Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

Λάρκου: νέος Χριστοδούλου ή νέος… Κρισμάρεβιτς;


Ακόμη δεν έχω πειστεί ότι ο Νεόφυτος Λάρκου αξίζει να είναι προπονητής στην Ομόνοια. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν δικαιούται την ευκαιρία να αποδείξει το αντίθετο. Περισσότερο όμως και από την ευκαιρία ο Κύπριος τεχνικός χρειάζεται στήριξη. Και από τους παίκτες, τους οποίους το ρεπορτάζ αναφέρει ότι έχει κερδίσει ήδη, και από τη διοίκηση, η οποία θα πρέπει εφ’ εξής να υπερασπιστεί την επιλογή της. Αν και σε ποιο βαθμό προτίθεται να το πράξει, δεν χρειάζεται να περιμένουμε μέχρι την πρώτη στραβή, για να το μάθουμε.
Ένας προπονητής στηρίζεται και ενισχύεται ποικιλοτρόπως, όπως αποδεικνύει και η πρόσφατη περίπτωση του Πάμπου Χριστοδούλου στην ΑΕΛ, η διοίκηση της οποίας έχει βαλθεί μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να ολοκληρώσει τη σχεδόν πλήρη αναδόμηση του ρόστερ της ομάδας, προκειμένου αυτό να ικανοποιεί τις απαιτήσεις του νέου προπονητή.

Είναι η περίπτωση Ομόνοια-Λάρκου παρεμφερής αυτής ΑΕΛ-Χριστοδούλου; Ας μου επιτραπεί να έχω τις επιφυλάξεις μου. Μέχρι στιγμής μου θυμίζει περισσότερο τη σχέση Απόλλωνα-Κρισμάρεβιτς. Πριν από ένα χρόνο ο Σέρβος (διάδοχος μεσούσης της περιόδου του Τόμας φον Χέεζεν) ήταν εστεμμένος κυπελλούχος Κύπρου και καβάλα στ’ άλογο.
Σήμερα είναι στα αζήτητα. Λίγοι μήνες έφταναν για ν’ αποδειχθεί περίτρανα ότι έδρεψε τους καρπούς της δουλειάς του προκατόχου του και ότι ο ίδιος ήταν απελπιστικά λίγος για να προετοιμάσει και στελεχώσει κατάλληλα μια ομάδα. Μάλιστα μετά το σχετικά γρήγορο «σκούπισμά» του από τον Απόλλωνα απέδειξε και με το καταστροφικό πέρασμά του από την Ανόρθωση την ανεπάρκειά του.
Ο Λάρκου, ο οποίος μεσούσης της περιόδου διαδέχτηκε τον Ντούσαν Μπάγεβιτς, είναι επίσης εστεμμένος κυπελλούχος Κύπρου και ενώπιον της ίδιας κατάστασης που είχε να διαχειριστεί πέρυσι ο Κρισμάρεβιτς. Την επιτυχημένη κάλυψη των κενών που άφησαν οι αποχωρήσεις σημαντικών μονάδων.
Ο Απόλλωνας απώλεσε το περασμένο καλοκαίρι τους Σανγκόι, Αβραάμ (και όχι μόνο). Η Ομόνοια έχει αποχαιρετίσει ήδη τους Ηλία Χαραλάμπους και Τρεζόρ Λομανά Λούα Λούα και ουδείς γνωρίζει ποια θα είναι η έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους Κωνσταντίνου, Αλωνεύτη, Γιωργαλλίδη, Καρυπίδη, Μακρίδη, Χριστοφή, Βέντσελ, Ντάβιντσον και Σπούνγκιν, οι οποίοι επίσης θα κληθούν να δεχτούν μείωση απολαβών.
Όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία και εντοπιστούν τα κενά στο ρόστερ εν όψει της νέας περιόδου, η διοίκηση του «τριφυλλιού» θα κληθεί να καταθέσει τις πρώτες αποδείξεις ότι πιστεύει στον Λάρκου. Πώς; Υλοποιώντας -στο μέτρο του δυνατού- τις μετεγγραφικές εισηγήσεις του. Αυτό θα είναι το πρώτο (και ίσως σημαντικότερο) crash-test στη συνεργασία τους.
Αν δεν το περάσει με άριστα, θα έχει δικαιώσει τους αμφισβητίες των προθέσεών της. Όσους δηλαδή πιστεύουν ότι ο Λάρκου θα είχε αποτελέσει παρελθόν σε περίπτωση αποκλεισμού από τον Εθνικό Άχνας ή ήττας από τον Απόλλωνα και ότι παρέμεινε, διότι είναι φθηνός, εύκολα αναλώσιμος και δίχως ιδιαίτερες απαιτήσεις. Εκτός αν πιστεύετε ότι ένας αλλοδαπός τεχνικός εγνωσμένης αξίας θα συμφωνούσε στο άψε σβήσε με μια ομάδα, η οποία ετοιμαζόταν για περικοπές μισθολογίου σε όλο σχεδόν το ρόστερ (με όσες αποχωρήσεις κάτι τέτοιο μπορεί να συνεπάγεται) και θα του προσέφερε ένα αισθητά μειωμένο σε σύγκριση με τα περασμένα καλοκαίρι μετεγγραφικό μπάτζετ…
Δημοσιεύτηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου