Κυριακή 3 Απριλίου 2011

Ιζαμπέλα Λουκόμσκα: Από playmate… προεδρίνα!



Η ζωή γράφει τα καλύτερα σενάρια και το ποδόσφαιρο καρπώνεται τα πιο απίθανα εξ αυτών. Απόδειξη; Στην Πολωνία, συνδιοργανώτρια (από κοινού με την Ουκρανία) του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2012, πρόεδρος ενός ποδοσφαιρικού συλλόγου είναι μια πρώην playmate!
Το 2001 η Ιζαμπέλα Λουκόμσκα-Πιζάλσκα είχε γδυθεί για το Playboy, ο ανδρικός πληθυσμός της χώρας είχε ενθουσιαστεί και την εξέλεξε ως την ομορφότερη γυμνή της χρονιάς. Έγινε διάσημη, ξεγυμνώθηκε και για άλλα περιοδικά, έπαιξε σε τηλεοπτική σειρά και… εξαφανίστηκε από τη δημοσιότητα. Ίδρυσε με το σύζυγό της μια κατασκευαστική εταιρεία, διηύθυνε ένα πρακτορείο μοντέλων και έβγαλε πολύ χρήμα. Προ τριετίας η μητέρα τριών παιδιών εγκατέλειψε τη δουλειά μπροστά από την κάμερα. Της έλειπε όμως η δημοσιότητα. Και τότε ήρθε το κάλεσμα από έναν οικονομικά κατεστραμμένο σύλλογο β’ κατηγορίας.

Εξαθλίωση

Η Βάρτα Πόζναν είναι ένας περήφανος σύλλογος, από τον οποίο αφαιρέθηκε η αξιοπρέπεια. Ιδρυθείσα το 1912 είναι μια δεκαετία μεγαλύτερη από την επιτυχημένη συμπολίτισσα Λεχ Πόζναν. Το 1927 και το 1947 στέφθηκε πρωταθλήτρια, αλλά πλέον μόνον τα τρόπαια και ορισμένες κιτρινισμένες φωτογραφίες θυμίζουν το ένδοξο παρελθόν. Ο σύλλογος ήταν χρεοκοπημένος, οι εγκαταστάσεις του ετοιμόρροπες και το στάδιο ένα… χωράφι με 3.000 πλαστικά καθίσματα.
Οι παίκτες είχαν λαμβάνειν μισθούς έξι μηνών, πήγαιναν με τα αυτοκίνητά τους στα εκτός έδρας παιχνίδια. Μέχρι που ανέλαβε η Ιζαμπέλα. «Οι γονείς και οι παππούδες μου ζούσαν στο Πόζναν, συνεπώς είμαι αυθεντικό τέκνο της πόλης και γνωρίζω τι σημαίνει η Βάρτα για τους ανθρώπους εδώ. Γι’ αυτό θέλω να βοηθήσω να σωθεί ο σύλλογος. Είναι μια μεγάλη πρόκληση», δηλώνει η 33χρονη πρόεδρος.
Δωρεάν είσοδος

Ένεκα των χρεών το ποδοσφαιρικό τμήμα όδευε προς το κλείσιμο, στη χειμερινή διακοπή ο σύλλογος ευρισκόταν εντός της ζώνης του υποβιβασμού. «Το πρώτο που έκανα ήταν ν’ αγοράσω πλυντήρια, ώστε οι παίκτες να μην πρέπει να πλένουν τις στολές τους στο σπίτι». Προσέλαβε νέο προπονητή, αθλητικό διευθυντή, έφερε παίκτες και ξεκίνησε τη μεγάλη επίθεση αγάπης στους οπαδούς της ομάδας, οι οποίοι μέχρι το καλοκαίρι θα παρακολουθούν δωρεάν τα εντός έδρας παιχνίδια. Παρεμπιπτόντως: η Βάρτα δεν παίζει πλέον στο δικό της, παρηκμασμένο γήπεδο, αλλά στο “City-Stadion”, μία από τις πλήρως ανακαινισμένες εν όψει Euro2012 αρένες της χώρας.
«Σημασία για μένα έχει ν’ αντιληφθούν άπαντες ότι δεν πρόκειται για διαφημιστικό τρικ, ότι δεν μου χρειάζεται αυτό το πόστο για την ικανοποίηση προσωπικών ματαιοδοξιών. Όσοι το ισχυρίζονται, ας αναλογιστούν ότι ρίχνω δικά μου χρήματα στο σύλλογο», τονίζει η 33χρονη, πρόθεση της οποίας είναι να επενδύσει περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια Ζλότι, ήτοι σχεδόν ένα εκατομμύριο ευρώ: «Έχω εξαλείψει το χρέος και πληρώνω τα τρέχοντα έξοδα, μέχρι ο σύλλογος να μπορεί ξανά να τα καλύπτει μόνος. Όσο δεν ευρίσκουμε νέους χορηγούς, θα βάζω χρήματα».
Στον καθρέφτη… ολοταχώς!

Από τη στιγμή που έχει εμφανιστεί η «κυρία πρόεδρος», όπως την αποκαλούν οι παίκτες, ο σύλλογος έχει γίνει αίφνης πιο γνωστός διεθνώς απ’ ό,τι αρκετοί σύλλογοι α’ κατηγορίας. Το Πόζναν έχουν επισκεφτεί πρόσφατα το βραζιλιάνικο Playboy, η ιταλική Gazzetta dello Sport, δημοσιογράφοι από Ολλανδία και Γερμανία, σχεδόν κάθε εφημερίδα της Πολωνίας.
«Όταν ανέλαβα τη Βάρτα, θυμήθηκαν άπαντες ότι ήμουν στο Playboyκαι ανέσυραν τις παλιές φωτογραφίες», δηλώνει με ειλικρινή έκπληξή, ωσάν και για εκείνη είναι το πιο φυσιολογικό πράγμα στον κόσμο ένα πρώην… λαγουδάκι να προεδρεύει ενός επαγγελματικού συλλόγου. «Δεν ισχυρίζομαι ότι δεν μου αρέσει αυτός ο σάλος με τα Μ.Μ.Ε. Θεωρώ πως είναι καλός, πλέον άπαντες γνωρίζουν τη Βάρτα, σε πολλές χώρες γίνεται πλέον λόγος για το σύλλογο και για μένα», παραδέχεται η Ιζαμπέλα.
Παρόμοια άποψη έχουν και οι παίκτες. «Από την εμφάνιση της νέας προέδρου αρκετοί μένουν μετά την προπόνηση πιο πολλή ώρα μπροστά στον καθρέφτη και καλλωπίζονται», διηγείται χαμογελώντας ο 38χρονος Πιοτρ Ράις, χωρίς να κρύβει πως αρχικά και ο ίδιος ήταν σκεπτικός. Ωστόσο μετά ο μισθός άρχισε να τρέχει κανονικά. «Πιστεύω ότι αυτό μετρά για τους ποδοσφαιριστές και όχι το παρελθόν μου στο Playboy», εκτιμά η Λουκόμσκα-Πιζάλσκα και διαβεβαιώνει ότι «οι παίκτες είναι εντελώς άνετοι, όταν είμαι μαζί τους».
Και συνεχίζει: «Νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί άνδρες πρόεδροι που δεν τα πηγαίνουν καλά. Είναι όμως άνδρες, εξ ου και οι αποτυχίες τους δεν αποδίδονται στο φύλο τους. Αυτό συμβαίνει μόνο με τις γυναίκες. Αν στο θώκο μου καθόταν ένας χοντρός, γέρος άνδρας, ουδείς θα αναρωτιόταν, αν καταλαβαίνει από μπάλα ή όχι».
Το συγκεκριμένο ερώτημα (μαζί και το «ξέρετε τι είναι οφσάιντ;») ίσως πάψει να τίθεται για την ίδια μέσω των επιτυχιών. Η Βάρτα έχει κερδίσει και τα τρία πρώτα παιχνίδια της μέσα στο 2011 και σκαρφαλώσει στη 13η θέση. Η πρόεδρος παρακολούθησε από την κερκίδα και τις τρεις αναμετρήσεις. Και στο τέλος πήγε στα αποδυτήρια για να τους συγχαρεί. Αφού, όπως διευκρίνισε η ίδια, όλοι είχαν αλλάξει…
Δημοσιεύτηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου