Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Τζόνι Λεόνι: Ο εσωστρεφής μαχητής



Ο τύπος, αν μη τι άλλο, γνωρίζει πώς να εκπλήσσει και να ανατρέπει τα καθιερωμένα. Μία μέρα μετά το κλείσιμο του χειμερινού μετεγγραφικού παζαριού ο Τζόνι Λεόνι επέλεξε να δημοσιοποιήσει ο ίδιος τη μετακίνησή του το ερχόμενο καλοκαίρι από τη Ζυρίχη στην Ομόνοια προλαβαίνοντας τις σχετικές ανακοινώσεις των δύο συλλόγων.
Για τον Ελβετό τερματοφύλακα το διετές συμβόλαιο με το «τριφύλλι» δεν θα είναι απλώς το δώρο για τα 28α γενέθλιά του (γεννήθηκε στις 30 Ιουνίου 1984) αλλά και η εκπλήρωση ενός διακαούς πόθου του: να αγωνιστεί έξω από τα σύνορα της πατρίδας του.

«Θα δοκιμάσω την τύχη μου στην Κύπρο. Οι πρώτες επαφές έγιναν ήδη πριν από έξι μήνες. Αποκτώ τη δυνατότητα να συνδράμω ένα σύλλογο, ο οποίος είναι μεγάλο μέγεθος στη χώρα του και συμμετέχει τακτικά στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις», επιχειρηματολόγησε υπέρ της απόφασής του ο Λεόνι, πριν αναφερθεί σε μια παράπλευρη πτυχή που επίσης έλαβε υπόψη: «Ασφαλώς δεν πηγαίνω στην Κύπρο για τουρισμό, ωστόσο και το εξαίρετο κλίμα έπαιξε το ρόλο του…»
Το νησί της Αφροδίτης δεν ήταν ο μοναδικός υποψήφιος προορισμός, από την αμερικανική MajorLeague Soccer είχαν ηχήσει οι Σειρήνες των Ίμπακτ Μόντρεάλ, όμως για τον Ελβετό «ένα τέτοιο εγχείρημα, εκτός Ευρώπης, θα ήταν υπερβολικά πρόωρο».
Αλά Σάλατιτς
Υπερβολικά πρόωρο, ωστόσο, δεν είναι το συμπέρασμα πως η Ομόνοια -για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο- ψάρεψε λαβράκι από την ελβετική αγορά! Η περίπτωση του Λεόνι, άλλωστε, αποτελεί… φωτοτυπία αυτής του Βέρολιουμπ Σάλατιτς.
Παίκτες ποιοτικοί, βασικά στελέχη των ομάδων τους, σε άριστη ποδοσφαιρική ηλικία, «διψασμένοι» για καινούργιες εμπειρίες εκτός συνόρων και (ουσιώδης παράμετρος) με λήγοντα συμβόλαια, συνεπώς συνοδευόμενοι από μηδαμινή επιβάρυνση (σε αποζημιώσεις) για το ταμείο του «τριφυλλιού».
Για του λόγου το αληθές: αν ο Σάλατιτς ήταν ο κινητήριος μοχλός και ο ιθύνων νους της Γκρασχόπερ, ο Λεόνι είναι ο τερματοφύλακας, με τον οποίο η Ζυρίχη κατέκτησε τρία πρωταθλήματα (2006, 2007, 2009) και μέχρι και τον περασμένο Οκτώβριο πάλευε απελπισμένα να τον πείσει να ανανεώσει το συμβόλαιό του μαζί της.
«Λέοντας» ελέω Μπρούνερ
Η μέχρι σήμερα σταδιοδρομία του 28χρονου άσου αποτελεί το πιο αδιάσειστο τεκμήριο του ταλέντου και της μαχητικότητάς του. Γέννημα-θρέμμα της επαρχίας της Ρομανδίας, εντάχθηκε από μικρός στις ακαδημίες της Σιόν, με την οποία σε ηλικία 17 ετών πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στην πρώτη κατηγορία του ελβετικού πρωταθλήματος.
Ένα χρόνο αργότερα οι διαρκείς παλινωδίες για την κατηγορία, στην οποία θα έπαιζε ο σύλλογος, καθώς και η προτίμηση του προπονητή του στον κατά 14 χρόνια μεγαλύτερό του Ντάνιελ Αντσάι τον οδήγησαν σε κόντρα με τον πρόεδρο Κριστιάν Κονσταντέν (ναι, αυτόν που έχει σύρει στα δικαστήρια τους Ζεπ Μπλάτερ και Μισέλ Πλατινί) και στην πόρτα της εξόδου της Σιόν.
Για την απόκτησή του είχε ενδιαφερθεί πρώτη η Ζυρίχη, ακολούθως όμως στο κόλπο μπήκε και η Βασιλεία. Ο Λουσιέν Φαβρ, προπονητής της Ζυρίχης, είχε σχεδόν παραιτηθεί της προσπάθειας, όταν το έμαθε, όμως ο αθλητικός διευθυντής των «λιονταριών», Φρέντι Μπίκελ, πάλεψε μέχρι τέλους την υπόθεση, διότι στο μεσοδιάστημα ο σύλλογος είχε προσλάβει τον προπονητή τερματοφυλάκων Μάρτιν Μπρούνερ, στις ικανότητες και γνώσεις του οποίου ορκίζεται μέχρι και σήμερα ο Λεόνι. Και όντως ο 18χρονος τότε Τζόνι υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο στη Ζυρίχη…
Η κόντρα με τον Ταΐνι
Στην τελευταία βασικός τερματοφύλακας εκείνη την εποχή ήταν ο Νταβίντε Ταΐνι, με τον οποίο ο Λεόνι ήταν σε διαρκή προστριβή. «Αν είχαν τη δυνατότητα, και οι δύο θα έριχναν δηλητήριο στο ποτό του άλλου!», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο τότε τεχνικός της Ζυρίχης, Λουσιέν Φαβρ, ο οποίος το φθινόπωρο του 2005 αποφάσισε υπέρ του Λεόνι. Δικαιώθηκε με την κατάκτηση δύο πρωταθλημάτων (2006, 2007).
Η κατάκτηση του τρίτου πρωταθλήματος (2009, υπό τον Μπερνάρ Σαλάντ) και η συμμετοχή  στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010 ώθησαν τον Λεόνι να αναγγείλει υπερβολικά βιαστικά και πομπωδώς στο προεδρείο της Ζυρίχης ότι θα αποχωρήσει το ίδιο καλοκαίρι για σύλλογο του εξωτερικού.
Παρά το φλερτ ακόμη και μ’ ελληνικούς συλλόγους η κατάλληλη πρόταση δεν ήρθε ποτέ, στο μεσοδιάστημα όμως τα «λιοντάρια» είχαν αποφασίσει να ποντάρουν στον Αντρέα Γκουατέλι (σ.σ. κυκλοφόρησε η φήμη ότι η απόφαση ελήφθη και επειδή ο πρόεδρος Αντσίλο Κανέπα είχε βάλει χρήματα για την αγορά του Ιταλού το 2007).
Η δεύτερη ευκαιρία
Στο οκτάμηνο της υποβάθμισής του σε δεύτερο τερματοφύλακα ο Λεόνι συμπεριφέρθηκε υποδειγματικά. Δεν έβγαλε μιλιά, δούλευε αγόγγυστα στις προπονήσεις και ήταν αψεγάδιαστος στα παιχνίδια του κυπέλλου.
Η ανταμοιβή του ήρθε το Φεβρουάριο του 2011. Ο Γκουατέλι έκανε δύο άσχημα παιχνίδια (απέναντι σε Βασιλεία και Γιανγκ Μπόις) και αρχικά αρνήθηκε στον προπονητή του ότι ένα βράδυ Παρασκευής ξενύχτησε σε εστιατόριο της Ζυρίχης, με αποτέλεσμα να «ξηλωθεί» από βασικός.
Ο Λεόνι επέστρεψε κάτω από τα δοκάρια πραγματοποιώντας τις καλύτερες εμφανίσεις του με τη φανέλα της Ζυρίχης, η οποία ήδη από τον Μάιο άρχισε διαρκείς οχλήσεις για πρόωρη ανανέωση της συνεργασίας των δύο πλευρών. Οι διαρκείς αναβολές των διαπραγματεύσεων εκ μέρους του παίκτη ώθησαν το σύλλογο σε αλλαγή πλεύσης τον Οκτώβριο.
Τον περασμένο μήνα τα «λιοντάρια» ανακοίνωσαν αφ’ ενός την επέκταση του συμβολαίου του Γκουατέλι κατά ένα χρόνο (ως το 2013) και την απόκτηση του Νταβίντ ντα Κόστα (Τουν) από το καλοκαίρι και για μια πενταετία. Το κεφάλαιο του Λεόνι είχε ουσιαστικά κλείσει για τον ελβετικό σύλλογο.
«Εύχομαι φυσικά να απολαύσω της εμπιστοσύνης της Ζυρίχης μέχρι το τέλος της περιόδου και να μου επιτραπεί να παίξω μερικά παιχνίδια ακόμη στο Λέτσιγκρουντ. Είμαι έτοιμος να δώσω τα πάντα και να ολοκληρώσω με όμορφο τρόπο την εννιαετή περιπέτειά μου στη Ζυρίχη», δήλωσε ο ίδιος μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας του με την Ομόνοια.

ΟΙ ΑΤΑΚΕΣ ΤΟΥ
«Είμαι εσωστρεφής, ίσως αυτό να μην είναι καλό. Χρειάζομαι τα χέρια μου για να πιάνω μπάλες, όχι για να τα χτυπώ πάνω στο τραπέζι. Οι όποιες απαντήσεις μου δίνονται στο γήπεδο»
«Όταν κάθομαι κάτω από το τέρμα, έχω ραντεβού με την μπάλα»
«Όποιος με ξέρει, γνωρίζει ότι δεν είμαι υπερφίαλος»
«Αν κάποιος έχει κάτι να μου πει, οφείλει να έρθει απευθείας σε μένα και να μου το πει κατάμουτρα. Ειδάλλως δεν το παίρνω στα σοβαρά»
«Ακόμη και ο Κριστιάνο Ρονάλντο έχει μόνο δύο πόδια και δύο χέρια»

ΜΑΘΕΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ
-> Πήρε το όνομα Τζόνι, διότι ο πατέρας του ήταν θαυμαστής του Τζόνι Χάλιντεϊ, όμως ο ίδιος δεν έχει ουδόλως την εξωστρέφεια του Γάλλου ρόκερ!
-> Με τη σύζυγό του Σάντρα απέκτησαν πριν από σχεδόν ενάμιση χρόνο τον γιο του Τζούλιαν, τον οποίο θεωρεί ό,τι πολυτιμότερο στη ζωή του!
-> Στις χρονιές των πρωταθλημάτων της Ζυρίχης (2006, 2007, 2009) ο Λεόνι επέτρεπε κατά μέσο όρο λιγότερο από ένα τέρμα ανά παιχνίδι!
-> Μέχρι σήμερα μετρά 207 συμμετοχές στην πρώτη κατηγορία του ελβετικού πρωταθλήματος κι έχει κατακτήσει τέσσερα τρόπαια (τρία πρωταθλήματα, ένα κύπελλο), όλα με τη Ζυρίχη!

Όταν ο Σάλατιτς εξέθεσε τον Λεόνι…
Στο νησί της Αφροδίτης ο Λεόνι θα συναντήσει τον Βέρολιουμπ Σάλατιτς, με τον οποίο ήταν αντίπαλοι στα τοπικά ντέρμπι ανάμεσα σε Ζυρίχη (Λεόνι) και Γκρασχόπερ (Σάλατιτς). Στις 02.10.2005 στα τελευταία λεπτά του τοπικού ντέρμπι με την Γκρασχόπερ στο «Χάρντουρμ» έκανε ντρίμπλα στη γραμμή του πλαγίου, έχασε την μπάλα και ο Βέρολιουμπ Σάλατιτς σημείωσε το νικητήριο τέρμα για τις «ακρίδες». Πήρε πίσω το αίμα του στις 18.11.2006, όταν με σωρεία σωτήριων επεμβάσεων βοήθησε τη Ζυρίχη να επικρατήσει 1-0 στο ίδιο γήπεδο.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ
Όνομα: Τζόνι Λεόνι
Ημερομηνία γέννησης:30.06.1984
Τόπος γέννησης:Σιόν
Εθνικότητα: Ελβετός
Ύψος: 1,89μ.
Βάρος: 83 κιλά
Θέση: Τερματοφύλακας
Οι σύλλογοί του
2001-03           Σιόν
2003-12           Ζυρίχη
Οι επιτυχίες του
Τρία πρωταθλήματα (2006, 2007, 2009), ένα κύπελλο Ελβετίας (2005)
Οι επιδόσεις του
Σεζόν         Ομάδα     Συμμετοχές
2011/12     Ζυρίχη** 18
2010/11     Ζυρίχη    13
2009/10     Ζυρίχη    31
2008/09     Ζυρίχη    34
2007/08     Ζυρίχη    34
2006/07     Ζυρίχη    36
2005/06     Ζυρίχη    32
2004/05     Ζυρίχη    8
2003/04     Ζυρίχη    1
2002/03     Σιόν*       26
2001/02     Σιόν         4
*β’ κατηγορία
**μέχρι τις 03.02.12

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου