Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Το clasico-ευκαιρία της Ομόνοιας



Το αφελές πριν από το ντέρμπι αιωνίων είναι να χρίσεις φαβορί. Το εύκολο είναι να αναδείξεις την ευνοϊκότερη αφετηρία του ΑΠΟΕΛ έναντι της Ομόνοιας. Το 4x4, το κρεσέντο του Αδόρνο, το +7, η ηρεμία και η σταθερότητα σε διοικητικό, οικονομικό και προπονητικό επίπεδο επιτρέπουν στους «γαλαζοκιτρίνους» να οδεύουν με σχετική άνεση στη μητέρα των μαχών.
Στην καλύτερη περίπτωση το βράδυ της Κυριακής θα τους βρει εκ νέου πρώτους, με διψήφια διαφορά από το «τριφύλλι» και με άκρως επιτυχημένο απολογισμό στα δύο πρώτα ντέρμπι της σεζόν. Σε περίπτωση ισοπαλίας απειλείται η πρωτοκαθεδρία έναντι της ΑΕΚ, ωστόσο ούτε η Ανόρθωση ούτε η ΑΕΛ θα προσπεράσουν, ενώ η Ομόνοια θα μείνει στο -7. Ακόμη όμως και μία ήττα δεν θα σηματοδοτήσει το τέλος του κόσμου στον Αρχάγγελο. Μια στραβή σ’ ένα ντέρμπι αιωνίων ουδέποτε μπορεί να χαρακτηριστεί εκτός προγράμματος.

Στον αντίποδα, η νίκη δεν θα φέρει την Ομόνοια μπροστά από οποιονδήποτε ανταγωνιστή της, η ισοπαλία θα την κρατήσει στο -7 από τον ΑΠΟΕΛ και μάλλον θα μεγαλώσει την απόστασή της από τους λοιπούς μνηστήρες του τίτλου, ενώ η ήττα θα λειτουργήσει ως μεγεθυντικός φακός για τα προβλήματα σε όλα τα επίπεδα.
Μολονότι ακόμη και το απουσιολόγιο των «πρασίνων» είναι βαρύτερο αυτού των «γαλαζοκιτρίνων», θεωρώ πως έχουν καλές πιθανότητες επικράτησης στο clasico του κυπριακού ποδοσφαίρου. Όχι μόνο, επειδή στο ποδόσφαιρο (και δη στα ντέρμπι) όλα είναι πιθανά. Μετά από τέσσερις αγωνιστικές δεν έχω δει την Ομόνοια χειρότερη από τον εκάστοτε αντίπαλό της.
Διαιτησία, ατυχία, αναποτελεσματικότητα της στέρησαν πόντους, αλλά αυτοί οι παράγοντες είναι ευμετάβλητοι. Το δέλεαρ του ντέρμπι, η παρουσία του Σαβέβσκι, το πλεονέκτημα στην κερκίδα μπορούν να δώσουν στο «τριφύλλι» ό,τι του έλειψε στα προηγούμενα παιχνίδια.
Ας μην ξεχνάμε ότι ο ΑΠΟΕΛ, ο οποίος δεν έπεισε απέναντι στον Απόλλωνα, ενδέχεται -εν τη απουσία των Μπόρδα και Μπούντιμιρ- να παραταχθεί για πρώτη φορά στο τρέχον πρωτάθλημα με σύστημα 4-2-3-1 από το ξεκίνημα και έναν παντελώς πρωτοεμφανιζόμενο άξονα με τους Καρυπίδη-Ζουέλα (στο κέντρο άμυνας), Μοράις-Πίντο (ως αμυντικούς μέσους), Μπενασούρ (σε επιτελικό ρόλο) και Αδόρνο (ως επιθετικό περιοχής). Τόσες πολλές αλλαγές και καινοτομίες είναι ό,τι απεύχεται ένας προπονητής σε παιχνίδια που κρίνονται στις λεπτομέρειες.
Τα πράγματα, συνεπώς, δεν είναι πάντα, όπως φαίνονται. Το αυριανό clasico είναι για την Ομόνοια περισσότερο μια ευκαιρία παρά μια απειλή. Η ομάδα δείχνει ξεκάθαρα πως θέλει μια μεγάλη νίκη, προκειμένου να πάρει μπρος. Αν αυτή επιτευχθεί επί του αιωνίου αντιπάλου, οι ευεργετικές συνέπειες θα είναι πολυεπίπεδες. Η σημαντικότερη κατά τη γνώμη μου; Θα μπουν σε δεύτερο πλάνο οι διοικητικές και οικονομικές εξελίξεις, οι οποίες μέχρι στιγμής επιβαρύνουν το αγωνιστικό κομμάτι περισσότερο απ’ ό,τι οι περισσότεροι υποψιάζονται.
Δημοσιεύτηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου