Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

Οι δέκα κορυφαίοι 18άρηδες στον κόσμο



Στις ποδοσφαιρικά προηγμένες χώρες η εποχή που ένας 18χρονος κρινόταν ικανός να πάρει το βάπτισμα του πυρός στο βασικό σχήμα έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο ένας άρτι ενηλικιωμένος παίκτης είναι πλέον σε θέση (όχι απλώς να καπαρώνει θέση στην ενδεκάδα, αλλά και) να κάνει τη διαφορά. Ποιοι όμως είναι αυτή τη στιγμή οι καλύτεροι 18άρηδες στο παγκόσμιο στερέωμα; Η «Α.τ.Κ.» τους παρουσιάζει την κορυφαία δεκάδα με βάση την αγοραστική τους αξία:
1. Νεϊμάρ (επιθετικός, Σάντος): Πριν λίγο καιρό συνδύασε την πρώτη εμφάνισή του στην εθνική Βραζιλίας με γκολ (εναντίον των Η.Π.Α.). Οι κορυφαίοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι διαγκωνίζονται ήδη για την απόκτηση του μελλοντικού σούπερ σταρ. Αγοραστική αξία: 14 εκατομμύρια ευρώ.

2. Μάριο Γκέτσε (εξτρέμ, Ντόρτμουντ): Το καλοκαίρι ο Γίργκεν Κλοπ τον πήρε από τα εφηβικά τμήματα στην πρώτη ομάδα και τέσσερις μήνες μετά ο πιτσιρικάς είναι ήδη βασικός στην πρωτοπόρο της Μπούντεσλιγκα και πριν λίγες ημέρες έλαβε την πρώτη κλήση του στην εθνική Γερμανίας. Αγοραστική αξία: 5 εκατομμύρια ευρώ.
3. Φιλίπε Κουτίνιο (μεσοεπιθετικός, Ίντερ): Αποκτήθηκε το καλοκαίρι έναντι σχεδόν 4 εκατομμυρίων ευρώ από τη Βάσκο ντα Γκάμα και ο Ράφα Μπενίτεθ του έχει χαρίσει ήδη οκτώ συμμετοχές στη Σέριε Α και άλλες τρεις στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Βραζιλιάνος δεν τον έχει απογοητεύσει μέχρι στιγμής. Αγοραστική αξία: 4,5 εκατομμύρια ευρώ.
4. Τζακ Ούιλσιρ (μέσος, Άρσεναλ): Σε ηλικία 16 ετών και 256 ημερών έγινε ο νεαρότερος παίκτης που αγωνίστηκε με τη φανέλα των «κανονιέρηδων» στην Πρέμιερ Λιγκ. Ο κορυφαίος στην αναγνώριση ταλέντων, Αρσέν Βενγκέρ, τον έχει δεσμεύσει ήδη με πολυετές συμβόλαιο (ως το 2016). Αγοραστική αξία: 4 εκατομμύρια ευρώ.
5. Κρίστιαν Έρικσεν (μεσοεπιθετικός, Άγιαξ): Το κορυφαίο U17 ταλέντο της Δανίας το 2008 έχει προωθηθεί από τις αρχές του έτους στην πρώτη ομάδα του «Αίαντα» και μετρά ήδη δύο συμμετοχές σε Παγκόσμιο Κύπελλο και τρεις σε προκριματικούς Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Αγοραστική αξία: 3 εκατομμύρια ευρώ.
6. Νασίμ Μπεν Καλίφα (επιθετικός, Βόλφσμπουργκ): Παγκόσμιος πρωταθλητής U17 με την Ελβετία το 2009 μετεγγράφηκε το περασμένο καλοκαίρι έναντι 1,6 εκατομμυρίων ευρώ από την Γκρασχόπερ στη Βόλφσμπουργκ, η οποία για να του δώσει ευκαιρίες άφησε τον Ομπαφέμι Μάρτινς να μετακομίσει στη Ρούμπιν Καζάν. Αγοραστική αξία: 2,5 εκατομμύρια ευρώ.
7. Βάτσλαβ Κάντλετς (επιθετικός, Σπάρτα Πράγας): Το νέο κορυφαίο ταλέντο της Τσεχίας αγωνίζεται ήδη για τρίτη σεζόν στην α’ κατηγορία έχοντας πιστωθεί 15 τέρματα και καθιερωθεί στην ενδεκάδα της Σπάρτα, η οποία προσεχώς θα τον μοσχοπουλήσει. Αγοραστική αξία: 2,2 εκατομμύρια ευρώ.
8. Γιον Ορτενέτσε (αριστερός μπακ, Μπιλμπάο): έχει πάρει ήδη φανέλα βασικού στο βασκικό σύλλογο και θεωρείται ο επόμενος παγκόσμιας κλάσης ποδοσφαιριστής της Ισπανίας στη συγκεκριμένη θέση. Αγοραστική αξία: 2 εκατομμύρια ευρώ.
9. Ντάβιντ Αλάμπα (μέσος, Μπάγερν): στο δεύτερο μισό της περασμένης σεζόν ο Λούι φαν Χάαλ τον εμπιστεύτηκε και τον έριξε στα βαθιά χρησιμοποιώντας σχεδόν σε κάθε θέση της ενδεκάδας των Βαυαρών. Ο ταλαντούχος Αυστριακός δεν τον διέψευσε. Αγοραστική αξία: 2 εκατομμύρια ευρώ.
10. Φιλ Τζόουνς (στόπερ, Μπόλτον): Ήδη ακλόνητος στο κέντρο άμυνας των «γουόντερερς». Θεωρείται ο διάδοχος των Τζον Τέρι και Ρίο Φέρντιναντ στην εθνική Αγγλίας. Αγοραστική αξία: 1 εκατομμύριο ευρώ.
Δημοσιεύτηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου