Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Η αληθινά μεγάλη απειλή για τον Σαβέβσκι



Στη θέση του κάποιοι δεν θα είχαν μπει καν στη διαδικασία των επαφών-διαπραγματεύσεων, ενώ κάποιοι τρίτοι θα είχαν (μπει και ακολούθως) αρνηθεί ευγενικά. Η Ομόνοια ως μέγεθος εξακολουθεί να παραμένει μαγαζί-γωνία και πρόκληση για πολλούς προπονητές, αλλά στη σημερινή -αγωνιστική, διοικητική και οικονομική- κατάστασή της δεν συνιστά και το πλέον ελκυστικό δέλεαρ στην εγχώρια αγορά.
Ο Τόνι Σαβέβσκι, ωστόσο, αποφάσισε έπειτα από οκτώ χρόνια να επιστρέψει στον πάγκο της. Ο Σκοπιανός επέδειξε άγνοια κινδύνου, χαρακτηριστικό γνώρισμα (πάντα σε μέτρο) κάθε ικανού κι επιτυχημένου τεχνικού. Αυτή η άγνοια και η πρότερη θητεία του, όμως, δεν αποτελούν συνάμα και εχέγγυο επιτυχίας.

Μολονότι το όνομα και η προσωπικότητά του εγγυώνται μια αληθινή ψυχολογική ανάταση στα αποδυτήρια και στην κερκίδα του «τριφυλλιού» (με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε στήριξη και πίστωση χρόνου), ο 49χρονος θα κριθεί -όπως κάθε προπονητής- από τα σκληρά γεγονότα, δηλαδή τα αποτελέσματα.
Πόσες πιθανότητες έχει να τα φέρει άμεσα; Η έλευσή του συνοδεύεται από την είσοδο της Ομόνοιας στο σπιράλ των ντέρμπι. Το αποψινό με την ΑΕΛ στο Τσίρειο, ακολουθούν αυτά με ΑΠΟΕΛ στο ΓΣΠ και Ανόρθωση στο «Αντώνης Παπαδόπουλος», ενώ μετά τις αναμετρήσεις με Παραλίμνι (εντός), Δόξα (εκτός) και Αλκή (εντός) έρχεται το ντέρμπι με τον Απόλλωνα στη Λεμεσό.
Με την ομάδα να υστερεί βαθμολογικά έναντι όλων των βασικών ανταγωνιστών της τα περιθώρια περαιτέρω απωλειών είναι σχεδόν μηδαμινά. Όχι επειδή θα υποθηκεύσουν πριν την είσοδο του χειμώνα τις πιθανότητες τίτλου των «πρασίνων», αλλά γιατί θα παύσουν τον άνεμο αλλαγής που επιφέρει η πρόσληψη του νέου προπονητή.
Η άγνοια κινδύνου του Σαβέβσκι, συνεπώς, δεν συνίσταται (μόνον) στην ανάληψη μιας ομάδας (που δεν στελέχωσε και δεν προετοίμασε ο ίδιος) εν όψει μιας σειράς από ντέρμπι όσο (κυρίως) στην αδήριτη αναγκαιότητα να νικήσει σε αυτά, προκειμένου να έχει ρεαλιστικές πιθανότητες μακροημέρευσης και επιτυχίας στον πράσινο πάγκο.
Η οικονομική κατάσταση στο σωματείο ασφαλώς δεν είναι η ιδανική, αλλά δεν αξιολογείται ως επικίνδυνα ανασταλτικός παράγοντας στην προσπάθεια του Σκοπιανού, αφού υπό παρόμοιες (ου μην και χειρότερες) συνθήκες εργάζονται και οι πλείστοι ομόλογοί του, εντός κι εκτός συνόρων.
Στον αντίποδα, το ρευστό διοικητικό σκηνικό αποτελεί πολύ μεγαλύτερη απειλή για τον 49χρονο τεχνικό. Ποιος είναι αυτή τη στιγμή το πρόσωπο αναφοράς του Σαβέβσκι; Ποιος τον ελέγχει; Ποιος θα τον υπερασπιστεί, όταν χρειαστεί; Το αράδιασμα ενός, δύο ή τριών ονομάτων στις συγκεκριμένες ερωτήσεις είναι εν προκειμένω το ήσσον.
Το μείζον είναι αν υπάρχει ή θα υπάρξει παράγοντας στο νέο διοικητικό τοπίο του συλλόγου, ο οποίος (παράγοντας) με το κύρος και το εκτόπισμά του θα επιβάλλει το σεβασμό στις αποφάσεις του. Όσο πιο γρήγορα βρεθεί αυτό το πρόσωπο, τόσο το καλύτερο για τον Σαβέβσκι και την Ομόνοια.
ΥΓ: «Ας αντιγράψουν τους αιωνίους αντιπάλους τους!», προτρέπαμε τους ιθύνοντες Ομόνοιας και Απόλλωνα μόλις την περασμένη εβδομάδα. Και τους αντέγραψαν! Η μεν Ομόνοια βάδισε στα χνάρια του ΑΠΟΕΛ (Γιοβάνοβιτς) προσλαμβάνοντας πρώην αλλοδαπό προπονητή που την είχε οδηγήσει σε τίτλο, ο δε Απόλλων στα αντίστοιχα της ΑΕΛ (Χριστοδούλου) εμπιστευόμενος 40άρη Κύπριο τεχνικό που μέχρι πρότινος δεν είχε δουλέψει σε μεγάλη ομάδα. Μένει να φανεί, αν η αντιγραφή θα περιοριστεί στον τρόπο επιλογής ή θα επεκταθεί και στον αντίστοιχο στήριξης των προπονητών τους.
Δημοσιεύτηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου