Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Ζεμπάστιαν Φέτελ: Ο διάδοχος του Σούμι!


Στη Φόρμουλα 1 ήταν πάντα ο νεαρότερος. Το 2007 συνδύασε την πρώτη του εμφάνιση, στην Ινδιανάπολη, με τους πρώτους βαθμούς του -λίγες μέρες πριν τα 20ά γενέθλιά του. Στα 21 του πήρε μέσα σε 25 ώρες την πρώτιστη πολ ποζίσιον και νίκη της καριέρας του, στη Μόντσα. Και από τις 14 Νοεμβρίου 2010 ο Ζεμπάστιαν Φέτελ είναι -σε ηλικία 23 ετών και 134 ημερών- ο νεαρότερος παγκόσμιος πρωταθλητής στην ιστορία της Φόρμουλα 1.

Ο 23χρονος από το Χέπενχαϊμ υποδέχτηκε το νέο ζενίθ της καριέρας του, ακριβώς όπως όλα τα προηγούμενα. Με μια χαλαρότητα πιο απροσδόκητη και εντυπωσιακή ακόμη κι από τον θρίαμβό του στο Άμπου Ντάμπι. Όσοι περιτριγυρίζουν τον Φέτελ είναι πάντα πιο εκστασιασμένοι για αυτόν απ’ ό,τι ο ίδιος. Διάρκεια παντρεμένη με ταλέντο, φιλοδοξία και ψυχραιμία, αυτό διακρίνει τους πρωταθλητές. Και ο Φέτελ είναι ένας all-around πρωταθλητής. Εφοδιασμένος με τη θέληση ενός Μίχαελ Σουμάχερ, την άνεση ενός Λιούις Χάμιλτον, τη φινέτσα ενός Τζένσον Μπάτον, τον οπορτουνισμό ενός Φερνάντο Αλόνσο.
Το χάρισμα για τους αγώνες οδήγησης μπορεί μόνο σε πρώτη φάση ν’ αναγνωριστεί τόσο εύκολα όσο το αντίστοιχο για τον στίβο: το χρονόμετρο αποκαλύπτει πολλά, αλλά όχι τα πάντα. Αποκρύπτει το πώς αξιοποιεί κάποιος το ταλέντο του. Δεκάδες πιλότοι είναι σε θέση να γράψουν ταχύτατους γύρους. Η τέχνη είναι να κάνεις 50 διαδοχικούς ταχύτατους γύρους.
Ακόμη κι όσοι το καταφέρνουν, δεν είναι όλοι σε θέση να επικοινωνήσουν τις εντυπώσεις τους στους μηχανικούς με τέτοιο τρόπο, ώστε εκείνοι να αντιληφθούν ποιες βίδες πρέπει να στρίψουν περισσότερο ή λιγότερο. Τα σύγχρονα μονοθέσια δεν είναι πλέον αυτοκίνητα, αλλά υπολογιστές υψηλών επιδόσεων πάνω σε τροχούς. Αλλά το να εξαντλήσεις και τα τελευταία διαθέσιμα εκατοστά του δευτερολέπτου από αυτά παραμένει η πιο δύσκολη αποστολή.
Το πρότυπο της νέας γενιάς

Ο Μπέρνι Έκλεστον, ο 80χρονος πατριάρχης της Φόρμουλα 1, είναι δηλωμένος φαν του Γερμανού και έχει αλάνθαστη διαίσθηση για το επιτυχημένο πρότυπο μιας νέας γενιάς πιλότων. Προτού ωριμάσει σε θαυμαστή του ξανθομάλλη πιλότου, ο έξυπνος Βρετανός ήταν ορκισμένος οπαδός του Μίχαελ Σουμάχερ. Όταν ο τελευταίος απέκτησε -στο πρόσωπο του Φερνάντο Αλόνσο- έναν ταλαντούχο ανταγωνιστή, ο Έκλεστον έγινε φαν του Ισπανού και ακολούθως του Λιούις Χάμιλτον.
Όλοι έγιναν διαδοχικά παγκόσμιοι πρωταθλητές γεμίζοντας τα ταμεία της Φόρμουλα 1, στην οποία ο Φέτελ δίνει ένα νέο πρόσωπο. Γελαστό, συμπαθές από την πρώτη ματιά. Σ’ αυτό διαφοροποιείται από τον μοναχικό μαχητή Ουέμπερ, τον στυλάτο Χάμιλτον, τον μανιακό με την επιτυχία Αλόνσο. Ο Φέτελ δεν σε αφήνει σχεδόν καθόλου να αντιληφθείς πόσο πειθαρχημένα πρέπει να δουλέψεις για τις νίκες, ποια σκληρότητα απαιτεί το επάγγελμά του.
Ομοιότητες και διαφορά

Ο νέος ήρωας της Φόρμουλα 1 προπονείται καθημερινά έως και πέντε ώρες, εργάζεται πάνω στην πτυχιακή εργασία του και αποφεύγει τα πάρτι. Σε ό,τι αφορά το χάρισμα, τον τρόπο δουλειάς, τη δύναμη επιβολής και τη σκληρότητα απέναντι στον εαυτό του ο Φέτελ μοιάζει ένα κατά 18 χρόνια νεότερο αντίγραφο του Μίχαελ Σουμάχερ.
Όπως ο επτάκις παγκόσμιος πρωταθλητής, ο Φέτελ άρχισε να ασχολείται με το πάθος του σε ηλικία τριών ετών, στο καθιστικό των γονιών του. Πέρασε την παιδική του ηλικία σε βρόμικες πίστες καρτ, όπου δεν τον τραβούσαν, αλλά ο ίδιος τραβούσε τους γονείς του. Είχε τον ίδιο προαγωγό: τον Γκέρχαρντ Νόακ, επιχειρηματία από το Κέρπεν. Και, τέλος, με το μπάσιμό του στη Φόρμουλα 1 δημιούργησε τέτοια αίσθηση, ώστε πολύ σύντομα πολλές ομάδες τον ήθελαν.
Η ουσιώδης διαφορά μεταξύ των δύο κορυφαίων οδηγών της Γερμανίας είναι πως ο 23χρονος δεν τυφλώνεται από την εμμονή με την επιτυχία. Μετά το ατύχημα με τον Τζένσον Μπάτον στο γκραν πρι του Σπα εκνευρίστηκε, αλλά στα πιτς παραδέχτηκε το λάθος του: «Η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά εμένα». Αυτό τον κάνει συμπαθή ακόμη και στους Βρετανούς σχολιαστές. «Είναι σαν τον Σουμάχερ, αλλά πολύ πιο φιλικός», έγραψαν οι Times.
«Πάω για ένα… Πατ Κας»

Ο Φέτελ έχει εντυπωσιακά λίγους εχθρούς, κάτι που οφείλεται και στον τρόπο του που σε κερδίζει. Μολονότι ο Μαρκ Ουέμπερ ήταν στη Ρεντ Μπουλ πολύ πριν από αυτόν, ο Γερμανός ανελίχθηκε γρήγορα σε κρυφό Νο1 με τις αυθόρμητες ατάκες του. Στις πρώτες μέρες του στη Ρεντ Μπουλ, είχε κάνει τόσο πολλούς δοκιμαστικούς γύρους που κόντεψε να σπάσει η… φούσκα του! «Πρέπει να πάω για ένα… Πατ Κας», διεμήνυσε κάνοντας λογοπαίγνιο με τον πάλαι ποτέ νικητή του Ουίμπλεντον, ο οποίος στη διάρκεια ενός αγώνα τένις έτρεξε να πάει στην τουαλέτα.
Για τον Φέτελ δεν είναι πρόβλημα να εξωτερικεύσει συναισθήματα, όπως μετά το τέλος του αγώνα στο Άμπου Ντάμπι, όταν του ανακοινώθηκε πως είναι ο νέος πρωταθλητής και εκείνος ευχαρίστησε με φωνή πνιγμένη στα δάκρυα. «Θεωρώ απόλυτα φυσιολογικό να δείχνω τα αληθινά αισθήματά μου. Έτσι ανατράφηκα. Είμαι οδηγός αγώνων, όχι ηθοποιός». Από την περασμένη Κυριακή και ο νέος παγκόσμιος πρωταθλητής της Φόρμουλα 1!

ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ…
…ο Φέτελ είναι μεγάλος φαν των Beatles, των Βρετανών κωμικών και συλλέκτης δίσκων από βινύλιο;
…γεννήθηκε το 1987, ήτοι την ίδια χρονιά που πρωτοεμφανίστηκε το ενεργειακό ποτό Red Bull;
…όλοι οι μεγάλοι ήρωες της παιδικής του ηλικίας είχαν το ίδιο όνομα: Μίχαελ Σουμάχερ, Μάικλ Τζόρντα και Μάικλ Τζάκσον («μικρός ήθελα να γίνω σαν τον Τζάκσον. Ήταν οδυνηρό, όταν συνειδητοποίησα πως  μου έλειπε η φωνή για κάτι τέτοιο»);
…σε μικρή ηλικία δοκίμασε την τύχη του στο ποδόσφαιρο, το τένις, το πινγκ πονγκ και το μπιτς βόλεϊ («ουδέποτε ήμουν ο καλύτερος, εξ ου και τα παράτησα. Σιχαίνομαι να χάνω»);
Δημοσιεύτηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου