Κυριακή 3 Απριλίου 2011

Ο Πάμπος της έριδος!


Φιλότιμος, εργατικός, πεισματάρης, ικανός ή ανέντιμος, αδίστακτος, αργυρώνητος, ανήθικος; Η γκάμα των επιθέτων που έχει χρησιμοποιηθεί το περασμένο δεκαπενθήμερο για τον Πάμπο Χριστοδούλου είναι ευρύτατη και άκρως αντιφατική. Σε πείσμα όμως όσων επιχειρούν να πείσουν ότι ο 43χρονος είναι διχασμένη προσωπικότητα, η αλήθεια έγκειται (ως συνήθως) στη μέση.
Εκεί, άλλωστε, έκλεισε την κανονική περίοδο ο Ολυμπιακός: στη μέση του βαθμολογικού πίνακα, έκτος μεταξύ των 12 ομάδων που θα παίξουν πλέι οφ. Τόσο το πλασάρισμα όσο και η βαθμολογική συγκομιδή (36 πόντοι) συνιστούν τις κορυφαίες επιδόσεις της σύντομης προπονητικής καριέρας του Πάμπου Χριστοδούλου.

Στην τριετή παρουσία του στον πάγκο της Δόξας το καλύτερο πλασάρισμά του ήταν η όγδοη θέση και η μεγαλύτερη συγκομιδή του οι 34 πόντοι. Ο σύλλογος της Κατωκοπιάς υποβιβάστηκε στην πρώτη χρονιά της μετά Χριστοδούλου εποχής. Στον αντίποδα, οι «μαυροπράσινοι» της Λευκωσίας έπαιξαν πολύ καλύτερο ποδόσφαιρο και τερμάτισαν πολύ υψηλότερα απ’ ό,τι η συντριπτική πλειονότητα τους θεωρούσε ικανούς το περασμένο καλοκαίρι.
Το Νο1 μεταξύ των Κυπρίων

Όλα τα προαναφερθέντα πιστώνονται στον 43χρονο, τον αναδεικνύουν ως Νο1 μεταξύ των Κυπρίων προπονητών, ενδεχομένως και ως τεχνικό της χρονιάς, αν αναλογιστεί κάποιος ότι υλοποίησε τη δική του υπέρβαση δουλεύοντας συγκριτικά με πολύ πιο περιορισμένα μέσα απ’ ό,τι ο εν αναμονή πρωταθλητής Ιβάν Γιοβάνοβιτς και ο Τον Κάανεν, ο οποίος έφερε στην πρώτη τετράδα την (επίσης νεοφώτιστη) ΑΕΚ.
Τούτων δοθέντων ήταν αναμενόμενο εκ μέρους της ΑΕΛ να επιδιώξει τώρα την ευόδωση ενός φλερτ που πριν λίγα χρόνια είχε αρχίσει. Έχοντας αποδείξει την αξία του και σε άλλο σύλλογο πλην της Δόξας, ο Χριστοδούλου φλεγόταν από την (υγιή) φιλοδοξία να πραγματοποιήσει το άλμα, η ΑΕΛ έψαχνε έναν προπονητή ικανό να εμπνεύσει τον κόσμο της και να τη μετατρέψει ξανά σε πρωταγωνίστρια. Αποτέλεσμα; Την περασμένη Τρίτη ο 43χρονος παρουσιάστηκε επισήμως ως ο 40ός προπονητής στην ιστορία του λεμεσιανού συλλόγου. Όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός, «σαν θέλει η νύφη κι ο γαμπρός τύφλα να ‘χει ο πεθερός»…
Αινιγματική σιωπή

Ή μήπως όχι; Ο Ολυμπιακός πέρασε στην αντεπίθεση δημοσιοποιώντας το υπογεγραμμένο κλειστό διετές συμβόλαιο με τον πρώην προπονητή του, τον οποίο ο πρόεδρος Πέτρος Σάββα κατηγόρησε δημοσίως ότι έχει για θεό το χρήμα, ότι δεν ξηγιέται ντόμπρα, ότι δεν αποχαιρέτισε καν τους παίκτες της ομάδας, ότι πλείστους εξ αυτών επιχειρεί να τους προσελκύσει στη νέα εργοδότριά του κ.ά.
Σε όλες αυτές τις μομφές, ορισμένες εκ των οποίων βαρύτατες και ουδόλως συνάδουσες με την εικόνα που έχει «χτίσει» μέχρι σήμερα, ο Πάμπος Χριστοδούλου απάντησε… σιωπώντας. Ακόμη κι αν αυτή η σιγή δεν κρύβει ενοχή, σίγουρα δημιουργεί σε πολλούς τη συγκεκριμένη εντύπωση και αδικεί τον Κύπριο τεχνικό ακριβώς όσο και ο προπονητικός… δονκιχωτισμός του (σ.σ. ο ιππότης της μικρής, πλην τίμιας ομάδας που κόντρα σε θεούς και δαίμονες δίνει άνισο αγώνα για επιβίωση).
Αντεστραμμένοι όροι

Επί της ουσίας αυτή η σιωπή είναι και το μοναδικό που μπορεί να προσάψει κάποιος στον νέο προπονητή της ΑΕΛ. Ότι τα συμβόλαια στο σύγχρονο ποδόσφαιρο είναι… κουρελόχαρτα, έχει αποδειχτεί πολύ πριν από την περίπτωση Χριστοδούλου. Επίσης γνωστό είναι πως σε τέτοιες υποθέσεις «ο καυγάς γίνεται για το πάπλωμα», κοινώς για την αποζημίωση. Αυτήν, την αύξησή της κατ’ ακρίβεια, επιδιώκει ο Ολυμπιακός με τις καταγγελίες του, αφού ουδείς δύναται να πιστέψει ότι στόχος του είναι να διατηρήσει στις τάξεις του έναν άνθρωπο, στον οποίο έχει καταλογίσει σχεδόν τα πάντα.
Είναι όμως από αστείο έως υποκριτικό να κατηγορείς για φιλαργυρία τον πρώην προπονητή σου, ενώ πασχίζεις με κάθε τρόπο να αποσπάσεις όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα για την αποδέσμευσή του. Σε τελική ανάλυση, στην περίπτωση του Πάμπου Χριστοδούλου οι όροι του παιχνιδιού αντιστράφηκαν: ένας σύλλογος βίωσε στο πετσί του τις πρακτικές που κατά κανόνα ο ίδιος χρησιμοποιεί για την απόκτηση ή αποδέσμευση προπονητών και παικτών. Αν η κάθαρση πρέπει να ξεκινήσει από κάπου, τότε σίγουρα από αυτούς που λησμονούν την ηθική κατά συρροή, όχι κατ’ εξαίρεση.
Ζητούνται τίτλοι

Σε ποια κατηγορία ανήκει ο 43χρονος, θα φανεί στο μέλλον. Το διαζύγιό του από τον Ολυμπιακό αφήνει σκιές, σίγουρα μικρότερες από τα ερωτηματικά που τον συνοδεύουν στη Λεμεσό. Και μόνο τυχαίο δεν είναι ότι ερωτηθείς για τις αμφιβολίες ορισμένων αναφορικά με την ικανότητά του να αντεπεξέλθει στις κατακόρυφα αυξημένες προσδοκίες και απαιτήσεις, ο Κύπριος προπονητής αναφέρθηκε στον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο και έδωσε κατηγορηματικό τόνο στα λόγια του: «Να ξέρετε ότι ο Πάμπος Χριστοδούλου δεν ήρθε στην ΑΕΛ για τα λεφτά, αλλά γιατί θέλει να είναι κάτω υπό πίεση, σε μια πιο μεγάλη ομάδα! Μέσα από σκληρή δουλειά θα έρθουν αυτά που ποθεί ο κόσμος της ΑΕΛ και η διοίκηση».
Τις τελευταίες δέκα λέξεις θα μπορούσε να τις είχε αντικαταστήσει με μία: τίτλοι. Αυτοί θα είναι το μέτρο της επιτυχίας ή της αποτυχίας του στον τρίτο σταθμό της προπονητικής καριέρας του. Η σκληρή δουλειά, οι χαμηλοί τόνοι, το οικογενειακό κλίμα, το όμορφο, επιθετικό ποδόσφαιρο και όσα άλλα ανέφερε στην παρουσίασή του δεν θα του προσμετρηθούν, αν στην… αραχνιασμένη τροπαιοθήκη δεν γίνουν νέες καταχωρήσεις.
Προεδρική ασπίδα

Επειδή κάθε τεχνικός ζει και πεθαίνει με τα αποτελέσματά του, η μοναδική αξιόπιστη ασπίδα του Χριστοδούλου, όταν (μοιραία) έρθουν ανάποδοι καιροί, θα είναι η προεδρική. Είναι τουλάχιστον αφελές να πιστεύει κάποιος ότι ο νέος προπονητής θα έχει καλύτερη τύχη, επειδή υπηρέτησε μαζί με τον Ανδρέα Σοφοκλέους.
Ο τελευταίος έδειξε στην πρόσφατη παρουσίαση να έχει αντιληφθεί ότι οφείλει να αλλάξει στρατηγική, αν θέλει να προστατέψει τις μέχρι σήμερα επενδύσεις του στο σύλλογο. Θα πρέπει όμως να το αποδείξει στα δύσκολα, όταν δηλαδή κάποιοι ζητήσουν την κεφαλή του προπονητή επί πίνακει. Το δικό του στοίχημα δεν είναι μικρότερο από το αντίστοιχο του Χριστοδούλου.
Λέγεται ότι πίσω από κάθε επιτυχημένο άνδρα υπάρχει μια δυναμική γυναίκα. Στο ποδόσφαιρο το αξίωμα ισχύει παραλλαγμένο: πίσω από κάθε επιτυχημένο προπονητή υπάρχει ένας στιβαρός πρόεδρος. Τη νέα εποχή της ΑΕΛ, όπως την ονειρεύονται οι οπαδοί της, οι Σοφοκλέους και Χριστοδούλου μπορούν μόνο να τη συνυπογράψουν.
Δημοσιεύτηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου