Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Μπιλμπάο: Τα «τρομερά μωρά» του Μπιέλσα!



Όσες αμφιβολίες είχαν μείνει μετά την εντυπωσιακή πρόκριση (με δύο νίκες) επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στη φάση των 16, διαλύθηκαν μετά το 4-2 επί της Σάλκε στο Γκέλζενκιρχεν και το σφράγισμα ουσιαστικά της εισόδου στην ημιτελική φάση του Γιουρόπα Λιγκ: η Αθλέτικ Μπιλμπάο οφείλει να λογίζεται ως το Νο1 φαβορί για την κατάκτηση του τρόπαιου, το οποίο θα είναι το πρώτιστο ευρωπαϊκό στην 114χρονη ιστορία της!

Μόλις στον πρώτο χρόνο του στο «Σαν Μαμές» (σ.σ. ο «καθεδρικός» κλείνει έναν αιώνα ζωής το 2013 και το 2014 θα δώσει τη θέση του σε νέο γήπεδο) και στην παρθενική παρουσία του σε ευρωπαϊκή διοργάνωση (υπό οποιαδήποτε ιδιότητα) ο Μαρσέλο Μπιέλσα έχει βαλθεί να δικαιώσει όσους τον έχουν αναγορεύσει σ’ έναν από τους πλέον πρωτοποριακούς τεχνικούς στο σύγχρονο ποδόσφαιρο και τον Πεπ Γκουαρδιόλα, ο οποίος πρόσφατα τον χαρακτήρισε ως «τον καλύτερο προπονητή στον κόσμο»!
Επανάσταση
Βάσει της εικόνας και των αποτελεσμάτων των «λιονταριών» στο εγχώριο πρωτάθλημα ο 56χρονος Αργεντινός δεν χρήζει επαίνων: η περυσινή έκτη θέση και η συγκομιδή των 58 βαθμών μοιάζει ανέφικτο να επαναληφθούν. Μετά από 29 αγωνιστικές η Μπιλμπάο ευρίσκεται στην 11 θέση με 38 πόντους κι έναν ισορροπημένο απολογισμό (9-11-9). Ο ορισμός της χρυσής μετριότητας;
Είναι η επιφανειακή ανάγνωση. Μέσα σε λιγότερους από 10 μήνες ο Μπιέλσα έχει επιφέρει την επανάσταση στο (μέχρι πρότινος «αγγλικό») παιχνίδι της Αθλέτικ, την οποία με ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας και κατοχής της μπάλας έχει οδηγήσει ήδη στον τελικό του κυπέλλου Ισπανίας (αντίπαλος η Μπαρσελόνα).
Συνάμα την καθοδηγεί (και) προς τον τελικό στο Βουκουρέστι, αφού με εμφανίσεις όπως οι πρόσφατες στις νοκ άουτ φάσεις του Γιουρόπα Λιγκ φαντάζει το φαβορί και για τις επικείμενες αναμετρήσεις στα ημιτελικά με τη νικήτρια του ζευγαριού Σπόρτινγκ-Μέταλιστ. Αν αυτό δεν ηχεί αρκετό, ας σημειωθεί ότι ο σύλλογος από τη χώρα των Βάσκων έχει να πανηγυρίσει οποιοδήποτε τρόπαιο από το 1984, όταν κατέκτησε το νταμπλ, και είναι ο μοναδικός που δεν έχει ούτε… μισό αλλοδαπό στο έμψυχο δυναμικό του!
Νεανικός κορμός
Να το πάμε παρακάτω; Η Αθλέτικ είναι η ομάδα που α) στη φάση των ομίλων άφησε πίσω της συλλόγους, όπως η Παρί Σεν Ζερμαίν και η Ρεντ Μπουλ Ζάλτσμπουργκ, β) στις νοκ άουτ φάσεις απέκλεισε διαδοχικά Λοκομοτίβ Μόσχας, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και έχει σχεδόν πράξει το ίδιο και με τη Σάλκε, την οποία υποχρέωσε στην πρώτη εντός έδρας ήττα της στην τρέχουσα ευρωπαϊκή σεζόν.
Και όλα αυτά στηριζόμενη σ’ ένα κορμό 14 παικτών, του οποίου ο μέσος όρος ηλικίας ανέρχεται στα 24,2 χρόνια! Προσθέστε και τα τέσσερα διπλά σε έξι μέχρι στιγμής εξόδους της στο θεσμό και γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι στο Μπιλμπάο συντελείται εδώ και μήνες ένα μικρό ποδοσφαιρικό θαύμα. Η «Α.τ.Κ.» παρουσιάζει τους πυλώνες του.

ΓΚΟΡΚΑ ΙΡΑΪΘΟΘ
Ο 31χρονος τερματοφύλακας ξεκίνησε από τις ακαδημίες της Αθλέτικ και μεταπήδησε στην Εσπανιόλ, απ’ όπου τον Αύγουστο του 2008 αποκτήθηκε έναντι τεσσάρων εκατομμυρίων. Έκτοτε είναι το αδιαμφισβήτητο Νο1 στην Μπιλμπάο (σ.σ. έχει παίξει και στην ανεπίσημη εθνική ομάδα των Βάσκων). Διαθέτει εξαιρετικά αντανακλαστικά και στην τρέχουσα διοργάνωση έχει λείψει μόνον από το αδιάφορο εκτός έδρας παιχνίδι με την Παρί Σ.Ζ. στη φάση των ομίλων. Την περίοδο 2006/07 είχε φτάσει με την Εσπανιόλ στον τελικό του Κυπέλλου UEFA, όπου είχε ηττηθεί από τη Σεβίλλη στα πέναλτι.

ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΑΜΟΡΕΜΠΙΕΤΑ
Ο 27χρονος στόπερ έχει λείψει μόνον από το εκτός έδρας παιχνίδι με την Παρί Σ.Ζ. (προφυλάχθηκε) και από την πρώτη αναμέτρηση με τη Μάντσεστερ Γ. (τιμωρημένος). Γνωστός για το δυναμικό παιχνίδι του (στην Πριμέρα Ντιβισιόν δεν έχει βγάλει σεζόν χωρίς αποβολή, συνολικά αριθμεί 10 κόκκινες κάρτες), είναι η σύγχρονη εκδοχή του Άντονι Γκοϊκοετσέα, του «σφαγέα από το Μπιλμπάο» στις δεκαετίες του 70 και του 80. Αποτελεί εγγύηση στα μετόπισθεν και είναι αναντικατάστατος ένεκα της δύναμής του στον αέρα. Γεννημένος στη Βενεζουέλα πέρασε από τις μικρές εθνικές της Ισπανίας και τον Αύγουστο του 2008 κλήθηκε στην πρώτη ομάδα από τον Βιθέντε ντελ Μπόσκε, χωρίς όμως να χρησιμοποιηθεί. Τότε αποφάσισε να ενεργοποιήσει τη δεύτερη υπηκοότητά του και πλέον αγωνίζεται με τη Βενεζουέλα.

ΧΑΒΙ ΜΑΡΤΙΝΕΘ
Εν ενεργεία παγκόσμιος πρωταθλητής (σ.σ. αγωνίστηκε ως αλλαγή κόντρα στη Χιλή στο Μουντιάλ της Ν. Αφρικής) ο 23χρονος άσος αποκτήθηκε προ πενταετίας από την Οσασούνα έναντι έξι εκατομμυρίων ευρώ. Έκτοτε καθιερώθηκε στην ενδεκάδα και έχει εξελιχθεί σ’ έναν από τους παίκτες που δίνουν ρυθμό στην Μπιλμπάο και κατά περίσταση σκοράρουν (σ.σ. στην τρέχουσα περίοδο έχει πανηγυρίσει ήδη τετράκις, ήτοι όσες φορές σε όλη την περασμένη περίοδο), μολονότι ο Μπιέλσα τον έχει μετακινήσει από τη φυσική του θέση (αμυντικός μέσος) σε αυτήν του κεντρικού αμυντικού. Από τους πλέον σημαντικούς παίκτες των «λιονταριών».

ΙΚΕΡ ΜΟΥΝΙΑΪΝ
Με 169 εκατοστά ύψος και ζωγραφισμένο στις επικαλαμίδες τον… Μπαρτ Σίμπσον (το παρατσούκλι του στην Αθλέτικ) δεν σου γεμίζει το μάτι, αλλά τα ισπανικά Μ.Μ.Ε. έχουν λόγο που τον προσφωνούν «μικρό Μέσι». Στις 30 Ιουλίου 2009, σε προκριματικό για το Γιουρόπα Λιγκ κόντρα στους Γιανγκ Μπόις, έπαιξε ως αλλαγή κι έγινε ο νεαρότερος παίκτης του συλλόγου που συμμετείχε σε επίσημο παιχνίδι (16 ετών, επτά μηνών και 11 ημερών), στις 29 Φεβρουαρίου έκανε ντεμπούτο με την εθνική Ισπανίας, ενώ τα μεγάλα παιχνίδια είναι η σπεσιαλιτέ του: στη φάση των 32 άνοιξε το σκορ και στα δύο παιχνίδια με τη Λοκομοτίβ, στο «Ολντ Τράφορντ» και στη «Φέλτινς Αρένα» σημείωσε το τρίτο και το τέταρτο τέρμα αντιστοίχως. Πώς να μη θεωρείται ένα από τα πλέον υποσχόμενα ταλέντα της Ισπανίας;

ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΓΙΟΡΕΝΤΕ
Γέννημα-θρέμμα της περιοχής και του συλλόγου καθιερώθηκε στην ενδεκάδα την περίοδο 2007/08 και έκτοτε ουδέποτε έχει τελειώσει σεζόν με μονοψήφιο αριθμό τερμάτων. Την τελευταία τριετία ο υψηλόσωμος (1,95 μ.) επιθετικός, ο οποίος αποκαλείται ο «βασιλιάς των λιονταριών», ευρίσκεται σε σταθερά ανοδική πορεία και είναι ο αρχισκόρερ της Μπιλμπάο. Την περασμένη περίοδο έθεσε προσωπικό ρεκόρ παραγωγικότητας στην Πριμέρα Ντιβισιόν (18 γκολ), το οποίο μάλλον θα βελτιώσει αυτή τη χρονιά (μετρά ήδη 14, ενώ ουδείς συμπαίκτης του έχει περισσότερα από πέντε!), ενώ ο απολογισμός του στο Γιουρόπα Λιγκ κόβει την ανάσα: 12 τέρματα σε 16 παιχνίδια!
Δημοσιεύτηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου