Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Βίλας-Μπόας: Η μεγάλη επιστροφή στην Τσέλσι



Ο τύπος είναι γεννημένος για να γράφει ιστορία με κάθε του κίνηση. Ακόμη και με την παραίτησή του! Την περασμένη Τρίτη, όταν η ποδοσφαιρική πιάτσα είχε βουίξει για τη συμφωνία του με την Τσέλσι, ο Αντρέ Βίλας-Μπόας κατήγγειλε μέσω φαξ τη συνεργασία του με την Πόρτο ενημερώνοντας το σύλλογο ότι θα καταβάλλει άμεσα την προβλεπόμενη ρήτρα για πρόωρη λύση της συνεργασίας.
Το συγκεκριμένο ποσό ανερχόταν στα 15 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία τον έχρισαν ως την πιο ακριβή μετεγγραφή στην ιστορία του ποδοσφαίρου την περασμένη Τετάρτη, όταν δηλαδή η Τσέλσι τον ανακοίνωσε επισήμως ως διάδοχο του Κάρλο Αντσελότι με συμβόλαιο ως το 2014. Η οριστικοποίηση της μετακίνησης ήρθε μόλις 33 μέρες από τη βραδιά που ο 33χρονος με το θρίαμβο της Πόρτο στο Γιουρόπα Λιγκ είχε γίνει ο νεαρότερος προπονητής που έχει κατακτήσει ευρωπαϊκό τρόπαιο.

Ποιος να το φανταζόταν πριν από ένα χρόνο, όταν ο Αντρέ Βίλας-Μπόας αποτελούσε tabula rasa στο χώρο της προπονητικής; Κι όμως, ένεκα των τεσσάρων τίτλων τους περασμένους δέκα μήνες ο 33χρονος μετατράπηκε στην πιο πολλά υποσχόμενη μετοχή του προπονητικού χρηματιστηρίου και πήρε το ρεκόρ μετεγγραφής από τον Ζοζέ Μουρίνιο, ο οποίος το περασμένο καλοκαίρι (αμέσως μετά το δεύτερο Τσάμπιονς Λιγκ της καριέρας του) είχε μετακινηθεί από την Ίντερ στη Ρεάλ έναντι οκτώ εκατομμυρίων ευρώ.
Im the shit one!”

Δεν είναι η μοναδική διαφορά του μαθητή από τον δάσκαλο. Στην πρώτη του συνέντευξη ως προπονητής της Τσέλσι ο Βίλας-Μπόας (“Im the shit one!”, είχε αποκριθεί κάποτε χαμογελώντας, όταν τον είχαν αποκαλέσει κάποτε ως “special one”) κατέστησε σαφές ότι το one-man-show του Μουρίνιο το διάστημα 2004-2007 δεν θα επαναληφθεί.
«Ουδείς πρέπει να περιμένει θαύματα από έναν άνθρωπο. Στόχος είναι η δημιουργία μιας δυναμικής συνόλου, η συσπείρωση των πάντων, ο ενθουσιασμός του κόσμου από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και τον νέο τρόπο επικοινωνίας και ηγεσίας. Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Το ουσιώδες δεν είναι η άφιξή μου, αλλά η συνεχιζόμενη επιτυχία του συλλόγου. Αρκεί ν’ αναλογιστούμε την περασμένη εξαετία και να μην ξεχάσουμε ό,τι πετύχαμε και ό,τι μπορούμε να πετύχουμε τα επόμενα έξι χρόνια. Αναμφίβολα η πρόκληση για μένα είναι να συνεχίσουμε να κερδίζουμε. Είμαι ένα άτομο πεινασμένο για επιτυχία και θέλω να παραμείνω τέτοιο», δήλωσε ο νέος τεχνικός των Λονδρέζων, στους οποίους επέστρεψε έπειτα από μια τετραετία.
Το ραβασάκι στον Ρόμπσον

Η παραμυθένια ανέλιξή του είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα. Το 1994 ο 16χρονος Βίλας-Μπόας είχε το θράσος να συντάξει ένα γράμμα προς τον σερ Μπόμπι Ρόμπσον υποδεικνύοντάς του να χρησιμοποιεί περισσότερο τον τότε νεαρό επιθετικό της Πόρτο, Ντομίνγκος Πασιένσια (ναι, τον προπονητή της Μπράγκα στον εφετινό τελικό του Γιουρόπα Λιγκ). Επειδή δεν είχε το θάρρος να του το δώσει αυτοπροσώπως, το έριξε κάτω από την πόρτα της οικίας του Άγγλου, ο οποίος διέμενε στο ίδιο τετράγωνο.
Ο Ρόμπσον ενδιαφέρθηκε να μάθει πού στηρίζει την άποψή του ο νεαρός και, όταν αυτός την τεκμηρίωσε με μια σειρά εντυπωσιακών στατιστικών, τον πήρε ως μαθητευόμενο στο τεχνικό επιτελείο του. Εκεί έλαβε χώρα και η γνωριμία του Βίλας-Μπόας με τον Μουρίνιο, τότε βοηθό του Ρόμπσον. Στα 17 ο πιτσιρικάς είχε στα χέρια του το δίπλωμα προπονητικής UEFA C, ενώ στα 22 του χρημάτισε για δύο παιχνίδια ομοσπονδιακός τεχνικός των βρετανικών Παρθένων Νήσων!
Τα μάτια και τα αυτιά του Ζοζέ

Ακολούθως ο Μουρίνιο του πρότεινε το πόστο της ομάδας U19 της Πόρτο, όμως γρήγορα εντυπωσιάστηκε από την άκρως σχολαστική δουλειά του και τον προήγαγε σε σκάουτερ των αντιπάλων των «δράκων». Στο συγκεκριμένο ρόλο ο Βίλας-Μπόας διέπρεψε. Χάρη και στη δική του ανάλυση των αντιπάλων η Πόρτο κατέκτησε τα πάντα τις επόμενες δύο σεζόν, εξ ου και ο Μουρίνιο τον πήρε μαζί του στην Τσέλσι το 2004. Οι παίκτες των «μπλε» είχαν τα καλύτερα να πουν για τη δουλειά του, ενώ αλησμόνητο έχει μείνει και η παρ’ ολίγον διένεξή του με τον Φρανκ Ράικααρντ, τον οποίο είχε καταγγείλει πως είχε δει να προσεγγίζει τρις τον Σουηδό διαιτητή Άντερς Φρισκ στην ανάπαυλα του αγώνα Τσάμπιονς Λιγκ ανάμεσα σε Τσέλσι και Μπαρσελόνα. Τη συγκεκριμένη κατηγορία επανέλαβε ο Μουρίνιο, με αποτέλεσμα να τιμωρηθεί εν όψει του επαναληπτικού.
Ο “special one”, ωστόσο, εμπιστευόταν απόλυτα τον Βίλας-Μπόας, τον αποκαλούσε «τα μάτια και τα αυτιά μου». Η ταυτόχρονη μετακόμισή τους στο Μιλάνο για λογαριασμό της Ίντερ ξάφνιασε πολύ λιγότερο από την προπέρσινη απόφαση του Βίλας-Μπόας να χειραφετηθεί από τον μέντορά του, ο οποίος μόνο ήρεμα δεν δέχτηκε τα μαντάτα.
Το θαύμα της Ακαδέμικα

Τον Οκτώβριο του 2009 ο Βίλας-Μπόας ανέλαβε την άνευ νίκης ουραγό Ακαδέμικα, την οποία οδήγησε στην 11η θέση και στα ημιτελικά του κυπέλλου. Τόσο άμεσα φάνηκαν οι συνέπειες της δουλειάς του, ώστε μετά από μόλις δύο μήνες στο πόστο δέχτηκε κρούση από τη Σπόρτινγκ. Την απέρριψε, σε αντίθεση με εκείνη της Πόρτο το περασμένο καλοκαίρι.
Ό,τι ακολούθησε ήταν η πανηγυρική διάψευση των όποιων αμφιβολιών για τη δυνατότητα του να κουμαντάρει επιτυχώς ένα πολύ μεγαλύτερο καράβι. «Ως άλλος αλχημιστής μορφοποίησε μία από τις καλύτερες ποδοσφαιρικές μηχανές όλων των εποχών», έγραψε η καταξιωμένη εφημερίδα Publico για τη δουλειά του στους «δράκους», το τρεμπλ των οποίων αποτέλεσε το διαβατήριο του 33χρονου για την Τσέλσι.
Στους «μπλε», όπου οι ετήσιες απολαβές του θα είναι πενταπλάσιες απ’ ό,τι στο Οπόρτο, ο Λούις Αντρέ Πίνα Καμπράλ Βίλας-Μπόας θέλει να φέρει μαζί του δύο μέλη του προπονητικού επιτελείου του (τον γυμναστή Ζοζέ Μαρία Ρότσα και τον σκάουτερ αντιπάλων Ντανιέλ Σόουζα) και ισάριθμους παίκτες: τους Φαλκάο και Ζοάο Μουτίνιο. Ο πανέξυπνος πρόεδρος της Πόρτο Ζορζ Νούνο Πίντο ντα Κόστα έχει ορίσει ήδη το ύψος των αποζημιώσεων: 30 εκατομμύρια ευρώ για τον Κολομβιανό επιθετικό και 40 για τον Πορτογάλο μέσο.
Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς δεν αποκλείεται να τα δώσει, αν πειστεί ότι με αυτούς ο νέος προπονητής των «μπλε» θα αυξήσει τις πιθανότητες να του χαρίσει το μοναδικό στόχο που τον ενδιαφέρει: το Τσάμπιονς Λιγκ. Η κορυφαία σε διασυλλογικό επίπεδο κούπα αποτελεί επιδίωξη και του Βίλας-Μπόας, ο οποίος δεν πρόλαβε να την κατακτήσει με την Πόρτο. Ακόμη μια ειδοποιός διαφορά του από τον Μουρίνιο…


Γνωρίζατε ότι…

…το πλήρες όνομα του νέου τεχνικού της Τσέλσι είναι Λούις Αντρέ Πίνα Καμπράλ Βίλας-Μπόας;
…ο Βίλας-Μπόας είναι γόνος αριστοκρατικής οικογένειας και από την πλευρά της μητέρας του έλκει καταγωγή από τη Βρετανία;
…σχεδιάζει να εγκαταλείψει την προπονητική  σε δέκα χρόνια;
…μετά τον νικηφόρο τελικό του Γιουρόπα Λιγκ ευχαρίστησε ονομαστικά πέντε ανθρώπους: τους γονείς του, τον Ρόμπσον, τον Μουρίνιο και τον… Γιόζεπ Γκουαρδιόλα («Ο Πεπ είναι πάντα μια έμπνευση. Ενσαρκώνει τη φιλοσοφία της Μπαρσελόνα και προστατεύει την ομορφιά του ποδοσφαίρου»);
…μεταξύ των Ρόμπσον και Μουρίνιο θεωρεί πως μοιάζει περισσότερο στον πρώτο, διότι «έχω Άγγλους προγόνους, μεγάλη μύτη και μου αρέσει το κρασί»;
…εξ αιτίας του ο περυσινός μέσος όρος ηλικίας των προπονητών στο πρωτάθλημα Πορτογαλίας ήταν κάτω των 40;
…από το 2004 είναι παντρεμένος με την Ζοάνα Τεϊσέιρα, με την οποία έχει αποκτήσει δύο παιδιά;

Τα ιστορικά ρεκόρ ενός δεκαμήνου!
-> Στις 18 Μαΐου έγινε ο νεαρότερος τεχνικός που κατακτά ευρωπαϊκό κύπελλο (33 ετών και 213 ημερών)!
-> Κατέρριψε το ρεκόρ αήττητων αγώνων του Ζοζέ Μουρίνιο (33 παιχνίδια) στην Πόρτο φτάνοντας τα 36.
-> Πέτυχε τις περισσότερες ευρωπαϊκές νίκες σε μία σεζόν στην ιστορία του πορτογαλικού ποδοσφαίρου (14).
-> Κατέκτησε τους περισσότερους βαθμούς από καταβολής πορτογαλικού πρωταθλήματος (84).
-> Υπό την ηγεσία του η Πόρτο μέτρησε τις περισσότερες συνεχόμενες νίκες στην ιστορία του πορτογαλικού ποδοσφαίρου (16).
-> Η εφετινή απόσταση της Πόρτο από τον δεύτερο στην τελική βαθμολογία ήταν η μεγαλύτερη όλων των εποχών (21 βαθμούς).
-> Η Πόρτο έγινε η δεύτερη ομάδα μετά την Μπενφίκα (1972/1973) που κατακτά τον τίτλο αήττητη.
-> Κατέκτησε το πρωτάθλημα πέντε αγωνιστικές πριν το φινάλε κάτι που είχαν καταφέρει μόνο οι Σίστκα (1938/1939) και Γιούκα (1961/1962).
-> Στις 22 Μαΐου 2011 κατέκτησε το τρεμπλ ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του Τόμισλαβ Ίβιτς (1987/1988).
-> Η Πόρτο έγινε η πρώτη ομάδα στην Ευρώπη που κατακτά δεύτερο τρεμπλ (Πρωτάθλημα, Κύπελλο, Europa League)
Δημοσιεύτηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου