Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Η πρόκριση ξεκινά από το μυαλό



Η ευκαιρία παρουσίας και των τεσσάρων εκπροσώπων μας στα πλέι οφ των ευρωπαϊκών διοργανώσεων είναι υπαρκτή. Δεν εξυπακούεται πως θα αξιοποιηθεί. Αυτόματες ή αυτονόητες προκρίσεις μετά από κληρώσεις δεν υπάρχουν στο σύγχρονο ποδόσφαιρο.
Οι προπονητές επαναλαμβάνουν άκοπα πως κάθε αντίπαλος απαιτεί σεβασμό και προσοχή, έχει αποδειχθεί πλειστάκις ωστόσο ότι η πιο δύσκολη αποστολή τους είναι να το… χαράξουν ανεξίτηλα στον εγκέφαλο των παικτών τους.

Ομολογουμένως είναι δύσκολο να μείνεις επί 90 ή 180 λεπτά απόλυτα προσεκτικός και συγκεντρωμένος, όταν διαπιστώνεις ότι ο αντίπαλος μειονεκτεί. Είναι όμως ακόμη πιο δύσκολο να γυρίσεις το κουπί, αν παρασυρθείς στη χαλαρότητα και στη ραστώνη εν μέσω ενός αγώνα.
Αποδείχθηκε περίτρανα και στον επαναληπτικό της Ανόρθωσης και στο πρώτο ημίχρονο του δεύτερου αγώνα του ΑΠΟΕΛ. Όσο άσημοι ή υστερούντες κι αν είναι οι αντίπαλοι (όπως αποδείχθηκε στις περιπτώσεις των Γκάγκρα και Σκεντερμπέου αντιστοίχως), είναι βέβαιο ότι ευκαιρίας δοθείσης θα (επιχειρήσουν να) σου κάνουν τη ζημιά.
Μολονότι στο Ζεσταφόνι η «Κυρία» άφησε πολύτιμους βαθμούς για τον δικό της ευρωπαϊκό συντελεστή (αλλά και αυτόν της Κύπρου), η ζημιά επιδέχεται επιδιόρθωσης. Η είσοδος στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ θα διαγράψει από τη μνήμη το προχθεσινό πατατράκ (και παρ’ ολίγον Βατερλό).
Προτού εκκινήσουν οι υποχρεώσεις των τεσσάρων ομάδων μας στον γ’ προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς και του Γιουρόπα Λιγκ, δέον είναι να καταστούν σαφή τα ακόλουθα:
1. Ουδείς από τους μέχρι στιγμής αντιπάλους ήταν τέτοιας δυναμικής που να επιτρέπει ασφαλή συμπεράσματα για την αληθινή δυναμική των εκπροσώπων μας
2. Ουδείς από τους επερχόμενους αντιπάλους θα μετατραπεί τόσο εύκολα σε σάκο του μποξ είτε εντός είτε εκτός έδρας
3. Ουδεμία από τις ομάδες μας διαθέτει σε αυτό το πρώιμο στάδιο της περιόδου τόσο εμφανώς ανώτερη δυναμική, φόρμα ή ποιότητα, ώστε να θεωρείται φαβορί για πρόκριση
4. Ουδεμία από τις εκπροσώπους μας διαθέτει έμψυχο δυναμικό με την πληρότητα και την ισορροπία που έχει σκιαγραφήσει τις τελευταίες εβδομάδες ο εγχώριος αθλητικός Τύπος (με ελάχιστες εξαιρέσεις, μία εκ των οποίων είναι και η εφημερίδα που κρατάτε στα χέρια σας)
Τούτων δοθέντων καλό θα είναι να πρυτανεύσει η αυτοσυγκράτηση, η μετριοπάθεια και η ταπεινότητα, ειδάλλως η προσγείωση θα είναι ιδιαίτερα ανώμαλη κι επώδυνη για το κυπριακό ποδόσφαιρο, το οποίο (υπενθυμίζεται ότι) -μετά από δύο συναπτές εισόδους ομάδων του στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ- την περασμένη περίοδο έλαμψε δια της απουσίας του από την κύρια φάση των ευρωπαϊκών διοργανώσεων.
Αν θα έπρεπε να μοιραστούν πιθανότητες, εκτιμώ ότι υπό τις καλύτερες προϋποθέσεις εκκινούν τη συγκεκριμένη φάση ο ΑΠΟΕΛ και η ΑΕΚ. Ο πρωταθλητής, διότι έχει δουλεμένο σύνολο που έχει αφομοιώσει τη φιλοσοφία του προπονητή, οι Λαρνακείς, διότι ως αουτσάιντερ δεν έχουν τίποτε να χάσουν κι ενδεχομένως να τύχουν υποτίμησης από τον αντίπαλο, τον οποίο οι ίδιοι δεδομένα θα αντιμετωπίσουν με μέγιστη σοβαρότητα.
Για την Ομόνοια η ένσταση δεν έχει να κάνει με την ποιότητα του ρόστερ, αλλά με τις σημαντικές αλλαγές που αποδυναμώνουν το βαθμό ομοιογένειας και συνοχής. Στην Ανόρθωση, από την άλλη, προβληματίζει το μη ισορροπημένο σε βάθος και ποιότητα έμψυχο δυναμικό. Σε κάθε περίπτωση ένα πρέπει να θεωρείται δεδομένο: και στα τέσσερα ζευγάρια η πρόκριση θα κριθεί πρώτα στο μυαλό και ύστερα στα πόδια.
Δημοσιεύτηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου