Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

Διονύσης Χιώτης: «Στοίχημα η νέα υπέρβαση!»


Κάθε μεγάλη ομάδα ξεκινά από έναν ξεχωριστό τερματοφύλακα. Το ποδοσφαιρικό αξίωμα ευρίσκει εφαρμογή και στην περίπτωση του ΑΠΟΕΛ και του Διονύση Χιώτη, ο οποίος εδώ και μια τετραετία αποτελεί το φύλακα-άγγελο της εστίας των «γαλαζοκιτρίνων». Αμέσως μετά τη χθεσινή κλήρωση του πολυπρωταθλητή Κύπρου με τη Βίσλα Κρακοβίας ο 34χρονος τερματοφύλακας μίλησε στην «Α.τ.Κ.» για τις πιθανότητες πρόκρισης στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

Βίσλα Κρακοβίας. Στο πρώτο άκουσμα τι σκέψεις ή συναισθήματα γεννά αυτή η κλήρωση;
Είχαμε πει αμέσως μετά τον επαναληπτικό στην Μπρατισλάβα ότι πλέον για μας δεν υπάρχει καλός ή κακός αντίπαλος, καλή ή κακή κλήρωση. Ο ΑΠΟΕΛ δεν είναι σε θέση να διαλέγουμε αντίπαλο. Σε αυτό το στάδιο της διοργάνωσης όλες οι ομάδες είναι ίσες και οι πιθανότητές μας απέναντι στους Πολωνούς είναι 50-50.
Ξέρεις και, αν ναι, πόσο την πρωταθλήτρια Πολωνίας;
Δεν είναι ένας αντίπαλος οικείος, αφού δεν έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθούμε το πρωτάθλημά του. Ο προπονητής και το τεχνικό επιτελείο, όμως, θα φροντίσουν να γνωρίζουμε όσα είναι απαραίτητα μέχρι το πρώτο παιχνίδι.
Αυτό θα διεξαχθεί στην Κρακοβία. Είναι πλεονέκτημα ο επαναληπτικός στο ΓΣΠ;
Για μένα δεν έχει σημασία η σειρά των αγώνων. Αποδείχθηκε άλλωστε και στα παιχνίδια με τη Σλόβαν, η οποία πήρε ένα θεωρητικά καλό αποτέλεσμα εκτός έδρας, αλλά εμείς την κερδίσαμε στη Σλοβακία. Όλα είναι σχετικά.
Τι πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα ο ΑΠΟΕΛ, ώστε να «κλειδώσει» τη δεύτερη παρουσία του σε ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ;
Δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο, στο οποίο πρέπει να επικεντρωθούμε. Σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να παίξουμε όσο το δυνατόν καλύτερα και στις δύο αναμετρήσεις. Επειδή, όπως προανέφερα όλες οι ομάδες σε αυτή τη φάση είναι στο ίδιο επίπεδο, θα χρειαστούμε και τύχη για την πρόκριση. Αν θα την έχουμε, θα το ξέρουμε μετά το τέλος και του επαναληπτικού.
Η Βίσλα έχει προχωρήσει ήδη σε επτά προσθήκες αυτό το καλοκαίρι, ο ΑΠΟΕΛ συνεχίζει ουσιαστικά με τον κορμό της περασμένης περιόδου. Μπορεί να κάνει η ομοιογένεια την καθοριστική διαφορά και στα πλέι οφ;
Οπωσδήποτε είναι πολύ θετικό να έχεις ομοιογένεια, διότι το ποδόσφαιρο είναι ομαδικό άθλημα και είναι πλεονέκτημα να ξέρεις πώς κινούνται και παίζουν οι συμπαίκτες σου. Στη θεωρία είναι πλεονέκτημα για μας ότι η Βίσλα αφομοιώνει ακόμη τους καινούργιους παίκτες της, αλλά στην πράξη μπορεί να αποδειχθεί ότι αυτές οι προσθήκες την έχουν κάνει πιο ποιοτική.
«Ποια ηλικία; Η ικανότητα!»

Ο υψηλός μέσος όρος ηλικίας του ρόστερ του ΑΠΟΕΛ σε συνδυασμό με την προοπτική ευρωπαϊκών εβδομάδων τουλάχιστον ως τα τέλη του 2011 έφεραν αυθόρμητα το ερώτημα περί περαιτέρω μετεγγραφικής ενίσχυσης των «γαλαζοκιτρίνων».
«Αυτή είναι δουλειά και αποκλειστική αρμοδιότητα του προπονητή. Όσον αφορά το θέμα της ηλικίας, όμως, το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει. Με την είσοδο της τεχνολογίας οι ιθύνοντες μπορούν ανά πάσα στιγμή να γνωρίζουν ποιος είναι κουρασμένος. Σ’ αυτόν τον τομέα έχουμε κάνει μεγάλα βήματα προόδου, έχουμε αλλάξει επίπεδο. Το βλέπουμε άλλωστε και στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο ότι δεν υπάρχει πλέον θέμα ηλικίας. Αυτό που μετράει είναι η ικανότητα. Μπορείς ή δεν μπορείς;», απάντησε ο Χιώτης.
Με την εξασφαλισμένη παρουσία στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ ο ΑΠΟΕΛ είναι η πρώτη κυπριακή ομάδα που εντός τριετίας έχει συμμετάσχει δύο φορές στην κύρια φάση μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Συντελείται ή έχει ολοκληρωθεί μια αλλαγή αγωνιστικού επιπέδου στο σύλλογο;
Τα αποτελέσματα αυτό δείχνουν. Είμαι τέσσερα χρόνια εδώ και έχουμε πετύχει σχεδόν τα πάντα. Πρωταθλήματα, κύπελλα, ασπίδες, συμμετοχή στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Ακόμη και πέρυσι από μια ατυχία χάσαμε τη συμμετοχή μας στην κύρια φάση του Γιουρόπα Λιγκ.
Ως εκ των έσω γνώστης πιστεύεις ότι ο ΑΠΟΕΛ μπορεί να συνδυάσει επιτυχώς τις εγχώριες και διεθνείς υποχρεώσεις του;
Ίσως να το κατορθώσουμε αυτή τη φορά. Οριστική απάντηση θα μπορούμε να δώσουμε μόνο τον ερχόμενο Μάιο. Γεγονός είναι πως το νυν ρόστερ είναι πολύ διαφορετικό σε σχέση με το αντίστοιχο του 2009. Υπάρχουν ποιοτικότερες μονάδες και έχουμε δέσει και ως ομάδα. Προ διετίας η κόπωση ήταν ένα μεγάλο θέμα και εξ αιτίας της προέκυψαν τραυματισμοί που άφησαν τον προπονητή χωρίς επιλογές. Τώρα όμως έχουμε αλλάξει επίπεδο στο συγκεκριμένο τομέα.
Υπάρχει προτίμηση μεταξύ της εισόδου στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και της επιτυχημένης υπεράσπισης του εγχώριου τίτλου;
Εγώ θέλω και τα δύο. Πάμε πλέον να κάνουμε άλλη μια υπέρβαση. Είναι ένα στοίχημα για την ομάδα να γίνει η πρώτη κυπριακή που θα τα καταφέρει. Άλλωστε, εδώ που έχουμε φτάσει, δεν υπάρχει επιλογή. Πας για όλα. Ο ΑΠΟΕΛ είναι ομάδα γεννημένη να κυνηγά τίτλους. Ανεξαρτήτως ευρωπαϊκής πορείας το πρωτάθλημα είναι αδιαπραγμάτευτος στόχος για μας.
Πώς αξιολογείς τον εγχώριο ανταγωνισμό;
Νομίζω ότι τη νέα σεζόν το πρωτάθλημα θα είναι ακόμη πιο ανταγωνιστικό. Πέραν των τριών μεγάλων βλέπω ιδιαίτερα ενισχυμένη την ΑΕΛ, ενώ τα αποτελέσματα φανερώνουν ότι πιο ανταγωνιστική έχει γίνει και η ΑΕΚ. Επίσης δεν γνωρίζουμε ποιος μπορεί να ξεπεταχτεί από τους μικρομεσαίους.
Εν κατακλείδι, μια ερώτηση για το μέλλον σου. Το συμβόλαιό σου εκπνέει σ’ ένα χρόνο, ποιες είναι οι προθέσεις σου;
Νομίζω ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για τέτοια κουβέντα. Εγώ θέλω να μείνω, δεν είναι μυστικό ότι εδώ περνώ ωραία τόσο εγώ όσο και η οικογένειά μου. Ωστόσο η παραμονή μου δεν εξαρτάται από μένα.
Δημοσιεύτηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου