Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Το ευρωπαϊκό κουστούμι ξεχάστηκε στη Λευκωσία



Αυτή τη φορά δεν του έλειψαν οι ευκαιρίες. Στο έκτο (και τελευταίο για την τρέχουσα περίοδο) παιχνίδι του με την ΑΕΛ ο ΑΠΟΕΛ βρέθηκε σε θέση βολές περισσότερες φορές απ’ όσες στις προηγούμενες πέντε αναμετρήσεις αθροιστικά.
Αν συνυπολογίσουμε και τις επιθετικές πρωτοβουλίες που ξεκίνησαν υπό άριστες προϋποθέσεις και κατέληξαν στον κάλαθο των αχρήστων, ο συνολικός απολογισμός γίνεται (εγκληματικά) τραγικός και εξηγεί πειστικότητα γιατί πλέον ο πρωταθλητής δεν ορίζει τη μοίρα του στην κούρσα για τον τίτλο.

Στη χθεσινή εξόρμησή της στο «Τσίρειο» η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς φάνηκε να έχει ξεχάσει όσα τη χαρακτήριζαν στην απαράμιλλη πορεία της στο Τσάμπιονς Λιγκ. Αυτοσυγκέντρωση, ακρίβεια, τακτική πειθαρχία, προσήλωση, αποτελεσματικότητα, ποιοτικά τρεξίματα, όλα έλειψαν από τον πρωταθλητή.
Στην ανάλυση του αγώνα είναι βέβαιο ότι οι ποδοσφαιριστές των «γαλαζοκιτρίνων» θα χτυπούν το κεφάλι τους με τις (κατά κανόνα) αλλοπρόσαλλες και ακατανόητες επιλογές τους, οι οποίους τους στέρησαν μια νίκη που ισοδυναμούσε με (κάτι παραπάνω από) μισό πρωτάθλημα.
Δεν είναι υπερβολή να ισχυριστεί κάποιος ότι ο ΑΠΟΕΛ θα μπορούσε να είχε πετύχει ακόμη και τέσσερα γκολ, αν οι παίκτες του ήταν πιο αποφασιστικοί, πιο απλοί και πιο αποτελεσματικοί στο παιχνίδι τους. Δεν το κατόρθωσαν ούτε καν στο τελευταίο ημίωρο (μετά την αποβολή του Μοντέιρο) και κινδυνεύουν να γίνουν ένα τρανταχτό παράδειγμα του «τρέχω μόνος μου και τερματίζω δεύτερος»…
Η ΑΕΛ, από την άλλη, μπορεί αυτοδύναμα να ολοκληρώσει ό,τι από το ξεκίνημα της σεζόν σχεδίαζε και ονειρευόταν: ερχόμενη από την εξωτερική να κόψει πρώτη το νήμα εκμεταλλευόμενη στο έπακρο τα δώρα των ανταγωνιστών της.
Οι τελευταίοι έχουν υψηλότερο ταβάνι δυνατοτήτων, αυτή όμως φτάνει κατά κανόνα πιο κοντά στο δικό της απ’ ό,τι εκείνοι. Στο χθεσινό παιχνίδι η ανασταλτική λειτουργία δεν έφτασε (ακόμη και πριν την αποβολή) στα επίπεδα προηγούμενων αγώνων, ωστόσο οι «λέοντες» έμειναν στο παιχνίδι, απείλησαν περισσότερο στο πρώτο μέρος και πιστώθηκαν την πρώτη κλασική ευκαιρία του ντέρμπι.
Όση τύχη τους έλειψε στη συγκεκριμένη φάση τους επιστράφηκε… έντοκα στις μεγάλες φάσεις του ΑΠΟΕΛ στο τελευταίο τέταρτο. Και ίσως αυτός να είναι ο πιο αισιόδοξος οιωνός ότι αυτή τη φορά η κούπα θα καταλήξει στη Λεμεσό.
Δημοσιεύτηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου