Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

Πιόλα: Ο ήρωας του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1938 (Γαλλία)

Μ’ ένα σαφώς ανανεωμένο ρόστερ ταξίδεψε η παγκόσμια πρωταθλήτρια Ιταλία στο Μουντιάλ της Γαλλίας το 1938. Μεταξύ των νέων κλήσεων του Βιτόριο Πότσο (σ.σ. την είχε οδηγήσει στο θρίαμβο πριν από τέσσερα χρόνια) ξεχώριζε το όνομα του Σίλβιο Πιόλα. Ο ομοσπονδιακός εκλέκτορας είχε αργήσει χαρακτηριστικά να καλέσει στη «σκουάντρα ατζούρα» τον 24χρονο επιθετικό της Λάτσιο, ο οποίος φρόντισε να τον εκθέσει ήδη από την πρεμιέρα του: απέναντι στην Αυστρία ο “Silvio Gol”, όπως τον αποκαλούσαν στην πατρίδα του ένεκα της όσφρησης του για το γκολ, εντυπωσίασε με την ταχύτητα, τη μαχητικότητα, τα δυνατά σουτ, την κομψότητα και το ένστικτο του σκόρερ, αφού σημείωσε και τα δύο τέρματα για το 2-0 των Ιταλών.

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γαλλίας ο επιθετικός, από τον οποίο ήταν σχεδόν αδύνατον ν’ αποσπάσεις την μπάλα, έπιασε δουλειά ήδη από την πρώτη φάση: με δικό του τέρμα στην παράταση η Ιταλία επιβλήθηκε 2-1 της Νορβηγίας και πέρασε στα προημιτελικά, όπου η κληρωτίδα την έφερε αντιμέτωπη με την οικοδέσποινα Γαλλία. Με δύο τέρματα ο Πιόλα «υπέγραψε» το 3-1 της «σκουάντρα ατζούρα» αποκτώντας από τα γαλλικά Μ.Μ.Ε. το προσωνύμιο “Bourreau des Francais” (σ.σ. ο χασάπης των Γάλλων)!
Στα ημιτελικά η παγκόσμια πρωταθλήτρια διασταυρώθηκε με τη Βραζιλία, η οποία σε μια ιστορική επίδειξη υπερφίαλης αλαζονείας προφύλαξε τον γκολτζή της (και μετέπειτα κορυφαίο σκόρερ της διοργάνωσης) Λεονίντας ντα Σίλβα. Στο 55’ ο Κολαούζι άνοιξε το σκορ για την Ιταλία και στο 60’ ο Πιόλα κέρδισε πέναλτι, το οποίο αξιοποίησε ο Μεάτσα για το 2-0. Το τελικό 2-1 έστειλε τους Ιταλούς στον τελικό με την Ουγγαρία, όπου το θαυματουργό επιθετικό δίδυμο των Πιόλα και Κολαούζι σκόραρε εναλλάξ όλα τα τέρματα για το 4-2 επί των Μαγυάρων και τον δεύτερο παγκόσμιο τίτλο της «σκουάντρα ατζούρα».
Ανυπέρβλητος
Γεννημένος στις 29 Σεπτεμβρίου 1913 στο Ρόμπιο Λομελίνα ο “Silvio Gol” ξεκίνησε την καριέρα του το 1930, σε ηλικία 17 ετών, στην επαρχία και δη στην επτάκις πρωταθλήτρια Προ Βερτσέλι, από την οποία το 1934 μετεγγράφηκε στη Λάτσιο. Ακόμη και σήμερα ο Πιόλα, ο οποίος αργότερα φόρεσε τη φανέλα της Γιουβέντους και έκλεισε την καριέρα του στη Νοβάρα, ηγείται της λίστας των σκόρερ της Σέριε Α με 290 τέρματα!
Εκτός από το ποδόσφαιρο μεγάλο πάθος του Πιόλα ήταν το κυνήγι, στο οποίο έμεινε αφοσιωμένος ως το τέλος της ζωής του. Αντιθέτως, από την εθνική ομάδα αποσύρθηκε σε ηλικία 39 ετών με απολογισμό 30 τερμάτων σε 34 συμμετοχές (τρίτος καλύτερος σκόρερ όλων των εποχών για τη «σκουάντρα ατζούρα»). Ο ήρωας του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1938 άφησε την τελευταία πνοή του στις 3 Οκτωβρίου 1996 σε ηλικία 83 ετών.
Δημοσιεύτηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου