Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Γιόζιπ Τάντιτς: Τρίτη και φαρμακερή;



Η πιο αξιόπιστη σκιαγράφηση των ικανοτήτων του Γιόζιπ Τάντιτς ανήκει στον Έβαλντ Λίνεν. «Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές θέσεις στην επίθεση. Είναι δυνατός στον αέρα και στις ντρίμπλες, διαθέτει καλό τελείωμα. Ιδίως στη θητεία του στο Ζάγκρεμπ έπαιξε για χρόνια σε υψηλό επίπεδο», δήλωσε τον περασμένο Ιανουάριο ο προ διετίας… παρ’ ολίγον προπονητής της Ανόρθωσης, όταν κλήθηκε να περιγράψει το αγωνιστικό προφίλ του νέου αποκτήματος της Μπίλεφελντ.
Ο 23χρονος Κροάτης αντιμετωπίζει το «τριφύλλι» και το κυπριακό ποδόσφαιρο ως βατήρα εκτόξευσης και ως κεφαλαιώδες στοίχημα στην καριέρα του. Ουδόλως άδικα. Ο ταλαντούχος επιθετικός έχει βγει μέχρι στιγμής δύο φορές από τα σύνορα της πατρίδας του. Μία για τη Γερμανία (για λογαριασμό της Λέβερκουζεν αρχικά και της Αρμίνια ακολούθως) και μία για τη Γαλλία (για χάρη της Γκρενόμπλ). Σε αμφότερες απέτυχε να ριζώσει, να διακριθεί, να πανηγυρίσει επιτυχίες.

Αυτά τα κατόρθωσε μόνο αγωνιζόμενος στα πάτρια εδάφη και δη στη θητεία του στην Ντινάμο Ζάγκρεμπ. Εξ ου και η Κύπρος αποτελεί γι’ αυτόν πρόκληση. Αγωνιζόμενος σε μια ομάδα, όπως η Ομόνοια, με άκρως πρωταγωνιστικές φιλοδοξίες ο Τάντιτς φιλοδοξεί αφ’ ενός ν’ αποδείξει ότι μπορεί να κάνει τη διαφορά και στο εξωτερικό, αφ’ ετέρου να καταστήσει εαυτόν ξανά ελκυστικό για ένα σύλλογο από τα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Η «Α.τ.Κ.» ακτινογραφεί τη μέχρι στιγμής διαδρομή του νεοφερμένου επιθετικού του «τριφυλλιού».
Μήλον της έριδος στα 18

Έκανε τα πρώτα ποδοσφαιρικά βήματά του στην Κροάτια Τζάκοβο, απ’ όπου μεταπήδησε στις ακαδημίες της Όσιγεκ, στην πρώτη ομάδα της οποίας προωθήθηκε τον Ιανουάριο του 2005. Οι ανιχνευτές ταλέντων της Λέβερκουζεν τον εντόπισαν και τον Αύγουστο του ίδιου έτους ο 19χρονος επιθετικός εντάχθηκε στη δεύτερη ομάδα του γερμανικού συλλόγου, ο οποίος κατέβαλε γι’ αυτόν αποζημίωση 350.000 ευρώ.
Υπό την καθοδήγηση του Ουλφ Κίρστεν καθιερώθηκε σ’ αυτήν δημιουργώντας ζήτημα στη Γερμανία, όπου βάσει της από το 2002 τροποποιημένης διάταξης περί παραμονής και εργασίας οι εκτός Ε.Ε. αλλοδαποί παίρνουν το χαρτί, μόνον αν απασχολούνται αποκλειστικά στον επαγγελματικό αθλητισμό. Οι δεύτερες ομάδες των αδειοδοτημένων συλλόγων υποχρεώνονται επίσης από τη γερμανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία να τηρούν αυτόν τον κανονισμό. Ο Τάντιτς έγινε η εξαίρεση στον κανόνα, αφού η Λέβερκουζεν πέτυχε μέσω προσφυγής στα δικαστήρια την έκδοση άδειας παραμονής και εργασίας επιχειρηματολογώντας πως ο 18χρονος δεν έπρεπε να τυγχάνει διάκρισης ένεκα της καταγωγής του.
Καίτοι βασικός στη δεύτερη ομάδα της Μπάγερ, ο Τάντιτς δεν κατάφερε να κάνει το άλμα στην πρώτη, όπου εκείνη την περίοδο δέσποζαν οι φυσιογνωμίες των Σεργκέι Μπαρμπάρεζ, Αντρέι Βορονίν και Στέφαν Κίσλινγκ. Πρόλαβε μεν να κάνει το ντεμπούτο του στην Μπούντεσλιγκα με τη φανέλα της Λέβερκουζεν, ωστόσο ήταν εκτός πλάνων του προπονητή Μιχάελ Σκίμπε, εξ ου και τον Ιανουάριο του 2007 παραχωρήθηκε έναντι μισού εκατομμυρίου ευρώ στην Ντινάμο Ζάγκρεμπ, με την οποία υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο. Πόση πίστη στο ταλέντο του είχαν οι ιθύνοντες της Λέβερκουζεν φάνηκε από τη δυνατότητα επαναγοράς του ποδοσφαιριστή, την οποία φρόντισαν να ενσωματώσουν στη συμφωνία με τους Κροάτες.
Τρία συναπτά νταμπλ

Η δεύτερη θητεία του στα πάτρια εδάφη αποδείχθηκε αναζωογονητική και άκρως επιτυχημένη. Στη διάρκεια των δυόμισι χρόνων του στο Ζάγκρεμπ στέφθηκε τρις πρωταθλητής και κυπελλούχος Κροατίας και αγωνίστηκε στο Τσάμπιονς Λιγκ. Το καλοκαίρι του 2009 η Γκρενόμπλ έβγαλε 500.000 ευρώ από τα ταμεία της, προκειμένου να τον εντάξει στο δυναμικό της. Ο Τάντιτς έπαιξε στα τέσσερα πρώτα παιχνίδια, αλλά ένας σοβαρός τραυματισμός τον κράτησε εκτός αγωνιστικών χώρων για τέσσερις μήνες. Όταν επέστρεψε, η ομάδα του ήταν ουραγός, μια ντουζίνα πόντους μακριά από τη γραμμή σωτηρίας.
Μετά από σποραδικές εμφανίσεις στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος της Λιγκ 2 την περασμένη σεζόν, ο Κροάτης μετεγγράφηκε ως ελεύθερος στην Μπίλεφελντ, όπου υπέγραψε εξάμηνο συμβόλαιο με δυνατότητα ανανέωσης για ακόμη ένα χρόνο σε περίπτωση παραμονής του συλλόγου στην κατηγορία. Παρά τα έξι τέρματά του σε 14 συμμετοχές ο 23χρονος δεν κατάφερε να βοηθήσει την Αρμίνια ν’ αποφύγει τον υποβιβασμό, εξ ου κι αυτό το καλοκαίρι έμεινε ξανά ελεύθερος.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ
Ημερομηνία γέννησης: 22.08.1987
Ύψος: 1,87μ.
Θέση: επιθετικός περιοχής
Πόδι: δεξί
Αξία: 550.000€

ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΤΟΥ
Όσιγεκ (01. - 08.2005)
Λέβερκουζεν (08.2005 - 01.2007)
Ντινάμο Ζάγκρεμπ (01.2007 - 07.2009)
Γκρενόμπλ (07.2009 - 01.2011)
Μπίλεφελντ (01. - 06.2011)

ΟΙ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ
                                               Αγ.      Γκολ    Ασίστ
Προκρ. Τσάμπιονς Λιγκ       6          1          -
Κύπελλο UEFA                      7          -           -
Μπούντεσλιγκα                     1          -           -
Τσβάιτελιγκα                         14        6          1
Γ’ Κατηγορία Γερμανίας      25        6          -
Λιγκ 1 Γαλλίας                      14        -           1
Κύπελλο Γαλλίας                   1          -           -
Λιγκ Καπ Γαλλίας                 1          -           -
Λιγκ 2 Γαλλίας                      5          -           -
Πρωτάθλημα Κροατίας        61        18        10
Δημοσιεύτηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου