Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

Λουίς Σουάρες: Ο «κούνελος» της Ουρουγουάης


Ο μεγαλόσωμος σκύλος του ονομάζεται Centenario (εκατόχρονος), ωστόσο τον Οκτώβριο του 2007 ο Λουίς Αλμπέρτο Σουάρες Ντίας χρειάστηκε μόλις τέσσερα λεπτά, προκειμένου στο πρώτο εντός έδρας παιχνίδι του με την εθνική Ουρουγουάης να ανοίξει το σκορ επί της Βολιβίας και μαζί το μακρύ δρόμο για τη Νότιο Αφρική.
Μετά από εκείνο το 5-0 και άλλους 19 προκριματικούς η παγκόσμια πρωταθλήτρια του 1930 και του 1950 εξασφάλισε τη συμμετοχή σε τελική φάση Μουντιάλ για πρώτη φορά μετά το 2002. Η «σελέστε» (οι ουράνιοι γαλάζιοι), όπως οι Ουρουγουανοί αποκαλούν την εθνική ομάδα τους, είχε φτάσει στον έβδομο ουρανό. Και ο 22χρονος επιθετικός με πέντε τέρματα και τέσσερις ασίστ είχε δικαιολογήσει απόλυτα την εμπιστοσύνη του ομοσπονδιακού εκλέκτορα Όσκαρ Ουάσινγκτον Ταμπάρες.

Το φθινόπωρο του 2007 ο «κούνελος» (ένεκα της οδοντοστοιχίας του) είχε αφήσει προ πολλού τα πάτρια εδάφη. Στο Μοντεβίδεο άλλωστε ο Σουάρες ήταν απλώς ένας ταξιδευτής. Στην παρθενική του σεζόν (2005/06) στη Νασιονάλ είχε προλάβει να μετρήσει 27 συμμετοχές και 10 τέρματα (δύο εκ των οποίων στους ισάριθμους τελικούς) οδηγώντας την στο πρωτάθλημα και σε ηλικία 19 ετών πήρε μετεγγραφή στην Χρόνινχεν.
Αρχικά οι σκάουτερ του ολλανδικού συλλόγου είχαν ταξιδέψει στο Μοντεβίδεο για τον Ελίας Φιγκουερόα, ο οποίος όμως χάθηκε στη σκιά του Σουάρες. Ο τελευταίος υπέγραψε το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιό του στο πάρκο ενός κυκλικού κόμβου, αφού οι άνθρωποι της Χρόνινχεν έτρεμαν μη χάσουν το κελεπούρι! Δεν είχαν άδικο, αφού μετά από ένα χρόνο, 29 παιχνίδια και 10 γκολ ο Σουάρες μεταπηδούσε έναντι 7,5 εκατομμυρίων ευρώ στον Άγιαξ!
Παρτενέρ του Φορλάν
Ήταν η πρώτη κορύφωση μιας καριέρας, η οποία παρά λίγο να τερματιστεί, προτού καλά-καλά ξεκινήσει. «Μετά το χωρισμό των γονιών μου ήμουν έτοιμος να τα παρατήσω. Περνούσα πολύ χρόνο σε φίλους, δυσκολευόμουν να συγκεντρωθώ στον εαυτό μου», παραδέχεται ο Σουάρες. Η κατάσταση άρχισε να καλυτερεύει μόνον, όταν σε ηλικία 15 ετών γνώρισε τη σημερινή σύζυγό του Σοφία Μπάλντι (σ.σ. ο γάμος τους έλαβε χώρα στις 16 Μαρτίου 2009) στην Ολλανδία). «Από την πρώτη στιγμή έγινε το κλικ. Συνειδητοποίησα πόσο σημαντικό μπορεί να γίνει το ποδόσφαιρο για τη ζωή μου».
Σημαντικός είναι και ο ίδιος για την εθνική Ουρουγουάης, όπως αποδεικνύουν τα 10 τέρματα σε 29 συμμετοχές, τα οποία τον έχουν καταστήσει παρτενέρ του εθνικού ειδώλου, Ντιέγκο Φορλάν. «Με Νότιο Αφρική, Γαλλία και Μεξικό ο όμιλός μας είναι πολύ δύσκολος. Αλλά έχουμε καλή ομάδα και δύο απόλυτα ποιοτικούς επιθετικούς: τον Φορλάν και τον Σουάρες», σημειώνει ο Ντιέγκο Λουγκάνο παραβλέποντας ότι σε μεγάλα παιχνίδια ο Σουάρες πληρώνει ακόμη δίδακτρα. Ακόμη κι έτσι, ωστόσο, ο Ταμπάρες επιμένει: «Είμαι πολύ περήφανος γι’ αυτόν, μπροστά αποτελεί το ιδανικό συμπλήρωμα του Φορλάν».
«Ακριβότερος του Χούντελααρ»
Στον Άγιαξ ο Σουάρες δεν είναι πλέον σημαντικός, αλλά αναντικατάστατος. Στη διάρκεια των προκριματικών του Μουντιάλ συχνά επέστρεφε στο Άμστερνταμ μεσημέρι Παρασκευής και την επομένη έπαιζε στο πρωτάθλημα. Χάρη στη δύναμη και στην τεχνική του είναι σχεδόν ασταμάτητος στην Έρεντιβισιον, στο ένας εναντίον ενός εκθέτει σχεδόν πάντα τους αντιπάλους του. Στην πρώτη του σεζόν σημείωσε 22 γκολ σε 31 συμμετοχές, στη δεύτερη έφτασε τα 35 σε 33 αγώνες!
«Για αποζημίωση ίση μ’ εκείνη του Κλάας Γιαν Χούντελααρ (σ.σ. τον Ιανουάριο του 2009 είχε πωληθεί έναντι 27 εκατομμυρίων ευρώ στη Ρεάλ) δεν τον αφήνουμε», δήλωσε πρόσφατα ο προπονητής του Άγιαξ Μάρτιν Γιολ. Για τον Σουάρες ενδιαφέρεται η Μπαρσελόνα και ο Ουρουγουανός δεν κρύβει τη χαρά του: «Αυτό ήταν ανέκαθεν το όνειρό μου. Μεγαλύτερο κι απ’ ό,τι μια μετεγγραφή στη Ρεάλ. Στην Μπαρσελόνα θα πήγαινα εν ανάγκη και με τα πόδια».
Ο Ουρουγουανός άλλωστε έχει αποδείξει πως δεν φοβάται να ταλαιπωρηθεί: στον Άγιαξ παίζει παντού στο 4-4-3, στην εθνική προσαρμόζεται αυτόματα στο 4-4-2. Είναι τόσο απρόβλεπτος, ώστε ακόμη και οι συμπαίκτες του δυσκολεύονται να μαντέψουν ποιον διάδρομο θα ακολουθήσει. Στο πλευρό του Μάρκο Πάντελιτς, ο 23χρονος έχει βελτιώσει εσχάτως και το παιχνίδι συνδυασμών. «Ο Λούις είναι ένας καταπληκτικός επιθετικός, εξαίρετος από πλευράς τεχνικής», επαινεί ο 31χρονος διεθνής Σέρβος φορ.
Ένας τρελός… άγιος!
Τεχνίτης ο (γεννημένος στις 24 Ιανουαρίου 1987 στην κωμόπολη Σάλτο) Σουάρες ήταν από πιτσιρικάς. Στα έξι του έπαιζε μπάλα στην αλάνα μ’ έναν φίλο του πολύ μεγαλύτερου αδελφού του Πάολο, επαγγελματία ποδοσφαιριστή στο Ελ Σαλβαδόρ. «Το αδελφάκι μου από μικρό ήταν τρελό», ομολογεί ο Πάολο. Από την άλλη, η αδελφή Τζιοβάνα, ιδιοκτήτρια του φούρνου «Οι τρεις Άγιοι», ανέκαθεν αντιμετώπιζε τον Λουίς ως Santo (άγιο). Στο φούρνο υπάρχουν παντού πανηγυρικές πόζες του αδελφού της. «Όταν δεν παίζει ποδόσφαιρο, είναι ο πιο ήρεμος άνθρωπος που μπορεί να φανταστεί κάποιος». Τι από τα δύο ισχύει; «Ίσως είμαι ένας τρελός άγιος», αστειεύεται ο Σουάρες, προτού παραδεχτεί: «Στο γήπεδο είμαι πάντα επαναστάτης».
Στο πρώτο διάστημα στον Άγιαξ είχε βγάλει επίσης τη φήμη του βουτηχτή ένεκα της παροιμιώδους ευκολίας στο πέσιμο, προκειμένου να εκμαιεύσει φάουλ και πέναλτι. Γι’ αυτή τη στάση επικρίθηκε πολύ και αργότερα αυτοσαρκάστηκε σ’ ένα διαφημιστικό για ακουστικά βαρηκοΐας: «Με αυτό το προϊόν ακούς καλύτερα το σφύριγμα του διαιτητή…»
Κάπως έτσι ανελίχθηκε σε σούπερ σταρ στην Ολλανδία. Η μετακόμισή του σε ισχυρότερο πρωτάθλημα είναι δεδομένη, μένει ν’ απαντηθεί το πότε. Ο 23χρονος, ο οποίος μιλά άπταιστα ολλανδικά, δεν βάζει πίεση στον εαυτό του: «Το καλοκαίρι θα γίνω πατέρας, συνεπώς και από οικογενειακής άποψης θα ήταν καλό να μείνω ακόμη ένα χρόνο στον Άγιαξ».
Πρώτα όμως υπάρχει η Νότιος Αφρική. «Γιατί να μην πετύχει κάτι καλό εκεί η Ουρουγουάη», αναρωτιέται ρητορικά ο Σουάρες. «Πιστεύουμε στις δυνατότητες και στις ευκαιρίας μας. Στην εθνική κυριαρχεί ομαδικό πνεύμα, ουδείς αστέρας ξεχωρίζει. Δεν ξέρω αν θα κάνουμε κάτι μεγάλο, αλλά οφείλουμε να το προσπαθήσουμε». Ως προς αυτό ο Σουάρες παραμένει πιστός στο μότο του: «Βάζε πάντα υψηλούς στόχος. Ουδέποτε μην αφήνεις τα φτερά σου να κρεμάσουν». Πώς να μην εξελιχθεί σε νεαρό αστέρα των «ουράνιων γαλάζιων»;
Δημοσιεύτηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου