Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Η εκατόμβη του Πορτ Σάιντ



Ογδόντα νεκροί, πάνω από 1.000 τραυματίες, 150 εξ αυτών σε κρίσιμη κατάσταση. Αυτός είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της ποδοσφαιρικής αναμέτρησης ανάμεσα στην Αλ-Μασρί και την Αλ-Αχλί την περασμένη Τετάρτη στο Πορτ Σάιντ. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές τραγωδίες διαχρονικά και «η μεγίστη τραγωδία στην ιστορία του αθλήματος στην Αίγυπτο», όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Χεσάμ Σεΐχα, γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας.
Το μακελειό ξεκίνησε αμέσως μετά το τέλος του αγώνα, το οποίο βρήκε νικήτρια με 3-1 την οικοδέσποινα. Οι οπαδοί της τελευταίας εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο πετώντας πέτρες, βεγγαλικά και μπουκάλια κι επιτέθηκαν στους παίκτες και στους οπαδούς της Αλ-Αχλί. Καθ’ ότι ήταν υπεράριθμοι από τις δυνάμεις ασφαλείας του σταδίου κατάφεραν να τους περικυκλώσουν, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν εκτεταμένα επεισόδια και μαζικός πανικός. Ο Χασάν αλ-Ισνάβι, διευθυντής του νοσοκομείου στο Πορτ-Σάιντ δήλωσε ότι πολλοί θεατές ποδοπατήθηκαν και άλλοι υπέκυψαν στα τραύματά τους.
«Αυτό είναι πόλεμος!»
Μολονότι οι ποδοσφαιριστές και τα τεχνικά επιτελεία των δύο ομάδων κατευθύνθηκαν γρήγορα και υπό την προστασία της αστυνομίας στην ασφάλεια των αποδυτηρίων, κάποιοι τραυματίστηκαν από τις επιθέσεις που δέχτηκαν, ενώ χρειάστηκε να περάσουν πολλές ώρες, προκειμένου με τη βοήθεια στρατιωτικών αρμάτων να βγουν από το στάδιο!
«Αυτό δεν είναι ποδόσφαιρο, είναι πόλεμος και μπροστά στα μάτια μας πεθαίνουν άνθρωποι», δήλωσε ο εμφανώς σοκαρισμένος Μοχάμεντ Άμπο Τρέικα (Αλ-Αχλί) και πρόσθεσε: «Είναι τρομακτικό, δεν θα το ξεχάσω ποτέ».
Ξεκάθαρος σε ό,τι αφορά την αιτία του κακού ήταν ο προπονητής της Αλ-Αχλί, Μανουέλ Ζοζέ. «H ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στην αστυνομία και τον στρατό. Υπήρχαν δεκάδες αστυνομικοί στο στάδιο, αλλά ξαφνικά εξαφανίστηκαν δημιουργώντας το απόλυτο χάος», δήλωσε ο Πορτογάλος τεχνικός κατά την επιστροφή του στην πατρίδα του.
«Το κακό φαινόταν και έπρεπε να το είχαν αντιληφθεί, αφού οι οπαδοί της Αλ-Μασρί είχαν εισβάλει στο γήπεδο και πριν την έναρξη της αναμέτρησης καθυστερώντας την έναρξή της κατά ένα ημίωρο. Εισβολή έλαβε χώρα και στην ανάπαυλα, καθώς και μετά από κάθε τέρμα», συμπλήρωσε ο Ζοζέ, ο οποίος ζήτησε να διακοπεί το πρωτάθλημα.
«Υπάρχει πολύ μίσος»
Ο βοηθός του, Όσκαρ Ελιζόντο, μίλησε για πολιτικά χρωματισμένη βία: «Υπάρχει πολύ μίσος. Η συμπεριφορά της αστυνομίας είναι ένα κρίμα. Υπήρχαν 3.000 αστυνομικοί και μάλλον δεν συνελήφθη ουδείς. Παίκτες και προπονητές μεταφέρθηκαν εκτός σταδίου με στρατιωτικά οχήματα που έμοιαζαν με πολεμικά τανκ».
Οι παίκτες της Αλ-Αχλί, από την άλλη, αποκάλυψαν την ομόφωνη απόφασή τους να σταματήσουν το ποδόσφαιρο. «Τέλος! Πήραμε όλοι μια απόφαση να μην παίξουμε ξανά μπάλα», δήλωσε ο τερματοφύλακας Σαρίφ Ικράμι στο ιδιωτικό δίκτυο ONTV.
Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, ο αιγυπτιακός στρατός έστειλε δύο αεροπλάνα στο Πορτ Σάιντ, για να μεταφέρουν βαριά τραυματίες σε εξειδικευμένες κλινικές στο Κάιρο. Μέχρι νεωτέρας έχουν αναβληθεί όλες οι ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις στην Αίγυπτο. Το κυβερνών στρατιωτικό καθεστώς κήρυξε τριήμερο πένθος, ενώ ο Εσάμ Σαμάκ (επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας στο Πορτ Σάιντ) απολύθηκε.
«Συμβαίνουν παντού»
Κατά την επιστροφή των παικτών της Αλ-Αχλί στο Κάιρο ο στρατηγός Χουσεΐν Ταντάβι εμφανίστηκε αισιόδοξος παρά το μακελειό: «Αυτό δεν πρόκειται να πάρει από κάτω την Αίγυπτο. Τέτοια γεγονότα συμβαίνουν παντού στον κόσμο. Δεν θα αφήσουμε να ξεφύγουν οι υπεύθυνοι». Σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών, Μοχάμεντ Ιμπραήμ, έχουν συλληφθεί ήδη 47 ύποπτοι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εξοργισμένοι από τα γεγονότα στο Πορτ Σάιντ οπαδοί δημιούργησαν επεισόδια και στην αναμέτρηση Αλ-Ισμαΐλια-Ζάμαλεκ, αλλά ο διαιτητής διέκοψε το παιχνίδι και η αστυνομία έθεσε πολύ γρήγορα υπό έλεγχο τόσο τους βάνδαλους όσο και τις φωτιές που είχαν ανάψει.
«Είναι μια μαύρη μέρα για το ποδόσφαιρο. Είμαι σοκαρισμένος και θλιμμένος. Τέτοια καταστροφή είναι αδιανόητη και δεν πρέπει να συμβαίνει. Η σκέψη μου είναι στις οικογένειες εκείνων, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους», δήλωσε ο πρόεδρος της FIFA, Ζεπ Μπλάτερ, ο οποίος με επιστολή προς τον πρόεδρο της αιγυπτιακής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας ζητεί ταχεία διαλεύκανση των αιτιών του μακελειού.
Συνομωσία της στρατιωτικής χούντας
Το αργότερο μετά τις προ ενός έτους διαδηλώσεις, που οδήγησαν στην πτώση του Αιγύπτιου πρωθυπουργού Χούζνι Μουμπάρακ, οι πολιτικές θεωρίες συνομωσίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το αιγυπτιακό ποδόσφαιρο.
Όπως πολλοί καθεστωτικοί, οι οποίοι αισθάνονται απειλούμενοι από την «αραβική άνοιξη», ο Μουμπάρακ σταμάτησε την ποδοσφαιρική δράση, αφού σε αυτοκρατορικά διοικούμενες χώρες τα γήπεδα είναι παραδοσιακά ένας από τους λίγους τόπους δημιουργίας μαζών. Το τρικ του ωστόσο αποδείχθηκε μάταιο, αφού οι διαδηλώσεις επεκτάθηκαν περισσότερο στους δημόσιους χώρους (και δη στην κεντρική πλατεία Ταχρίρ). Οι ποδοσφαιρόφιλοι θεωρήθηκαν σημαντικός παράγοντας της πτώσης.
Σε Νότιο Αφρική, Ακτή Ελεφαντοστού και Γκάνα συνέβησαν στη διάρκεια της περασμένης δεκαετίας επίσης καταστροφές σταδίων, στις οποίες πέθαναν δεκάδες άνθρωποι. Αιτία ήταν προ πάντων η κακή οργάνωση και τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας. Στην Αίγυπτο μια τόσο κοινή εξήγηση δεν γίνεται πιστευτή, διότι σε ουδεμία άλλη χώρα το ποδόσφαιρο δεν είναι τόσο πολωμένο όσο στην ελεγχόμενη από τις μυστικές υπηρεσίες και το στρατό Αίγυπτο.
Σύμφωνα με έρευνες της „Le Monde diplomatique“ οι μισές από τις 16 ομάδες της πρώτης κατηγορίας ευρίσκονται υπό την κατοχή του στρατού, της αστυνομίας, των Υπουργείων ή τον επαρχιακών κυβερνήσεων, ενώ τα πλείστα στάδια της χώρας κατασκευάζονται από εταιρείες που ανήκουν στο στρατό. Αυτό καταδεικνύει ότι οι ποδοσφαιρικοί αξιωματούχοι πολύ συχνά έχουν μια σχεδόν συμβιωτική εγγύτητα στους κυβερνώντες.
Ο προδότης Χουσεΐν Ταντάβι
Μόνον οι οπαδοί φαίνονται να μην χειραγωγούνται εύκολα είτε από τους θρησκευτικούς φανατικούς είτε από τους πολιτικούς. Γι’ αυτό πολλοί εικάζουν ένεκα των εμφανώς ολιγάριθμων αστυνομικών δυνάμεων μια συνομωσία της στρατιωτικής χούντας.
Η ασυμβίβαστη πείνα της τελευταίας για εξουσία ήταν εσχάτως διαρκώς στο στόχαστρο των διαδηλώσεων των Ultras. Ο κοινός εχθρός μάλιστα άμβλυνε προσωρινά ακόμη και την αντιπαλότητα της Αλ-Αχλί (σύλλογος της εργατικής τάξης) με την Ζάμαλεκ (σύλλογος των αστών).
Η επιθετικότητα κατευθύνεται προ πάντων κατά του Χουσεΐν Ταντάβι, επικεφαλής του κυβερνώντος στρατιωτικού καθεστώτος. «Θέλουμε το κεφάλι σου, προδότη Ταντάβι», έγραψε στην ιστοσελίδα της στο facebook η ένωση οπαδών Ultras Tahrir Square. «Μπορούσες να γράψεις το όνομά σου με ανεξίτηλα γράμματα στα βιβλία της ιστορίας, αλλά εσύ πίστεψες ότι ο λαός θα ξεχνούσε την επανάστασή σου». 
Απουσία ελέγχων
Ο Χάνι Ραμζί, προπονητής της εθνικής ομάδας U23, δήλωσε: «Ήταν σχεδιασμένο εκ των προτέρων. Το γήπεδο ήταν γεμάτο, ήταν ένα σημαντικό παιχνίδι. Μια καλή αφορμή να συμβεί κάτι κακό».
Δεδομένο είναι ήδη ότι τα μέτρα ασφαλείας ήταν απόλυτα ανεπαρκή. Σε τέτοιου είδους ηλεκτρισμένα ντέρμπι στην Αίγυπτο είναι συνηθισμένο οι έλεγχοι στην είσοδο να οδηγούν σε ατελείωτες ώρες αναμονής. Την Τετάρτη, σύμφωνα με μάρτυρες, δεν υπήρχαν έλεγχοι. Αρκετοί οπαδοί, οι οποίοι αργότερα καταδίωξαν οπαδούς και παίκτες της Αλ-Αχλί, ήταν οπλισμένοι.
Όταν ξέσπασε ο πανικός, οι πλείστες θύρες του σταδίου ήταν κλειστές. Λίγους μήνες πριν την επανάσταση Αιγύπτιοι οπαδοί είχαν επιτεθεί σ’ ένα σημείου ελέγχου, απ’ όπου θα περνούσαν από εξέταση για βεγγαλικά. Σ’ ένα συντάκτη της „Monde diplomatique“ είχαν εξηγήσει τη βίαιη πράξη τους στη βάση του ελλιπούς ανταγωνισμού στην πολιτική: «Γι’ αυτό επεκτάθηκε ο ανταγωνισμός στα ποδοσφαιρικά γήπεδα». Την Τετάρτη η κατάληξη ήταν μοιραία.
Δημοσιεύτηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου