Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

Ζεπ Μπλάτερ: Ο άρχων των σκανδάλων!


Ιππότης της γαλλικής λεγεώνας τιμής. Κάτοχος του γερμανικού Σταυρού Υπηρεσιών. Επίτιμο μέλος της γερμανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας και της Ρεάλ Μαδρίτης. Επίτιμος διδάκτορας σε πλείστα Πανεπιστήμια. Είναι μόνο μερικές από τις 55 διακρίσεις που ανά την υφήλιο έχει λάβει στη διάρκεια της παραγοντικής καριέρας του ο Ζεπ Μπλάτερ. Ποιος ν’ αμφισβητήσει ότι πρόκειται για αξιότιμο άνθρωπο;
Από τη συλλογή του απουσιάζει μόνον ο τίτλος, τον οποίο το 1999 παρέλαβε από τον Τσαρλς Τέιλορ, τότε πρωθυπουργό της Λιβερίας και επί του παρόντος κατηγορούμενο για εγκλήματα πολέμου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ξέχασε ο πρόεδρος της FIFA τη χειραψία με τον δικτάτορα ή την παρέβλεψαν οι χρονικογράφοι της παγκόσμιας ομοσπονδίας; Το πιθανότερο σενάριο είναι πως ο 75χρονος Ελβετός έκανε ό,τι ξέρει καλύτερα από κάθε άλλον: ωραιοποίησε την πραγματικότητα με την προσθαφαίρεση γεγονότων.

Τύφλα να ‘χει ο πεθερός
Απ’ όσα έχουν χρεωθεί στον Μπλάτερ ίσως ουδέν εξηγεί την προσωπικότητά του καλύτερα από την ακόλουθη προσωπική ιστορία. Το 1981 έγινε γενικός γραμματέας της FIFA διαδεχόμενος τον συμπατριώτη του Χέλμουτ Κέζερ, έναν άσπιλο και αφοσιωμένο λογιστή, ο οποίος αντιμετώπισε με ευπρέπεια το στεγνό «καθάρισμα» από το πόστο του.
Μέχρι που μία μέρα πληροφορήθηκε μάλλον συμπτωματικά για το γάμο του Μπλάτερ –με την κόρη του, Μπάρμπαρα Κέζερ! Ήταν μια ωραία τελετή και ο μοναδικός απών ήταν ο πατέρας της νύφης. Ήταν η στιγμή, αποκάλυψε αργότερα η χήρα του Χέλμουτ Κέζερ, που είδε για πρώτη φορά το σύζυγό της να δακρύζει.
Προδοσία. Υποκρισία. Στην αυτοαντίληψη του 75χρονου οικονομολόγου από την κωμόπολη Βισπ στο Άνω Βαλίς τέτοιου είδους πτυχές είναι ασήμαντες. Ο Μπλάτερ έχει κερδίσει ήδη το Νόμπελ Ειρήνης. Και στο ερώτημα, αν η FIFAπρέπει να ενταχθεί στα Ηνωμένα Έθνη, απαντά: «Το αντίθετο πρέπει να γίνει! Μιλώ σοβαρά!» Στη Ζυρίχη κυκλοφορεί εδώ και καιρό ένα ανέκδοτο: «Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του Θεού και του Ζεπ Μπλάτερ; Ο Θεός δεν θεωρεί πως είναι ο Μπλάτερ!»
Ο δικαστής από τον Νίγηρα

Προφανώς μια μικρή δόση αλάθητου δεν βλάπτει, όταν πρέπει να  βγεις αλώβητος από τόσα σκάνδαλα. Το 1998 ο Μπλάτερ υποστηρίχθηκε ως υποψήφιος πρόεδρος της FIFA από τον προκάτοχό του (και πρωταθλητή της ίντριγκας) Ζοάο Χαβελάνζε, τον οποίο τέσσερα χρόνια νωρίτερα ο Μπλάτερ ήθελε να ρίξει από το θώκο. Τότε ο Λέναρτ Γιόχανσον, πρόεδρος της UEFA, είχε αποκαλύψει (και τοιουτοτρόπως) καταστρέψει τα κρυφά σχέδια του Ελβετού.
Ακολούθως όμως ο Χαβελάνζε συμμάχησε με τον Μπλάτερ, αφ’ ενός διότι ο τελευταίος γνώριζε πολλές βρωμιές του αφ’ ετέρου διότι ο άλλος υποψήφιος πρόεδρος, ο Λέναρτ Γιόχανσον, ευαγγελιζόταν μεγαλύτερη διαφάνεια «απειλώντας» τα μυστικά του Χαβελάνζε.
Στις 8 Ιουνίου 1998 ο Μπλάτερ κέρδισε τις εκλογές με 111 ψήφους έναντι 80 του Σουηδού. «Μέσα σε μια νύχτα χάσαμε 30 ψήφους. Κάτι πρέπει να συνέβη», δήλωσε ο Γιόχανσον. Πράγματι ένας αξιωματούχος από τη Σομαλία εμφανίστηκε ως αυτόπτης μάρτυρας δωροδοκίας Αφρικανών αξιωματούχων (σ.σ. έκαστος έλαβε από 35.000 ευρώ, ανεπίσημα και μετρητά) στο παρισινό ξενοδοχείο “Meridien”!
Τότε εμφανίστηκε ένας δικαστής από το Νίγηρα και ισχυρίστηκε ότι ο Σομαλός ήταν διεφθαρμένος. Ότι ο Μπλάτερ, που αρχικά είχε υποστηρίξει ότι τα χρήματα αποτελούσαν βοήθεια προς δοκιμαζόμενες ομοσπονδίες, είχε εμβάσει 18.000 ευρώ από τον προσωπικό του λογαριασμό στον εν λόγω δικαστή, δεν είχε φυσικά σχέση με αυτή την παρέμβαση. «Συχνά δίνω χρήματα σε ανθρώπους που έχουν δάκρυα στα μάτια. Δεν είναι δωροδοκία, είναι μια ανθρωπιστική πράξη», δήλωσε ο Μπλάτερ!
Όσο για τον τότε αντιπρόεδρο της αφρικανικής ομοσπονδίας Φάρα Άντο που δήλωσε ότι «κάποιοι μου εμπιστεύτηκαν ότι πριν και μετά τις εκλογές έλαβαν χρήματα»; Υποχρεώθηκε αργότερα από ελβετικό δικαστήριο να μην επαναλάβει τη φράση -όχι όμως να την ανακαλέσει ή ανασκευάσει. Παρεμπιπτόντως τα λεφτά εκείνης της δωροδοκίας προέρχονταν από τον… Μοχάμεντ Μπιν Χαμάμ!
Ρούφινεν και Mastercard

Πριν από την πρώτη επανεκλογή του Μπλάτερ το 2002 ο τότε γενικός γραμματέας Μισέλ Ζεν-Ρούφινεν, παρουσίασε ένα ντοσιέ για τον τρόπο άσκησης εξουσίας από τον Ελβετό. Ένδεκα από τα 24 μέλη του προεδρείου κατήγγειλαν τον πρόεδρο για κακοδιαχείριση και κατάχρηση εξουσίας. Η καταγγελία κατέπεσε άμεσα, ένεκα τυπικοτήτων.
Το 2007 ο Μπλάτερ επιβίωσε της υπόθεσης Mastecard. Η FIFA είχε εκπαραθυρώσει αντικανονικά την επί χρόνια συνεργάτιδα εταιρεία πιστωτικών καρτών προς όφελος της ανταγωνίστριας Visaκαι υποχρεώθηκε να πάει σε συμβιβασμό ύψους 73 εκατομμυρίων ευρώ. Ο διαφημιστικός διευθυντής Ζερόμ Βάλκε παύθηκε των καθηκόντων του. Λίγο αργότερα ο Μπλάτερ τον προβίβασε σε γενικό γραμματέα.
Ουόρνερ και υιός

Αντιθέτως, το 2007, τιμωρήθηκε από τη FIFA ο γιος του Τζακ Ουόρνερ, Ντάριαν, ο οποίος υποχρεώθηκε να πληρώσει σχεδόν 700.000 ευρώ στα παιδικά χωριά SOS. Το ποσό ισοδυναμούσε με το κέρδος, το οποίο είχε βγάλει ο Ουόρνερ τζούνιορ από την πώληση εισιτηρίων. Μέσω της ταξιδιωτικής επιχείρησής του Simpaul Travelείχαν αγοραστεί 5.400 εισιτήρια για το Μουντιάλ του 2006 και είχαν πωληθεί σε εξαιρετικά αυξημένες τιμές σε Αγγλία, Ιαπωνία και Μεξικό. Το ίδιο συνέβη και με 1.700 εισιτήρια, τα οποία ήταν προορισμένα να καταλήξουν στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία του Τρινιντάντ και Τομπάγκο. Σύμφωνα με την Daily Mail, όλες τις συμφωνίες έκλεισε ο ίδιος ο Τζακ Ουόρνερ, επειδή όμως δεν κατείχε υπεύθυνη θέση στη Simpaul Travel, δεν κατηγορήθηκε από τη FIFA.
Η υπόθεση ISL

Το 2008, τέλος, έξι μάνατζερ του πρακτορείου προώθησης αθλητικών δικαιωμάτων ISMM/ISL (σ.σ. έκλεισε το 2001) κλήθηκαν να λογοδοτήσουν ένεκα της πληρωμής 114 εκατομμυρίων ευρώ σε υψηλόβαθμους αθλητικούς αξιωματούχους, μεταξύ άλλων της FIFA και της ΔΟΕ. Ως αντάλλαγμα έλαβαν πλουσιοπάροχα τηλεοπτικά και διαφημιστικά συμβόλαια. Στη διάρκεια των δικάσιμων το όνομα Μπλάτερ ακούστηκε πλειστάκις.
Τον Ιούνιο του 2010 δωροδοκηθέντες αξιωματούχοι της FIFA έκλεισαν συμφωνία με την Εισαγγελία εξασφαλίζοντας έναντι 4,5 εκατομμυρίων ευρώ την ανωνυμία και ατιμωρησία τους. Η FIFA, στην οποία επιβλήθηκε πρόστιμο 115.000 ευρώ ένεκα ελλιπούς συνεργασίας με τις ανακριτικές αρχές και λανθασμένων πληροφοριών, δεν διερεύνησε περαιτέρω την υπόθεση.
Δημοσιεύτηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου