Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

Φοντέν: Ο ήρωας του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1958 (Σουηδία)

Αν η ζωή του μεταφερόταν στον κινηματογράφο, ένας αρμόζων τίτλος θα ήταν αναμφίβολα το «ήρωας κατά λάθος». Στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1958 στη Σουηδία ο Ζιστ Φοντέν άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του και εξασφάλισε αιώνια θέση στα βιβλία ιστορίας του ποδοσφαίρου επιτυγχάνοντας 13 τέρματα!
Μια μέχρι σήμερα απλησίαστη επίδοση, η οποία όμως δεν θα υπήρχε, αν ο βασικός επιθετικός περιοχής των «τρικολόρ» Ρενέ Μπλιάρ δεν τραυματιζόταν. Η δική του απουσία αποτέλεσε την ευκαιρία, την οποία ο Φοντέν αξιοποίησε στο έπακρο. Το ποδοσφαιρικό είδωλο της Γαλλίας στη δεκαετία του 50 έδεσε άμεσα και αρμονικά με τους υπόλοιπους διεθνείς και στη διοργάνωση της Σουηδίας σημείωσε τα 13 από τα 23 τέρματα του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος.

Τρία απέναντι στην Παραγουάη (7-3), δύο απέναντι στη Γιουγκοσλαβία (2-3), ένα απέναντι στη Σκοτία (2-1), ένα στον ημιτελικό με τη Βραζιλία (2-5) και τέσσερα στο 6-3 επί της Γερμανίας στο μικρό τελικό. Εντυπωσιακός απολογισμός ενός μύθου, ο οποίος σε συνολικά μόλις 21 συμμετοχές με το εθνόσημο πέτυχε 30 γκολ!
Το 1958 ήταν αδιαμφισβήτητα η χρονιά του όχι ιδιαίτερα υψηλόσωμου (1,74 μ.) Φοντέν, αφού πριν ταξιδέψει στη Σουηδία με την εθνική ομάδα είχε κατακτήσει με τη Ρεμς το πρωτάθλημα, το κύπελλο και τον τίτλο του πρώτου σκόρερ στη Γαλλία.
Ύμνοι από Πελέ
Ατυχώς γι’ αυτόν ο τίτλος της παγκόσμιας πρωταθλήτριας κατέληξε στη Βραζιλία του τότε 17χρονου Πελέ, ωστόσο ο τελευταίος κατά την επιστροφή του στην πατρίδα είχε παραδεχθεί στον πατέρα του: «Εμείς βγήκαμε πρώτοι, αν έβλεπες όμως τον Φοντέν…» Η σχεδόν απίστευτη ταχύτητα στις τοποθετήσεις και η εξαιρετική ακρίβεια στο σουτ ήταν τα σήματα-κατατεθέντα του μεγάλου κανονιέρη, ο οποίος είχε ξεκινήσει την καριέρα του στη γενέτειρά του, το Μαρακές του Μαρόκο.
Ο πατέρας του επιθυμούσε να τον δει να αφοσιώνεται στο μπάσκετ ή στο στίβο και στην ιατρική. Τον είχε πείσει, όμως οι προτεραιότητες του Φοντέν ανατράπηκαν, όταν στην πρώτη του χρονιά με τη Μαρακές το πρωτάθλημα νέων. Με ενδιάμεσο σταθμό την Καζαμπλάνκα, με τη φανέλα της οποίας αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στο εγχώριο πρωτάθλημα, ο 20χρονος έκανε το άλμα στη Γαλλία. Εκεί αγωνίστηκε στη Νις, την οποία οδήγησε αμέσως στο κύπελλο και την επόμενη σεζόν στο πρωτάθλημα, και στη Ρεμς, με την οποία αναδείχθηκε δις κορυφαίος σκόρερ του σαμπιονά.
Πικρό φινάλε
Η λαμπρή καριέρα του διακόπηκε βίαια σε ηλικία 27 ετών. Στις 20 Μαρτίου 1960 υπέστη διπλό κάταγμα κνήμης και περόνης σε αγώνα στο Σοσό. Επέστρεψε τον Νοέμβριο, όμως τρεις εβδομάδες αργότερα έσπασε εκ νέου το πόδι του και υποχρεώθηκε να κρεμάσει τα παπούτσια του. Τα μέχρι τότε 116 τέρματα σε 117 παιχνίδια με τη Ρεμς συνιστούν ακόμη μια ανεπανάληπτη επίδοση.
Ακολούθως ο γεννημένος στις 18 Αυγούστου 1933 Φοντέν έγινε πρόεδρος του γαλλικού συνδέσμου ποδοσφαιριστών και για ένα μικρό διάστημα ομοσπονδιακός εκλέκτορας. Η μετάβαση στην προπονητική ωστόσο δεν αποδείχθηκε επιτυχημένη, ο Φοντέν δεν καθιερώθηκε ούτε στην εθνική ομάδα ούτε στην Παρί Σεν Ζερμέν. Αντιθέτως πολύ καλύτερα τα κατάφερε αργότερα ως έμπορος.
Δημοσιεύτηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου