Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

Δικαίωμα στην ελπίδα εις τριπλούν



Αν η Ανόρθωση δεν είχε αυτοκτονήσει για δεύτερο συναπτό καλοκαίρι, η Κύπρος θα ευρισκόταν σήμερα στη 16η θέση της βαθμολογίας πενταετίας της UEFA και θα διατηρούσε αρκετά καλές πιθανότητες υπεράσπισής της μέχρι το τέλος της ευρωπαϊκής περιόδου 2011/12. Για όσους το αγνοούν, η 16η θέση δίνει το δικαίωμα και στον δεύτερο της βαθμολογίας να εκκινεί από τον γ’ προκριματικό του Europa League, όπως και ο κυπελλούχος.
Επιπροσθέτως η χώρα μας θα είχε την ευκαιρία να κλείσει σημαντικά την ψαλίδα από τη 15η θέση, η οποία δίνει μια πρόσθετη θέση στα προκριματικά του Champions League και ευνοϊκότερη αφετηρία για όλες τις συμμετέχουσες στο Europa Leagueομάδες (ο τέταρτος της βαθμολογίας εκκινεί από τον β’ προκριματικό, ο τρίτος από τον γ’ και ο κυπελλούχος από τα πλέι οφ).

Το «γαμώτο» γίνεται ακόμη εντονότερο, αν αναλογιστεί κάποιος πόσες πιθανότητες πρόκρισης στους ομίλους θα είχε ο σύλλογος της Αμμοχώστου δεδομένης της τύχης που συντρόφευσε στη χθεσινή κλήρωση όλους τους εναπομείναντες εκπροσώπους μας στην Ευρώπη.
Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Σε αυτή τη φάση των διεθνών διοργανώσεων οι πιθανότητες να βρουν ομάδες ακόμη πιο βατούς αντιπάλους, από αυτούς που εν τέλει θα βρουν στο δρόμο τους, ήταν πολύ λιγότερες από αυτές ενός σταυρώματος με τα μεγαθήρια (σ.σ. ισχύει κυρίως για Ομόνοια και ΑΕΚ). Όπως ήρθαν όμως τα πράγματα και οι τρεις έχουν δικαίωμα στην ελπίδα.
Για τον ΑΠΟΕΛ ήταν ήδη γνωστό από το βράδυ της Τετάρτης πως μεταξύ των εννέα ομάδων που τον ακολούθησαν στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ δεν υπήρχε ο απόλυτα απευκταίος. Όλοι οι υποψήφιοι αντίπαλοι ήταν στα κυβικά του. Λαμβάνοντας ως αυτονόητο ότι ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς αποκλείεται να υποτιμήσει αντίπαλο στην Ευρώπη οι πιθανότητες εκκινούν τουλάχιστον από το 50-50 και μπορούν να γείρουν υπέρ του πολυπρωταθλητή, αν εκμεταλλευτεί το μεγαλύτερο βαθμό ομοιογένειάς του έναντι των Πολωνών που έχουν βάλει στην ομάδα τους πολύ περισσότερα νέα πρόσωπα. Εκτιμώ επίσης ότι παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του προπονητή τους οι -συνηθισμένοι σε άλλες κλιματολογικές συνθήκες- παίκτες της Βίσλα θα επηρεαστούν από τον αυγουστιάτικο καιρό στην Κύπρο.
Ακόμη μεγαλύτερο πλεονέκτημα μπορεί να προσπορίσει η υψηλή θερμοκρασία και η υγρασία στην ΑΕΚ, η οποία ήταν αδιαμφισβήτητη η μεγαλύτερη κερδισμένη της κλήρωσης. Οι Νορβηγοί της ευρισκόμενης σε κάμψη Ρόσενμποργκ είναι πιθανό να υποστούν ακόμη μεγαλύτερη κατάρρευση απ’ ό,τι οι Τσέχοι της Μλάντα στην επανάληψη του αγώνα στη Λάρνακα, ωστόσο αυτό θα μετρήσει ουσιαστικά, μόνον αν οι Λαρνακείς έχουν περάσει με άριστα τη δοκιμασία του πρώτου αγώνα. Εκεί, όπου θα πρέπει να βρουν τρόπο να τα φέρουν βόλτα με τη σαφώς πλεονάζουσα ευρωπαϊκή εμπειρία της Ρόσενμποργκ.
Για την Ομόνοια, τέλος, ο μεγαλύτερος άσος στο μανίκι είναι οι αναμνήσεις των Αυστριακών από το πρόσφατο ζευγάρωμά τους. Εκείνη η τεσσάρα στο Ζάλτσμπουργκ είναι πολύ πιθανό ν’ αποπροσανατολίσει τους «ταύρους» και αυτό οφείλει να εκμεταλλευτεί το «τριφύλλι», πρώτιστα στον αγώνα του ΓΣΠ. Μια νίκη, έστω και με μισό-μηδέν, είναι ικανή να δημιουργήσει στη Ζάλτσμπουργκ πολύ μεγάλα προβλήματα εν όψει του επαναληπτικού. Ο νυν τεχνικός Ρικάρντο Μονίζ είναι πολύ πιο άπειρος στους πάγκους απ’ ό,τι ο συμπατριώτης του Χούουμπ Στέφενς…
Δημοσιεύτηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου