Κυριακή 2 Μαΐου 2010

φαν Χάαλ vs Μουρίνιο: Πιο ξεχωριστοί δεν γίνεται!


Στις 22 Μαΐου, στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου», στον πρώτο σαββατιάτικο τελικό στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ, θέσεις έκλεισαν οι μοναδικοί ευρωπαϊκοί σύλλογοι που έχουν απομείνει να διεκδικούν το τρεμπλ: η Μπάγερν και η Ίντερ. Και μαζί τους οι μοναδικοί Ευρωπαίοι προπονητές που έχουν την ευκαιρία να ακολουθήσουν τους Ερνστ Χάπελ (Φέγενοορντ, Αμβούργο) και Ότμαρ Χίτσφελντ (Ντόρτμουντ, Μπάγερν) στην ολιγομελή ελίτ των προπονητών που έχουν κατακτήσει το τρόπαιο με δύο ομάδες: ο Λούι φαν Χάαλ (Άγιαξ) και ο Ζοζέ Μουρίνιο (Πόρτο)!

Ελάχιστοι το έχουν συνειδητοποιήσει ίσως, αλλά το φαινόμενο Μουρίνιο πιθανότατα δεν θα υπήρχε χωρίς τον φαν Χάαλ, ο οποίος στην τριετία του στην Μπαρσελόνα (1997-2000) τον παρέλαβε μεταφραστή και τον παρέδωσε (βοηθό) προπονητή, έτοιμο για το μεγάλο άλμα να αναλάβει τα ηνία ενός συλλόγου. «Ό,τι αναπτύχθηκε μεταξύ μας εκείνη την τριετία δεν ήταν απλή συναδελφικότητα, αλλά μια βαθιά φιλία», αναγνωρίζει ο Πορτογάλος, στον οποίο την περασμένη Τρίτη -πριν τον επαναληπτικό ημιτελικό με τη Λιόν- ο Ολλανδός είχε στείλει το ακόλουθο sms: «Ακόμη ένα παιχνίδι και μετά ανταμώνουμε!»
Η επιθυμία-προφητεία έγινε πραγματικότητα χαροποιώντας αμφοτέρους. «Ο τελικός είναι η ευκαιρία να δω έναν φίλο. Νομίζω πως θα κάνουμε μια κοινή συνέντευξη Τύπου», προανήγγειλε ο φαν Χάαλ. «Είναι ένας απόλυτα εξαιρετικός προπονητής, αυτό το ξέρω άριστα. Η Μπάγερν δεν ξεκίνησε καλά αυτή τη σεζόν και βρέθηκε σε δύσκολη κατάσταση, αλλά διατήρησε την ψυχραιμία της. Και τώρα είναι στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, του γερμανικού κυπέλλου και πρώτη στο πρωτάθλημα. Χάρη στον Λούι φαν Χάαλ», συμπλήρωσε ο Μουρίνιο.
Οι δυο τους ομοιάζουν σαν δύο σταγόνες νερό. Εκκεντρικοί. Νάρκισσοι. Έμπλεοι αυτοπεποίθησης στα όρια της αλαζονείας. Αμετακίνητοι στις απόψεις και στη φιλοσοφία τους. Μανιακοί με την επιτυχία. Εργασιομανείς με τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια. Προικισμένοι με το χάρισμα να αφήνουν σε σχετικά σύντομο διάστημα την υπογραφή τους σε μια ομάδα και να αναλύουν άριστα ένα παιχνίδι.
Όσοι βλέπουν μπάλα, το διέγνωσαν στην ημιτελική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ. Στην πανομοιότυπη επιλογή τους να παίξουν 4-2-3-0 αμέσως μετά τις αποβολές των Ριμπερί (στο πρώτο παιχνίδι της Μπάγερν με τη Λιόν) και Μότα (στον επαναληπτικό της Ίντερ με την Μπαρσελόνα) και, φυσικά, στο πανομοιότυπο αποτέλεσμα: την πρόκριση στον τελικό.
Σ’ αυτόν το επιθετικό ποδόσφαιρο δεν θα αντιπαρατεθεί με το κατενάτσιο. Και ο λόγος είναι απλός: παρά τις πολυάριθμες ομοιότητες οι φαν Χάαλ και Μουρίνιο εκπροσωπούν κατά βάθος δύο διαφορετικές σχολές. Ο Ολλανδός προσιδιάζει περισσότερο σ’ έναν ιδεολόγο: οι ομάδες του (οφείλουν να) ξεχωρίζουν για την κατοχή της μπάλας, τις μικρές πάσες, το παιχνίδι θέσεων, το κυριαρχικό στιλ.
Στον αντίποδα, ο Μουρίνιο είναι ένας στρατηγός: προσαρμόζεται στην κατάσταση και στον αντίπαλο, άλλοτε επιτίθεται, άλλοτε όχι, άλλοτε πιέζει, άλλοτε έχει, άλλοτε αμύνεται με κατοχή της μπάλας, άλλοτε διατάσσει -όπως στη Βαρκελώνη- τους παίκτες του να την απομακρύνουν όσο το δυνατόν συντομότερα από την άμυνά τους. Εξ ου και στον τελικό θα επιλέξει την τακτική που εκτιμά ότι ταιριάζει καλύτερα στις περιστάσεις και θα βοηθήσει περισσότερο την ομάδα του να φτάσει στο τρόπαιο.

ΤΟ ΚΡΑΣ ΤΕΣΤ

Ποδοσφαιρικό μότο
Ο φαν Χάαλ είναι θιασώτης της αρχής του συνόλου (εν συντομία, τα πάντα επηρεάζουν τα πάντα), θεωρεί εαυτόν πατέρα και πρώτο υπερασπιστή των παικτών του. Για τον Μουρίνιο υπάρχει μόνο άσπρο και μαύρο, θρίαμβος και αποτυχία: «Το σχεδόν στο ποδόσφαιρο ισοδυναμεί με ήττα».
Φιλοσοφία
Τάξη και οργάνωση σημαίνουν τα πάντα για τον φαν Χάαλ μέσα στο γήπεδο. Όποιος δεν τις τηρεί, δεν παίζει. Οι ομάδες του είναι ένα τικ πιο επιθετικές από αυτές του Μουρίνιο, οι οποίες βασίζονται περισσότερο στην εξυπνάδα και στη φυσική κατάσταση. Είναι η δύναμη και η αποφασιστικότητα που εξουδετέρωσαν την Μπαρσελόνα.
Επιτυχίες
Ο φαν Χάαλ έχει συλλέξει 16 τίτλους από το 1992, δύο περισσότερους από τον Μουρίνιο την περασμένη οκταετία.
Προπονητικοί τύποι
Ο Πορτογάλος θεωρείται αλεπού της τακτικής, η συνταγή της επιτυχίας του είναι η αμυντική πειθαρχία. Ο φαν Χάαλ χωρίζει τον αγωνιστικό χώρο σε 18 τετράγωνα, στα οποία κάθε παίκτης έχει συγκεκριμένη αποστολή. Όποιος την παραμελεί, βάζει σε κίνδυνο την τάξη -και γίνεται αλλαγή.
Τρικ
Αλησμόνητα παραμένουν τα κόλπα του Ζοζέ Μουρίνιο στον προημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ την περίοδο 2004/05. Παρά την τιμωρία του ο τότε προπονητής της Τσέλσι είχε μέσω σημειωμάτων και κινητού επαφή με τον πάγκο της ομάδας του. Πώς κατέστη κάτι τέτοιο δυνατό; Ο Μουρίνιο παρακολουθούσε κρυφά την αναμέτρηση από τα αποδυτήρια της Τσέλσι και μετά το τέλος του αγώνα φυγαδεύτηκε από το στάδιο μέσα σε ένα κάδο ρούχων!
Ο φαν Χάαλ δεν είναι τόσο πολυμήχανος, αλλά κάνει τα πάντα για να διατηρήσει το καλό κλίμα στην ομάδα. Όταν οι παίκτες του άρχισαν να μουρμουρούν, επειδή ο Ριμπερί είχε λείψει από ακόμη μια προπόνηση, ο Ολλανδός τους απηύθυνε τον ακόλουθο λόγο: «Εσείς ως ομάδα αποφασίζετε τι θα συμβεί τώρα με τον Ριμπερί. Αλλά για τους μεγάλους στόχους μας τον χρειαζόμαστε». Και απέτρεψε τη διχόνοια.
Χαρακτήρας
Ο Μουρίνιο ηδονίζεται να προκαλεί, διότι έτσι εξυπηρετεί έναν πολύ συγκεκριμένο στόχο: να κρατά μακριά την πίεση και την προσοχή από τους παίκτες του. Και ο φαν Χάαλ θεωρείται πείσμων και συμπεριφέρεται αλαζονικά κατά καιρούς. Για παράδειγμα, μετά από παιχνίδια δέχεται να πάρουν συνέντευξη μόνο από τον ίδιο και δεν προσέρχεται μαζί με τον αντίπαλο προπονητή στο τηλεοπτικό στούντιο.
Προσωπική ζωή
Ο Μουρίνιο είναι παντρεμένος από το 1989 με τη Ματίλντε, με την οποία έχει αποκτήσει τη Ματίλντε και τον Ζοζέ Μάριο. Συχνά πυκνά του έχουν χρεωθεί εξωσυζυγικές σχέσεις. Ο φαν Χάαλ είναι παντρεμένος από το 2008 με την Τρούους, με την οποία ήταν ζευγάρι επί 14 χρόνια. Έχουν δύο κόρες: την Μπρέντα και τη Ρενάτε, οι οποίες απευθύνονται στον πατέρα τους στον πληθυντικό!

Οι δέκα πιο καλοπληρωμένοι προπονητές
1. Ζοσέ Μουρίνιο               Ίντερ                                         13
2. Ρομπέρτο Μαντσίνι       Μάντσεστερ Σίτι                     12
3. Λουίς Φελίπε Σκολάρι   Μπουνιοντόρ Τασκένδης        9,5
4. Γίργκεν Κλίνσμαν          πρώην Μπάγερν                      9
5. Φάμπιο Καπέλο              εθνική  Αγγλίας                       8,4
6. Γκούους Χίντινκ             πρώην εθνικής Ρωσίας            8
7. Σερ Άλεξ Φέργκιουσον  Μάντσεστερ Γ.                         7,2
8. Γιόζεπ Γκουαρδιόλα      Μπαρσελόνα                            6,5
9. Αρσέν Βενγκέρ               Άρσεναλ                                   6,3
10. Λούι φαν Χάαλ            Μπάγερν                                  6
Σημείωση: όλα οι ετήσιες απολαβές σε εκατομμύρια ευρώ
Δημοσιεύτηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου