Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

Ρικάρντο Τεϊσέιρα: Ένας άτρωτος διεφθαρμένος



Στην πρώτη ανάγνωση η Ντίλμα Ρούσεφ έμεινε με το στόμα ανοικτό. Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Piaui ο Ρικάρντο Τεϊσέιρα ξεσπάθωνε χυδαία κατά των επικριτών του: «Να πάνε όλοι στο διάβολο! Δεν δίνω λόγο σε κανένα! Ούτως ή άλλως μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 θα αποχωρήσω»!
Η συγκεκριμένη τοποθέτηση του ισχυρού άνδρα του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου προκάλεσε όσο ακριβώς και οι σκοτεινές δραστηριότητές του, οι οποίες τον έχουν αναδείξει στην πιο σκανδαλώδη προσωπικότητα του εγχώριου αθλητισμού. Η πρωθυπουργός, αφού συνήλθε από το σοκ, πήρε αποστάσεις από τον πρόεδρο της ομοσπονδίας στην πρόσφατη κλήρωση της προκριματικής φάσης του Μουντιάλ. Στο Ρίο ντε Τζανέιρο η Ρούσεφ ανακοίνωσε ως πρεσβευτή του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2014, τον Πελέ, λαϊκό ήρωα και επικριτή του Τεϊσέιρα.

Ο τελευταίος πάντως ουδόλως ενοχλήθηκε. Είναι ο κυρίαρχος στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία, διοργανώνει το Μουντιάλ του 2014 και κατέχει θέση στο προεδρείο της Fifa. Στη χώρα επικρατεί μια αδιέξοδη κατάσταση: ορισμένοι βουλευτές ζητούν ξανά να γίνουν έρευνες κατά του Τεϊσέιρα, ωστόσο κυβέρνηση και Τύπος μοιάζουν παραλυμένοι. Προ πάντων το TV Globo, το τηλεοπτικό δίκτυο, το οποίο παλαιότερα δημιουργούσε συχνά προβλήματα στον νονό.
Σωρεία παρανομιών

Η τελευταία έρευνα από Κοινοβούλιο και Σύγκλητο έγινε προ δεκαετίας, το 1.129 σελίδων πόρισμα επιβεβαίωνε ότι η βραζιλιάνικη ποδοσφαιρική ομοσπονδία υπό τον Τεϊσέιρα είναι «ένας εγκληματικός τόπος, όπου κυριαρχούν η αναρχία, η ανικανότητα και το ψέμα». Στον μαφιόζο αξιωματούχο αφιερώνονταν 356 σελίδες με ντουζίνες παρανομιών, από αλλοίωση συμβολαίων μέχρι κερδοσκοπία με τα χρήματα της ομοσπονδίας, τα κέρδη της οποίας καρπωνόταν ο ίδιος.
Στο πόρισμα αναφέρονται και οι παράκτιες (offshore) εταιρίες του Τεϊσέιρα, όπως η Sanud, η χρησιμότητα των οποίων καταδείχθηκε χρόνια αργότερα, όταν οι ελβετικοί ποινικοί φάκελοι της χρεοκοπημένης ISL απέδειξαν ότι μόνο στην εταιρεία Sanud στο Λίχτενσταϊν είχαν εισρεύσει 9,5 εκατομμύρια δολάρια ως ποσό δωροδοκίας. Για πολλά χρόνια ο άνθρωπος, τον οποίο ο πρόεδρος της Fifa Ζεπ Μπλάτερ έβαλε μετ’ επαίνων στις Επιτροπές Οικονομικών και Fairplay, απέφευγε την Ελβετία φοβούμενος τη σύλληψη!
Ιδιωτικό συμβόλαιο πλουτισμού

Ο Τεϊσέιρα, ένας χρεοκοπημένος οικονομικός ζογκλέρ, βρήκε σύζυγο εντός του ποδοσφαίρου, η πρώην γυναίκα του Λουσία είναι το μοναχοπαίδι του Ζοάο Χαβελάνζε. Ο τελευταίος ηγείτο της Fifa από το 1974 ως το 1998 και την παρέδωσε στον Μπλάτερ, τον οποίο -όπως ήταν σχεδιασμένο- θα διαδεχόταν ο Τεϊσέιρα. Το σενάριο δεν ευοδώθηκε, όμως ο Τεϊσέιρα βολεύτηκε ούτως ή άλλως. Στην κατοχή του υπάρχουν μια παράκτια βίλα 600 τ.μ., πολυτελείς κατοικίες, ακίνητα, εστιατόρια κ.ο.κ.
Στην πατρίδα του ο Τεϊσέιρα δεν χρειάζεται ν’ ανησυχεί, μολονότι αποκαλύφθηκε ότι ως επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής του Παγκοσμίου Κυπέλλου έχει συνάψει συμβόλαιο πλουτισμού με τον εαυτό του: σύμφωνα με αυτό το ήμισυ των κερδών της διοργάνωσης πηγαίνει στην τσέπη του, ενώ κάθε ζημία αναλαμβάνει η βραζιλιάνικη ομοσπονδία!
Μετά τη γνωστοποίηση της υπόθεσης το συμβόλαιο φέρεται να τροποποιήθηκε, ωστόσο μέχρι σήμερα ουδείς το έχει ελέγξει. Η κυβέρνηση δεν θέλει σκάνδαλα πριν από το εγχώριο Μουντιάλ και το πάλαι ποτέ πανίσχυρο TV Globoείναι «στα μέλια» με τον Τεϊσέιρα, διότι στη χώρα μαίνεται ένας τηλεοπτικός πόλεμος.
Η διαμάχη Globo-Record

Εδώ και μερικά χρόνια το TV Globo δέχεται επιθέσεις από το Rede Record. Η αλυσίδα καναλιών του εκκλησιαστικού ηγέτη Έντιρ Μακέντο θέλει να εξαφανίσει το Globo, επειδή το τελευταίο είχε αποκαλύψει κάποτε πώς ο Μασέντο είχε υποχρεώσει τους ανθρώπους να βουτούν τις δωρεές των πιστών. Η «Παγκόσμια Εκκλησία» του Μασέντο είναι μια μηχανή χρήματος, η οποία ευρίσκεται στο επίκεντρο εν εξελίξει ερευνών.
Τώρα το Record έχει αρπάξει πλείστα στελέχη του Globo και του επιτίθεται και στην αθλητική αγορά: έχει εξασφαλίσει τα αποκλειστικά δικαιώματα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 και τα παιχνίδια του Παναμερικανικού Πρωταθλήματος του 2011 και του 2015. Στα δικαιώματα του Μουντιάλ, ωστόσο, το Record υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση. Οι δεσμοί ανάμεσα στον Τεϊσέιρα και τον επικεφαλής διαπραγματευτή του Globo, Μαρσέλο Κάμπος Πίντο, αποδείχθηκαν ανθεκτικοί.
Μεγάλη μάχη έγινε και για τα δικαιώματα του εγχώριου πρωταθλήματος: οι επικεφαλής της ένωσης των συλλόγων “Clube dos 13” ξεκίνησαν έναν πλειοδοτικό διαγωνισμό -προς μεγάλη δυσαρέσκεια πολλών ομάδων. Το Record προσέφερε μια περιουσία, το Globoέκανε πίσω. Ακολούθησαν οι πρώτες αποχωρήσεις συλλόγων και λίγο πριν την επισημοποίηση της συμφωνίας το Recordαποχώρησε. Η Globo είχε κλείσει διακριτικά ατομικά συμβόλαια με τους μεγάλους συλλόγους.
Ο επίσκοπος ήταν έξαλλος, τα κανάλια του ξεσπαθώνουν κατά του Τεϊσέιρα και του Globo. Οι ρεπουμπλικάνοι, το κοινοβουλευτικό χέρι του Μακέντο, ζητούν διερεύνηση της συμφωνίας για τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Και ο διάσημος βουλευτής Ρομάριο μετέτρεψε σε προσωπική υπόθεση το Μουντιάλ, αφού το 2012 διεκδικεί τη δημαρχία του Ρίο ντε Τζανέιρο. Γι’ αυτό και το Globo κάνει ό,τι μπορεί, για να τα έχει καλά με τον Τεϊσέιρα. Μισή επικριτική κουβέντα και το ανταγωνιστικό Record μπορεί να προσφέρει μια νέα πατρίδα στο νονό.
«Όποιο κακούργημα θέλω!»

Τούτων δοθέντων δεν εκπλήσσει ότι το ιδιωτικό συμβόλαιο πλουτισμού του Τεϊσέιρα ελάχιστα ενδιαφέρει τα πλείστα Μ.Μ.Ε. Και η κυβέρνηση της Ρούσεφ έχει άλλα προβλήματα διαφθοράς: αυτά του κόμματος PMDB, με το οποίο συγκυβερνά. Την περασμένη εβδομάδα υποχρεώθηκε να παραιτηθεί ο Υπουργός Μεταφορών, τώρα τρίζει η καρέκλα του Υπουργού Οικονομίας, το περασμένο Σαββατοκύριακο ένας λομπίστας του PMDBξυλοκόπησε δημοσιογράφο της εφημερίδας Veja. Με το ιερό για το λαό ποδόσφαιρο η Ρούσεφ ασχολείται επί του παρόντος τόσο επιδερμικά όσο με τη ζάπλουτη ελεύθερη εκκλησία.
Και ο Τεϊσέιρα, ο άνθρωπος σε κάθε ποινικό φάκελο, απολαμβάνει ασυλίας σε κάθε επίπεδο. Στη συνέντευξη στο Piaui κατέστησε σαφές: «Για μένα έχει αξία μόνον όσα λέει το TV Globo. Οσάκις μου επιτίθεται το Record, ενισχύει τη στήριξή μου στο TV Globo. Πλέον είμαι σε θέση να κάνω οποιοδήποτε κακούργημα γουστάρω»!
Δημοσιεύτηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου