Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Ιγουαΐν: Η «μικρή σφυρίχτρα» της Αργεντινής

Δεν έχουν περάσει πολλές εβδομάδες από τότε που ο 26χρονος Φεντερίκο Ιγουαΐν σκόραρε εις διπλούν για λογαριασμό της Γκοντόι Κρους στον αγώνα του αργεντινικού πρωταθλήματος με την Τούκουμαν. Μια εφημερίδα της Μαδρίτης άδραξε τότε την ευκαιρία και πρότεινε στον (τότε) προπονητή της Ρεάλ, Μάνουελ Πελεγκρίνι: «Τι θα έλεγες για ακόμη έναν Ιγουαΐν;» Ένα ερώτημα, το οποίο καταδείκνυε πως οι «μερένγκες» χρειάζονταν απαραιτήτως δύο παίκτες με την κλάση του Γκονσάλο Ιγουαΐν, προκειμένου να εκθρονίσουν την Μπαρσελόνα. Αυτό εν τέλει δεν συνέβη, ωστόσο ο 22χρονος Αργεντινός έκλεισε την αγωνιστική περίοδο έχοντας σκοράρει 27 τέρματα (σε 32 συμμετοχές), ήτοι ένα περισσότερο από τον ακριβοπληρωμένο Κριστιάνο Ρονάλντο!
Ο Φεντερίκο είναι αδελφός του Γκονσάλο. Το 2007/08 είχε επιχειρήσει το πρώτο υπερατλαντικό άλμα για λογαριασμό της Μπεσικτάς. Μολονότι η εν Τουρκία θητεία του αποδείχθηκε βραχύβια και αποτυχημένη, ο πατέρας Χόρχε δεν έπαψε να τρίβει τα μάτια του μπροστά στα επιτεύγματα των κανακάρηδών του: «Κάποια στιγμή πρέπει να κάνω ένα τεστ DNA. Από μένα είναι αδύνατον να κληρονόμησαν αυτό το ταλέντο».

Ο Χόρχε Ιγουαΐν υπήρξε αμυντικός. Μετά από θητεία σε διάφορους συλλόγους τερμάτισε την καριέρα του στη Γαλλία, όπου στις 10 Δεκεμβρίου 1987 γεννήθηκε ο Γκονσάλο (στη Βρετάνη). Ένεκα της τεράστιας μύτης του ο Χόρχε είχε αποκτήσει το παρατσούκλι “pipa”, δηλαδή σφυρίχτρα. Κατά συνέπεια, ο Γκονσάλο αποκόμισε το προσωνύμιο “pipita”, ήτοι η μικρή σφυρίχτρα, μολονότι η μύτη του δεν εντυπωσιάζει τόσο. Ίσως επειδή έχει κληρονομήσει τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά της μητέρας του -και όχι μόνον αυτά. «Η επιδεξιότητα είναι κληρονομημένη σίγουρα από τη μαμά, αυτή είναι η καλλιτέχνης», ομολογούν με μια φωνή οι αδελφοί Ιγουαΐν.
«Θυμίζει Μπατιστούτα»
Στις 3 Μαρτίου, στο Μόναχο, ο Γκονσάλο Ιγουαΐν πέτυχε το μοναδικό τέρμα της Αργεντινής στη νίκη επί της Γερμανίας. Ήταν μόλις το τέταρτο παιχνίδι του με το εθνόσημο, αφού για πολύ καιρό ο Ντιέγκο Μαραντόνα προσπερνούσε αδιάφορα (έως και περιφρονητικά) τις επιδόσεις του. Μόλις όμως η παρουσία της Αργεντινής στο προσεχές Παγκόσμιο Κύπελλο άρχισε να απειλείται, ο ομοσπονδιακός εκλέκτορας τον έριξε με τη μία στα βαθιά (στο προτελευταίο παιχνίδι της προκριματικής φάσης απέναντι στο Περού). Ο επιθετικός της Ρεάλ αποδείχθηκε δεινός κολυμβητής, αφού πέτυχε το 1-0.
«Ένα κολοσσιαίας σημασίας τέρμα», όπως παραδέχτηκε εκ των υστέρων ο Μαραντόνα. Η μακρά αναμονή άξιζε συνεπώς τον κόπο για τον Ιγουαΐν, τον οποίο ο Ρεϊμόν Ντομενέκ -εφοδιασμένος μ’ ένα γαλλικό διαβατήριο- είχε επιχειρήσει πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 να τον πείσει να φορέσει τη φανέλα της εθνικής Γαλλίας. Καίτοι είχε περάσει τα πρώτα χρόνια της ζωής του στη Γαλλία (σ.σ. σήμερα δεν μιλά λέξη στη συγκεκριμένη γλώσσα), ο Ιγουαΐν αρνήθηκε. Και δικαιώθηκε! Σήμερα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής Αργεντινής στο πλευρό του Μέσι έχοντας περιορίσει σε ρόλο αναπληρωματικών επιθετικούς, όπως οι Κάρλος Τέβες και Σέρχιο Αγουέρο.
«Για τα 22 χρόνια του ο Γκονσάλο είναι πολύ ισορροπημένος. Μου θυμίζει τον Γκάμπριελ Μπατιστούτα, τόσο αποτελεσματικά που έχει μάθει να παίζει στο μεσοδιάστημα», ισχυρίζεται ο πρώην άσος της Στουτγάρδης και φιναλίστ του Μουντιάλ του 1990 Ζοσέ Μπαζουάλδο τονίζοντας ιδιαίτερα τις δύο τελευταίες λέξεις. Διότι στο ξεκίνημα της καριέρας του στη Ρεάλ ο Ιγουαΐν εθεωρείτο μέγας χασογκόλης. Τον Ιανουάριο του 2007 οι Μαδριλένοι είχαν εμβάσει στη Ρίβερ Πλέιτ 13 εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο ο 19χρονος τότε επιθετικός δεν δικαίωσε τις προσδοκίες ποθυ είχαν καλλιεργήσει τα 13 τέρματα σε 35 παιχνίδια πρωταθλήματος με τον αργεντινικό σύλλογο.
Σε πρώτη φάση, πρωτοσέλιδη έγινε μόνον η ανταλλαγή πυρών στο Μπουένος Άιρες, όταν χούλιγκανς της περιοχής επιτέθηκαν στα γραφεία της Ρίβερ απαιτώντας μερίδιο από την αποζημίωση για τη μετεγγραφή του Ιγουαΐν. Αίσθηση προκάλεσε επίσης και η απροκάλυπτη δήλωση του παίκτη: «Για να παίξω στη Ρεάλ, πρέπει να αφήσω στον πάγκο τον Ραούλ»!
Ντι Στέφανο: «Ξένο αυγό»!
Ένεκα πλειάδας τραυματισμών ο τότε τεχνικός των «μερένγκες» Φάμπιο Καπέλο χάρισε στον νεοφερμένο 19 συμμετοχές (13 στην ενδεκάδα) στο πρώτο εξάμηνό του στη Μαδρίτη, εκείνος ωστόσο συχνά σπαταλούσε τις καλύτερες ευκαιρίες. Αχίλλειος πτέρνα που δεν γιατρεύτηκε ούτε επί των ημερών του Μπερντ Σούστερ. Οι πενιχρές επιδόσεις του Αργεντινού σε συνδυασμό με την αδιαφορία για τα φυντάνια της Ρεάλ είχαν ωθήσει τον -καταγόμενο από το Ρίο ντε λα Πλάτα- επίτιμο πρόεδρο του συλλόγου Αλφρέδο ντι Στέφανο στην ιστορική ατάκα: «Είναι σαν να έχεις ορνιθοτροφείο στο σπίτι σου και να αγοράζεις αυγά από ξένους»!
Δύο γκολ σημείωσε όλα κι όλα στο πρώτο εξάμηνό του ο Ιγουαΐν, το ένα αποφασιστικής σημασίας: το νικητήριο στο 4-3 επί της Εσπανιόλ (Μάιος 2007) που επέτρεψε στη Ρεάλ να προσπεράσει στην τελική ευθεία την Μπαρσελόνα και ν’ αναδειχθεί πρωταθλήτρια. «Εκείνο το γκολ ήταν μια από τις μεγαλύτερες στιγμές της ζωής μου», παραδέχτηκε ο Αργεντινός, ο οποίος το 2008 σημείωσε τέσσερα τέρματα σε ένα παιχνίδι της Ρεάλ.
Στο μεσοδιάστημα ο δεξιοπόδαρος επιθετικός έχει γίνει βασικό γρανάζι στη μηχανή των «μερένγκες» -σκοράρει πλέον τακτικά και με το αριστερό. Έχει εξελιχθεί σ’ έναν γρήγορο, απέριττο, αλλά ψυχρό εκτελεστή. Τα τέρματά του δεν αποτελούν καλλιτεχνίες, όπως του συμπατριώτη του Μέσι, συχνά προκύπτουν από το πουθενά. «Είμαι ένας εργάτης, ένας μαχητής και δεν παραδίνομαι ποτέ», ισχυρίζεται ο Ιγουαΐν. Μόνον από αέρος δεν απειλεί συχνά. Η αδυναμία στο τελείωμα των φάσεων έχει εξαλειφθεί σε μεγάλο βαθμό, όχι όμως πλήρως, όπως αποδείχθηκε στον επαναληπτικό αγώνα με τη Λιόν για τη φάση των 16 του Τσάμπιονς Λιγκ: προ κενής εστίας ο Ιγουαΐν σημάδεψε το δοκάρι. Οι Μαδριλένοι δεν έκαναν το 2-0, στην επανάληψη δέχτηκαν την ισοφάριση κι έμειναν εκτός διοργάνωσης.
Ακόμη κι έτσι, ωστόσο, ο Μάριο Κέμπες, ο οποίος το 1978 οδήγησε με τα τέρματά του την «αλμπισελέστε» στον τίτλο, είναι βέβαιος: «Ο Ιγουαΐν έχει όλα τα προσόντα για να γίνει ο άσος στο μανίκι της Αργεντινής».
Δημοσιεύτηκε στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου