Κυριακή 3 Απριλίου 2011

Ροζέριο Σένι: Ο «φονιάς» με τα γάντια!


Πρωτοκάθισε κάτω από τα δοκάρια στα 14 του. Ο τερματοφύλακας της εταιρικής ομάδας είχε αρρωστήσει κι επειδή ταυτόχρονα ήταν και προπονητής, ο βοηθός του Ροζέριο Σένι προσφέρθηκε να καλύψει το κενό. Ήταν η απαρχή μιας μεγάλης καριέρας.
Οι φανταστικές αποκρούσεις του τον έφεραν σύντομα στο δυναμικό της Σινόπ, από την οποία στα 17 μεταπήδησε στη Σάο Πάουλο, όπου έγινε επαγγελματίας τερματοφύλακας. Και μάλιστα ο πιο παραγωγικός στον κόσμο!

«Δώρο Θεού»

Την περασμένη Κυριακή ο 38χρονος πέτυχε το 100ό τέρμα του -παγκόσμιο ρεκόρ! Με εκτέλεση φάουλ πέτυχε το 2-0 στο clasicoαπέναντι στην Κορίνθιανς, επί της οποίας η Σάο Πάουλο πανηγύρισε νίκη μετά από μια τετραετία! Ο Σένι πανηγύρισε βγάζοντας και ανεμίζοντας την κίτρινη φανέλα του. Συμπαίκτες και οπαδοί τον αποθέωσαν, στον ηλεκτρονικό πίνακα του σταδίου φώτισε το όνομά του, ένα πυροτέχνημα εκτοξεύτηκε στον ουρανό!
Το σκηνικό θύμισε το πάρτι μετά το 1000ό γκολ του θρυλικού Βραζιλιάνου επιθετικού Πελέ, όμως ο Σένι αρνήθηκε κάθε σύγκριση: «Ο Πελέ είναι ο Πελέ. Μπορώ όμως να εγγυηθώ ότι μεταξύ των δύο είμαι ο καλύτερος τερματοφύλακας». Αυτά φυσικά δεν ήταν τα πρώτα λόγια του. «Καράμπα! Είμαι ευτυχισμένος», δήλωσε μετά το τέλος του ντέρμπι με την αιώνια αντίπαλο Κορίνθιανς.
«Δεν περίμενα ότι θα σημείωνα το 100ό τέρμα μου στο clasico. Είναι ένα δώρο από το Θεό. Υπάρχουν μέρες που ο Θεός έχει το βλέμμα Του πάνω σου», δήλωσε ο Σένι, ο οποίος εν μέσω ευφορίας θυμήθηκε το πρώτιστο τέρμα του πριν από 14 χρόνια (15 Φεβρουαρίου 1997) και χαμογέλασε: «Εκείνον τον καιρό δεν είχαμε διαδίκτυο και στο κεφάλι μου υπήρχαν περισσότερες τρίχες»!
Στην ιστοσελίδα του έχει σημειώσει κάθε ένα από αυτά με ημερομηνία, αντίπαλο, γήπεδο και τελικό αποτέλεσμα. Ένα έργο ζωής, το οποίος πάντως η FIFA δεν αναγνωρίζει, αφού αξιολογεί ως ανεπίσημα τα δύο τέρματά του σε παιχνίδια προετοιμασίας το 1998 και το 2001.
«Δεν μπορώ να ξεχάσω αυτά τα δύο γκολ. Σε τελική ανάλυση ήταν αγώνες με κοινό, διαιτητή και όλα τα παρελκόμενα, δεν ήταν παιχνίδια στην παραλία», αντιτάσσει ο τερματοφύλακας, ο οποίος ένιωσε τόσο άσχημα, όταν ως έφηβος μετεγγράφηκε από τη Σινόπ στη Σάο Πάουλο, ώστε αποφάσισε να μην αλλάξει ξανά ομάδα (σ.σ. το 2001 μάλιστα αρνήθηκε πρόταση της Άρσεναλ)! Ο Σένι μετρά 965 συμμετοχές για τη Σάο Πάουλο, οι τελευταίες 84 συνεχόμενες.
Γκολ κατά της προκατάληψης

Γιατί όμως δεν του αρκεί να αποτρέπει την επίτευξη τερμάτων; Γιατί θέλει οπωσδήποτε να σημειώνει γκολ; «Θέλω να καταρρίψω την προκατάληψη ότι οι τερματοφύλακες δεν μπορούν να χρησιμοποιούν τα πόδια τους». Την προηγουμένη του ντέρμπι με την Κορίνθιανς είχε εκτελέσει 40 φάουλ στην προπόνηση. Για τα δικά του σταθμά, πολύ λίγα. Στα πρώτα χρόνια του, στη Σάο Πάουλο, όταν ακόμη ήταν αναπληρωματικός τερματοφύλακας (επί 205 παιχνίδια), έμενε στο γήπεδο μετά από κάθε προπόνηση και εκτελούσε 100 φάουλ!
Ο μύθος αναφέρει ότι ξεκίνησε να εξασκείται καθημερινά με πλαστικό τείχος το 1996, όταν ο Τέλε Σαντάνα απομακρύνθηκε από τον πάγκο της Σάο Πάουλο. Ο ίδιος ο Σένι είχε αποκαλύψει ότι όλα ξεκίνησαν ένεκα της… μοναξιάς του: «Ως νεαρός παίκτης πήγαινα πάντα πολύ νωρίς στο γήπεδο. Επειδή ουδείς ήταν εκεί να μου κάνει μερικά σουτ, εκτελούσα ο ίδιος κάθε μέρα 100 διαδοχικά φάουλ».
Όταν πήρε το χρίσμα του βασικού τερματοφύλακα, υποσχέθηκε στους εμβρόντητους συμπαίκτες του: «Τώρα θα σκοράρω με εκτέλεση φάουλ!» Το 1997 έκανε την πρώτη απόπειρα σε ένα παιχνίδι κόντρα στην Ουνιόν Σαν Χοσέ -και σκόραρε! Έκτοτε οι οπαδοί φωνάζουν το όνομά του, οσάκις ο διαιτητής καταλογίζει πέναλτι ή φάουλ. Ο Σένι πειθαρχεί στο κάλεσμά τους. Την περασμένη Κυριακή σημείωσε το 56ο τέρμα του με απευθείας εκτέλεση φάουλ, άλλα 44 έχει πετύχει από την άσπρη βούλα.
Ζυγισμένα κι άπιαστα

Στο youtube μπορεί να παρατηρήσει κάποιος ότι ο Σένι εκτελεί φάουλ με τον ίδιο τρόπο που απομακρύνει την μπάλα από τη δική του περιοχή. Όταν τρέχει προς την μπάλα, δεν φαίνεται τόσο αποφασισμένος όσο π.χ. οι Κριστιάνο Ρονάλντο και Ντέιβιντ Μπέκαμ, όμως τα φάουλ του είναι απίστευτα ζυγισμένα και σχεδόν άπιαστα.
Χάρη και στην εκτελεστική δεινότητά του κατάφερε να κληθεί στην εθνική ομάδα (μόλις 18 συμμετοχές), της οποίας ήταν ο αναπληρωματικός τερματοφύλακας στα Παγκόσμια Κύπελλα του 2002 και του 2006. Στο Μουντιάλ συλλόγων του 2005 έγινε ο πρώτος τερματοφύλακας στην ιστορία της διοργάνωσης, ο οποίος χρίστηκε σκόρερ (με πέναλτι).
Ωστόσο όποιος εγκαταλείπει τόσο συχνά την περιοχή του, δεν γίνεται πάντοτε ήρωας, αλλά ενίοτε και ο μοιραίος. Σε μια αναμέτρηση με τη Φλουμινένσε ο Σένι σκόραρε με φάουλ, ξεσάλωσε στους πανηγυρισμούς και λησμόνησε τη δουλειά του. Μέχρι να επιστρέψει στο τέρμα του, ένας αντίπαλος είχε σκοράρει από το κέντρο στην άδεια εστία. Το 1998 ο Μάριο Σέρτζιο του απαγόρευσε να εκτελεί στημένες μπάλες. Ο Σένι συμβιβάστηκε, αλλά στάθηκε τυχερός, αφού δύο μήνες αργότερα ο πρώην διεθνής άσος απολύθηκε. «Κάθε ομάδα έχει καλούς εκτελεστές φάουλ. Ότι είμαι τερματοφύλακας, κάνει απλώς την υπόθεση ένα τικ πιο εξωτική», παραδέχεται ο Σένι.
Ο Σένι έχει αναδειχθεί τρις ο κορυφαίος τερματοφύλακας της Βραζιλίας, ο παλαίμαχος άσος Μπέτο τον έχει χαρακτηρίσει ως έναν από τους καλύτερους εκτελεστές φάουλ στη Βραζιλία. Ουδόλως αμελητέα διάκριση για μια χώρα 190 εκατομμυρίων κατοίκων. Ακόμη κι ο ίδιος, ωστόσο, δύσκολα μπορεί να φανταστεί ότι κάποιο από τα επόμενα θα είναι ωραιότερο από το 100ό: «Συνέβη ακριβώς όπως το ήθελα».

Οι 10 πιο παραγωγικοί τερματοφύλακες
Ονοματεπώνυμο                     Χώρα                   Γκολ
1. Ροζέριο Σένι                        Βραζιλία             100
2. Χοσέ Λουίς Τσιλαβέρτ        Παραγουάη        62
3. Ντίμιταρ Ιβάνκοφ              Βουλγαρία          42
4. Χόρχε Κάμπος                     Μεξικό                 38
5. Ρενέ Χιγκίτα                        Κολομβία            38
6. Τζόνι Βέγκας Φερνάντες     Περού                  34
7. Χανς Γεργκ Μπουτ              Γερμανία             32
8. Άλβαρο Μίσαελ Άλφαρο   Σαλβαδόρ           31
9. Ντράγκαν Πάντελιτς          Σερβία                 26
10. Μάρκο Κόρνες                   Χιλή                     24

Ο Σένι με αριθμούς
2 Κόπα Λιμπερταδόρες, ένα Κόπα Σουδαμερικάνα, ένα Διηπειρωτικό, ένα Παγκόσμιο Συλλόγων και τρία πρωταθλήματα Βραζιλίας ευρίσκονται στην τροπαιοθήκη του
5 φορές έχει πετύχει από δύο γκολ
6 γκολ από τον Σένι έχει δεχθεί ο τερματοφύλακας της Κρουζέιρο Φάμπιο
7 γκολ έχει σημειώσει στην Παλμέιρας, έξι στην Κρουζέιρο και πέντε στη Βάσκο
21 γκολ σημείωσε το 2005 (ατομικό ρεκόρ)
95 από τα 100 γκολ του συνδυάστηκαν με νίκες της Σάο Πάουλο
2008, το έτος ανάδειξής του σε καλύτερο παίκτη του βραζιλιάνικου πρωταθλήματος
Δημοσιεύτηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου