Κυριακή 10 Απριλίου 2011

Αναζητώντας τη χαμένη αδρεναλίνη


Όσο κι αν η λογική του επιθετικού ποδοσφαίρου διέπει ολοένα και περισσότερες ομάδες, τα 37 τέρματα σε οκτώ προημιτελικούς ευρωπαϊκών διοργανώσεων είναι μια ασύλληπτη επίδοση. Καλοδεχούμενη πάντως, έστω κι αν ο καταμερισμός των γκολ εγγυάται ότι η ανία και η αδιαφορία θα είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα στους επικείμενους επαναληπτικούς.
Ουδέποτε στην ιστορία των ευρωπαϊκών διοργανώσεων ήταν γνωστό το 75% των ημιτελικών ήδη από τα πρώτα παιχνίδια της προημιτελικής φάσης. Από την καθιέρωση των προημιτελικών στο Τσάμπιονς Λιγκ (1994/95) μόλις σε έξι από τις 64 περιπτώσεις κατάφερε μια ομάδα να κερδίσει το πρώτο παιχνίδι των προημιτελικών με τουλάχιστον τρία τέρματα διαφορά.

Και μόνο μία κατάφερε την ιστορική ανατροπή: η Ντεπορτίβο Λα Κορούνια την περίοδο 2003/04. Μετά τη συντριβή στο «Σαν Σίρο» (1-4) θριάμβευσε της Μίλαν στο «Ριαθόρ» με 4-0, ήτοι το αποτέλεσμα που χρειάζονται εν όψει των επικείμενων επαναληπτικών οι Ίντερ, Σαχτάρ, Τότεναμ (Τσάμπιονς Λιγκ), Σπαρτάκ Μόσχας και Τβέντε (Γιουρόπα Λιγκ)! Ένα γκολ λιγότερο χρειάζεται η Άιντχοφεν…
Το σκηνικό γεννά προβληματισμό, διότι δεν είναι συμπτωματικό. Έλαβε χώρα σε έξι από τις οκτώ αναμετρήσεις του ευρωπαϊκού τριημέρου. Είναι δυνατό να βρέθηκαν ταυτόχρονα στη χειρότερη ευρωπαϊκή βραδιά τους οι ομάδες που καταποντίστηκαν; Φαντάζει τόσο απίθανο όσο το να βρέθηκαν ταυτόχρονα στο ζενίθ της απόδοσής τους οι αντίστοιχες που τις διέσυραν.
Μήπως οι θριαμβεύτριες των πρώτων προημιτελικών ήταν εξ αρχής πανίσχυρες κι απλώς ανέμεναν την τελική ευθεία για την επίδειξη δύναμης; Θα ήταν ένα εφιαλτικό για τον Μισέλ Πλατινί σενάριο, το οποίο ωστόσο μπορεί εύκολα να καταρριφθεί. Οι μισές από τις θριαμβεύτριες ομάδες δεν τρέφουν ελπίδες για κατάκτηση του εγχώριου πρωταθλήματος.
Μήπως εξ αυτού να τα έδωσαν όλα στην Ευρώπη; Θα ήταν μια εξήγηση, αν το ίδιο κίνητρο δεν είχαν τουλάχιστον οι μισές και από τις καταποντισμένες ομάδες. Πού καταλήγουμε συνεπώς; Δια της εις άτοπον απαγωγής στην εκτίμηση ότι μία σειρά -διαφορετικών ανά περίπτωση- παραγόντων οδήγησε σε μια αλυσίδα αποτελεσμάτων που έδωσαν την εντύπωση ότι στα προημιτελικά του Τσάμπιονς και του Γιουρόπα Λιγκ τέθηκαν αντιμέτωπες οι καλύτερες με τις χειρότερες ομάδες της Ευρώπης.
Πρέπει να θεωρείται ήδη δεδομένο ότι η UEFA θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου αυτή η (καταστροφική για το επίπεδο ανταγωνισμού των δύο διοργανώσεών της) εντύπωση να μην παγιωθεί στο ποδοσφαιρόφιλο κοινό. Καλή η… βροχή τερμάτων, αλλά η σχεδόν παντελής απουσία αγωνίας και αδρεναλίνης σε τόσο προχωρημένο στάδιο απλά δεν αντέχεται.
Δημοσιεύτηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου