Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

Στον αστερισμό του UEFA Pro



Η αυριανή αναμέτρηση Ανόρθωσης-Πάφου στο «Αντώνης Παπαδόπουλος» αξίζει να καταχωρηθεί στην ιστορία του κυπριακού ποδοσφαίρου ως ο αγώνας του UEFA Pro. Αν δεν υπήρχε η απαίτηση της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας για την κατοχή του συγκεκριμένο διπλώματος από τον πρώτο τεχνικό κάθε ομάδας, η αυριανή αναμέτρηση θα έφερνε αντιμέτωπους τους Γκιγέρμο Όγιος και Σάσα Γιοβάνοβιτς. Επειδή όμως η απαίτηση υφίσταται, στο φύλλο αγώνος θα δηλωθούν ως προπονητές των δύο αντιπάλων οι Βασίλ Σίμοφ και Άνγκελ Σλάβκοφ αντιστοίχως.

Προσωπικά, δεν χρειάζομαι άλλο κίνητρο, προκειμένου (όχι απλώς να παρευρεθώ αύριο στη Λάρνακα, αλλά και) να έχω την προσοχή μου στραμμένη περισσότερο σε όσα διαδραματίζονται παραπλεύρως του αγωνιστικού χώρου παρά εντός αυτού. Είτε θα πρόκειται για επίδειξη χημείας και συναδελφικής αλληλεγγύης μεταξύ των τεχνικών διδύμων είτε για τραγέλαφο θα πρόκειται αναμφίβολα για μια εμπειρία πρωτόγνωρη.
Πρωτόγνωρο δεν είναι φυσικά το φαινόμενο του προπονητή-βιτρίνα (αχυρανθρώπου ή μαριονέτας, αν προτιμάτε) στο ποδόσφαιρο. Απαντάται και σε πιο προηγμένα πρωταθλήματα. Όχι όμως σε συλλόγους που αξιώνουν να λογίζονται ως μεγάλοι, σοβαροί, με πρωταγωνιστικές βλέψεις και μακροπρόθεσμες προοπτικές.
Για τέτοιους συλλόγους είναι αυτονόητο ότι ο προπονητής είναι το πιο κεφαλαιώδες κομμάτι στη δημιουργία μιας ομάδας και η εύρεση του καταλλήλου η πιο κρίσιμη και δύσκολη αποστολή της διοίκησης. Εξ ου και εξετάζουν εξονυχιστικά, αν οι υποψήφιοι πληρούν όλα τα κριτήρια. Τοιουτοτρόπως αποφεύγουν καταστάσεις, όπως αυτές που έλαβαν χώρα το καλοκαίρι στην Πάφο και εδώ και λίγες εβδομάδες στην Ανόρθωση.
Καταστάσεις, δηλαδή, που επιβεβαιώνουν πως κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο (όχι της Δανιμαρκίας, αλλά) του κυπριακού ποδοσφαίρου. Το τελευταίο, άλλωστε, δεν ταλαιπωρείται μόνον από τους παράγοντες των συλλόγων. Ταλαιπωρείται και από τη διοργανώτρια αρχή του, την Κ.Ο.Π., η οποία -παρά τις περί του αντιθέτου υποδείξεις των αξιωματούχων της UEFA- δεν υιοθέτησε άμεσα και για τα εγχώρια πρωταθλήματα όλες τις διατάξεις του financial fair play και τώρα αδυνατεί να προβεί σε τρίμηνους ελέγχους και να τιμωρήσει όσους συλλόγους γιγαντώνουν το βουνό των χρεών.
Την ίδια στιγμή στη δεύτερη κατηγορία της Γερμανίας από το Μόναχο 1860 έχουν αφαιρεθεί ήδη δύο βαθμοί για ελλιπή στοιχεία στο φάκελο, με τον οποίο τον Μάιο διεκδίκησε άδεια συμμετοχής στο τρέχον πρωτάθλημα, και στην Ελβετία η Ζανκτ Γκάλεν απειλείται με άμεσο υποβιβασμό, αν στον έλεγχο του Νοεμβρίου δεν παρουσιάσει επενδυτή ικανό να εγγυηθεί την κάλυψη των χρεών της…
Δημοσιεύτηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου