Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Αλλοδαποί επενδυτές: Ευλογία ή κατάρα;


Μια ματιά στον παρατιθέμενο πίνακα αρκεί να πείσει και τον τελευταίο δύσπιστο. Οι ευρωπαϊκοί σύλλογοι, οι οποίοι έχουν περάσει πλέον στα χέρια αλλοδαπών επενδυτών, είναι (όχι μόνο αριθμητικά) επαρκείς, προκειμένου να δημιουργήσουν ένα εξαιρετικά ποιοτικό κι ανταγωνιστικό πρωτάθλημα.
Δεν είναι ο μόνος λόγος που οι αλλοδαποί επενδυτές έχουν πάψει εδώ και καιρό να αντιμετωπίζονται ως περιστασιακό φαινόμενο και καταγράφονται ως μια πολύ ισχυρή τάση στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Ισχύει διαχρονικά (και σε κάθε έκφανση της ανθρώπινης δραστηριότητας) ότι σε περιόδους οικονομικής κρίσης εμφανίζονται -όπως τα σαλιγκάρια μετά τη βροχή- οι πάσης φύσεως σωτήρες.

Το κυρίαρχο ερώτημα γύρω από αυτή την πραγματικότητα είναι ένα: αυτοί οι τύποι αποτελούν ευλογία ή κατάρα για τους συλλόγους που αναλαμβάνουν και συνολικά για το ποδόσφαιρο; Οφείλουν ν’ αντιμετωπίζονται ως Μεσσίες ή ως τσαρλατάνοι; Επιχειρήματα υπάρχουν αρκετά για τους υπέρμαχους και των δύο πλευρών.
Ο Ινδός «Μπέρνι Μάντοφ»

Πριν από μερικούς μήνες, στο Σανταντέρ όλα έμοιαζαν αγγελικά πλασμένα. Ο νέος χρηματοδότης από την Ινδία είχε γίνει δεκτός ως Μεσσίας στην κατά τα άλλα ταπεινή επαρχία της Κανταβρίας. Ο Αλί Σιέντ, ιδιοκτήτης της Western Gulf Advisory στο Μπαχρέιν, θεωρείτο αυτός που θα έβγαζε το σύλλογο από το τέλμα της μετριότητας.
Στο μεσοδιάστημα οι «πρασινόλευκοι» έχουν πάψει να βαυκαλίζονται. Ουδείς γνωρίζει πού κρύβεται ο Αλί Σιέντ. Οι βάσει συμβολαίου εξασφαλισμένες πληρωμές δόσεων δεν έχουν καταβληθεί. Οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, ο προηγούμενος ιδιοκτήτης και η διοίκηση της Κανταβρίας περίμεναν μάταια το υπεσχημένο ποσό, το οποίο θα κρατούσε στη ζωή το σύλλογο. Το μέχρι πρόσφατα ρόδινο μέλλον έχει γίνει ξανά ζοφερό.
Ενισχυτικά της κατάθλιψης λειτουργούν τα ανέκδοτα από τη μακρινή Αυστραλία, όπου ο Αλί Σιέντ αποκαλείται ο «Μπέρνι Μάντοφ από την Ινδία» (σ.σ. ο Μπάρνι Μάντοφ είναι ένας σκοτεινός, Αμερικανός οικονομικός ζογκλέρ, ο οποίος το 2008 το έσκασε έχοντας διαπράξει απατεωνιές δισεκατομμυρίων).  Και ο Σιέντ φέρεται να άρπαξε από διάφορους επιχειρηματίες 100 εκατομμύρια δολάρια και εξαφανίστηκε.
Σε ξένα χέρια η μισή Πρέμιερσιπ

Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και της απόλυτης κυριαρχίας του χρήματος οι παρηκμασμένοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι δεν έχουν λόγο να αρνούνται τη δωρεά ενός χρηματοδότη, ανεξαρτήτως αν αυτός είναι «ο πλούσιος θείος από την Αμερική», ένας ολιγάρχης από τη Ρωσία ή ένας από τους σεΐχηδες από τη Μέση Ανατολή.
Στην Αγγλία, επί παραδείγματι, δραστηριοποιούνται -ακόμη και στους πλέον παραδοσιακούς συλλόγους- αλλοδαποί επενδυτές και μάλιστα με πολύ γερά πορτοφόλια. Μόνο τα τελευταία χρόνια δέκα σύλλογοι (η μισή λίγκα, δηλαδή) έχουν περάσει στα χέρια αλλοδαπών επενδυτών. Δεν συνοδεύτηκαν όλες αυτές οι περιπτώσεις με το θόρυβο που είχε προκαλέσει η αγορά της Τσέλσι από τον Ρόμαν Αμπραμόβιτς, ο οποίος αφύπνισε το σύλλογο από χρόνιο λήθαργο. Από το 2003 ο Ρώσος έχει ξοδέψει ένα δισεκατομμύριο ευρώ στους «μπλε» του Λονδίνου. Το πρωτάθλημα του 2005, το πρώτο μετά από μισό αιώνα, ήταν μια μικρή ανταμοιβή. Η μεγάλη λαχτάρα για την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ παραμένει ακόρεστη μέχρι σήμερα.
Ο σεΐχης και οι Γκλέιζερ

Είναι μια εμπειρία που ενδεχομένως ν’ αποκτήσει μελλοντικά και ο σεΐχης Μανσούρ μπιν Ζαγέντ Αλ-Ναχιάν. Από το Σεπτέμβριο του 2009 το μέλος της κυρίαρχης οικογένειας από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι ιδιοκτήτης της Μάντσεστερ Σίτι. Και επενδύει ωσάν να μην υπήρχε αύριο. Δεν αγοράζει μόνο ό,τι είναι καλό, αλλά προ πάντων ό,τι είναι ακριβό. Μετά από ένα γιγαντιαίο και κοστοβόρο λίφτινγκ τα περασμένο καλοκαίρι η ομάδα κατόρθωσε τουλάχιστον να κατακτήσει το κύπελλο και να εξασφαλίσει την απευθείας συμμετοχή στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.
Αδιάλειπτος θαμώνας του τελευταίου είναι η συμπολίτισσα Μάντσεστερ Γ., η νέα πολυπρωταθλήτρια Αγγλίας. Εδώ και 24 χρόνια υπό τον σερ Άλεξ Φέργκιουσον οι «κόκκινοι διάβολοι» πηγαίνουν από επιτυχία σε επιτυχία, ανεπηρέαστοι από τις παρασκηνιακές έριδες γύρω από την ιδιοκτήτρια οικογένεια των Γκλέιζερ. Από τον Μάρτιο του 2003 ως τα τέλη Ιουνίου 2005 ο 83χρονος Αμερικανός επιχειρηματίας Μάλκολμ Γκλέιζερ, ο οποίος είναι και μεγαλομέτοχος των Τάμπα Μπέι Μπουκανίερς (NFL), απέκτησε όλο το πακέτο μετοχών του συλλόγου.
Το δάνειο που πήρε για την αγορά το μεταβίβασε στη Μάντσεστερ Γ., η οποία ετησίως είναι υποχρεωμένη να καταβάλλει 90 εκατομμύρια ευρώ για την απόσβεσή του. Μια πρακτική, η οποία οδήγησε στα χαρακώματα τους αφοσιωμένους οπαδούς της Γιουνάιτεντ και τους οδήγησε στη δημιουργία ενός νέου συλλόγου ονόματι Γιουνάιτεντ οβ Μάντσεστερ.
«Θα σας σκοτώσω όλους!»

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί επί του παρόντος και στην Ελβετία. Στη Νοσατέλ Ξαμάξ δεν έμεινε πέτρα όρθια μετά την ανάληψη του συλλόγου από τον Τσετσένο Μπουλάτ Τσαγκάεφ τον Μάιο του τρέχοντος έτους. Η παλαιά διοίκηση συνδιαλέγεται μόνο μέσω δικηγόρου με τον νέο ιδιοκτήτη, προπονητής και παίκτες αποχωρούν μαζικά. Πώς θα μπορούσε να συμβεί κάτι άλλο, όταν ο νέος ιδιοκτήτης στην ανάπαυλα του τελικού του κυπέλλου φέρεται ν’ απείλησε τους ποδοσφαιριστές του με τις λέξεις “I will kill you all!” («Θα σας σκοτώσω όλους!»). Πώς έφτιαξε την περιουσία του ο Μπουλάτ Τσαγκάεφ ουδείς γνωρίζει, σε κάθε περίπτωση πάντως χαρακτηρίζει τον άκρως αμφιλεγόμενο Τσετσένο εξουσιαστή Ραμζάν Καντίροφ ως «φίλο κι αδελφό». Από κοινού με τον Καντίροφ ο Τσαγκάεφ διοίκησε την Τέρεκ Γκρόζνι. Τώρα δημιουργεί έναν καινούργιο, όμορφο κόσμο στη δυτική Ελβετία.
Η ελβετική λίγκα καθησυχάζει επί του παρόντος τους προβληματισμένους από τα συμβάντα στο Ξαμάξ, ανησυχεί όμως για τις ύποπτες συναλλαγές στο Νοσατέλ, περιορίζεται στο αγωνιστικό κομμάτι κι ευελπιστεί ότι μέχρι το ξεκίνημα της σεζόν η ομάδα θα έχει στελεχώσει ένα ρόστερ ικανό να συμμετάσχει στο πρωτάθλημα.
Συλληφθείς για ξέπλυμα

Εντελώς διαφορετικές έγνοιες κυριαρχούν στο μεσοδιάστημα στην Μπέρμιγχαμ. Η υποβιβασμένη από την Πρέμιερ Λιγκ διαθέτει ακόμη ομάδα, όμως ο Κινέζος ιδιοκτήτης Κάρσον Γέουνγκ (51) συνελήφθη την προπερασμένη εβδομάδα στο Χονγκ Κονγκ με την υποψία του ξεπλύματος χρήματος. Ένας τσαρλατάνος μεταξύ των τόσο αγαπητών επενδυτών; Ο πρόεδρος της Σίτι, Πέτερ Πάνου, σε μια πρώτη τοποθέτηση για τη σύλληψη του Γέουνγκ κατέστησε σαφές: «Η σύλληψη του κυρίου Γέουνγκ δεν συνδέεται επ’ ουδενί με την Birmingham International Holding, η οποία είναι αρμόδια για το σύλλογο. Τουλάχιστον ως προς αυτό μπορώ να καθησυχάσω τους οπαδούς». Είναι όμως εξαιρετικά αβέβαιο πώς θα συνεχίσει η Μπέρμιγχαμ χωρίς τον Γέουνγκ.
Περιστατικά, όπως αυτά σε Σανταντέρ, Νοσατέλ και Μπέρμιγχαμ, μετατρέπουν γοργά τον υποτιθέμενο Μεσσία σε τσαρλατάνο. Κι εν τέλει φαίνεται να δικαιώνεται η ρήση του πρόεδρου της Μπάγερν, Καρλ-Χάιντς Ρούμενιγκε, ο οποίος είχε προειδοποιήσει για το λεγόμενο «οικονομικό ντόπινγκ» στις επαγγελματικές λίγκες της Ευρώπης: «Όταν σεΐχηδες, πετρελαϊκοί βαρόνοι και τσάροι των Μ.Μ.Ε. αποκτούν συλλόγους, επικρατεί σίγουρα Financial Unfair Play».

ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
ΑΓΓΛΙΑ
Μάντσεστερ Γ.           Οικ. Γκλέιζερ                                              ΗΠΑ
Τσέλσι                         Ρόμαν Αμπραμόβιτς                                  Ρωσία
Μάντσεστερ Σ.           Επενδυτικός όμιλος Άμπου Ντάμπι          ΗΑΕ
Άρσεναλ                     Σταν Κροένκε                                             ΗΠΑ
Λίβερπουλ                 NESV, Τζον Χένρι                                      ΗΠΑ
Φούλαμ                      Μοχάμεντ Αλ-Φαγέντ                                Αίγυπτος
Άστον Βίλα                Ράντι Λέρνερ                                              ΗΠΑ
Σάντερλαντ               Έλις Σορτ                                                    ΗΠΑ
Μπλάκμπερν             Βένκι’ς                                                         Ινδία
Μπέρμιγχαμ              Κάρσον Γέουνγκ                                         Κίνα
ΙΣΠΑΝΙΑ
Μάλαγα                     Αμπντουλά Αλ Τάνι                                  Κατάρ
Σανταντέρ                 Αλί Σιέντ                                                    Ινδία
Χετάφε                        Ρόγιαλ Έμιρεϊτς Γκρουπ                            ΗΑΕ
Γρανάδα                     Οικ. Πότσο                                                  Ιταλία
ΙΤΑΛΙΑ
Ρόμα                           Τόμας Ντιμπενεντέτο                                 ΗΠΑ
ΓΑΛΛΙΑ
Παρί Σ.Ζ.                   Κατάρ Σπορτς Ινβέστμεντς                       Κατάρ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Μπέιρα Μαρ              Ματζίντ Πισιάρ                                         Ιράν
ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Φίτεσε                         Μεράμπ Τζορντάνια                                  Γεωργία
ΒΕΛΓΙΟ
Λιρς                            Μαγκέντ Σαμί                                            Αίγυπτος
ΕΛΒΕΤΙΑ
Ξαμάξ                         Μπουλάτ Τσαγκάεφ                                   Ρωσία
Σερβέτ                        Ματζίντ Πισιάρ                                         Ιράν
ΣΚΟΤΙΑ
Χαρτς                         Βλάντιμιρ Ρομανόφ                                   Λιθουανία
Δημοσιεύτηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου