Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Γιώργος Σπανουδάκης: Ο Έλληνας σταρ της «Μασία»!



Παίζει στο καμάρι της Καταλανίας, είναι αριστεροπόδαρος, φορά τη φανέλα με το Νο10, στο Youtube υπάρχουν ήδη πολυάριθμα βίντεο, στα οποία ζαλίζει τους αντιπάλους με τις ντρίμπλες του και τροφοδοτεί αριστοτεχνικά τους συμπαίκτες του, αλλά… δεν είναι ο Λιονέλ Μέσι! Ποιος είναι;
Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και ως τελευταία ερώτηση στον «Εκατομμυριούχο» ή στο “Trivial Pursuit”, αφού ελάχιστοι θα γνώριζαν την απάντηση. Και αυτή ακούει στο όνομα Γιώργος Σπανουδάκης! Ο 12χρονος Έλληνας φιλοξενείται εδώ και μια διετία στην περίφημη ακαδημία της Μπαρσελόνα, «Λα Μασία», και με τις επιδόσεις του έχει ωθήσει ήδη αρκετούς να βλέπουν στο πρόσωπό του τον νέο Μέσι!

Γκολ με το τσουβάλι

Γεννημένος στις 25 Νοεμβρίου 1998 στη Θεσσαλονίκη ο θαυματουργός πιτσιρικάς μετανάστευσε οικογενειακώς στη Γερμανία σε ηλικία δύο ετών. Στα έξι ενεγράφη στις ακαδημίες της Χάσλοκ (σ.σ. τοπική ομάδα της πόλης, όπου διέμενε) και στα επτά ο πατέρας του τον πήγε στην Όπελ Ρίσελχαϊμ. Το ταλέντο του δεν κρυβόταν και το 2006 Μάιντς και Φρανκφούρτη «κονταροχτυπήθηκαν» για λογαριασμό του. Τον κέρδισε η Άιντραχτ, η οποία του έδωσε τη φανέλα με το Νο10 και τον είδε να σημειώνει 132 γκολ στην παρθενική του χρονιά και συνολικά πάνω από 250 στην τριετή παραμονή του στη μητρόπολη του Μάιν!
Τον Ιανουάριο του 2009 ο δεκάχρονος με το παρατσούκλι “JoGo” διαπρέπει σε διεθνές τουρνουά σάλας στην Κολωνία, μπαίνει στη λίστα πολλών μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων και το επόμενο δίμηνο τον προσκαλούν για επταήμερη δοκιμαστική προπόνηση οι Μπενφίκα και Τσέλσι. Η οικογένειά του τον συνόδευσε σε αυτές, εμφανίστηκε όμως διστακτική στη μετακόμιση σε κάποια από αυτές τις πόλεις.
Η μετακόμιση στην Καταλανία

Οι επιφυλάξεις εξαφανίστηκαν, μόλις έφτασε η προσφορά της Μπαρσελόνα, η οποία ήταν πρόθυμη ν’ αναλάβει την εκπαίδευση του ταλαντούχου πιτσιρικά ως το 2015. «Κάθε παιδί ονειρεύεται την Μπαρσελόνα», επιχειρηματολόγησε ο Κωνσταντίνος Σπανουδάκης την απόφαση μετακόμισης στη Βαρκελώνη.
Στη μητρόπολη της Καταλανίας τον Γιώργο έφεραν οι τεχνικές ικανότητές του, τις οποίες ο Άλμπερτ Μπενάιζες (σ.σ. υπεύθυνος των ακαδημιών των «μπλαουγκράνα») διαπίστωσε το καλοκαίρι του 2009 σ’ ένα ποδοσφαιρικό καμπ στην πόλη, στο οποίο ο Γιώργος συμμετείχε συμπτωματικά, όπως αποκαλύπτει ο πατέρας του, αφού η οικογένεια ήθελε να συνδυάσει τις διακοπές με την ποδοσφαιρική εξέλιξη του τέκνου της.
Θυσίες και αντίτιμα

Στο βωμό της τελευταίας ο 39χρονος πατέρας του έχει θυσιάσει τόσο τη δουλειά του (επιστήμονας της πληροφορικής) όσο και την καθημερινότητα της οικογένειάς του, αφού ο ίδιος με το γιο του διαμένουν πλέον στην Καταλανία, ενώ η σύζυγος και η κόρη του παραμένουν στο Ρίσελχαϊμ της Φρανκφούρτης. «Αν ο Γιώργος έλεγε ότι δεν του κάνει κέφι, ότι δεν θέλει άλλο πια, θα επιστρέφαμε αμέσως στη Γερμανία», καθιστά σαφές ο Κωνσταντίνος Σπανουδάκης.
Τόσο η οικία του 39χρονου στη Βαρκελώνη όσο και τα ταξίδια όλης της οικογένειας από Γερμανία σε Ισπανία και τούμπαλιν είναι πληρωμένα από την πρωταθλήτρια Ευρώπης, η οποία καταβάλλει και έναν αγνώστου ύψους μισθό στον Κωνσταντίνο Σπανουδάκη (σ.σ. σε παρόμοιες περιπτώσεις είχε γίνει λόγος για 7.000 ευρώ). Πρόσθετα έσοδα στην οικογένεια προσπορίζει προσκομίζει εδώ και λίγο καιρό ένα χορηγικό συμβόλαιο με τη Nike, η οποία ενέταξε στο δυναμικό της τον Γιώργο για την επόμενη πενταετία.
Ονειρεμένη διετία

Φιλοδοξία του 12χρονου είναι να συνεχίσει μέχρι τότε να αποτελεί μέλος της «Μασία». Απαραίτητη προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η επόμενη τριετία να κυλήσει τόσο καλά όσο τα περασμένα δύο χρόνια, στα οποία το ταλαντούχο Ελληνόπουλο έχει καταφέρει να αγωνίζεται στην επόμενη υψηλότερη ηλικιακή κατηγορία και να έχει καπαρώσει θέση βασικού.
«Κάθε χρόνο εμφανίζονται νέοι ανταγωνιστές, αλλά αυτό με κάνει πιο δυνατό», δηλώνει χαμογελώντας ο Γιώργος, ο οποίος έχει φτάσει ήδη τα 165 εκατοστά και σύμφωνα με τις εξετάσεις υπολογίζεται να φτάσει τα 188. Ιδιαίτερα δυνατός δεν φαίνεται ακόμη, αλλά αυτό εν πολλοίς οφείλεται στο ότι «στην Ισπανία σε αντίθεση με την προπόνηση στη Φρανκφούρτη δεν κάνουμε καθόλου ασκήσεις ενδυνάμωσης. Αυτές ξεκινούν από τα 15 και μετά».
Το καθημερινό πρόγραμμα

Στο επίκεντρο της εκπαίδευσης ευρίσκεται το σχολείο. Μια τυπική καθημερινή μέρα στη σχολή της Μπαρσελόνα, η οποία φιλοξενεί περί τους 40 πιτσιρικάδες, εκτυλίσσεται ως ακολούθως: αφύπνιση στις 6:45, πρωινό στις 7:00, μετάβαση με πούλμαν σε ιδιωτικό σχολείο στις 7:20, έναρξη μαθημάτων στις 8:15, διάλειμμα από τις 11:00 ως τις 11:30, τέλος μαθημάτων στις 13:30.
Ακολουθεί η επιστροφή στη «Μασία», το μεσημεριανό και η ανάπαυση. Η προπόνηση γίνεται πάντα τις απογευματινές ώρες, τέσσερις έως πέντε φορές την εβδομάδα λαμβάνει χώρα από τις 19:00 ως τις 21:00. Το Σαββατοκύριακο διεξάγονται επίσημοι αγώνες ή τουρνουά.
«Ο Γιώργος οφείλει να παραμείνει προσγειωμένος και να είναι καλός στο σχολείο», επισημαίνει ο πατέρας του. Σε διαφορετική περίπτωση δεν κάνεις καριέρα στην Μπαρσελόνα. Όποιος δεν έχει καλούς βαθμούς, δεν έχει δικαίωμα να προπονείται με τους υπόλοιπους στη «Μασία», στην οποία η πρωταθλήτρια Ευρώπης πριν από μερικά χρόνια επένδυσε 70 εκατομμύρια ευρώ.
Τα πρότυπα

Πόσο κοφτερό ποδοσφαιρικά είναι το μυαλό και το μάτι του 12χρονου πιτσιρικά δεν φαίνεται μόνο εντός γηπέδου. Αποδεικνύεται και από τις τοποθετήσεις του στο χαρακτηρισμό «νέος Μέσι» («Είναι απλά υπερβολικός. Εγώ κοιτάω χρόνο με το χρόνο να βελτιώνομαι και όχι να μοιάσω σε κάποιον») και στην ερώτηση για τα ποδοσφαιρικά πρότυπά του: «Ο Τσάβι και ο Ινιέστα. Θεωρώ ότι είναι τεράστιοι παίκτες και απίστευτοι χαρακτήρες». Αμφιβάλλετε ακόμη ότι ο μικρός έχει όλα τα φόντα να γράψει ιστορία στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο;
Δημοσιεύτηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου