Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Μάριος Λευκαρίτης: «Ζόρικη κλήρωση για ΑΠΟΕΛ, μπορεί την έκπληξη η ΑΕΚ»



Τυγχάνει διεθνούς αναγνώρισης και αποδοχής. Είναι ο πλέον υψηλόβαθμος ποδοσφαιρικός αξιωματούχος από τον ευρύτερο ελλαδικό χώρο. Ο αντιπρόεδρος της UEFA, Μάριος Λευκαρίτης, ήταν για ακόμη μια φορά στο πλευρό του Μισέλ Πλατινί για το διήμερο των κληρώσεων σε Τσάμπιονς και Γιουρόπα Λιγκ. Με αφορμή την ιστορική συγκυρία της παρουσίας δύο κυπριακών συλλόγων στην κύρια φάση των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, η «Α.τ.Κ.» απέσπασε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη από τον Κύπριο παράγοντα.

Κύριε Λευκαρίτη, μόλις βγήκε το όνομα της ΑΕΚ στην κλήρωση του Europa League είδαμε τον πρόεδρο της UEFA, Μισέλ Πλατινί, να σας ψιθυρίζει κάτι στο αυτί. Μπορείτε να μας αποκαλύψετε τι;
Ήταν ένα από τα συνηθισμένα πειράγματά του, όταν υπάρχει ομάδα από την Κύπρο και δη από τη Λάρνακα, όπου γνωρίζει ότι κάθε επισκέπτης μπορεί να περάσει καλά, διότι είναι πολύ κοντά στο αεροδρόμιο.
Μετά από τόσα χρόνια ως υψηλόβαθμος αξιωματούχος στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο ποδόσφαιρο πώς βιώσατε τη διπλή παρουσία της Κύπρου σε κληρώσεις του Τσάμπιονς και του Γιουρόπα Λιγκ;
Πάρα πολύ ευχάριστα. Εκείνο που θέλω να πω ότι πολλές φορές όταν είσαι σε αυτό το επίπεδο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου καταλαβαίνεις το μέγεθος της επιτυχίας των ομάδων. Η αξία μιας ομάδας ή μιας ομοσπονδίας δεν μετράται με βάση μια προσωπικότητα, αλλά στον αγωνιστικό χώρο. Κι εκεί εμείς κατορθώσαμε να έχουμε δύο ομάδες στην κύρια φάση των ευρωπαϊκών διοργανώσεων και μάλιστα τη μία στο Τσάμπιονς Λιγκ, το οποίο -για να λέμε την αλήθεια- είναι η αφρόκρεμα. Αυτό φυσικά δεν μειώνει στο ελάχιστο την επιτυχία της ΑΕΚ, η οποία κατόρθωσε να μπει στους ομίλους αήττητη. Και αυτό συμβάλλει στην αύξηση της αναγνώρισης της Κύπρου διεθνώς.
Το αντιλαμβάνεστε και στις καθημερινές επαφές σας με τους ομολόγους σας;
Έντονα, πολύ έντονα. Και εσχάτως παρατηρώ και μια σημαντική διαφορά. Τα μηνύματα που παίρνω δεν είναι πλέον θαυμασμού. Οι προκρίσεις των ομάδων μας αντιμετωπίζονται από τους Ευρωπαίους ως κάτι το φυσιολογικό πια.
Το κυπριακό ποδόσφαιρο είναι κοντά στο να γίνει τακτικός θαμώνας των διεθνών διοργανώσεων;
Εκτιμώ πως ναι. Οι ομάδες έχουν σοβαρευτεί, παρατηρούμε ότι κάνουν προσεγμένες επιλογές ποδοσφαιριστών, σε αντίθεση με το παρελθόν, όταν μάζευαν κάθε καρυδιάς καρύδι. Πλέον στο κυπριακό πρωτάθλημα αγωνίζονται ποδοσφαιριστές που είναι εν ενεργεία διεθνείς με τα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματά τους και αυτό καταδεικνύει ότι το επίπεδο είναι υψηλό.
Πώς είδατε τις κληρώσεις του ΑΠΟΕΛ και της ΑΕΚ;
Αυτή του ΑΠΟΕΛ μπορούσε να ήταν καλύτερη. Δεν μιλώ εμπορικά, διότι θεωρώ δεδομένη αυτού του είδους την επιτυχία σε επίπεδο Τσάμπιονς Λιγκ. Μιλώ αγωνιστικά, διότι η Ζενίτ και η Σαχτάρ είναι πολύ δυνατές ομάδες. Σας πληροφορώ ότι πρόκειται για συλλόγους που έχουν προϋπολογισμούς γύρω στα 100 εκατομμύρια ευρώ η κάθε μία και διαθέτουν πάμπλουτους ιδιοκτήτες. Στη Ζενίτ κουμάντο κάνει η Gazprom, η μεγαλύτερη εταιρεία ενέργειας παγκοσμίως, η δε Σαχτάρ ανήκει στον βαθύπλουτο Ρινάτ Αχμέτοφ. Αυτό σημαίνει ότι αμφότερες έχουν τη δυνατότητα να αγοράζουν ό,τι καλύτερο σε επίπεδο προπονητών και παικτών.
Η ΑΕΚ, από την άλλη, πιστεύω ότι είναι σε έναν όμιλο, όπου μπορεί να κάνει την έκπληξη. Οι δύο από τις τρεις αντιπάλους της είναι ομάδες που παίζονται, για να μην πω και η τέταρτη. Η Σάλκε έχει το πάνω χέρι, διότι είναι γερμανική ομάδα και διαθέτει ένα υπέροχο στάδιο 55.000 θεατών, στο οποίο έχω παρευρεθεί. Ακολούθως έχουμε τη Στεάουα Βουκουρεστίου, η οποία δεν έχει τη λάμψη του παρελθόντος. Πιστεύω ότι χτυπιέται, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι του χεριού μας. Προς Θεού! Το κυπριακό ποδόσφαιρο δεν έχει φτάσει ακόμη σε αυτό το σημείο.
Και τέλος είναι η Μακάμπι Χάιφα από το γειτονικό Ισραήλ, μια πολύ καλή ομάδα, η οποία αποκλείστηκε στα πέναλτι από τη Γκενκ και όσοι είδαν το παιχνίδι έλεγαν ότι άξιζε να περάσει. Δεν είναι συνεπώς εύκολος αντίπαλος, ωστόσο συνολικά και βλέποντας τους υπόλοιπους ομίλους νομίζω πως η ΑΕΚ έπεσε σ’ έναν βατό.
Και μην μου αναφέρετε την εμπορική διάσταση. Ο Κύπριος φίλαθλος πρέπει να πηγαίνει πλέον στο γήπεδο για να βλέπει την ομάδα του και όχι, όπως στο παρελθόν, για να θαυμάσει τον αντίπαλο. Έχουν περάσει αυτές οι εποχές. Πλέον πηγαίνουμε να συναγωνιστούμε επί ίσοις όροις.
Δημοσιεύτηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου