνιστικής η Ντόρτμουντ είχε επτά πόντους (οκτώ λιγότερους από την Μπάγερν) και δεχόταν σκληρή κριτική. «Είχαμε υπολογίσει ότι μετά την αιφνίδια κατάκτηση του πρωταθλήματος το 2011 θα δημιουργούνταν νέες καταστάσεις, τις οποίες έπρεπε να ελέγξουμε. Προπονητής και παίκτες ωστόσο αντιλήφθηκαν γρήγορα πώς να είναι εκ νέου επιτυχημένοι», τόνισε ο Τσορκ.
Από τα μέσα του Σεπτεμβρίου το λήμμα «ήττα» διαγράφτηκε από το λεξικό των Βεστφαλών, οι οποίοι απαλλαγμένοι από την επιβάρυνση του Τσάμπιονς Λιγκ πραγματοποίησαν εκρηκτικό ξεκίνημα στο β’ γύρο, ανέβηκαν στην κορυφή κι έπειτα ουδέποτε κοίταξαν πίσω τους. Ο Κλοπ συνέχισε να εξελίσσει τους νεαρούς, ταλαντούχους παίκτες του και να βγάζει λαγούς από το καπέλο (Σαντάνα, Λάιτνερ, Πέρισιτς, Μπλαστσικόφσκι) για κάθε πλήγμα που μετρούσε η ομάδα του (βλέπε τραυματισμοί Μπάριος, Σούμποτιτς, Μπέντερ, Γκέτσε).
Τεράστια περιθώρια βελτίωσης
Σε οικονομικό επίπεδο ο σύλλογος, ο οποίος μέσα σε μια επταετία έχει υπερδιπλασιάσει το μπάτζετ του, συνεχίζει να καλύπτει την (ακόμη) χαώδη διαφορά του από την Μπάγερν, εξ ου και στη Βεστφαλία δεν θέλουν καν ν’ ακούν για διαδοχή των Βαυαρών ως Νο1 στη Γερμανία. «Κάτι τέτοιοι θα μπορεί να ειπωθεί μόνον έπειτα από τουλάχιστον πέντε χρόνια επιτυχιών», κατέστησε σαφές ο Βάτσκε, ο οποίος γνωρίζει ότι «η απάλειψη της οικονομικής διαφοράς από την Μπάγερν είναι ουτοπική, αφού το Ντόρτμουντ -σε αντίθεση με το Μόναχο- δεν είναι ούτε μητρόπολη ούτε πόλη εκατομμυρίων. Το μόνο εφικτό είναι η μείωση του οικονομικού χάσματος».
Πώς μπορεί να γίνει αυτό; «Στα εισιτήρια έχουμε πιάσει ταβάνι σε επίπεδο διάθεσης και τιμών», υπογραμμίζει ο διευθυντής μάρκετινγκ, Κάρστεν Κράμερ, «αλλά σε επίπεδο χορηγιών και εμπορευματοποίησης έχουμε τεράστια περιθώρια βελτίωσης». Το δεύτερο συναπτό πρωτάθλημα φέρνει περαιτέρω αύξηση στα χορηγικά έσοδα, το νέο τηλεοπτικό συμβόλαιο της Μπούντεσλιγκα θα αποφέρει ακόμη περισσότερα χρήματα στα ταμεία, ενώ ήδη επιχειρείται εντατικό άνοιγμα στις ξένες αγορές για την προσέλκυση επενδυτών.
Ενισχύσεις κι αποδείξεις
Στην Μπορούσια, ωστόσο, έχει γίνει συνείδηση ότι τα άλματα σε οικονομικό επίπεδο είναι εφικτά μόνον αν ταυτόχρονα υλοποιούνται ανάλογα και στο αγωνιστικό κομμάτι. Πιστή στη στρατηγική εντοπισμού νεαρών, εξελίξιμων παικτών, τους οποίους ο Κλοπ μετατρέπει συστηματικά σε αστέρες πρώτης γραμμής, η Ντόρτμουντ έχει ολοκληρώσει ήδη τις μετεγγραφές του 22χρονου Μάρκο Ρόις (Γκλάντμπαχ) και του 18χρονο Λεονάρντο Μπιτενκούρ (Κότμπους). Αυτοί θα καλύψουν το κενό του Σίντζι Καγκάβα, αν ο Ιάπωνας αποφασίσει εν τέλει ν’ αποχωρήσει.
Μεγάλος στόχος για την επόμενη περίοδο είναι μια πολύ αξιοπρεπέστερη ευρωπαϊκή πορεία από αυτήν της περασμένης διετίας. Οι πρόωροι αποκλεισμοί σε Γιουρόπα και Τσάμπιονς Λιγκ πλήγωσαν ιδιαίτερα τους «κιτρινόμαυρους» και ήγειραν δικαιολογημένες αμφιβολίες για το αν είναι ικανοί να ανταποκριθούν ταυτόχρονα κι επιτυχώς στα εντός κι εκτός συνόρων μέτωπα. Μέχρι στιγμής οι πρωταθλητές Γερμανίας παραμένουν υπόχρεοι αυτής της απόδειξης…

ΤΑ ΡΕΚΟΡ ΤΗΣ ΜΠΟΡΟΥΣΙΑ
@ Με το 2-1 απέναντι στη Σάλκε έγινε η πρώτιστη ομάδα στα χρονικά της Μπούντεσλιγκα που συμπληρώνει 25 συναπτές αγωνιστικές άνευ ήττας (τελευταία τέτοια το 1-2 στο Ανόβερο στις 18.09.2011)!
@ Έχει μετρήσει τέσσερις συναπτές νίκες στο πρωτάθλημα επί της Μπάγερν, κάτι που έχει καταφέρει μόνον η Βέρντερ Βρέμης του Ότο Ρέχαγκελ από το 1991 ως το 1993!
@ Τόσο το τρέχον εκτός έδρας αήττητο 12 αγώνων (9-3-0) όσο και οι οκτώ συναπτές νίκες (από τη 17η ως και την 24η αγωνιστική) αποτελούν κορυφαίες επιδόσεις στην ιστορία του συλλόγου!
@ Στο 13ο από τα 17 εντός έδρας παιχνίδια της περιόδου (κόντρα στη Βέρντερ την 26η αγωνιστική) έσπασε το φράγμα του ενός εκατομμυρίου θεατών (1.045.980)!
@ Έγινε η πρώτιστη ομάδα στην ιστορία της Μπούντεσλιγκα που ξεκίνησε το β’ γύρο με επτά συναπτές νίκες!
@ Ο Γίργκεν Κλοπ αριθμεί πλέον 76 νίκες ως προπονητής της Ντόρτμουντ και υπολείπεται μόνον του Ότμαρ Χίτσφελντ (111)!
@ Ο Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι έγινε ο πρώτος παίκτης της μετά τον Στεφάν Σαπουιζά (1991/92) που επιτυγχάνει 20 τέρματα σε μια περίοδο!

ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΤΗΣ ΝΤΟΡΤΜΟΥΝΤ
Πρωταθλήματα (8): 1956, 1957, 1963, 1995, 1996, 2002, 2011, 2012
Κύπελλα (2): 1965, 1989
Σούπερ Καπ (3): 1989, 1995, 1996
Τσάμπιονς Λιγκ (1): 1997
Κύπελλο Κυπελλούχων (1): 1966
Διηπειρωτικό (1): 1997
Δημοσιεύτηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου