Κυριακή 3 Απριλίου 2011

Ο θείος από την Αμερική



Ο μύθος του «πλούσιου θείου από την Αμερική» είναι διαδεδομένος (και) στην Ιταλία. Από την περασμένη Τετάρτη, ωστόσο, αποτελεί απτή πραγματικότητα για τη Ρόμα, η οποία γίνεται ο πρώτος μεγάλος σύλλογος της Σέριε Α που πωλείται σε αλλοδαπό επενδυτή, στον Αμερικανό (με ρίζες από τον ιταλικό Νότο) Τόμας ΝτιΜπενεντέτο.
Έναντι 77 εκατομμυρίων ευρώ ο 61χρονος επιχειρηματίας απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών των «τζαλορόσι» από την Unicredit, την τράπεζα-πιστωτή των μέχρι πρότινος ιδιοκτητών της Ρόμα, ήτοι της υπερχρεωμένης οικογένειας Σένσι. Η κατόπιν δεκαπενθήμερων διαπραγματεύσεων συμφωνία στις βασικές προϋποθέσεις της πώλησης ανακοινώθηκε ήδη, η υπογραφή του συμβολαίου θα ακολουθήσει τις προσεχείς εβδομάδες.

Ο ΝτιΜπενεντέτο (60%) και η Unicredit (40%) θα ελέγχουν από κοινού το 67% των μετοχών της Ρόμα, ωστόσο η ιταλική τράπεζα αναζητεί ήδη ντόπιους επενδυτές για το υπόλοιπο ποσοστό της. Η συμφωνία είναι πρωτοποριακή, δεδομένου ότι μέχρι πρότινος ουδείς αλλοδαπός επενδυτής είχε τολμήσει να διεκδικήσει κάποιον από τους -ως επί το πλείστον διοικούμενους ως οικογενειακές επιχειρήσεις- κορυφαίους ιταλικούς συλλόγους. Εδώ και επτά χρόνια κυκλοφορούσαν φήμες για την πώληση της Ρόμα. Ρώσοι, Κινέζοι και Αμερικανοί εξεδήλωσαν ενδιαφέρον, αλλά εν τέλει υπαναχώρησαν αποθαρρυμένοι από τα παμπάλαια στάδια, τη βία και τη διαφθορά που εδώ και χρόνια αποτρέπουν και το ποδοσφαιρόφιλο κοινό της Ιταλίας από την επίσκεψη στο γήπεδο.
Πομπώδεις εξαγγελίες
Η είσοδος του ΝτιΜπενεντέτο και των συνεργατών του στη Σέριε Α αποτελεί ένα πρώτο σημείο μεταστροφής. Οι αντιδράσεις υπήρξαν αναμενόμενα αντιφατικές. Πολλοί οπαδοί εμφορήθηκαν από ευφορία, άρχισαν να ελπίζουν σε μεγάλες επενδύσεις κι ένα λαμπρό μέλλον, όπως το υποσχέθηκε ο Αμερικανός («στόχος είναι η ομάδα να αποκτήσει νέο, ιδιόκτητο γήπεδο, να ενισχυθεί με πέντε, έξι πρωτοκλασάτους παίκτες και να διεκδικεί πρωτάθλημα και Τσάμπιονς Λιγκ κάθε χρόνο»). Στον αντίποδα ο Ιταλός υπουργός Άμυνας, Ιγκνάτζιο Λα Ρούσα, έκρινε ότι «η είσοδος των Αμερικανών δεν είναι καλό σημάδι. Δεν πιστεύω ότι οι αλλοδαποί επενδυτές μπορούν να ωφελήσουν το ιταλικό ποδόσφαιρο».
Ο ΝτιΜπενεντέτο και οι συνεργάτες του στοχεύουν να διοικούν μελλοντικά τη Ρόμα όπως ένα σύλλογο της Πρέμιερ Λιγκ, όπου εδώ και χρόνια οι ομάδες κορυφής ανήκουν σε διεθνείς επενδυτές. Το νέο, ιδιόκτητο στάδιο κατά τα βρετανικά πρότυπα είναι ο πυρήνας του αμερικανικού πρότζεκτ, εκτός αυτού το σήμα κατατεθέν της Ρόμα και τα εμπορικά της προϊόντα θα πλασάρονται καλύτερα μέσω της εταιρείας “Social Media” του ΝτιΜπενεντέτο, η οποία δραστηριοποιείται στο διεθνές οικονομικό και αθλητικό μάνατζμεντ.
Ο Μάικλ Ρούαν (μάνατζερ ακινήτων κι επενδύσεων) θα αναλάβει την ανέγερση του νέου σταδίου, ο Ρίτσαρντ Ντ’ Αμόρε το συντονισμό της διαφήμισης του συλλόγου και ο Τζέιμς Παλότα (μέτοχος των Μπόστον Σέλτικς) τη χάραξη της αγωνιστικής στρατηγικής. Ο ΝτιΜπενεντέτο θα αναλάβει την προεδρία του συλλόγου.
Διαπλοκή συμφερόντων;

Οι πρώτες δυσκολίες έχουν εμφανιστεί ήδη πάντως. Σε πρώτη φάση πρέπει να καλυφθεί η βάθους εκατομμυρίων τρύπα στον προϋπολογισμό της Ρόμα, η ανέγερση νέου σταδίου στη Ρώμη θα πάρει χρόνια και ενέχει τον κίνδυνο εξαντλητικών διαδικασιών. Εμπόδιο προκύπτει και από τους κανονισμούς της UEFA. Ο ΝτιΜπενεντέτο συμμετέχει στη Fenway Sports Group, στην οποία ανήκει τόσο η ομάδα μπέιζμπολ Μπόστον Ρεντ Σοξ όσο και η Λίβερπουλ.
Σύμφωνα με την UEFA δεν επιτρέπεται ένας επιχειρηματίας να ελέγχει πάνω από μία συμμετέχουσες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ομάδες. Η συμφωνία με τον ΝτιΜπενεντέτο μπορεί συνεπώς σύντομα να αποδειχθεί αυτογκόλ για τους Ρωμαίους. Σε περίπτωση που η UEFA γνωμοδοτήσει υπέρ της διαπλοκής συμφερόντων, η Ρόμα θα αποκλειστεί από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της επόμενης περιόδου. “Roma- oh yes!“, τιτλοφορήθηκε την περασμένη Τρίτη η  Corriere dello Sport“. Οι τιφόζι των «τζαλορόσι» ελπίζουν ότι δεν θα υποχρεωθούν να διαβάσουν σύντομα έναν άλλο πρωτοσέλιδο τίτλο: “Ami - go home!“
Δημοσιεύτηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου