Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

Η ΑΕΚ κυνηγά την τύχη της


Η τύχη παραμένει ο πλέον αστάθμητος, πλην καθοριστικός παράγοντας στο ποδόσφαιρο. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν επηρεάζεται. Τουναντίον, έχει αποδειχτεί πλειστάκις ότι κλείνει πονηρά το μάτι σε όποιον την κυνηγά και τη «φλερτάρει» επίμονα και έξυπνα.
Στην κλήρωση των πλέι οφ του Europa League η ΑΕΚ είχε την τύχη να τραβήξει το λαχνό της Ρόσενμποργκ, ήτοι του… φαντάσματος της ομάδας που πριν από χρόνια (όχι πολλά) ήταν τακτικός θαμώνας των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ και αδιαμφισβήτητος κυρίαρχος του νορβηγικού ποδοσφαίρου.

Άξιζε αυτής της τύχης, της ζωντανής προοπτικής δηλαδή για είσοδο στους ομίλους της διοργάνωσης, ο σύλλογος της Λάρνακας ένεκα των όσων είχε πράξει στους προηγούμενους δύο γύρους απέναντι σε Φλοριάνα και Μλάντα Μπόλεσλαβ. Τέσσερις σοβαρές εμφανίσεις με απολογισμό τριών νικών (με μηδέν παθητικό) και μίας (εκτός έδρας) ισοπαλίας.
Προχθές βράδυ, στο «Λέρκενταλ» του Τρόντχαϊμ, η ομάδα του Τον Κάανεν (απ)έδειξε εκ νέου ότι συνεχίζει να κυνηγά την τύχη της. Απέναντι σ’ έναν σαφώς πιο… μπαρουτοκαπνισμένο σε διεθνές επίπεδο αντίπαλο, χωρίς τρεις ακρογωνιαίους λίθους της μέχρι στιγμής πορείας τους στη διοργάνωση (Κέβιν Χόφλαντ, Αλμπέρτο Σεράν, Ντζόνγο Πρίσο) και με ολοκαίνουργια σύνθεση στην άμυνα (πρωτοστατούντος του πρωτοεμφανιζόμενου Άντερ Μουρίγιο) οι Λαρνακείς δεν… μάσησαν.
Όση τύχη τους συνόδευσε στο νευρικό πρώτο τέταρτο στη Νορβηγία, την ξεπλήρωσαν και με το παραπάνω με τη μεστή εμφάνισή τους στα υπόλοιπα λεπτά ως το τέλος της αναμέτρησης. Και δικαιούνται να ισχυρίζονται ότι έφυγαν από το «Λέρκενταλ» με κέρδη.
Πρώτον, την εδραία πεποίθηση ότι απέναντι σε αυτόν τον αντίπαλο μπορούν κάλλιστα να τελειώσουν τη δουλειά στον επαναληπτικό. Ο μετρ της τακτικής Κάανεν αποτελεί εγγύηση ότι στο «Αντώνης Παπαδόπουλος» η ΑΕΚ θα προσεγγίσει το παιχνίδι ακριβώς όπως πρέπει, για να πάρει την πιο σημαντική νίκη της ιστορίας της. Πλην των επιστροφών, άλλωστε, θα έχει σύμμαχο και την υγρασία μιας αυγουστιάτικης βραδιάς στη Λάρνακα.
Δεύτερο κέρδος, μακράς πνοής μάλιστα, για τους «κιτρινοπράσινους» αναδείχθηκε ο Μουρίγιο. Τρακ της πρεμιέρας; Μάλλον ψάχνετε λάθος άνθρωπο. Ο Ισπανός ήταν αψεγάδιαστος και με ανάλογες εμφανίσεις στη συνέχεια δεν βγαίνει από την ενδεκάδα ούτε με προεδρικό διάταγμα. Με αυτόν και τους Χόφλαντ, Σεράν ο Κάανεν θα έχει πριν από κάθε παιχνίδι ευχάριστο πονοκέφαλο για τη σύνθεση του κεντρικού αμυντικού διδύμου.
Το τρίτο κέρδος της ΑΕΚ δεν είναι χειροπιαστό ή άμεσα εξαργυρώσιμο. Πρόκειται για την οικονομική προοπτική που θα της ανοίξει ενδεχόμενη πρόκριση στους ομίλους του Europa League. Σε αυτό το ευκταίο σενάριο το ταμείο θα υποδεχτεί πρωτοφανή εμβάσματα, από την ορθή διαχείριση των οποίων θα εξαρτηθεί αν και πόσο σύντομα θα αλλάξει (ξανά) επίπεδο ο σύλλογος.
Η επένδυση στο γήπεδο είναι διαχρονικά η μεγαλύτερη εγγύηση επιτυχίας στο ποδόσφαιρο, από την άλλη το ρόστερ χρειάζεται μόλις δύο προσθήκες (μια αξιόπιστη εναλλακτική για κάθε άκρο της άμυνας), προκειμένου να μετατρέψει την ομάδα σε ισότιμο διεκδικητή του τίτλου.
Είναι ένα επερχόμενο δίλημμα που σίγουρα θα πονοκεφαλιάσει τους ιθύνοντες πολύ λιγότερο απ’ ό,τι η μέχρι στιγμής ανταπόκριση των οπαδών στην εξαίρετη ευρωπαϊκή πορεία της ομάδας. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα (ή κυπριακή ομάδα), η προσέλευση στα εντός έδρας παιχνίδια θα σημείωνε γεωμετρική πρόοδο ανά γύρο.
Στην ΑΕΚ παλεύουν ακόμη να σπάσουν το φράγμα των… δύο χιλιάδων εισιτηρίων. Ασύλληπτο! Οι φίλαθλοι των «κιτρινοπρασίνων» παραμένουν (υπερ)χρεωμένοι απέναντι στην ομάδα, το τεχνικό επιτελείο και τη διοίκηση και -αρχής γενομένης από το παιχνίδι στο «Αντώνης Παπαδόπουλος»- οφείλουν ν’ αρχίσουν να ξεπληρώνουν.
Σε τελική ανάλυση, ομάδα χωρίς πακτωλό χρημάτων γίνεται. Βρίθει παραδειγμάτων η ποδοσφαιρική ιστορία και ο Ζόρντι Κρόιφ αποδεικνύει διαρκώς ότι έχει την τεχνογνωσία γι’ αυτήν την αποστολή. Ομάδα χωρίς κόσμο, όμως, δεν έχει καταγραφεί ως πρωταγωνίστρια στα χρονικά του αθλήματος.
Δημοσιεύτηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου