Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Captain… Hope Solo!


Ήταν το κεντρικό πρόσωπο της διαφημιστικής καμπάνιας της Nikeγια το Παγκόσμιο Κύπελλο της Γερμανίας, το οποίο ολοκληρώνεται αύριο με τον τελικό Η.Π.Α.-Ιαπωνία. Η επιλογή δεν έγινε, επειδή η Χόουπ Σόλο είναι μία από τις ελάχιστες σταρ του γυναικείου ποδοσφαίρου. Ή επειδή είναι η τερματοφύλακας της Νο1 ομάδας στη βαθμολογία της FIFA. Ή επειδή είναι μία από τις εμβληματικές φυσιογνωμίες της αμερικανικής λίγκας, της μοναδικής επαγγελματικής παγκοσμίως. Ή ένεκα των τίτλων και των μεταλλίων της. Η επιλογή έγινε ένεκα και των προαναφερθέντων, κυρίως όμως επειδή η 29χρονη είναι η ζωντανή απόδειξη ότι -ακόμη και μέσα από τις πιο ζόρικες αντιξοότητες- μπορείς να φτάσεις στην κορυφή. Αρκεί να μη λυγίζεις.

«Φοβήθηκα μέχρι θανάτου»

Οι δοκιμασίες για την αθλήτρια, η οποία χάρη στο επίθετό της θα μπορούσε να πρωταγωνιστήσει στον «Πόλεμο των Άστρων», ξεκίνησαν από τρυφερή ηλικία. Το 1988, μετά από ένα συζυγικό καυγά ο πατέρας της Τζέφρεϊ Χόουπ (πρώην μπόξερ από το Μπρονξ και βετεράνος του Βιετνάμ) βουτά την εξάχρονη κόρη του και τον αδελφό της Μάρκους και μεταβαίνει στο Σιάτλ.
Καταζητείται για απαγωγή ανηλίκων και λίγες ημέρες αργότερα συλλαμβάνεται μπροστά στα μάτια των παιδιών του. «Είχα φοβηθεί μέχρι θανάτου», αποκαλύπτει σήμερα η Χόουπ, στην οποία σε ηλικία τεσσάρων ετών ο πατέρας της είχε εμφυσήσει το πάθος για το ποδόσφαιρο. Ο Τζέφρεϊ φυλακίζεται και του απαγορεύεται να πλησιάσει τα παιδιά του. Ζει ως άστεγος σε Νέα Υόρκη και Βοστώνη και σ’ έναν καταυλισμό στις κοιλάδες πλησίον του Σιάτλ. Άλλοτε συστήνεται ως Τζέφρι, άλλοτε ως Τζόνι και άλλοτε ως Τζέρι. Δύο φορές αλλάζει το επίθετό του. Στην κόρη του λέει ότι ευρίσκεται σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων κα πρέπει να κρύβεται, οι συγγενείς του αστειεύονται πως ούτε οι ίδιοι ξέρουν το πραγματικό του όνομα.
Από επιθετικός τερματοφύλακας

Χρόνια αργότερα η Χόουπ αποκαθιστά επαφή με τον πατέρα της, ο οποίος αρχικά την παρακολουθεί μόνο στα παιχνίδια της σχολική ομάδα των Ρίτσλαντ Χάιλαντ Μπόμπερς, στην οποία η κόρη του αγωνίζεται ως επιθετικός και έχει μετρήσει 109 τέρματα. Κάτω από τα δοκάρια η Χόοπυ κάθεται για πρώτη φορά το 1999, όταν αγωνίζεται για το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σιάτλ: «Δεν ήταν εύκολη απόφαση, διότι στο τέρμα έπαιζαν οι πιο χοντροί και αντιαθλητικοί, ενώ εγώ ήθελα να παίζω επίθεση».
Ο Τζέφρεϊ την επισκέπτεται στα εντός έδρας παιχνίδια, αλλά ένεκα της βρόμικης όψης και μυρωδιάς του η Χόουπ πρέπει συχνά να τον υπερασπίζεται. «Από αυτόν έμαθα να μην κρίνω ποτέ από την εξωτερική εμφάνιση έναν άνθρωπο. Έζησε απλά, αλλά ήταν ο πιο ευτυχισμένος και παθιασμένος άνθρωπος που γνώρισα. Με κανέναν δεν μου άρεσε να μιλώ περισσότερο για ποδόσφαιρο και με καταλάβαινε ως τα τρίσβαθα της ψυχής μου», ομολογεί καταδεικνύοντας το μέγεθος του σοκ που υπέστη, όταν το καλοκαίρι του 2007 (λίγο πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο στην Κίνα) τον χάνει από ανακοπή καρδιάς, σε ηλικία 69 ετών.
Η απομόνωση

Η Χόουπ κουβαλά τη στάχτη του στην Κίνα και πριν από κάθε παιχνίδι ρίχνει λίγη στην εστία της. Το λησμονεί μόνο στο εναρκτήριο παιχνίδι κατά της Βορείου Κορέας, στο οποίο δέχεται δύο γκολ, ένα από γκάφα της. Στα επόμενα τρία παιχνίδια είναι η κορυφαία της ομάδας και με φανταστικές αποκρούσεις κρατά το μηδέν. Πριν τον ημιτελικό με τη Βραζιλία, ωστόσο, ο εκλέκτορας Γκρεγκ Ράιαν την άφησε εκτός ενδεκάδας ισχυριζόμενος ότι χρειάζεται μια πιο έμπειρη τερματοφύλακα. Οι Η.Π.Α. διασύρονται με 4-0 κι ακολούθως η οργισμένη κι απογοητευμένη Χόουπ δηλώνει: «Ήταν λάθος απόφαση. Εγώ δεν θα έτρωγα ποτέ αυτά τα γκολ»!
Ο Ράιαν της απαγορεύει να γευματίζει με την υπόλοιπη ομάδα, την πετά εκτός αποστολής για το μικρό τελικό, της στερεί τη συμμετοχή στην απονομή του αργυρού μεταλλίου και την υποχρεώνει να πετάξει πίσω μόνη της. «Είχα πιάσει πάτο, αλλά ουδείς μου άπλωσε το χέρι να με βοηθήσει». Η κατάσταση αλλάζει ένα μήνα αργότερα με την απόλυση του Ράιαν. Η διάδοχός του, η Σουηδή Πία Σούντχαγκε, επαναφέρει τη Χόουπ στην εθνική: «Δεν μπορούσα να ζητήσω από τις παίκτριες να ξεχάσουν τα πάντα. Τους ζήτησα να συγχωρέσουν και τα κατάφεραν».
Χρυσή Ολυμπιονίκης

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνο το 2008 η Σόλο παίζει φανταστικά και βοηθά ουσιαστικά την ομάδα να κατακτήσει το χρυσό επιβαλλόμενη 1-0 της Βραζιλίας στην παράταση. Το περιοδικό “Sports Illustrated” την προτείνει για την επιφανή διάκριση του αθλητή της χρονιάς, από κοινού με σούπερ αστέρες όπως ο κολυμβητής Μάικλ Φελπς και ο γκόλφερ Τάιγκερ Γουντς.
Η ηρεμία δεν έμελλε να διαρκέσει για πολύ. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, μετά την ήττα της ομάδας της (Ατλάντα) με 1-0 από την Ουάσινγκτον, η Χόουπ διατυπώνει θεωρίες συνομωσίας στο blog της στο twitter κατηγορώντας ανοικτά τη λίγκα και τους διαιτητές της για αλλοίωση πρωταθλήματος. Τιμωρείται με αποκλεισμό και χρηματικό πρόστιμο και μάλλον δεν είναι συμπτωματικό ότι λίγο μετά αποφασίζει να επέμβαση ανακατασκευής του ώμου της.
Δέκα βίδες στον ώμο

Τον τελευταίο λίγο είχε λείψει να ξεριζώσει σ’ έναν γάντζο δοκαριού. «Υπέστην σοκ και λιποθύμησα. Μονομιάς ήταν ορατά τα κόκκαλά μου, οι μύες μου, οι τένοντές μου», θυμάται με φρίκη το προ τριετίας οδυνηρό περιστατικό, το οποίο προσπάθησε να καταπολεμήσει με… παυσίπονα! «Νόμιζα ότι θα τα βγάλω πέρα, αλλά αν είχα συνεχίσει να παίζω ο ώμος μου κάποια στιγμή πιθανότατα θα έπεφτε μόνος του», αιτιολόγησε την απόφασή της να μπει τελικά στο χειρουργείο τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Ακόμη και σήμερα έχει δέκα βίδες στο κόκκαλο του δεξιού της ώμου, ωστόσο έχει ξεφορτωθεί το πρόβλημα και ευρίσκεται πολύ κοντά στην υλοποίηση των δύο μεγάλων στόχων της: «Να κατακτήσω το Μουντιάλ και να γίνω η καλύτερη τερματοφύλακας στον κόσμο». Για την Σούντχαγκε η Χόουπ είναι ήδη «ο πέμπτος αμυντικός μας. Είναι καλή με τα πόδια και διαβάζει το παιχνίδι».
Το τελευταίο αποτελεί μια αληθινή δοκιμασία για την 29χρονη. «Όταν τελειώνουν τα 90 λεπτά, είμαι νοητικά εξαντλημένη. Τόσο αγωνιστικά όσο και διανοητικά είμαι διαρκώς σε εγρήγορση. Προσπαθώ πάντα να προβλέπω τις επόμενες δύο ή τρεις πάσες, προκειμένου να υποψιάζομαι πότε πρέπει να επέμβω και για να μπορώ με μια φωνή να τοποθετήσω τις συμπαίκτριές μου». Κατά τα φαινόμενα, δεν υπάρχουν πολλές που να το καταφέρνουν καλύτερη από εκείνη…
Δημοσιεύτηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου