Κυριακή 16 Μαΐου 2010

Ο Ουρουγουανός λυτρωτής της Ατλέτικο


Το σάουντρακ της λύτρωσης έπαιζε non-stop. „U-ru-gua-yo“, φώναζαν οι 15.000 οπαδοί της Ατλέτικο στην Αρένα του Αμβούργου, „U-ru-gua-yo“, φώναζαν οι 50.000 που μαζεύτηκαν εν ριπή οφθαλμού στο σιντριβάνι του Ποσειδώνα της Μαδρίτης, „U-ru-gua-yo“, φώναζαν οι εκατοντάδες χιλιάδες που την επομένη του θριάμβου στο Γιουρόπα Λιγκ συνόδευσαν την ομάδα στη θριαμβευτική πορεία της μέσα στην ισπανική πρωτεύουσα.
Σχεδόν μισό αιώνα, 48 χρόνια, περίμενε έναν ευρωπαϊκό θρίαμβο η Ατλέτικο, σχεδόν μιάμιση δεκαετία (από το εγχώριο νταμπλ του 1996) για έναν οποιονδήποτε τίτλο. Στη διάρκεια αυτών των ετών ο σύλλογος βυθίστηκε στην ανυποληψία, έφτασε (το 2000) στον υποβιβασμό και κατάφατσα με τον αφανισμό ένεκα των υπέρογκων χρεών της διοίκηση Χεσούς Χιλ (35 αλλαγές προπονητών σε 16 χρόνια)!

Ωστόσο η χαριστική βολή απετράπη. Δύο χρόνια αργότερα οι «ροχιμπλάνκος» επέστρεψαν στην Πριμέρα Ντιβισιόν, μετά από άλλα οκτώ στο Τσάμπιονς Λιγκ και έπειτα από μια δεκαετία στην κατάκτηση ενός ευρωπαϊκού τροπαίου -με μόλις τρεις νίκες στη διάρκεια της σεζόν (των προκριματικών εξαιρουμένων), ήτοι τις λιγότερες απ’ οποιαδήποτε ομάδα θριάμβευσε στο παρελθόν σε διεθνή διοργάνωση! Ο Ουρουγουανός ήταν αυτός που έσβησε τη δίψα τους, εξ ου και η ευγνωμοσύνη τους στο πρόσωπό του θα είναι αιώνια.
Πριν τον τελικό είχε γίνει τόσος ντόρος για την ιστορική σημασία του για την Ατλέτικο, ώστε υπήρχε ο φόβος πως οι παίκτες ίσως καταρρεύσουν υπό το βάρος της πίεσης. Στην επανάληψη το σκηνικό φάνηκε να δικαιώνει το συγκεκριμένο φόβο. Αλλά στην πιο δύσκολη στιγμή εμφανίστηκε ο Ντιέγκο Φορλάν -ο Ουρουγουανός. Η απόδοσή του θα ήταν εντυπωσιακή, ακόμη κι αν δεν πετύχαινε τα δύο τέρματα. Με αυτά ήταν κολοσσιαία.
Εκδίκηση στην Πρέμιερσιπ

«Δύο φορές σκόραρε ο Φορλάν, μόνο μία μπορέσαμε να απαντήσουμε», έκανε τον απολογισμό ο Ρόι Χόντγκσον, ο προπονητής της ταπεινής, πλην γενναιόψυχης Φούλαμ που έφτασε τέσσερα λεπτά μακριά από τα πέναλτι. Σ’ εκείνο το χρονικό σημείο οι Σέρχιο Αγουέρο και Φορλάν, το περίφημο λατινοαμερικανικό επιθετικό δίδυμο, έφτιαξε τη μοιραία φάση, δύο βιρτουόζοι απέναντι σε μια ολόκληρη άμυνα. Ο Αγουέρο, ο Αργεντινός, πρόλαβε την μπάλα λίγο πριν την τελική γραμμή, έδωσε εντολή στον Φορλάν να πάρει θέση, σέντραρε και ο Ουρουγουανός -κόντρα στη ροή του τρεξίματός του- έβαλε μια ντελικάτη, καθοριστική επαφή.
Ακολούθως έτρεξε ημίγυμνος όλη την πλάγια γραμμή αφήνοντας άπαντες άφωνους με την κρυμμένη ενέργεια έπειτα από 116 λεπτά. «Ο Φορλάν ιδρώνει όπως ένας φυλακισμένος», είχε δηλώσει πρόσφατα ο Κίκε Σάντσες Φλόρες εν είδει επαίνου για το ακατάπαυστο τρέξιμο, την πείνα, το πείσμα, τα οποία περισσότερο από το ταλέντο ή την ικανότητα χρήσης και των δύο ποδιών του τον έχουν μετατρέψει σε έναν κορυφαίο επιθετικό της εποχής μας.
Ως τέτοιον τον αναγνωρίζουν πλέον και στην Αγγλία, αφού με τα δύο τέρματά του απέναντι σε Λίβερπουλ και Φούλαμ άφησε την Πρέμιερσιπ δίχως ευρωπαϊκό τίτλο αυτή τη σεζόν. Ποιος; Αυτός που στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ χρειάστηκε 27 παιχνίδια, έως ότου -σ’ ένα κερδισμένο παιχνίδι απέναντι στη Μακάμπι Χάιφα- ο Ντέιβιντ Μπέκαμ τον λυπηθεί και του αφήσει την εκτέλεση ενός πέναλτι που απέφερε το πρώτο τέρμα τους για τους «κόκκινους διαβόλους».
Αναγέννηση στην Ισπανία
Με τη στάμπα του υπερεκτιμημένου μετακόμισε το 2004 στη Βιγιαρεάλ, όπου στην πρώτη του σεζόν κατέκτησε το Χρυσό Παπούτσι της Ευρώπης με 25 γκολ. Το 2007 μεταπήδησε στην Ατλέτικο, όπου την περασμένη περίοδο επανέλαβε τον άθλο του πετυχαίνοντας 32 τέρματα. Και στο δρόμο προς την κούπα του Γιουρόπα Λιγκ ήταν διαρκώς παρών: σε τέσσερις νοκ άουτ γύρους οι «ροχιμπλάνκος» μέτρησαν ισάριθμες προκρίσεις στα εκτός έδρας γκολ. Και, μ’ εξαίρεση το 2-2 με τη Σπόρτινγκ στη Λισσαβόνα, τα κρίσιμα τέρματα μακριά από τη Μαδρίτη σημείωνε πάντα ο Φορλάν, ο οποίος κόντρα στη Φούλαμ έγινε ο πέμπτος που σκοράρει εις διπλούν σε μονό τελικό της διοργάνωσης!
Και συνάμα παντοτινό είδωλο για τους οπαδούς των «ροχιμπλάνκος», καίτοι προ διμήνου μια μερίδα τους τον είχε αποδοκιμάσει. Ο Φορλάν είχε αντιδράσει επιθετικά. Μετά από ένα τέρμα είχε φωνάξει στην κερκίδα: «Και τώρα; Ελάτε να μου πάρετε μία π…α» Τη νύχτα του θριάμβου, όταν του ζητήθηκε να μεταφέρει ένα μήνυμα στους εκστατικούς οπαδούς στη Μαδρίτη, γέλασε και απάντησε: «Γιορτάστε! Και μην κάνετε καμία μαλ…ία!»
Δημοσιεύτηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου