Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

Ανδρές, εσύ, σούπερ σταρ!



Ένα χρόνο νωρίτερα, στην παρθενική απονομή του βραβείου για τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή της Ευρώπης, ο Τσάβι είχε παρεισφρήσει ανάμεσα στο δίπολο Λιονέλ Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο, χωρίς όμως να κόψει πρώτος το νήμα.
Προχθές το απόγευμα, στο «Γκριμαλντί Φόρουμ» του Μονακό, ο Ανδρές Ινιέστα -αποκομίζοντας (επιτέλους) από την ποδοσφαιρική κοινότητα την αναγνώριση που αρμόζει στην κλάση του- υποσκέλισε τον Αργεντινό και τον Πορτογάλο και κέρδισε το βραβείο που συνδιοργανώνουν η UEFAκαι η Ένωση Ευρωπαϊκών Μ.Μ.Ε. (ESM).

«Είναι μεγάλη ευτυχία και συνάμα τιμή να κερδίζω αυτή τη διάκριση. Θέλω να μοιραστώ το τρόπαιο με τον Λιονέλ και τους συμπαίκτες μου τόσο στην Μπαρσελόνα όσο και στην εθνική ομάδα, διότι χωρίς αυτούς δεν θα είχα πετύχει τίποτε», δήλωσε ο 28χρονος Ισπανός άσος, ο οποίος συγκέντρωσε 19 ψήφους (Μέσι και Ρονάλντο έλαβαν από 17) από τους 53 δημοσιογράφους (ένας από κάθε χώρα-μέλος της UEFA).
Οι τελευταίοι κλήθηκαν να ψηφίσουν με βάση τα επιτεύγματα κάθε ποδοσφαιριστή με το σύλλογο και το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα από τον Σεπτέμβριο του 2011 ως τον Ιούλιο του 2012 και έκριναν πως ο MVPτου πρόσφατου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ήταν συνολικά ανώτερος από τους ανταγωνιστές του.
Η πορεία του
Προτού ακόμη γεννηθεί στη Φουεντεαλμπίλα, ένα χωριουδάκι 2.000 κατοίκων, ο πατέρας του (ένας οικοδόμος που τη δεκαετία του ’70 είχε παίξει ποδόσφαιρο σε επίπεδο τρίτης κατηγορίας) του είχε αγοράσει ήδη ποδοσφαιρικά παπούτσια. Ο κανακάρης του δεν τον απογοήτευσε. Πριν καν τελειώσει το δημοτικό, έθελξε τόσο πολύ σ’ ένα τουρνουά πιτσιρικάδων που μεταδόθηκε τηλεοπτικά σ’ όλη την Ισπανία, ώστε για την απόκτησή του ενδιαφέρθηκαν οι Μπαρσελόνα, Ρεάλ και Βαλένθια.
Μολονότι η Βαρκελώνη απείχε 450 χιλιόμετρα από τη γενέτειρά του, ο λευκός πρίγκιπας (παρατσούκλι που του έχει προσάψει ο φυσιοθεραπευτής των Καταλανών ένεκα του κάτασπρου δέρματός του) επέλεξε τη «Μασία» για δύο λόγους: πρώτον, διότι ο προπονητής νέων των «μπλαουγκράνα» (Ενρίκε Οριζαόλα) γνώριζε ήδη τους γονείς του και, δεύτερον, διότι ίνδαλμά του ήταν ο Πεπ Γκουαρδιόλα.
Η προφητεία
Όταν ο τελευταίος είδε για πρώτη φορά τον Ινιέστα, φώναξε κοντά του τον Τσάβι και του είπε: «Κοίτα τον καλά. Εσύ θα με βγάλεις στη σύνταξη, αλλά αυτός θα μας στείλει όλους για απόσυρση»! Ο Ανδρές έμελλε να τον δικαιώσει. Στα 16 του προπονείτο ήδη με την πρώτη ομάδα και, όταν στις 29 Οκτωβρίου 2002 ο Λούι φαν Χάαλ του χάρισε το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα (όχι ως αλλαγή σε κάποιον αγώνα πρωταθλήματος, αλλά βάζοντάς τον για 90 λεπτά σε αναμέτρηση Τσάμπιονς Λιγκ απέναντι στην Μπρούγκε) στέγνωσε ακόμη και το τελευταίο δάκρυ που είχε κλάψει ο Ινιέστα, όταν οι δικοί του τον άφηναν σε ηλικία 12 ετών στη «Μασία».
Εκεί εξελίχθηκε στον νυν πολυσύνθετο παίκτη που πάντα έχει αρκετές επιλογές κατά νου, προτού καν η μπάλα φτάσει στα πόδια του. «Στα 14 του έπαιζε ήδη ως βετεράνος», ομολογεί ο Τσάβι για τον άσο που αριθμεί ήδη 14 τίτλους με την Μπαρσελόνα και έχει οδηγήσει την εθνική Ισπανίας σε τρία τρόπαια στα πρόσφατα τρία μεγάλα ποδοσφαιρικά τουρνουά (δύο Euros κι ένα Μουντιάλ).
Ο χαρακτήρας
Μολονότι έχει αποσπάσει άκρως κολακευτικά σχόλια από κορυφαίους προπονητές (Ο σερ Άλεξ Φέργκιουσον είχε πει γι’ αυτόν προ τριετίας ότι «ο Ινιέστα κάνει το παιχνίδι της Μπαρσελόνα, ενδεχομένως περισσότερο ακόμη και από τον Τσάβι», ενώ ο Πεπ Γκουαρδιόλα είχε πει γι’ αυτόν ότι: «δεν φορά σκουλαρίκια, δεν βάφει τα μαλλιά του, παίζει -ακόμη κι αν είναι για 20 λεπτά- σε όλες τις θέσεις και ουδέποτε διαμαρτύρεται. Στους πιτσιρικάδες λέω πάντα: προσέχετε τον Ινιέστα, διότι είναι υποδειγματικός»), μολονότι στο χωριό του ένας δρόμος έχει πάρει το όνομά του, ο Ινιέστα παραμένει ταπεινός, μετριόφρων και χαμηλών τόνων.
Ουδέποτε ενδιαφέρθηκε να σμιλεύσει και να πωλήσει ένα δημόσιο προφίλ, ουδέποτε παραπονέθηκε για την απουσία καθολικής αναγνώρισης της αξίας του (χρειάστηκαν δύο τέρματα, αυτό απέναντι στην Τσέλσι στον επαναληπτικό ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ το 2009 και το νικητήριο στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου απέναντι στην Ολλανδία, για να την αποκτήσει).
Το πλήρες πακέτο
«Αυτά τα γκολ σημάδεψαν τη ζωή μου. Ορισμένες φορές κάνεις κόσμο ευτυχισμένο απλώς παίζοντας ποδόσφαιρο και αυτό είναι όμορφο», έχει τονίσει ο 28χρονος άσος, ο οποίος το καλοκαίρι του 2009 είχε σκεφτεί ακόμη και την απόσυρση μετά τον πρόωρο χαμό του κολλητού του, Ντάνι Χάρκε (Εσπανιόλ), από ανακοπή καρδιάς.
«Ουδέποτε σκέφτεσαι πως η ζωή μπορεί να είναι τόσο άδικη και να σου κλέψει έναν φίλο», είχε παραδεχτεί αργότερα, αφ’ ότου είχε αφιερώσει το τέρμα του στον τελικό του Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής στον Χάρκε. Λίγους μήνες νωρίτερα, στον ημιτελικό απέναντι στην Ατλάντε για το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, είχε προσφέρει στο πιάτο το 3-1 στον Πέδρο βοηθώντας τον να γίνει ο πρώτος παίκτης που μέσα σε ένα χρόνο σκοράρει σε έξι επίσημες διοργανώσεις. Για τέτοιες ενέργειες ο Ινιέστα λατρεύεται στην Ισπανία, όχι μόνον από τους οπαδούς της Μπαρσελόνα.
Η τελευταία έχει «δέσει» με συμβόλαιο ως το 2015 και ρήτρα 200 εκατομμυρίων ευρώ τον βραχύσωμο μεσοεπιθετικό με τον τέλειο χειρισμό της μπάλας και τη ματιά ακόμη και για την πιο μικρή τρύπα στην αντίπαλη άμυνα. «Το ποδόσφαιρο χρειάζεται περισσότερο έμπνευση απ’ ό,τι φυσική κατάσταση», διατείνεται ο Ινιέστα. Η προχθεσινή του βράβευση -έναντι των κατά συρροή σκόρερ Μέσι και Ρονάλντο- κατέδειξε κάτι ακόμη: ότι στο ποδόσφαιρο δεν μετρούν (πλέον) μόνον τα γκολ, αλλά το συνολικό πακέτο. Και ο Ανδρές Ινιέστα είναι από τα πληρέστερα και αρτιότερα που έχουν εμφανιστεί στην ιστορία του αθλήματος.
Δημοσιεύτηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου