Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Η παρανοϊκή ιδέα του Πλατινί

Πριν ολοκληρωθεί η τρίτη σεζόν του Γιουρόπα Λιγκ ο Μισέλ Πλατινί άφησε να διαρρεύσει ότι σχεδιάζει από το 2016 την κατάργησή του και την αντικατάστασή του από ένα διευρυμένο Τσάμπιονς Λιγκ, στην κύρια φάση του οποίου θα συμμετέχουν πλέον 64 ομάδες, ήτοι διπλάσιες απ’ ό,τι τώρα.
Επίσημη αιτιολογία αυτής της μεταρρύθμισης είναι η (όντως) χαοτική διαφορά στα οικονομικά δεδομένα του Τσάμπιονς και του Γιουρόπα Λιγκ. Ο ανεπίσημος, πλην ουσιαστικός λόγος είναι η επιθυμία του Πλατινί να κάνει το επόμενο βήμα στην παραγοντική καριέρα του.

Ο Γάλλος δεν ξεχνά ότι από τις ψήφους των μικρών ομοσπονδιών διαδέχθηκε το 2007 τον Σουηδό Λέναρτ Γιόχανσον στην προεδρία της UEFAκαι αποσκοπώντας στην εδραίωση της θέσης του επιδιώκει να τους προσφέρει ένα σημαντικό δέλεαρ για την ανανέωση της εμπιστοσύνης τους στο πρόσωπό του.
Γι’ αυτό, άλλωστε, ο διπλασιασμός του Τσάμπιονς Λιγκ θα είναι ποσοτικός, όχι ποιοτικός. Οι πρόσθετες θέσεις δεν θα καταλήξουν στα μεγάλα ποδοσφαιρικά έθνη, τα οποία προπορεύονται στη βαθμολογία της UEFA. Οι Ισπανία, Αγγλία και Γερμανία δεν θα αυξήσουν σε έξι τις ομάδες τους στο θεσμό, όπως συλλήβδην αναπαράχθηκε -σ’ ακόμη ένα ρεσιτάλ άγνοιας και παραπληροφόρησης- από τα ελληνικά Μ.Μ.Ε..
Τουναντίον τα νέα εισιτήρια θα καταλήξουν σε ποδοσφαιρικούς Δαυίδ που μέχρι πρότινος ούτε να ονειρευτούν μπορούσαν την απευθείας πρόκριση στους ομίλους της διοργάνωσης (βλέπε Λετονία, Λευκορωσία, Σλοβακία κ.ο.κ.). Και, όπως είναι αυτονόητο, το όνειρο δεν αφορά τη συμμετοχή στην αγωνιστική ελίτ της Ευρώπης, αλλά στα εκατομμύρια του Τσάμπιονς Λιγκ.
Ως αιτία αυτής της μεταρρύθμισης πλασάρεται η όντως χαοτική διαφορά στα οικονομικά δεδομένα του Τσάμπιονς και του Γιουρόπα Λιγκ. Μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια ο Πλατινί έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το νέο προϊόν δεν τραβά εμπορικά, δεν μπορεί να πλασαριστεί τόσο επιτυχημένα όσο το μεγάλο αδελφάκι του ούτε σε επίπεδο χορηγών ούτε σε επίπεδο τηλεοπτικών δικαιωμάτων.
Ακόμη κι αν αυτό αληθεύει μέχρι κεραίας, δεν απαντά σε δύο καίρια ερωτήματα: γιατί επιλέγεται η κατάργηση (έναντι της περαιτέρω αναβάθμισης) του Γιουρόπα Λιγκ; Γιατί πρέπει να νερώσει σε επικίνδυνο βαθμό η ποιότητα του Τσάμπιονς Λιγκ;
Υπάρχουν όμως κι επιμέρους απορίες: πώς θα εξηγηθεί η μείωση των ομάδων που θα συμμετέχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ήδη από την προκριματική φάση; Τι θα συμβεί με τους κυπελλούχους, οι οποίοι είχαν εγγυημένο εισιτήριο για το Γιουρόπα Λιγκ;
Πόσο ενδιαφέρον (για τον κόσμο, την τηλεόραση και τους χορηγούς) θα έχουν από το 2016 τα παιχνίδια των ομίλων, όταν σε αυτά π.χ. η Μπαρσελόνα θ’ αντιμετωπίζει τις πρωταθλήτριες Μάλτας, Αλβανίας και Λουξεμβούργου;
Πώς θα δικαιολογηθεί η περαιτέρω αύξηση των αγώνων σε μια περίοδο, όπου οι διαρκείς θάνατοι στο χορτάρι έχει ωθήσει τους ποδοσφαιριστές σε διαρκείς διαμαρτυρίες για την απουσία επαρκούς χρόνο ξεκούρασης και αναζωογόνησης;
Ως πρώην ποδοσφαιριστής και μάλιστα σε επίπεδο κορυφής, ο Πλατινί όφειλε να γνωρίζει καλύτερα τις αγωνιστικές συνέπειες της τρελής ιδέας του (σ.σ. η πρώτη που θυμίζει επικίνδυνα τις αντίστοιχες του προέδρου της FIFA, Γιόζεφ Μπλάτερ), ωστόσο γι’ ακόμη μια φορά ο Γάλλος αποδεικνύει ότι ο παράγοντας έχει σκοτώσει τον αθλητή μέσα του.
Με στόχο το προσωπικό όφελος και παιανίζοντας τη σημαία του χρήματος ο πρόεδρος της UEFA είναι έτοιμος να τορπιλίσει το πλέον επιτυχημένο (αγωνιστικά και οικονομικά) προϊόν της ομοσπονδίας του μέσω της απερίσκεπτης κι ανεύθυνης διεύρυνσής του.
Το 2016 η ιστορία ενδεχομένως να γράψει ότι επί των ημερών αυτού του (δήθεν) ρομαντικού του ποδοσφαίρου τα πάλαι ποτέ τέσσερα ευρωπαϊκά κύπελλα (Πρωταθλητριών, Κυπελλούχων, ΟΥΕΦΑ, Ιντερτότο) συρρικνώθηκαν σε μια τεράστια λίγκα με γιγαντιαίες διαφορές μεταξύ των συμμετεχουσών ομάδων.
Θα είναι αυτό το σχεδιαζόμενο έκτρωμα το διαβατήριο του Πλατινί για την επόμενη ανέλιξή του στην πυραμίδα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου; Η απάντηση προσεχώς…
Δημοσιεύτηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου