Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

Μια χώρα τελείως ανοχύρωτη

του Δημήτρη Καζάκη
Το σύστημα Tetra που υποστήριζε τις τηλεπικοινωνίες της ελληνικής αστυνομίας έχει πάψει να λειτουργεί από τις αρχές αυτού του μήνα. Η εταιρεία Motorola, που διέθετε και διαχειριζόταν το συγκεκριμένο σύστημα, έδωσε εντολή και η ελληνική αστυνομία έμεινε ουσιαστικά «τυφλή» και «κουφή», ιδίως στο κέντρο επιχειρήσεών της.
Οι λόγοι είναι απλοί. Αλλάζουν οι όροι «συνεργασίας» της εταιρείας-παρόχου με τα κυκλώματα της κυβέρνησης. Νέα κυβερνητική σύνθεση, νέος υπουργός, νέοι συνεργάτες, νέοι «όροι», για να γίνονται δουλειές με το δημόσιο. Απ’ ό,τι φαίνεται, είτε οι κυβερνώντες ζητάνε περισσότερα για να συνεχιστεί η σύμβαση με τη Motorola, είτε θέλουν να βάλουν και άλλους στη δουλειά. Ίσως την πολύ γνώριμη και γαλαντόμα με τους πολιτικούς μας, Siemens.

Και πώς γίνεται η «μπίζνα»; Αφήνει η κυβέρνηση να οδηγηθεί σε κρίση το όλο θέμα και μετά με τη μορφή του «κατεπείγοντος» κανονίζονται τα δοσίματα. Έτσι ή αλλιώς δεν υπάρχει μεγάλη σύμβαση με το δημόσιο που το αντίτιμό της να μην περιλαμβάνει ένα 20-50% «υπέρ πίστεως και πατρίδος», δηλαδή υπέρ κομματικού ταμείου και κυβερνώντων. Πού το ξέρουμε; Βοά η αγορά. 
Βέβαια, το γεγονός ότι με τον τρόπο αυτό έχει πληγεί καίρια η επιχειρησιακή δυνατότητα της ελληνικής αστυνομίας και κατά προέκταση η ασφάλεια του Έλληνα πολίτη δεν απασχολεί κανέναν. Έχουμε όλοι μας εθιστεί να θεωρούμε την αστυνομία ως ένα σώμα πραιτωριανών των κυβερνώντων, που δεν μας καίγεται καρφί.
Κι έτσι θα θεωρήσουμε απολύτως φυσιολογικό το γεγονός ότι κανείς από τη φυσική ηγεσία του σώματος δεν θα παραιτηθεί από ευθιξία, για να καταγγείλει την όλη κατάσταση. Ούτε βέβαια περιμένουμε κάτι ουσιαστικό από τους συνδικαλιστές που μόλις την προηγούμενη Τετάρτη διαδήλωσαν για την επερχόμενη διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων τους και τη μισθολογική τους υποβάθμιση.
Ιερό το δικαίωμα ενός εργαζόμενου στην ασφάλιση και σε αξιοπρεπείς αμοιβές αντίστοιχες με τις ανάγκες του, του ίδιου και της οικογένειάς του, αλλά δεν μπορεί να φέρεις εθνόσημο, να δίνεις όρκο στο σύνταγμα και την πατρίδα και ύστερα να θεωρείς «δουλειά» σου την υπακοή σε παράνομες πράξεις και εντολές της πολιτικής ηγεσίας. Δεν είναι «δουλειά» να βάζεις πλάτη σ’ ένα ολόκληρο καθεστώς που, για να το υπερασπίσεις, πρέπει να τσακίσεις τον λαό. Αυτό σε υποβιβάζει σε πραιτωριανό και επίορκο.
Είναι σίγουρο λοιπόν ότι δεν θα δούμε κανέναν από τη φυσική ηγεσία της ελληνικής αστυνομίας να νοιάζεται για την επιχειρησιακή διάλυση του σώματος. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να λειτουργούν ως γιουσουφάκια των υπουργών. Σιγά μη νοιαστούν για τους πολίτες. Το πολύ-πολύ να τους δούμε να το παίζουν «εθνικόφρονες» με τη ΧΑ.
Μήπως θα δούμε τον κ. Ρακιντζή, τον γνωστό επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης, να μαίνεται ως άλλος ταύρος εν υαλοπωλείω για την κατάσταση αυτή, που σε μια ευνομούμενη πολιτεία προσιδιάζει με πράξη εσχάτης προδοσίας από την πολιτική ηγεσία; Όχι βέβαια. Εδώ ο κ. Ρακιντζής -εν μέσω απίστευτης ασυδοσίας και αυθαιρεσίας- διαπίστωσε πρόσφατα ότι η δημόσια διοίκηση έχει «βελτιωθεί». Έλα Θεέ στον τόπο σου! Ο εν λόγω κύριος και οι εισαγγελικοί λειτουργοί της χώρας έχουν άλλες πιο σοβαρές υποχρεώσεις. Να νομιμοποιούν το ξεπούλημα της χώρας.
Το πιο σοβαρό όμως είναι το εξής: Πώς είναι δυνατόν να εξαρτάς την επιχειρησιακή δυνατότητα των σωμάτων ασφαλείας από ιδιώτες παρόχους και μάλιστα πολυεθνικές; Ιδίως σ’ ένα τόσο κρίσιμο κομμάτι, όπως είναι οι επικοινωνίες.
Καταλαβαίνετε τώρα γιατί μερικοί απ’ εμάς φωνάζουμε ότι οι επικοινωνίες των ενόπλων δυνάμεων της χώρας εξαρτώνται πια από τα βίτσια της Deutsche Telecom, δηλαδή από την κρατική εταιρεία του Βερολίνου; Καταλαβαίνετε ότι ουσιαστικά οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας δεν διαθέτουν αξιόπιστες επικοινωνίες; Δεν διαθέτουν ούτε καν δορυφορικές επικοινωνίες από τότε που οι κυβερνώντες ιδιωτικοποίησαν τον Hellasat.

Μας έχουν μετατρεψεί σκόπιμα σε μια εντελώς ανοχύρωτη χώρα. Εύκολος στόχος ή λεία για οποιονδήποτε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου